Sosekeitot valmistuvat helposti ja nopeasti

24.02.2016, klo 08:20Kommentteja 0

Kuuman sosekeiton lempeällä maulla valloitat nälkäiset talvisilla retkillä tai loihdit vaikkapa juhlapöytään makuelämyksen.


Keittiömestari Ulla Liukkonen on iloinen siitä, että ruokakulttuuri ja ruoanlaitto ovat vahvasti esillä mediassa. Erilaiset kokkikilpailut innostavat hänen mukaansa myös kotikeittiössä huikeisiin suorituksiin ja makuelämyksiin.

– Sosekeitot ovat maukkaita ja terveellisiä. Niiden valmistaminen käy nopeasti ja vaivattomasti sauvasekoittimella.

Ulla Liukkosen mukaan sosekeitot sopivat hyvin arkeen ja juhlaan.

– Ylijääneen perunamuussin voi hyödyntää sosekeitossa ja peruna on keiton raaka-aineena sitojana. Perinteinen peruna-purjososekeitto maistuu hyvältä ja porkkasosekeiton osaksi voi laittaa bataattia. Bataatti on lempeän makunsa takia supersuosittu ja siitä voi valmistaa jopa bataatti-ranskalaisia.

Ulla Liukkonen suosittelee sosekeittoihin kotimaisia juureksia.

– Kaikkia juureksia ei voi oikein syödä raakana, joten esimerkiksi keittoon voi laittaa makua tuunaamaan selleriä ja juustolla saa makua täyteläisemmäksi eli kermaakaan ei tarvitse välttämättä käyttää.

Juhlava sosekeitto

Talven juhliin Ulla Liukkonen suosittelee mustajuurisosekeittoa ja sitä voi täydentää vaikkapa riistaherkuilla. Keiton kanssa voi nauttia kuohuviiniä tai valkoviiniä. Keiton voi kruunata esimerkiksi laittamalla yrttiöljystä keiton pinnalle sydämen. Mustajuuressa on aistikas maku ja sen seuraksi sopii myös vahvempikin sulatejuusto.

– Metsäretkille voi ottaa keittoa mukaan termospulloissa. Keittoihin voi lisätä esimerkiksi suppilovahverosilppua, ruohosipulia tai periaatteessa sosekeiton ja sen ”tilpehöörit” voi hyödyntää jääkaapin antimista.

Vireä 60-vuotias

Ulla Liukkonen vietti juuri 60-vuotisjuhliaan. Liukkonen työskenteli aikoinaan yli 30 vuotta Osuuskaupan ravintoloissa. Nyt on mukava ”pyörittää” tilausravintolaa ja hoitaa Keittiömestarien asioita.

– Elämänilo ja myönteisyys sekä tasapainoinen elämä pitävät vireänä. Rakastan tätä työtäni ruoan parissa ja haluan viedä suomalasta hyvää ruokakulttuuria eteenpäin Suomessa ja maailmalla. Sanonkin aina, että ikä ei haittaa ja se on vain numeroita. Vanhaa fraasia lainatakseni – ”vierivä keittiömestari ei sammaloidu”, kun tarttuu ilolla ja asenteella uusiin asioihin.

Ulla Liukkonen on
Suomen Keittiömestarit
ry:n puheenjohtaja ja
Suomen Kokkimaa-
joukkueen hallituksen
puheenjohtaja.
Hän luotsaa Lappeen-
rannassa
Linnoituksen
Krouvia.

– Olen helposti lähes-
tyttävä henkilö ja vastaan
milloin mihinkin ruoka-
aiheiseen kysymykseen.

Sosekeittoa mustajuuresta Ullan tapaan

1 mustajuuri
2 isohkoa perunaa
1 kuutio kasvislientä
1 l vettä
2 dl ruokakermaa
¼ tl valkopippuria ja maun mukaan suolaa

Kuori perunat ja mustajuuri. Mustajuuri kuoritaan veden alla, ettei se tummu. Pilko ainekset kuutioiksi. Laita kattilaan suolaa maun mukaan. Keitä kypsäksi ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää ruokakerma, pippuri ja suola.

Keitto on mainio lämpimän leivän kanssa tai sitten sen voi kruunata kasvisöljyllä.

– Voit paahtaa Parman kinkkua kuivaksi ja murentaa sitä keiton päälle. 

Kasvis öljy

1 rkl persiljaa, 1 rkl basilikaa, 1 dl öljyäl, maun mukaan suolaa, sokeria ja pippuria. Laita kaikki tehosekoittimeen ja vielä lopuksi laita 1 tl sitruunamehua.

Keitto koristellaan öljyraidalla

Teksti: Mirkka Kortelainen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää