Talvivaatteet puhtaina varastoon

26.03.2014, klo 15:06Kommentteja 1

Talven mittaan likaantuneet toppavaatteet ja villapaidat voi huoletta pestä koneessa ja kuivattaa rummussa, kunhan valitsee oikeat ohjelmat. Kevään tullen talvivaatteet siirretään puhtaina varastoon.

Meneekö muhkea toppavaate pilalle pesukoneessa? Voiko villavaatteet laittaa kuivausrumpuun? Pitääkö pesukonetta hoitaa?

Säästäväisesti kotona

Toppa- ja villavaatteet ovat pääsääntöisesti konepesun kestäviä, mutta kaikista vaatteista pitää tarkistaa hoito-ohjemerkintä ennen pesua.

Energiatehokas pesukone ja kuivausrumpu tekevät pyykinpesusta taloudellista. Omalla koneella yhden takin pesukustannukset ovat alle 1,50 euroa, kun huomioidaan veden, energian ja pesuaineen kulutus. Vertailun vuoksi: untuvatakin pesettäminen pesulassa maksaa 20–50 euroa, kausialennuksista riippuen.

– Nykyään monipuolisimmissa pesukoneissa on untuvavaatteille varta vasten tehtyjä ohjelmia. Niitä kannattaa hyödyntää, sillä nämä erikoisohjelmat huolehtivat riittävän korkeasta vesimäärästä, oikeanlaisesta pesurytmistä sekä sopivasta huuhtelusta ja linkouksesta. Ne hoitavat tekstiilejä, ja pidentävät vaatteen kestoa, sanoo tuotepäällikkö Nina Tengman Miele Oy:stä.

Hän muistuttaa myös, että pesukone kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Näin pesutuloksesta tulee priimaa, ja koneen käyttöikä pitenee.

– Koneella kannattaa säännöllisesti pestä yli 60 C lämpötilassa. Lisäksi kone on hyvä syväpuhdistaa muutaman kerran vuodessa pesukoneen puhdistusaineella tai apteekista saatavalla sitruunahapolla.

Toppavaatteet pesuun ja kuivausrumpuun

Toppavaatteiden pesulämpötila on yleensä 30 tai 40 astetta. Vaatteet kannattaa kääntää nurinpäin pesua varten. Nestemäinen ja valkaisuaineeton hienopesuaine toimii parhaiten, ja annostusta kannattaa pudottaa noin 1/3:aan normaalista määrästä. Huuhteluainetta ei suositella lainkaan.

Untuvatakin voi pestä parin tennispallon kanssa. Pallot kuohkeuttavat takkia, eivätkä untuvat paakkuunnu.

– Toppa- ja untuvavaatteille kannattaa valita niille tehty erikoisohjelma. Jos sellaista ei ole, korkeaa vesimäärää käyttävä hienopesuohjelma sopii myös. Hienopesun jälkeen voi tarvittaessa tehdä erillisen linkouksen, jolloin takin kuivuminen nopeutuu.

– Osalle toppavaatteista rumpukuivaus on sallittu. Tällöin kannattaa myös kuivausrummusta valita erikoisohjelma, jos sellainen löytyy. Ohjelma varmistaa, että vaatteen täyte kuivuu. Muussa tapauksessa voi hyödyntää tavallista automaattiohjelmaa ja jatkaa tarpeen mukaan aikakuivauksella 20 minuutin sykleissä. Vaatetta ei tarvitse erikseen pöyhiä, jos koneessa on pyörimissuuntaa vaihtava rumpu.

Tengman muistuttaa, että nykyaikaiset kuivausrummut sisältävät useita erilaisia tekstiilin laadun perusteella valittavia automaattiohjelmia. Ne huomioivat tekstiilin lämpö- ja rypistymisherkkyyttä sekä jättävät erilaisen jäännöskosteuden. On olemassa jopa ohjelmia, jotka jälkikäsittelevät pyykin höyryllä silitystä helpottamaan.

Konepesu hellii villaa

Villa on arka materiaali ja vanuu mekaanisen hankaamisen seurauksena ja kärsii myös väärästä pesuaineesta tai liian kuumasta vedestä. Konepesua ei kannata pelätä, sillä villa puhdistuu paremmin koneessa kuin käsinpesussa.

– Villapesuohjelmissa käytettävän veden määrä on suuri ja pyörimisrytmi erittäin hellävarainen, usein jopa keinuva ilman varsinaista pyörimistä. Näin villa ei pääse hankautumaan eikä vanumaan. Villaa saa ja kannattaakin lingota, jotta kuivuminen nopeutuu, eikä villaan jää ikävää tunkkaista tuoksua. Kannattaa käyttää isoja kierroksia, jotta vaate nousee rummun seinämille, eikä hankaudu rummussa.

Pesun jälkeen villavaate oiotaan muotoonsa ja kuivatetaan huoneenlämmössä. Painava vaate on hyvä asetella vaakatasoon, ettei se veny.

– Villavaatteen voi laittaa kuivausrumpuun, jos rummussa on tähän sopiva ohjelma tai esimerkiksi villakori. Villaa ei yleensä kuivata rummussa kuivaksi, vaan alkukuivauksen jälkeen villan loppuun kuivaaminen ripustettuna tai tasokuivauksessa on nopeampaa ja lopputulos kuohkeampaa.

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti pe 28. maaliskuuta 2014 22.25.33

SMP

Erittäin hyvä artikkeli, KIITOS! :)

Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää