Television sisältö ladataan

08.03.2012, klo 08:00Kommentteja 0

Televisiosta ei enää katsella vain uutisia ja Kotikatua. Nyt sisältö haetaan internetistä tai älypuhelimesta, tai televisioruudun kautta ollaan yhteydessä kavereihin Skypen, Facebookin tai Twitterin välityksellä.

- - svtelevisio1.jpg

Maailmassa on myyty jo arviolta noin 60 miljoonaa internetyhteydellä varustettua televisiota. Yhteydenpito kavereihin, internetissä surffailu, pelaaminen sekä videoiden ja musiikin kuunteleminen tapahtuu myös television välityksellä. Facebook, Twitter ja Skype löytyvät lähes kaikkien valmistajien ruuduilta.

– Skype-puhelut voi soittaa televisiolla. Samalla kun katselee televisiosta ohjelmaa, voi seurata vaikkapa Twitteriä. Kuvakkeen voi halutessaan piilottaa ruudulta, ja jos jotain kiinnostavaa tapahtuu, voi kaukosäätimellä päivittää Facebook-profiiliaan, kertoo Teemu Lehikoinen Samsungilta.

Samsung on ilmoittanut, että sillä tulee jatkossa olemaan yksinoikeus YouTuben televisioissa tarjottavaan 3D-materiaaliin.

Google-tv

Sony tuo Pohjoismaihin Google-tv:n, joka mahdollistaa muun muassa täysin vapaan surffaamisen internetissä. Sony Entertainment Network yhdistää musiikki-, elokuva- ja pelitarjonnan yhden sateenvarjon alle. Thomsonilla ja muutamalla muulla on Smart-tv:n pohjana internetselain, jolla voi avata sen sivun kuin haluaa.

Lähes kaikki sivut myös toimivat, ongelmia esiintyy lähinnä videoiden toistossa. Esimerkiksi LG:n ja Samsungin televisiosta löytyvästä ViaPlay-palvelusta voi tulevaisuudessa ladata elokuvien lisäksi myös suoria urheilulähetyksiä.

Noin tuhat applikaatiota

Tällä hetkellä televisioihin asennettavia sovellutuksia, applikaatioita, on tarjolla noin 1000 kappaletta. Applikaatiot ovat televisioon valmiiksi asennettuja tai niihin asennettavia kuvakkeita, joilla pääsee Smart-tv -katseluun optimoiduille sivustoille. Se miten app:seja saa televisioon lisättyä riippuu valmistajasta.

Monet appsit saapuvat Pohjoismaihin ja Suomeen viiveellä, mutta jo nyt suomalaiskatsojalla on käytettävissään esimerkiksi Forecan sääpalvelut, HS.fi-uutispalvelu, YouTuben ja YLE Areenan videotuotteet sekä mahdollisuus vuokrata elokuvia useista eri video-on-demand -palveluista. Kannattaa kuitenkin selvittää televisiota hankkiessa mitä hankittava malli sisältää ja saako app:seja laitteeseen jälkikäteen lisättyä.

Lisää sovelluksia

Sovellutusten lukumäärä kasvaa, sillä televisiovalmistajat LG, Philips, Sharp ja Loewe kertoivat syksyllä alkavansa kehittää yhteistä alustaa. Esimerkkinä toimivat Android ja sen Marketista ladattavat ilmaiset ja maksulliset applikaatiot. Laajasti tarjottavan, yhteisen alustan toivotaan houkuttelevan sisällöntuottajia.

– Yhteistyön ensimmäisiä hedelmiä voi odottaa vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo myyntijohtaja Markus Nummisalo Philipsiltä.

Hänen mukaansa allianssi on avoin kaikille. Tällä hetkellä muut isot valmistajat, kuten Sony, Panasonic ja Samsung, luottavat omiin ratkaisuihinsa.

Kodin viihdekeskus

Älytelevision avulla voi hallita koko kodin viihde-elektroniikkaa. Televisio voidaan yhdistää kodin verkkoon langattomasti tai kaapelilla. Näin ruutuun voidaan ladata valokuvia, musiikkia ja videoita älypuhelimesta, tietokoneelta, tableteista tai massamuisteilta.

Uudet ominaisuudet tekevät tabletista tai älypuhelimesta television kaukosäätimen: Apple- tai Android-pohjaisen laitteen kosketusnäyttö muuttuu kaukosäätimeksi tai siinä pyörivä elokuva voidaan ”heittää” television ruudulle koko perheen katseltavaksi.

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Scanstockphoto

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää