Tehokasta imua

24.02.2016, klo 15:32Kommentteja 0

Energiamerkin avulla voi vertailla pölynimureiden suorituskykyeroja, kuten imurointitulosta, poistoilman puhtautta ja energiatehokkuutta.


Työtehoseuran vertailutestissä oli mukana 11 letkupölynimuria. Testissä tarkasteltiin erityisesti imureiden käyttömukavuutta, työn sujuvuutta ja imuroinnin lopputulosta. Mukana oli myös neljä pölypussitonta imuria. Kuva: Tarja Marjomaa


Työtehoseura testasi viime syksyn aikana 11 pölynimuria, joista neljä oli pölypussitonta mallia. Arvioinnissa painotettiin käyttöominaisuuksia, sillä ne vaikuttavat merkittävästi imuroinnin sujuvuuteen ja lopputulokseen sekä imurin puhdistustehoon.

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa kertoo, että testissä ilmeni, ettei pölypussiton imuri ole huolettoman käyttäjän laite.

– Huomattava osa pölynimureiden vioista johtuu käyttäjistä. Käyttöohjeita ei lueta ja imurin huolto laiminlyödään. Imuria tulee käsitellä asianmukaisesti ja puhdistaa säännöllisesti, jotta se kestää ja jotta imurointitulos pysyisi mahdollisimman hyvänä ja imuri käyttökuntoisena.

Marjomaa sanoo, että mikään imuri ei ole huoltovapaa, ei edes pölypussiton imuri. Imuri vaatii hoitotoimenpiteitä kuten pölysäiliön puhdistamisen tyhjennyksen yhteydessä, suodattimien pesuun ja vaihtoon liittyviä toimenpiteitä sekä putkistojen tarkistusta ja suuttimien puhdistamista.

– Imurikaupoilla kannattaa katsoa energiamerkinnän tiedot, joista löytyy imurointitulos kovalta lattialta ja matolta sekä poistoilman pölyjäämäluokka.

Pölynimureiden energiamerkissä ilmoitetaan laitteen vuotuinen energiankulutus ja energialuokka asteikolla A-G. Poistoilman puhtaus ja puhdistuskyky lattialta ja matolta ilmoitetaan myös asteikolla A-G. Lisäksi merkissä ilmoitetaan laitteen ääni. Energiamerkki helpottaa imureiden vertailua ja sen on oltava selvästi esillä myymälässä olevissa pölynimureissa.

Imureiden arvosanoissa painotettiin suorituskykyä (30 prosenttia) ja käyttöominaisuuksia (70 prosenttia). Tärkeimmät arviointikriteerit olivat imurin toimintasäde, paino ja liikuteltavuus erilaisilla pinnoilla ja kynnyksen ylityksissä, suuttimien ja valitsimien käytettävyys, suodattimien ja pölypussien vaihtaminen sekä käyttöohje.

Pölypussittomissa malleissa mielenkiinto kohdistui pölysäiliön toimivuuteen ja puhdistamiseen. Pölypussillisten imureiden hinnat olivat 229–359 euroa ja pussittomien 139–239 euroa.

– Pölypussiton imuri on edelleen haastaja pölypussilliselle imurille. Hyvät käyttöominaisuudet vaikuttavat merkittävästi imuroinnin sujuvuuteen ja imurin suorituskykyyn. Kovan lattian imurointitulos oli lähes kaikilla imureilla A-luokkaa, mutta maton imuroinnissa ei yksikään siihen yltänyt.

Maton imuroinnissa on siis haasteita ja parannettavaa kaikilla imureilla. Kalleimpiin imureihin saattaa kuulua vakiovarusteena moottoroitu mattosuutin tai ilmavirran avulla toimiva turbosuutin. Näitä käyttämällä maton imurointitulos paranee.

Pölypussilla vai ilman?

Pölypussillisten imureiden imurointitulokset matoilla olivat hiukan parempia kuin pölypussittomilla imureilla, mutta energiatehokkuudeltaan ja käytettävyydeltään kaikki imurit olivat varsin hyviä, kuten tämänhintaisilta imureilta voidaan odottaa. 

Testin pölypussilliset imurit olivat keskenään melko tasaväkisiä. Suorituskyvyn kokonaisarvosanat olivat 4,1–4,7 pistettä ja käyttöominaisuusarvosanat 3,9–4,6 pistettä maksimipistemäärästä 5. Pölypussittomat imurit ovat edelleen pölypussillisten mallien haastajia, sillä niiden arvosanat olivat hieman heikompia, joskin vähintäänkin tyydyttäviä. Niiden suorituskykypisteet olivat 2,9–4,0 ja käyttöominaisuuksien arvosanat olivat 3,2–4,1 pistettä.

Tarja Marjomaa sanoo, että testin tulokset auttavat imurivalinnassa, mutta niitä kannattaa tarkastella omien käyttötarpeiden kautta.

– Esimerkiksi imurin paino tai koko voivat olla ratkaisevia valintaperusteita, jos kotona on vähän säilytystilaa tai jos imuria kannellaan kerroksesta toiseen. Toimintasäde ja johdon pituus ovat tärkeitä valintaperusteita isossa asunnossa tai jos pistorasioita on vähän.  

Käytä alkuperäispusseja

Alkuperäispölypussien käyttö on turvallinen valinta. Monen pölynimurin käyttöohjeessa neuvotaan käyttämään alkuperäispusseja, sillä ”merkittömien” pölypussien käyttö voi aiheuttaa imurille vaurioita, joita tuotetakuu ei korvaa.

– Hyvä konsti on ottaa imurin tunnistetiedoista kuva puhelimen kameraan, jos pölypussimerkkiä tai -mallia on hankala muuten muistaa.

Pölypussiton imuri on varteenotettava vaihtoehto, jos pölypussien hankkiminen tuottaa alituista päänvaivaa.

– Testissä kävi selväksi, että pölypussittoman imurin imurointitulos etenkin kovalla lattialla on hyvä. Sen sijaan pölysäiliön tyhjentäminen ja puhdistaminen on epämiellyttävää, vaikka säiliön irrottaminen ja takaisin laittaminen on vaivatonta. Pölyallergikolle pölypussiton imuri ei ole järkevä valinta tyhjennyspuuhan takia.

Pölynimureiden viat usein seurausta käyttövirheistä

Huollon laiminlyönnin takia imuriin voi pahimmassa tapauksessa tulla moottorivaurio. Kuvan imuri tuotiin huoltoon viiden kuukauden käytön jälkeen. Laitteen hankintahinta oli 150 euroa ja korjauskustannukset noin 100 euroa, joista uuden moottorin hinta oli hieman alle 60 euroa. Korjauskustannukset jäivät koneen omistajalle. Imurista kannattaa huolehtia. Kuvat: Mikko Ranta.– Meille tulee huoltoon melko uusiakin imureita, joiden rikkoutumisen syy on usein suodattimien likaisuuden aiheuttama huono imuteho tai jopa moottorivaurio. Koska kyse on käyttövirheestä, jäävät kustannukset laitteen omistajalle. Ihmiset ostavat pölypussittomia imureita ja kuvittelevat niiden olevan huoltovapaita.

Pölypussiton imuri vaatii säännöllisiä hoitotoimenpiteitä kuten esimerkiksi pölysäiliön puhdistamisen tyhjennyksen yhteydessä, suodattimien pesuun ja vaihtoon liittyviä toimenpiteitä sekä putkistojen tarkistusta.

Huoltoon tulevissa imureissa on usein vaurioita myös imuputken mekanismeissa.

– Imuputkea ja -letkua käsitellään voimalla. Myös imuputkelle tarkoitettu lepoteline imurin rungossa rikkoutuu helposti, kun imuputki runnotaan siihen täydessä pituudessaan.

Maksimiottoteho alle 1600 wattia

Vuosi sitten voimaan astunut EU-direktiivi rajoittaa verkkokäyttöisten pölynimurien maksimiottotehoa ja asettaa alarajan niiden imukyvylle. Imureiden ottotehot ovat olleet suuria, jopa yli 2000 wattia, mikä on ollut myös vahva myyntiargumentti. Suuri wattimäärä, eli nimellisen ottotehon määrä ei kerro imurin pölynpoistotehosta. Myytävien imureiden maksimiteho saa olla jatkossa enintään 1600 wattia.

Tarja Marjomaa sanoo, että maksimiottotehon pieneneminen ei automaattisesti heikennä imurin puhdistustulosta.

– Lopputulokseen vaikuttavat myös muun muassa imurin tiiviys ja suuttimien muotoilu. Nyt testattujen imureiden liitäntätehot olivat vain 650–800 wattia, mutta silti niiden pölynimukyvyn tulokset olivat etenkin kovalla lattialla hyviä.

Teksti: Mirkka Kortelainen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää