Taulutietokone saapuu kotiin

30.06.2011, klo 12:10Kommentteja 0

Tabletti eli taulutietokone nousee tänä vuonna kodin it-laitteiden ykköshankinnaksi. Etuna se on pöytäkonetta ja sylimikroa helppokäyttöisempi.

- - svtabletti2.jpg

Applen iPad 2 ja muut tabletit yleistyvät tänä vuonna koko kansan tietokoneena. Kilpailu kärjistyy iPad 2-taulutietokoneen ja Samsungin Galaxy Tab II -malliston välille.

Markkinatutkimuslaitos Gartnerin mukaan Applen osuus myynnistä on tänä vuonna peräti 69 prosenttia – ja vielä kolmen vuoden kuluttua se johtaa 47 prosentin markkinaosuudella.

Kevään CES 2011 -messuilla esiteltiin peräti 80 muuta mallia. Suomessakin on jo saatavilla muun muassa HP TouchPad, HTC Flyer, A-Link Pad, Viewsonic Viewpad 7 ja Dell Streak.

Kilpailu kärjistyy pääosin vain kahden käyttöjärjestelmän välillä – Applen iOS-järjestelmän ja Galaxy Tabissa ja useimmissa muissa käytetyn Androidin välille.

Helppokäyttöinen iPad 2

- - svtabletti3.jpg

Pyöreäreunainen iPad 2 on ohut, vain yhdeksän millimetriä ja se istuu käteen jämäkästi. 9,7-tuuman 1024 x 768 pisteen kapasitiivinen näyttö toimii sormikosketuksella nopeasti ja tarkasti.

Näppäimistönä laite käyttää älypuhelimista tuttua virtuaalinäppäimistöä, joka putkahtaa tarvittaessa ruutuun kirjoittamista varten.

iPadin käyttöjärjestelmänä toimii vakaasti Applen iOS 4.3. Akku kestää noin 10 tuntia ja riittää kevyessä käytössä jopa viikon tarpeisiin.

Tehonsa iPad saa gigahetsin A5-tuplaydinsuorittimesta ja peligrafiikassa avustaa huippunopea grafiikkapiiri. Nettiyhteys toimii wlanilla tai 3g-verkolla. Tv-katselua varten iPad sisältää hdml-liitännän.

Muistia on mallista riippuen 16–64 gigatavua, ja halvimmillaan 16 gigatavun iPad maksaa 379 euroa.

Mukana tehopakki ohjelmia

IPad 2 sisältää selaimen, YouTube-videoiden katseluohjelman, sähköpostin, tekstinkäsittelyn ja taulukkolaskennan. Mukana on myös valokuva-albumi kuvien katselua varten ja iPod-soitin, jolla kuunnellaan mp3-musiikkilatauksia.

Lisäohjelmia on tarjolla peräti 350 000 kappaletta – osa näistä on ilmaisia ja muiden hinnat vaihtelevat tavallisesti puolesta kolmeen euroon kappale.

Ohjelmat ladataan iPadille suoraan AppStore-verkkokaupasta tai tietokoneen avulla iTunes-ohjelmaa käyttäen. Musiikkilatauksia iPadille on saatavissa huimat 14 miljoonaa kappaletta.

Galaxy Tab haastaa

IPadissa on silti useita puutteita, jotka kannattaa muistaa taulutietokonetta hankittaessa. Siitä puuttuu Flash, jota käytetään monilla web-sivuilla videoiden katseluun ja pelien pelaamiseen.

IPadissä ei ole myöskään usb-liitäntää. Tiedostojen siirto tietokoneelta tehdään kömpelösti iTunes-ohjelman avulla.

Samsungin Galaxy Tab II korjaa puutteet ja pelittää iPadia sutjakammin yhteen kodin muun elektroniikan kanssa.

Usb-liitännän ansiosta Galaxyn voi suoraan liittää digikameraan. Tietokoneelle tai ulkopuoliselle kiintolevylle tallennetun musiikin ja videot saa siirrettyä helposti ilman lisäohjelmia.

Kesällä kuumenee

Samsung tuo heinäkuussa kauppoihin aiemman 7-tuuman Galaxy Tabin rinnalle 10,1-tuumaisen mallin ja elokuussa 8,9-tuumaisen mallin. Ainakin 10,1-tuumainen on varustettu Android 3,0-käyttöjärjeslemällä.

Näissä on iPadin tavoin gigahertsin tuplaydinsuoritin ja akku kestää 10 tuntia. Paksuus on hiukan iPadia ohuempi 8,6 millimetriä.

Galaxy-malliston ohjelma- ja musiikkitarjonta ovat selvästi iPadia suppeammat. Valikoima sisältää 100 000 ohjelmaa ja kahdeksan miljoonaa mp3-musiikkilatausta. Galaxyn varusohjelmat ovat myös enemmän yritys- kuin kotikäyttäjälle suunnatut.

Lisäpiirteinä Galaxy sisältää puhelimen ja siinä on iPadia tarkempi 1280x800 pisteen kapasitiivinen näyttö. Galaxyn kahdeksan megapikselin takakamera on myös iPadin viiden megapikselin kameraa tarkempi.

Molemmissa laitteissa on toinenkin kamera laitteen etupuolella, jota käytetään kuvapuheluissa.

Maltti on valttia

Galaxyn käyttöjärjestelmäksi vakioituu taulukoneille suunniteltu Android 3.0. Sen käyttö on huomattavasti iPadin iOS 4.3-järjestelmää monipuolisempaa.

Tarjolla on useita työpöytiä, pikakuvakkeet ja apuohjelmat, joilla uutiset, sähköposti ja viestit ovat aina näkyvillä.

Muita kauppoihin kesällä rynniviä taulutietokoneita harkitessa varmista pari seikkaa.

Jotta olisit tyytyväinen ostokseen tarkasta, että laitteessa on kevyesti toimiva kapasitiivinen näyttö. Tarjouslaitteissa on usein resistatiivinen näyttö, joka vaatii tukevan ja sormea rasittavan painalluksen.

Käyttöjärjestelmän tulisi olla Android 2.0 ja mieluiten Android 3.0, sillä Android 1.5–1.6 -versiot eivät toimi hyvin taulutietokoneissa.

- - svtabletti4.jpg

VÄHÄVIRTAISIA KÄYTTÄÄ

Taulutietokoneet on sylimikroa huomattavasti vähävirtaisempia ja ympäristöystävällisempiä.

Kun sylimikrojen keskikulutus vaihtelee 20–90 watin välillä, vaatii taulutietokone vain noin kolme wattia tehoa.

Pelkkä laturi, ilman että se on kytketty laitteeseen, kuluttaa 0,09 wattia. Lepotilassa, kun näyttö on pimeänä, mutta virtakytkin on päällä, kulutus on noin puoli wattia.

Kolikon kääntöpuolelle iPadin kokonaishiilidioksidipäästöt kohoavat silti 130 kilogrammaan. Tuotanto- ja jakeluketjun osuus tästä on peräti 70 prosenttia.

Teksti: Pekka Tolonen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää