Suomalaiset käyttävät kodinkoneita varovaisesti

28.11.2016, klo 09:15Kommentteja 0

Suomalaiset ovat pohjoismaalaisista varovaisimpia kodinkoneiden käyttäjiä. Lähes 70 prosenttia suomalaisista jää kotiin valvomaan käynnissä olevia kodinkoneita. Nähtäväksi jää, muuttaako etäohjausmahdollisuus tilannetta.


Kaikista Pohjoismaista suomalaiset ovat varovaisimpia kodinkoneiden käyttäjiä. 67,4 prosenttia suomalaista jää kotiin, mikäli siellä on kodinkoneita käynnissä. Tanskalaisista vain 28,3 prosenttia ilmoitti jäävänsä kotiin valvomaan koneita. Luvut ovat Siemens-kodinkoneiden teettämästä pohjoismaisesta kyselytutkimuksesta. Kaikissa maissa enemmistö uskoi etäohjauksen tuovan helpotusta epävarmuuteen.

Suomalaisista jopa 70 prosenttia on huolissaan joskus tai usein siitä, muistiko kotoa lähtiessään kytkeä pois päältä jonkin kodinkoneen. Ruotsissa vastaava luku on 62 prosenttia, Norjassa ja Tanskassa vain puolet vastaajista oli huolissaan päälle jääneistä kodinkoneista.

Etäohjaus kiinnostaa

Suomalaisten mielestä mahdollisuus valvoa ja käyttää kodinkoneita myös silloin, kun on poissa kotoa (34,6 %) sekä ajansäästö kotitöissä (19,3 %) ovat tärkeimmät syyt käyttää kodinkoneita älypuhelimessa tai tabletissa olevan sovelluksen kautta.

Eniten suomalaisia kiinnostaisi mahdollisuus ohjata älylaitteella pyykinpesukonetta (34,7 %) uunia (28,7 %) kahvinkeitintä (25,5 %) ja astianpesukonetta (24,5 %).

Tällä hetkellä puhelimella tai tabletilla kodin laitteita ohjaa harva suomalainen – vain 13 prosenttia vastaajista. Muissa Pohjoismaissa laitteiden etäohjaaminen älylaitteella on yleisempää. Ruotsi ja Tanska ovat tässä suhteessa edelläkävijämaita: ruotsalaisista kodin laitteita etäohjaa jo joka neljäs (26,8 %), samoin Tanskassa (25,75 %) ja Norjassakin joka viides (21,8 %).

Turvallisuus huolestuttaa edelleen

Eniten verkkoon liitettyjen kodinkoneiden etäohjauksessa suomalaisia huolettaa kodin turvallisuus eli tulipalon tai muun vahingon vaara (87,3 %). Myös vakuutusturvaan (34,2 %) ja yksityisyydensuojaan (30,9 %) liittyvät asiat huolettavat. Siemens-kodinkoneiden markkinointipäällikkö Kristiina Pakarinen toteaa, että tietoturvallisuuteen ja tuoteturvallisuuteen suhtaudutaan vakavasti.

– Etäohjausapplikaatioihin, kuten Siemens-kodinkoneiden käyttämään Home connect -sovellukseen, tehdään muun muassa säännölliset järjestelmätarkistukset ammattimaisten hakkereiden varalta, Pakarinen kertoo. – Etäohjattavien kodinkoneiden määrä tulee lisääntymään jo ensi vuonna ja etäohjausmahdollisuudet tulevat eri hintaluokan koneisiin.

Kristiina Pakarinen uskoo kuitenkin etäohjattavien kodinkoneiden lisääntymiseen, koska ne säästävät aikaa ja helpottavat perheiden jokapäiväistä kodinhoitoa. Esimerkiksi pyykinpesukoneen voi käynnistää niin, että ne ovat valmiina kun saapuu kotiin, valmiiksi kuivuriin siirrettäväksi. – Samalla lailla on mukava saapua kotiin, kun uunista leijailee ovelta vastaan valmiin ruuan tuoksu.

Poimintoja tutkimuksesta

Kyselyn mukaan suomalaiset käyttävät älypuhelimen sovelluksia eniten ajan tasalla pysymiseen ja uuden tiedon saamiseen (57%) viihtymiseen (56,9%) ja sosiaalisen median seuraamiseen (53,4%). Lähes joka viides (19,3%) seuraa sovellusten avulla liikkumistaan ja terveydentilaansa, ostoksia puhelimella tai tabletilla tekee 18,8%. 

Top 5 kodinkoneet, joita suomalaiset toivoisivat voivansa etäohjata

1. Pyykinpesukone (34,7 %)
2. Uuni (28,7 %)
3. Kahvinkeitin tai espressokone (25,5 %)
4. Astianpesukone (24,5 %)
5. Jääkaappi (4,3 %)

Top 5 laitteet, joihin suomalaiset nyt käyttävät etäohjausta

1. Musiikkilaitteet (39,7 %)
2. Turvallisuusjärjestelmä (19,9 %)
3. Lämmitys (13,2 %)
4. Valaistus (10,6 %)
5. Pyykinpesu/kuivauslaitteet (8,5 %)

 

Siemensillä valikoima etäohjattavia kodinkoneita

Siemens-kodinkoneet on tuonut markkinoille laajan valikoiman etäohjattavia kodinkoneita. Mobiililaitteeseen asennettavan Home Connect -sovelluksen avulla kodinkoneen ohjaus ja valvonta on mahdollista hoitaa etänä.

Tällä hetkellä voi esimerkiksi pesukoneen käynnistää ja kytkeä etänä pois toiminnasta. Pyykin- ja astianpesukoneen ohjelmanvalintaa taas helpottaa opastava käynnistys ja puhelimeen voi saada ilmoituksen, kun pesuohjelma on valmis. Jääkaapissa olevat kamerat puolestaan välittävät sovellukseen kuvan jääkaapin sisällöstä. Applikaation avulla voi myös valita lukuisista ruokaohjeista mieleisesi ja välittää paistoasetukset tiedoksi uunille. 

–Mallistossa on jo runsaasti Home Connect -sovelluksella ohjattavia tuotteita, kuten jääkaappipakastimia, uuneja, astianpesukoneita, pyykinpesukoneita ja kuivausrumpuja. Verkkoon liitettävien koneiden valikoimamme tulee laajenemaan lähivuosina”, kertoo Kristiina Pakarinen Siemens-kodinkoneilta.

Siemens-kodinkoneet luottavat viimeisimpään salaustekniikkaan, ja järjestelmää testaavat ulkopuoliset ammattilaiset. Home Connect -sovellukseen kirjautuminen on mahdollista vain salatun verkkoyhteyden kautta, itse sovellus on varmistettu omalla salauksella, palomuurilla ja sovelluksen käyttäminen on suojattu salasanalla.  

Esimerkkejä etäohjattavista kodinkoneista

Jääkaappipakastin
KG36NHI32, suositushinta 1 879,00 EUR

 • Kahden jääkaappiin asennetun kameran ansiosta voit varmistaa kaupassa ollessasi, mitä jääkapista löytyy.
 • Jos ovi on jäänyt auki, saat push-viestin mobililaitteeseen

Uuni
HN878G4S6S, suositushinta 3 369,00 EUR

 • Home Connect -sovelluksen avulla voit käynnistää ja päättää ruoanvalmistusohjelmat ja muuttaa asetuksia intuitiivisesti.
 • recipeWorld-toiminto: Home Connect -sovelluksesta löytyy lukuisia reseptejä. Kun olet valinnut suosikkisi, voit lähettää optimiasetukset suoraan uuniisi.

Kahvi- ja espressoautomaatti
CT636LES6, suositushinta 3 189, 00 EUR

 • coffeeWorld-toiminto auttaa valitsemaan mieleisesi kansainvälisten kahvierikoisuuksien joukosta
 • coffeePlaylist-toiminnon avulla voit ottaa vastaan vieraidesi kahvitilaukset ja lähettää ne kahviautomaattiin.
 • Voit myös tallentaa sovellukseen oman lempikahvisi tiedot.

Pesukone 
WMH4Y8S9DN, suositushinta 1 969,00 EUR

 • Etäohjaus: käynnistä pesukone missä ikinä oletkin
 • Easy Start: toiminto, joka auttaa valitsemaan juuri oikean pesuohjelman. Riittää, että vastaat muutamaan helppoon esimerkiksi kangaslaatua ja väriä koskevaan kysymykseen.
 • Sovellus lähettää push-ilmoituksia, kun pyykki on valmista tai pesukoneen pesuainesäiliöön on lisättävä pyykinpesuainetta.

Astianpesukone 
SN678X26TE, suositushinta 1 829,00EUR

 • Easy Start: auttaa valitsemaan oikean pesuohjelman
 • Etäohjaus: käynnistä laite, missä ikinä oletkin
 • Tab counter: toiminto, joka kertoo, milloin pesuainetabletit ovat vähissä

Katso tästä miten kodinkoneita ohjataan Home Connect -sovelluksella.

Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: Shutterstock ja Siemens

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Uutiset

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä: Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen. Lue lisää

Kodintekniikka

Mehumaija höyrystää helposti

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uusi kodintekniikka avustaa ja helpottaa kotitöitä

Käyttöä helpottavat aputoiminnot ja yhdistettävyys tekevät laitteista yhä älykkäämpiä ja onnistumisesta varmempaa. Miele esitteli Habitaressa neljä erilaista muotoilulinjaa ja värimaailmaa yksilöllisiin tyylivaatimuksiin. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää