Positiivista tunnetta siivoukseen

24.02.2016, klo 10:18Kommentteja 0

Siivouspäivä ei enteile suinkaan maailmanlopun alkua vaan siivouksesta voi ottaa jopa ilon irti. Siivous on myös parhaimmillaan tehokasta hyötyliikuntaa. Hyvillä välineillä koko perhe kokee onnistumisen riemua.


Kuka veisi roskat? Entä kenelle lankeaa tiskikoneen täyttö? Inhottavaksi hommaksi moni listaa wc-tilojen siivouksen eikä vuodevaatteiden tuuletuskaan ole niitä innostavimpia kotitöitä.

Nyt kun mennään positiivisesti kohti kevättalven aurinkoisia ilmoja, paljastuu kodeissa valoisuuden myötä paljon siivottavaa. Ilon kautta imuroimaan!

Marttaliitto ry:n kehittämispäällikkö Teija Jerkku muistuttaa, että kodissa vietetään todella paljon aikaa.

– Monet valittavat huonoa sisäilmaa. Se voi johtua monesta eri syystä. On hyvä tiedostaa, että jokainen voi itse vaikuttaa sisäilmaan muun muassa säännöllisellä siivouksella, tuulettamisella, tavaroiden järjestämisellä ja toimivalla ilmanvaihdolla.

Kun siivoaa säännöllisesti, pärjää myös miedommilla pesuaineilla.

– Siivous kuuluu arkeen ja elämään, ei siitä kannata joka viikko hermostua ja ärsyyntyä. Ei siitä kannata myöskään ottaa liikaa stressiä ja asettaa itselle liikoja odotuksia ja paineita. Riittävän siisti koti on hyvä tavoite.

Siivouspalveluitakin voi hyvin käyttää ja siten helpottaa omaa työtä. Samalla voi työllistää muita.

Imuri omaan tarpeeseen


Teija Jerkku sanoo, että imuri varustettuna pölypussilla tai ilman pölypussia on osittain makuasia.

– Toisaalta pölypussittomien imureiden hankaluus on pölysäiliön tyhjentäminen ja huoltaminen siististi. Usein pölyä pöllähtää takaisin huoneilmaan, jos säiliötä ei ole mahdollista tyhjentää esimerkiksi pihalla tai parvekkeella.

Keskuspölynimuri on Jerkun mielestä hyvä ratkaisu, koska poistoilma menee suoraan ulos.

– Helpointa se on asentaa talon rakennusvaiheessa. Säiliö on muistettava tyhjentää siinäkin. Letku voi olla raskas ja kömpelö käyttää.

Imureiden sähkönkulutus vaihtelee paljon. Liityntäteho voi olla esimerkiksi 250 tai yli 2000 W.

– Suurempi liityntäteho ei välttämättä tarkoita aina parempaa suorituskykyä. Imurin sähkönkulutus ei ole sähkönkulutuksen kannalta yksittäisen kotitalouden näkökulmasta se haasteellisin asia.

Motivan asiantuntija Elina Ovaskainen kertoo, että energiamerkintä kertoo imurin energiakulutuksen lisäksi sen puhdistuskyvystä ja poistoilman pöly-ylijäämistä, mutta myös imurin melutasosta.

– Aiemmin imurin ostoperusteena pidettiin ottotehoa eli mitä suurempi ottoteho sen parempi imuteho, mutta ottoteho ei vaikuta siihen, miten hyvin imuri imee tai millainen imurin suorituskyky eli puhdistustulos on imutehoa ajatellen. Tärkeintä on ostaa imuri, joka vastaa kodin tarpeita.

Elina Ovaskaisen mukaan esimerkiksi allergiakodissa on erittäin tärkeää, että imurissa on riittävät suodattimet ja näin imurin poistoilma on mahdollisimman pölytöntä. Hän kertoo, että energiamerkinnän vuosikulutus on tehty laskennallisesti käyttäen testauksissa samankokoista imuroitavaa pinta-alaa ja tuntimäärää, mikä on laskettu keskimääräisellä imurin käyttöajalla vuositasolla.

– Tämä voi siis vaihdella kotitalouksittain, mutta laitteiden vertailun kannalta se antaa hyvän kuvan siitä, miten paljon eri imurit kuluttavat energiaa.

Vuositasolla imurin kokonaiskulutus ei ole kovin iso ja sen merkitys kodin sähkönkäytössä on vähäinen, joten Ovaskaisen mielestä tärkeämpää on kiinnittää huomiota poistoilman puhtauteen ja puhdistustulokseen.

Maltillista vedenkäyttöä

Vedenkäytön pitäisi olla maltillista ja etenkin puulattiat kärsivät liiasta vedestä.

– Pesuaineita ei saa yliannostella ja väärät puhdistusainevalinnat voivat olla myös pintamateriaaleja vahingoittavia.

Teija Jerkulla on vinkki myös kevätsiivoukseen. Siitepölyaikaan ei kannata ainakaan allergisten viedä tekstiilejä ja mattoja ulos tuulettumaan.

Kodinkoneiden hoidon laiminlyönti ja etenkin liesituulettimen likainen rasvasuodatin on turvallisuusriski.

– Kylmälaitteiden taustojen imurointi vaikuttaa energiankulutukseen ja turvallisuuteen. Paksulla jääkerroksella varustettu pakastin kuluttaa myös enemmän energiaa.

Tarkempaa tarkastelua

Kannattaa myös aika ajoin tarkastella kodin ja laitteiden kuntoa. Miltä lattia kukkaruukun alta näyttää? Ovatko laitteiden tiivisteet ja liitännät kunnossa? Tai olisiko lattiakaivo tukossa?

Eihän niitä saippuan kyllästämiä hiuksia ole mukava onkia, mutta hyvin vetävä lattiakaivo on myös hajuton.

Teija Jerkun mukaan perusperiaate on, että kodin siivouksessa pärjää käsiastianpesuaineella ja yleispuhdistusaineella.

– Kalkkisaostumiin tarvitaan hapanta puhdistusainetta. Aina ensin kannattaa kokeilla, tehoaako mieto aine ja vasta sitten kannattaa käyttää vahvempaa ainetta. Turhien kemikaalien välttäminen kannattaa niin oman terveyden, ympäristön kuin lompakonkin takia.

Suojakäsineet käyttöön

Vahvat emäksiset ja happamat aineet ovat Jerkun mukaan voimakkaita ja niiden käytössä suositellaan aina suojakäsineitä. Käyttö voi muuten ärsyttää tai syövyttää ihoa.

– Ja kaikki pesuaineet pitää säilyttää poissa lasten ja kotieläinten ulottuvilta. Ja kaikkia aineita pitää käyttää ohjeen mukaan ja monet vahvat aineet vaativat huuhtomista.

Kloriitti on valkaisuaine ja siksi sen kanssa on oltava varovainen, ettei sitä roisku väärään paikkaan.

– Klooripitoisia aineita on hyvä käyttää viileän veden kanssa, ettei klooria vapaudu ilmaan. Klooria ei kannata samasta syystä käyttää saunan lauteiden pesussakaan.

Teija Jerkku sanoo, että marttavuosi 2016 näyttää ja tuntuu hyvältä.

– Tänä vuonna panostamme aika paljon maahanmuuttajien kotitalousneuvontaan. Lisäksi neuvomme nuoria ja vauvaperheitä arjen taidoissa. Myös mielenterveys- ja päihdekuntoutujien ja rikosseuraamusasiakkaiden arjen neuvonta jatkuu.

Kodinhoidon puolella syksyllä martoilla on valtakunnallinen Hoida kotiasi -viikko yhteistyössä Hengitysliiton kanssa.

– Tuomme neuvonnassa esiin tänä vuonna myös vedenkulutusta ja erityisesti sitä, miten jätevesikin jättää jäljen.

”Käytä klooripitoisia pesuaineita viileän veden kanssa, ettei klooria vapaudu ilmaan.”

”Allergiakodissa on erittäin tärkeää, että imurissa on riittävät suodattimet ja näin imurin poistoilma on mahdollisimman pölytöntä.”

”Joutsenmerkin kemikaalioppaasta löytyy tietoa kodin siivouskemikaaleista.”

Teksti: Mirkka Kortelainen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää