Tosimies kuivaa kyynelten lisäksi myös luonnonantimet

26.09.2013, klo 10:57Kommentteja 0

Seppo Lahtinen on luonnonantimien vannoutunut ystävä. Artistin kiireisen keikkaelämän vastapainona ovat läheiset ihmiset, urheilu sekä vahva kosketus luontoon. – Esimerkiksi itse kuivatuista kanttarelleista saa käden käänteessä mainion sieni-sipulipiirakan, hän sanoo.


Kuivatuissa sienissä maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin. Seppo Lahtisen erikoisuus on sieni-sipulipiiras erilaisine variaatioineen.

Seppo Lahtinen asuu legendaarisen lähiön, Helsingin Kontulan sydämessä. Taloyhtiön pihapiirissä on viehättävä puutarhamaja ja istutukset ovat runsaita. Lahtisella kasvaa tuttavan pihapiirissä Tikkurilassa oma mustaviinimarjapensas, joka on kestävä ja kasvava lahja; pensaiden lehdistä mies saa lisämaustetta muun muassa säilöntää varten.

Vaikka mies on asunut myös Italiassa, omille kotikulmille on aina hyvä palata. Lahtisen kissat Vili-Antero ja Aso-Daniel ovat ruotsin kieltä taitavia porvoolaistaustaisia maalaiskissoja.

– Välillä kissoille tulee kuitenkin myös hyräiltyä italiaksikin.

Kuivaamalla superfoodia

Lahtinen jatkaa, että luonnolla ja sen antimilla on koko ajan yhä suurempi merkitys ihmisten keskuudessa. Mitä vanhemmaksi sitä itsekin varttuu – sitä helpommin sitä palaa myös omille juurilleen. Lahtinen taitaa tätä nykyä myös karjalanpiirakoiden teon.

– Tässä ajassa ja työelämässä täytyy olla lähes kaikissa asioissa supertehokas. Nyt, jos koskaan tarvitaan myös superfoodia – aitojen ravintoaineiden lähteitä, pohtii Lahtinen.

20-vuotisjuhlaan energisenä

Jo 20 vuotta artistina ja musiikin parissa työskennellyt Seppo Lahtinen – taiteilijanimeltään Raider Gern tunnustautuu romantikoksi, iskelmän ja popin ystäväksi, mutta myös rokkariksi. Mieheltä ilmestyy piakkoin uusi albumi ja juhlavuoden pääkonsertti on takanapäin.

Lahtinen kertoo, että artistin elämä on musiikin lisäksi paljon myös taustatyön tekemistä, harjoituksia sekä erilaisten aikataulujen yhteensovittamista. Raider & Passionin keikkamatkat käyvätkin välillä kilpaa kellon kanssa.

– Työ on kuitenkin palkitsevaa. Musiikin saralla tehdään Suomessa tällä hetkellä huipputyötä ja erilaiset artistien yhteisesiintymiset ovat myös nousussa perinteisten festareiden ohelle, hän arvioi.

Lahtinen sanoo leppoisasti, että tosimies kuivaa kyyneleiden lisäksi myös luonnonantimia.

– Arvostan itse tehtyä ruokaa ja niihin valmistettuja lisukkeita. Säilön myös mielelläni esimerkiksi kurkkuja ja punajuuria.

Lahtisen avokeittiössä ja parvekkeella on kasvamassa myös iloisen punaisia tomaatteja. Syykin niiden paljouteen löytyy.

– Rakastan tomaatteja – niistä saa upeita ruokia – keittoja, kastikkeita ja kirpeää salsaa. Etenkin pitkien keikkarupeamien jälkeen on tärkeää huolehtia itsestään – henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista. Kuntoilen mielelläni, luen paljon, käyn syvällisiä keskusteluja ystävien kanssa ja seuraan aktiivisesti yhteiskunnan tapahtumia, hän kuvailee arkeaan.

Kanttarellipiiras on Lahtisen ehdoton suosikki. Sen joukkoon sopivat tilli, sipuli, kinkku tai pekoni, mutta vaihtoehtoisesti myös lohi.

Seppo Lahtiselle luonnonantimet ovat tärkeitä
ruoanvalmistuksessa. Myös pihlajamarjoja
voi hyvin kuivata.

Raaka-aineita on pitkin vuotta tarjolla sillä Lahtisen kuivaamat sienet, marjat ja juurekset vievät vähän kaappitilaakin.

Hän painottaa, että energia- ja ekologisuuden kysymyksiä voi miettiä monelta eri kantilta.

– Esimerkiksi kuivattamalla luonnonantimia säästää myös monta kauppareissua ja senkin energian voi käyttää vaikkapa tekemällä uusia lauluja.

Lahtisen mielestä yksinkertainen menu on paras, mutta valmistukseen kannattaa panostaa.

– Tunnen silloin onnistuvani erityisen hyvin kuin ystäväpiirissäni olevat keittiömestarit ja etenkin naiset sanovat illanistujaisissa, että – hyvää oli – saisiko reseptin?

Uunikuivatukseen soveltuisi Lahtisen mielestä varmasti parhaiten kiertoilmauuni, mutta hän on onnistunut kuivaamisessa hyvin tavallisenkin uunin kanssa.  

– Joululahjalistani kärkisijoilla ovat tänä vuonna mehulinko ja kasvikuivuri – porkkana-punajuurimehua voisin juoda vaikka kuinka paljon, sanoo Lahtinen.

Kuivaaminen on trendikästä

Luonnosta kerättyjä teeaineksia ja mustikoita voi kuivata myös ulkoilmassa, jos ilman suhteellinen kosteus on alhainen, mutta ei kuitenkaan auringon paahteessa. Hyvissä oloissa ohuet luonnontuotteet kuivuvat päivässä tai parissa.

Lämpimissä, kuivissa ja ilmanvaihdoltaan otollisissa tiloissa voi kuivata erilaisia yrttejä ja ohutmaltoisia sieniä. Kuivumassa olevat yrttiniput ilahduttavat myös maalaisromanttisen sisustajan silmää.

Uunikuivauksen ongelmana on myös se, että lämpötilaa ei saa tarpeeksi alhaiseksi. Tuotteista ei tule laadukkaita, jos lämpö nousee yli 50 asteen. Mikroaaltouunin käyttöä kuivatukseen ei suositella, koska kuivunut tuote palaa herkästi.

Varmaa jälkeä kuivurilla

Kuivuria käytettäessälopputuloksesta tulee tasalaatuista. Samalla kuitenkin energian kulutus on hiukan kovempi. Termostaatilla voidaan säätää lämpötila, ja joissakin malleissa se voidaan kytkeä myös kokonaan pois.

Myös hyvin tuulettuvan saunan lauteille voi imupaperin päälle levittää esimerkiksi sieniä kuivumaan, kun jälkilämpöä on vielä jäljellä. Sieniä ei siis saa varsinaisesti saunottaa kiukaan hehkuessa.

Sienten kuivausaikaan vaikuttavat mm. sienilaji sekä kuivauspaikka. Sienikuivurissa kuivuminen kestää 3 - 6 tuntia. Kuivamisen kestoon vaikuttaa myös se, kuinka paljon sieniä kuivataan samanaikaisesti.

Kuivattujen sienien käyttö

Kuivatut sienet yleensä liotetaan puolisen tuntia ennen käyttöä eli 1 dl sieniä, 2 - 3 dl vettä. Liotusvesi voidaan lisätä ruokaan, ellei se ole maultaan kitkerää. Korvasienten liotusvettä ei kuitenkaan saa käyttää. Lisäksi kuivatut korvasienet on liotuksen jälkeen keitettävä ainakin kahteen kertaan eli aivan samoin kuin tuoreetkin korvasienet.

Ohjeet kuivaajalle:  

1. Kerää sienet mieluiten kuivalla säällä ja perkaa ne. Älä huuhtele tai liota sieniä.
2. Sienet viipaloidaan noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Suuremmat sienet kannattaa puolittaa.
3. Laita sienet ohuen tasaiseksi kerrokseksi kuivausritilälle kuivuriin tai lämmönlähteen yläpuolelle. Kuivauslämmön pitäisi olla koko kuivauksen ajan mahdollisimman tasainen. Jos ritilöiden paikkoja vaihdetaan ja esimerkiksi lähinnä lämmönlähdettä oleva ritilä siirretään kauimmaiseksi, sienten lämpötila laskee nopeasti ja kuivuminen melkein pysähtyy. Tällöin sienistä voi tulla tummia. Sienet ovat tarpeeksi kuivia kun ne taitettaessa murtuvat (kosteutta jäljellä alle 12 prosenttia).
4. Pakkaa sienet puhtaaseen, kuivaan ja ilmatiiviiseen astiaan. Merkitse pakkaukseen sienilaji ja pakkauspäivä. Säilytä sienet pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa. Kuivatut sienet säilyvät käyttökelpoisina useita vuosia.

Kuivurilla talveksi tehokas retkimuonitus

OBH Nordica Finland Oy:n Tasty
kasvikuivain.
Kuivasäilönnässä ei käytetä mitään
lisäaineita, (esim. sokeria tai suolaa)
minkä ansiosta maku on luonnollinen
ja täyteläinen. Ainesten kaikki

vitamiinit säilyvät. Moottorissa on
tuuletin – hyvä kuivaustulos perustuu

nopeaan ilmankiertoon ja alhaiseen
lämpötilaan.

Kuivattujen luonnontuotteiden oma käyttötarve on hyvä pohtia etukäteen – tarjolla on erilaisia kuivureita kompakteista pienistä pöytäkoneista monihyllyiseen aktiivikuivaajaversioon.

Kuivausteho ja kuivumisen tasaisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia ja watit ratkaisevat kuivumisen nopeuden – esimerkiksi noin 200 watin teholla kuivumisaika on pitempi.

Lämpötilan säätöominaisuus on myös tärkeä, jos haluaa kuivattaa monipuolisesti erilaisia luonnonantimia. Kuivausritilän tiheys kannattaa myös ottaa huomioon.

Kuivurit painavat 3-11 kiloa. Hinnat vaihtelevat 60–390 euron välillä, ominaisuuksista riippuen. Markkinoilla on muun muassa seuraavia tuotemerkkejä: Orakas, Severin, OBH Nordica, Excalibur ja Sedona.

Teksti ja kuvat: Mirkka Kortelainen

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää