Silittämällä siistiä

27.09.2017, klo 10:13Kommentteja 0

Tekstiilien hoitaminen on helpottunut uusien ja helppohoitoisten materiaalien myötä, mutta silitysraudalla ja laudalla on yhä paikkansa. Uudet ja kauniit silitysraudat suorastaan houkuttelevat silityspuuhiin.


Electrolux QuickSteam EDBS3340 on käyttövalmis 1,5 minuutissa. Sisäänrakennettu kalkinpoistojärjestelmä pitää laitteen puhtaana ja pidentää sen käyttöikää.  Max. liitäntäteho 2350 W. 1,9 m virtajohto. Höyryntuotto 100 g/ min. Suositushinta 169 e (Prisma)Ei taida kovinkaan monella olla esimerkiksi Facebook-päivityksessä, että arki-ilta tai viikonvaihde on mennyt silityksestä nauttien. Silittämisen vauhtiin kun pääsee ja näkee huikean lopputuloksen – vaatteet ovat kuin niin sanottuja. pakasta vedettyjä, niin puuhaan haluaa tarttua uudestaan.

 

Kodin kätevä ja tärkeä sähkölaite

Sähkö ja silitysrauta on lyömätön pari. Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku kertoo, että nykyisin silitystulos ei synny enää raudan painosta vaan höyryn ansiosta. Jo 1980-luvulla tuli automaattisesti pois päältä meneviä silitysrautoja, mikä oli hyvä asia turvallisuuden kannalta.

Jerkku kertoo, että nykyisin on myös silitysrobotteja, joita tosin aika harvalla on käytössä.

– Tänä päivänä myös energiankulutukseen kiinnitetään huomiota ja toki myös muotoiluun. Pohjamateriaaleja on myös erilaisia, on terästä, alumiinia, keraamista, teflonia ja niin edelleen.

Turvallisuuden kannalta on oleellista, että silitysrautojen virta katkeaa automaattisesti, jos laitetta ei ole käytetty hetkeen.

Markkinoilla on silitysrautoja, jotka alkavat automaattisesti jäähtyä jopa 30 sekunnin jälkeen raudan unohtuessa vaakatasoon.

Silityskeskuksissa taas merkkivalo kertoo myös, milloin laite on turvallista säilöä takaisin kaappiin. Kun raudan lämpötila laskee alle 40 asteen, valon väri vaihtuu.

 

Silityskeskus on helppokäyttöinen

Silityskeskus on monelle uusi tuttavuus. Järeästä nimestä huolimatta silityskeskus on mainio ja helppokäyttöinen ja eroaa tavallisesta höyryraudasta siten, että vesi laitetaan isoon vesisäiliöön, joka on erillisessä alustassa.

Höyry nousee silitysrautaan letkua pitkin ja näin silitysrauta ei ole ”ylipullea” käyttäjälle.

Moni valmistaja lupaa silityskeskuksen olevan "jopa kaksi kertaa" tavallista silitysrautaa nopeampi.

Moni arvostaa silitysraudassa keveyttä.

Silityskeskuksissa silitysrauta on jonkin verran kevyempi kuin perinteinen silitysrauta, koska vesi ei ole raudan sisällä. Alustoineen jykevimmät keskukset painavat kuitenkin melkoisesti. Silloin on hyvä omata kunnon hauislihakset veden tyhjentämiseen.

4Safety Precision EDB6150
höyrysilitysrauta antaa tehokkaan
silitystuloksen. 180 gramman
tehostehöyrysuihku. Jatkuva
höyryntuotto on 0–40 g/min, ja
se jakautuu tasaisesti tekstiileihin
pohjan 500 höyryaukon kautta.
Läpinäkyvä ja tilava 3,5 dl vesisäiliö.
Kolmivaiheinen automaattinen
virrankatkaisu katkaisee silitysraudasta
virran 8 minuutin kuluttua pysty-
asennossa, tai 30 sekunnin kuluttua,
kun rauta on kyljellään tai pohja
alaspäin. bMax liitäntäteho 2400 W.
3 m virtajohto ja kääntyy 360 astetta.
Suositushinta 99 (Verkkokauppa.com)Aloita ja ihastu

Monella saattaa olla vieläkin siivouskomeron tai kellarin uumenissa vanhan alumiinifolion värinen silityslauta räikeän sinisillä jaloilla ja vähintään yhtä ruma silitysrauta.

Sellainen yhdistelmä ei enää houkuttele uusia sukupolvia.

Niin kuin missä tahansa kodintyössä on silittämisessäkin usein haasteellisin vaihe aloittaminen.

Trendikkäät silityslaudat muistuttavat parhaimmillaan komeita ”surffilautoja” ja printtikuosien kirjo on laaja. Myös värikkäät ja tyylikkäästi muotoillut silitysraudat kehtaa pitää kodissa esillä.

– Ja kuten monessa muussakin asiassa, harjoitus tekee mestarin. Kauluspaidan silittäminen ei ole ihan helppoa ensimmäisillä kerroilla ja kauluspaidoistakaan ei niin vaan pääse eroon, sillä ne ovat trendikkäitä.

– Silittäessä voi katsoa vaikka televisiota tai kuunnella radiota. Ja nuoret on hyvä opettaa silittämään omat paitansa. Näin he saavat arjen taidon.

Silityslauta on tarpeen silittäessä. Niitä on tosiaan erilaisia ja erikokoisia. Osa on irrallisia ja kokoontaitettavia ja osa kalusteisiin kiinnitettyjä. Niiden säilyttäminen voi joskus olla haasteellista, vaikka ne menevätkin kasaan.

Pienen tilan silitysalusta on helppo kasata ja se kulkee näppärästi mukana myös matkoilla. Enää ei siis tarvitse välittää vanhasta sanonnasta, jonka mukaan fraasista ”reissussa rähjääntyy”.

Teija Jerkku sanoo, että sileä vaate on yleensä kaunis ja mukava yllä eikä siitä irtoa niin paljon pölyä kuin silittämättömistä.

– Ei kaikkia tekstiilejä tarvitse aina silittää. Kannattaa pohtia, mikä on oma vaatimustaso ja mitä kaikkea jaksaa ja on tarpeen silittää. Nykyisin on materiaaleja, jotka helpottavat silittämistä tai ovat silittämättäkin siistejä.


BOSCH TD90 EASY
Erittäin tehokas höyrytoiminto sekä
raudan turvallisuutta lisäävä
SensorSecure-toiminto tarkoittaa
raudan sammumista automaattisesti,
kun käden irrottaa silitysraudan
kahvasta. Rauta aloittaa lämpenemisen
uudelleen, kun siihen jälleen tartutaan.
Suuri läpinäkyvä 400 ml vesisäilö,
liitäntäteho 2400 W ja erikoispitkä
tekstiilipäällysteinen liitäntäjohto 2.5 m.
Ekohöyry säästää jopa 30 prosenttia
energiaa ja 35 prosenttia vettä
maksimihöyrytasoon verrattuna.
Suositushinta on 179 €.
(Kodinkoneliikkeet)
Silitysraudan ostajan muistilista:

Vesisäiliö
Mikä on sopiva vesisäiliön tilavuus? Säiliön koko on yleensä alle 2 desilitrasta yli 4 desilitraan.
Näkyykö vesisäiliön vesiraja selvästi?
Kuinka helppoa on täyttää ja tyhjentää vesisäiliö?

Johdon pituus ja liikkuvuus
Pituus vaihtelee usein alle 2 metristä yli 3 metriin. Alle 2 metrin johto voi olla liian lyhyt.
Johto ei saa olla silittäjän tiellä.

Pohjan liikkuvuus
Päällystetty teräspohja liukuu paremmin kuin ruostumaton teräspohja. Alumiinipohja liukuu huonommin ja naarmuuntuu helposti.

Silitysraudan jäähtyminen
Silitysraudan nopea kuumeneminen ja jäähtyminen on suotavaa. Laitteen täytyy jäähtyä kunnolla ennen kuin sen voi laittaa säilöön turvallisesti. Useimmat raudat vaativat reilun tunnin jäähtyäkseen + 200 asteesta riittävästi.
Joissakin malleissa voi olla automaattinen pois päältä -toiminto.

Silitysraudan puhdistaminen
Kun puhdistat silitysrautaa välillä, saat parhaan mahdollisen lopputuloksen. Toimi ensisijaisesti silitysraudan käyttöohjeiden mukaisesti. Tässä joitakin yleisiä hoito-ohjeita:

Pyyhi pohjaa silloin tällöin astianpesuaineliuokseen kostutetulla pehmeällä liinalla.
Silitysraudan puhdistamiseen on olemassa myös pyyhekumeja, puhdistus- ja kiillotustyynyjä ja -tahnoja. Erityispinnoitteet vaativat oman puhdistuksensa. Tutustu silitysraudan käyttöohjeisiin.
Jos rauta likaantuu, poista tahrat heti. Imeytä rasvat tai sulanut muovi mahdollisimman kuumana talouspaperiin.
Lisää säiliöön vettä suppilon tai kannun avulla. Irrota johto seinästä vedenlisäyksen ajaksi.
Tyhjennä silityksen jälkeen vesisäiliö.
Säilytä silitysrautaa pystyasennossa, etteivät höyryaukot kalkkeudu ja tukkeudu.
(Lähde: Martat)

Philips PerfectCare Elite höyrysilityskeskus GC9622/20
PerfectCare Elite on Philipsin tehokkain ja paras höyrysilityskeskus. OptimalTEMP –tekniikan ansiosta voit silittää farkkuja ja silkkiä samalla lämpöasetuksella. Myynti: Verkkokauppa.com, Power
Tehot 2400W – Ainutlaatuinen OptimalTEMP –tekniikka, jonka SmartControl prosessori säätää automaattisesti optimaalisen lämpötilan ja HeatFlow tekniikka takaa ihanteellisen höyryn ja lämpötilan yhdistelmän. Jatkuva höyryntuotto jopa 135g/min, lisähöyry jopa 450g.
Johdon pituus: 1,8m
Suositushinta: 349€Philips Steam&Go kannettava vaatehöyrystin
Ehdoton valinta vaikeasti silitettäville vaatteille ja viime hetken viimeistelyyn. Nopea ja helppokäyttöinen höyrystin toimii sekä pystyhöyrytyksessä että silityslaudan kanssa käytettynä. Myynti: Verkkokauppa.com, Prisma, Gigantti, K-Citymarket, Power, Veikon Kone, Euronics
Tehot ja jos jokin extratoiminta: 1000W – uudenlaista helppoutta silitykseen
Johdon pituus: 2m
Suositushinta: 69,99€

Viisi vinkkiä: näin silität kauluspaidan

Tutkimuksen mukaan* kolme neljästä vastaajasta ilmoitti silittävänsä useimmiten kauluspaitoja. Näillä vinkeillä paidan silittäminen onnistuu:
1. Silitä ensin kaulus. Silitä se molemmin puolin ja aloita takapuolelta saadaksesi parhaan lopputuloksen.
2. Silitä seuraavaksi paidan kalvosimet. Varmista, ettei kalvosimia ole napitettu ja silitä molemmin puolin.
3. Laskosta hiha sileästi lautaa vasten ennen kuin alat painaa silitysraudalla, jottei hihaan tule ikäviä ryppyjä. Tee sama toiselle hihalle.
4. Varmista, että miehustan kaikki napit ovat auki ja aseta paita laudalle siten, että hihat ja miehusta ovat laudan sivuilla. Silitä selkäosa.
5. Käännä paita ja silitä miehusta napituksen molemmin puolin. Muista silittää myös nappien välit, paina napinläpiä kunnolla äläkä unohda silittää ylimpiä osia kauluksen läheltä.

Historian havinaa

Ennen vanhaan painavaa rautaa kuumennettiin hellan päällä, raudan sisällä ollut irrallinen luoti lämmitettiin erikseen. Rauta saatettiin kuumentaa myös raudan sisällä hehkuvilla hiilillä, kaasulla tai höyryllä. Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku kertoo, että Suomessa ensimmäinen sähköllä toimiva silitysrauta nähtiin 1800-luvun loppupuolella.


Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: VEER ja valmistajat

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Uutiset

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä: Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen. Lue lisää

Kodintekniikka

Mehumaija höyrystää helposti

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uusi kodintekniikka avustaa ja helpottaa kotitöitä

Käyttöä helpottavat aputoiminnot ja yhdistettävyys tekevät laitteista yhä älykkäämpiä ja onnistumisesta varmempaa. Miele esitteli Habitaressa neljä erilaista muotoilulinjaa ja värimaailmaa yksilöllisiin tyylivaatimuksiin. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää