Sähköisen hyvää ja trendikästä kotiapua

26.11.2014, klo 08:40Kommentteja 0

Sähkökäyttöinen sänky, pystysuunnassa liikkuvat kaapistot tai vaikkapa liesivahti tuovat helpotusta arkeen. – Sähkökäyttöisiä trendikkäitä huonekaluja on yhä enemmän tarjolla, sanoo Tiina Petäjävaara.


Porrashissi mahdollistaa turvallisen, mukavan ja esteettömän elämän omassa kodissa.


Helsingin Toimiva koti -yksikkö on tarjonnut toistakymmentä vuotta esteettömän ja turvallisen asumisen pioneerina neuvontaa turvalliseen asumiseen.

DoMedi Oy:n yksikönjohtaja Tiina Petäjävaaran mukaan kodin toiminnallinen kokonaisuus on saanut uudet puitteet.

Toimivan kodin ideologiaan kuuluu Petäjävaaran mukaan se, että tuotteita – huonekaluja, arkea helpottavia apureita tai vaikkapa kokonaisen keittiön voi hankkia helpoimman kautta.

– Valikoimamme tähtää siihen, että tuotteet mahdollistaisivat turvallisen arjen. Asiakkaat eivät tiedä mitä on saatavilla, siksi on tärkeää, että meillä voi rauhassa tutustua tuotteisiin asiantuntijan avustuksella. Jos jokin ratkaisu tuntuu hyvältä, tuotteen voi nykyään ostaa meiltä joko heti mukaan tai suuret tuotteet tilauksesta.

Apuvälineitä moneen tarpeeseen

Sähköinen tuoli auttaa, jos istumaan nousussa on ongelmia. 

Mitä sitten on tarjolla? Pesevä ja kuivaava wc-istuin on yksi tärkeä apuväline. Samoin sähköinen tuoli, jos istumaan nousussa on ongelmia. Tuoli, jossa istuinosa auttaa ylösnousussa, on oiva apuväline.

Kiteen Huonekalutehtaan sänky tuo
helpotusta sähkötoiminnoillaan.

Moottoroitu sänky auttaa selkä- ja lonkkavaivoja potevia. Petäjävaara muistuttaa, että sängyn olisi hyvä olla myös korkeudeltaan säädettävä. Jos närästää tai on hengitysvaikeuksia, auttaa pieni korotus sängyn päätyyn. Ladattava varsi-imuri on Petäjävaaran oma suosikki ja hyvä vaihtoehto siivoukseen.

– Se on ketterä ja aina valmiina telineessä.

– On tärkeää, että näitä tuotteita ja ratkaisuja pääsee kokeilemaan konkreettisesti nimenomaan oman asumisen lähtökohdista Orton sairaalan tiloissa.

Ilman ajanvarausta

Toimivaan kotiin voi tutustua sen aukioloaikoina ilman ajanvarausta.

– Toimivasta kodista voi tilata kodin turvallisuuskartoituksen. Siinä tarkastellaan asumisen turvallisuutta monesta eri näkökulmasta, esteettömyyttä, valaistusta, sisustusta, huonekalujen sijoittelua, palovaroittimia, kylpyhuonetta. Turvallisuuteen voi vaikuttaa monella tapaa.

Muistisairaita on tulevaisuudessa yhä enemmän. Myös lähiomaisella voi olla iso huoli turvallisuudesta.

– Sähköinen kosketusvapaa hana on turvallinen. Vesi ei unohdu valumaan ja näin säästetään myös energiaa. Uusimmissa malleissa on digitaalinen virtaavan veden lämpötilan näyttö.

Muistisairaalle kannattaa hankkia liesivahti.

Liesivahti on hyvä apuväline, jos unohtelee lieden päälle tai ruuan liedelle. Se ilmoittaa äänimerkillä, kun lämpötila nousee liian suureksi ja ellei äänimerkkiin reagoi, katkeaa virta liedestä ja uunista. Levyjä ei saa uudelleen päälle, ellei niitä ensin nollaa.

Kaksikerroksisesta kodista ei tarvitse luopua

Porrashissi on hyvä silloin, kun pitää päästä siirtymään kerrosten välillä turvallisesti. Sitä voi käyttää myös kauko-ohjauksella.

Keittiön kaappiin voi asennuttaa alas laskeutuvan hyllyn, jolloin ei tarvitse kurottaa ylhäällä oleviin hyllyihin, eikä nousta jakkaralle.

– Sähköiset liukuovet kotona säästävät tilaa ja ovat turvallisia käyttää. Monesti apuvälineellä kulkevan on vaikea liikkua sisällä, kun monta ovea saattaa aueta samaan tilaan, esimerkiksi eteiseen.

Tuotekehittely tuo uusia välineitä tarjolle. Ikkunanpesurobotin kehittely on jo loppusuoralla ja ensimmäiset tuotteet markkinoilla.

Lisätietoja: www.toimivakoti.fi

Teksti: Mirkka Kortelainen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää