Rakenna ikimuistoinen kesäjuhla

05.06.2012, klo 16:45Kommentteja 0

Onnellinen on se, joka kesällä saa viettää juhlaa. Vielä onnellisempi on se, jonka juhla onnistuu parhaalla tavalla. Tarjoilujen onnistumiseen tarvitaan huolellisuutta, hyvää kylmätilaa ja hygieniaa.

Aloita valmistelut ajoissa, aloita suunnittelusta. Aikatauluta valmistelutyöt ja hankinnat, mieti tarjottavia ruokia myös juhlapaikan ja säilytystilojen kannalta.

Keväällä pakastin on tyhjimmillään – käytä hyvä kylmätila hyödyksesi ja valmista ajoissa ruokaa ja leivonnaisia pakkaseen.

Siirrä kylmävaraajat pakastumaan, täytä jääpalamuotit ja tee lisää jääpaloja kertakäyttömukeissa, jos tila riittää.

Jääkaapin sopiva lämpötila on 4–6 astetta, pakastimen –18 °C. Kalatuotteet säilyvät käyttökelpoisina 0–3 asteen lämpötilassa.

Muista vanhat konstit: maakellarissa ja kaivossa juomat pysyvät viileinä.

Onko jääkaappi riittävän suuri, tarvitaanko lisäksi kylmälaukkuja, onko kellari kunnossa – olisiko naapurista saatavissa lainaksi kylmää?

Jos kotiin tuodaan lisää kylmälaitteita, on syytä tarkistaa niiden turvallisuus.

Ylimääräisten kylmälaitteiden käyttö ei yleensä ylikuormita kodin tai mökin sähköjä.

– Jatkojohdot on sijoitettava niin, ettei niistä aiheudu vaaraa, muistuttaa Jukka Lepistö TUKESin turvallisuus- ja kemikaalivirastosta.

Valitse järkevästi

Tarkista ja säädä lämpötilat ennen ostoskierrosta, puhdista kylmätilat. Kylmälaukku mukaan ostoksille, jotta kylmäketju ei katkea!

Valitse juhlaa varten tuoreita elintarvikkeita ja lue pakkausmerkinnät huolella.

Juhlatarpeiden ostaminen on sekin suunniteltava. Kerää kylmänä säilytettävät tuotteet viimeiseksi ja kuljeta kylmälaukussa.

– Jäädykkeet ja muut kylmät herkut jättäisin pois ruokalistalta, toteaa Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta.

Majoneesipohjaiset ruoat ovat myös pilaantumisherkkiä, siksi esimerkiksi voileipäkakkuihin mieluummin tuorejuustopohjaisia täytteitä. Suolaliha on säilyvämpää kuin kalat tai äyriäiset.

Voileipäkakun vaihtoehtona voisi pöydässä olla lämpimiä piiraita.

Kakkuja ja muita leivonnaisia

Kahvikakut, pulla ja sämpylät ovat turvallisia tarjottavia, ne säilyvät hyvin. Mutta millainen täytekakku sopii hellepäivän juhlapöytään?

Kermakakkujen asemesta kannattaa suosia suklaa-, kinuski- tai kiillepintaisia kakkuja, sillä kerma lässähtää helposti kuumassa.

Yhden ison kakun asemesta voi leipoa useampia pieniä, jolloin pöydässä on aina raikasta tarjottavaa.

– Uutta tarjottava pöytään, kun edellisestä on vielä jäljellä - näin eivät vieraat luule, että emännille on käynyt laskuvirhe ja jätä herkkuja ottamatta, opastaa Arja Hopsu-Neuvonen.

Kermakakun vaihtoehto voi olla piirakka, jonka lisukkeena tarjotaan kermavaahtoa erillisessä astiassa.

Tärkeä hygienia

Pese kädet aina, kun ryhdyt käsittelemään ruoka-aineita. Pese kädet, kun siirryt työstä tai raaka-aineesta toiseen.

Vaihda keittiöpyyhettä usein ja varaa käyttöön reilusti talouspaperia.

Käytä aina puhtaita työvälineitä, astioita ja leikkuulautoja, ole erityisen tarkka, kun käsittelet raakaa lihaa ja kalaa.

Pese, puhdista ja tarvittaessa kuori vihannekset huolella.

Peitä valmiit ruoat tiiviisti ja jäähdytä ne nopeasti.

Nosta maidot ja muut arat elintarvikkeet heti ruokailun päätyttyä kylmään.

Älä ylitä kylmälaitteen kapasiteettia, huolehdi siitä, että jääkaapissa ilma pääsee kiertämään ja jäähdytys on tasaista.

Tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta korostaa hygienian merkitystä: Pilaantunut tuote on helppo tunnistaa mausta tai hajusta.

– Vaarallisimmat ruokamyrkytysbakteerit eivät maistu tai haise ruoassa. Myrkytyksiä torjutaan parhaiten ennakoimalla, hyvällä hygienialla.

Pidä pöytä järkevästi koreana

Juhlapöydän kattaminen on tekniikkalaji. Pöytä kannattaa sijoittaa varjoisaan paikkaan ja samalla ottaa huomioon kulkureitit pöydän ja kylmätilojen välillä. Täydennysten pitää sujua joustavasti!

Markkinoilla on monta kätevää apuvälinettä kylmäsäilytyksen tueksi. Jäähdytettävä vuolukivialusta pitää kermakannut viileinä, joissakin kakkukuvuissa on jäädytettävä vesisäiliö.

Tutut kylmävaraajat, kylmäkallet voi folion avulla naamioida ruokien alustoiksi.

Tarjoiluastioiden ei tarvitse olla samaa sarjaa. Kotona tai mökillä juhlitaan kodikkaasti. Laina-astioita voit tiedustella paikkakuntasi naisjärjestöiltä.

Kylmät ruoat kylminä ja kuumat kuumina, vähintään +60 asteisina.

Pakasteet on käytettävä vuorokauden kuluessa sulattamista. Jos kerran pakastettu ruoka halutaan pakastaa uudelleen, se on ensin kypsennettävä.

Kaikkea ei heti kannata tuoda tarjolle, vaan mieluummin sopivan kokoisina erinä.

– Kun tuodaan pöytään lisää salaattia, uutta ei lisätä vanhan päälle, vaan nostetaan pöytään raikas kulho – edellisestä kulhosta voi siirtää loput uuden pinnalle. Ei niin, että uuden annoksen alle jää vanha, ehkä jo lämmennyt osa, muistuttaa Arja Hopsu-Neuvonen.

– Katkaravut voi lisätä salaattiin jäisinä vasta tarjolle vietäessä. Jälkiruokiin ja juomiin voi lisätä pakastemarjoja tuomaan raikkautta ja kesän makua, ideoi Tarja Marjomaa.

 

Juhlien jälkeen

Kun juhlat ovat ohi, keittiössä on jäljellä ruoantähteitä. Koko ajan kylmässä olleet salaatit ja salaattiainekset ovat yleensä käyttökelpoisia seuraavana päivänäkin.

Vaikka järkevä emäntä ei mielellään heitä ruokaa pois, juhlien jälkeen on viisasta hyväksyä tavallista isompi hävikki.

– Sellaiset ruoka-aineet, joiden laadusta ei ole varma – esimerkiksi pitkään lämpimässä olleet maidot ja salaatit – on parempi heittää pois kuin käyttää.

– Juhla on aina erikoistilanne, sanoo Arja Hopsu-Neuvonen.

– Juhla on onnistunut, kun kaikilla on mielessä mukavat muistot ja tunnelma.

Tarjoilu on vain osa juhlaa. Mukavien ihmisten tapaaminen, iloinen mieli, kaunis pukeutuminen, sykähdyttävät puheet ja muu ohjelma luovat kokonaisuuden.

Teksti: Liisa Laurila

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Kaksi jouluista herkkua: Junanlähettäjän totikakku ja banaanikakku

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta. Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Banaanikakku on mehevä herkku. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää