Puutarhatyökalujen syyshuolto ja talvisäilytys

06.10.2014, klo 13:35Kommentteja 0

Jotta sähkökäyttöiset puutarhatyökalut olisivat heti valmiita käyttöön puutarhakuumeen keväällä taas iskiessä, kannattaa niiden talvisäilytyksessä ottaa huomioon muutama seikka.

Bosch tarjoaa laajan valikoiman sähkökäyttöisiä puutarhatyökaluja. Ei ole yhdentekevää miten sähköisiä ja akkukäyttöisiä työkaluja säilytetään. Oikealla tavalla säilytettyinä työkalut säilyvät pidempään toimintakuntoisina ja toimivat taas keväällä heti kauden alkaessa.
Ruohonleikkureita ei ole välttämätöntä säilyttää lämpimässä varastossa, mutta kuivan paikan ne kuitenkin toimintakuntoisina säilyäkseen tarvitsevat. Säilytyksen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota leikkurin terän kuntoon.

Tarkasta terän kunto
– Terä on helppo tarkastaa silmämääräisesti. Mitä terävämpi terä on, sitä vähemmän leikkuri kuluttaa sähköä ja sitä vähemmän moottori kuormittuu. Ja tietenkin hyvässä kunnossa oleva terä tekee aina parempaa jälkeä kuin kulunut tai muuten vioittunut, korjaamopäällikkö Risto Turtiainen Boschin keskushuollosta kertoo.
Ruohonleikkurin terän kunto säilyy myös parempana, jos sen puhdistaa nurmikosta ennen talvisäilytykseen siirtämistä.

Robottileikkuri kuivaan tilaan
Boschin Indego-robottiruohonleikkuri löytyy yhä useammalta pihalta. Sekin on hyvä säilyttää talven yli kuivassa paikassa.
– Myös robottiruohonleikkurin telakka ja muuntaja kannattaa siirtää kuivaan säilytystilaan talveksi. Lisäksi robottiruohonleikkurinkin terän kunto on hyvä tarkistaa, Turtiainen neuvoo.

Painepesuri lämmitettyyn tilaan
Muista Boschin sähköisistä puutarhatyökaluista poiketen painepesurit on syytä säilyttää lämmitetyssä tilassa. Kun säilytyspaikka on lämmin, ei ole niin merkitystä sillä, onko pesuriin jäänyt vettä vai ei.
– Saamme huoltoomme joka kevät jäätyneitä painepesureita, koska niitä ei ole tyhjennetty ja niitä on säilytetty lämmittämättömissä tiloissa. Jäätyminen rikkoo painepesurin aivan varmasti, Turtiainen sanoo.

Trimmerit ja pensasleikkurit helppohoitoisia
Trimmerit ja pensasleikkurit eivät nekään vaadi talvisäilytyspaikalta lämpöä, mutta kuiva paikan tulisi olla. Trimmerit ja pensasleikkuritkin on hyvä puhdistaa aika ajoin, ja pensasleikkureiden teriin kannattaa ruiskuttaa aina käytön jälkeen öljyä, jotteivät esimerkiksi oksat ja pihka pääse kuivumaan terän pinnalle.

Akut säilytetään irrotettuina
Boschin puutarhatyökaluista suurin osa toimii akuilla. Akkukoneista irrotetaan akut, ja sen jälkeen ne ladataan täyteen seuraavaa käyttökertaa odottamaan. Akut säilytetään sisätiloissa.

Korjaukset ja huollot syksyllä ja talvella
Varsinaisia korjauksia ei puutarhatyökaluihin, kuten ei muihinkaan sähkötyökaluihin, ole syytä lähteä itse tekemään. Kunkin laitteen käyttöohjeet kertovat, mitä huoltotoimenpiteistä käyttäjän on mahdollista tehdä itse ja missä vaiheessa on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen.
- Mikäli puutarhatyökalussaan huomaa korjauksen tai huollon tarvetta syksyllä, kannattaa laite toimittaa huoltoon jo syksyllä, sillä keväisin huolto ruuhkautuu, kun moni muukin havahtuu huollon tarpeeseen laitetta taas talven jälkeen käyttöön ottaessaan.

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää