Ultrakevyet kannettavat tulevat: Koko kansan PC

05.06.2012, klo 16:35Kommentteja 0

Jos merkit pitävät paikkansa tulee ohuesta ja keveästä Ultrabookista seuraava koko kansan PC. Ja se toimii kevyesti sormella ruutua koskettaen.

Ensin koko kansan pc:nä toimi kömpelö torni-PC. Sitten sen korvasi kannettava sylimikro, joka kolmen kilon painoisena oli enemmänkin ”raahattavaa mallia”.

Mutta nyt tulevat kilon painoiset Ultrabook-läppärit. Ne kulkevat kevyesti matkassa mukana eikä tehosta ole kitsasteltu. Akku kestää kahdeksan tuntia ja laitetta jopa käytetään kätevästi sormella kevyesti ruutua koskettaen aivan kuten taulutietokoneita ja älypuhelimia.

Ultrabookin suorittimet ja konseptin keksinyt Intel puhuu peräti ”tietokoneiden uudesta aikakaudesta”. Ja toden totta! Uusi tulokas saakin kaikki aiemmat tietokoneet vaikuttamaan vanhanaikaisilta ja kömpelöiltä.

Haastaa taulutietokoneet

Tietokoneiden kehityksestä vastaava suoritin- ja ohjelmistoteknologia menee harppauksin eteenpäin. Uusi harppaus juontaa juurensa siitä, että Microsoft on saanut sormikosketuksen valmiiksi ja sormikosketusnäytöt ovat edullisia valmistaa.

Samaan aikaan Intel, joka vastaa sekä PC:n että Macin suorittimista, on taas kehittänyt huipputehokkaat ja vähävirtaiset mikropiirit. Myös muistien ja kiintolevyjen hinnat ovat painuneet vauhdilla alaspäin.

Kun tekniikan edistysaskeleet pakataan samaan kuosiin, on tuloksena Ultrabook-kannettava. Se toimii Windows 8 -käyttöjärjestelmällä kuten oikea tietokone – ja samalla se on yhtä helppokäyttöinen kuin taulutietokone.

Huipputehokas ja kevyt

Ultrabookin ytimenä toimii Intelin vähän sähköä kuluttava Core i5- tai i7-suoritin. Tehoa siinä on jopa neljän ytimen verran, joka riittää hyvin ammattimaiseen videon, kuvan ja äänen käsittelyyn.

Suoritin selviytyy puhtain paperein myös kotikäyttäjän teräväpiirtovideoista. Se näyttää takkuilematta Katsomon ja Areenan nettitelevisiot ja toistaa Spotify:n laajan musiikkikirjaston. Vain tietokonepelien harrastajalle Ultrabook on heikompi vaihtoehto.

Ultrabookin näytönohjaimena toimii nimittäin suorittimeen integroitu grafiikkapiiri, jonka puutteet jättävät raskaampien 3d-pelien efektit näyttämättä. Kevyemmät nettipelit ja -kasinot toki sujuvat silläkin.

Ultrakevyttä tekniikkaa

Ultrakevyt sylimikro saa painaa enintään 1,4 kiloa ja olla enintään kaksi senttiä paksu. Useat valmistajat tähtäävät kilon painoon ja puolentoista, jopa sentin paksuuteen. Näytön koko tulee olla vähintään 13 tuumaa ja laitteen pitää käynnistyä lepotilasta seitsemässä sekunnissa.

Pienikokoiseen koteloon on vaikea sovittaa isokokoisia tietokoneliittimiä. Laitteeseen ei myöskään mahdu optista cd/dvd-asemaa. Ultrakevyissä on kuitenkin standardit liitännät minikokoisina ja ne voidaan sovittimen avulla kytkeä oheislaitteisiin.

Kiintolevytilaa on 200–500 gigatavua. Jatkossa Ultrabookeissa vakiintuu myös vähintään 16 gigatavun huippunopea ssd-puolijohdekiintolevy. Muisti vaihtelee 4-8 gigatavun välillä ja mallista riippuen muistin voi laajentaa jopa 32 gigatavuun.

Vakiona ovat usb-, ethernet-, audio-, wifi- ja bluetooth-liitännät. Laite voi sisältää jopa integroidun 3g/4g-nettiyhteyden. Mukana on tietysti mikrofoni, kaiuttimet ja ruudun yläosaan sijoitettu kamera videoneuvotteluja varten.

Windows vaihtaa versiota

Intelin suosituksen mukaan ultrakevyen pitäisi sisältää myös gps- ja kiihtyvyysanturit sekä toimia kosketusnäytöllä ja Windows 8 -käyttöjärjestelmällä. Pakollisia vaatimuksia ne eivät ole.

Suomessa saatavat Acerin, Samsungin, Asusin, HP:n, Lenovon ja Toshiban ultrakannettavat käyttävät vielä Windows seiskaa eikä niissä ole kosketusnäyttöä. Hinnat vaihtelevat 700–1400 euron välillä.

Uusi laitesukupolvi saapuu kauppoihin syksyn aikana ja ne on ryyditetty kosketusnäytöllä ja Windows 8:lla. Vuoden lopussa Intel arvioi Ultrabook-kannettavia olevan tarjolla ainakin 60 eri valmistajalta – ja samalla hinnatkin alkavat halventua.

Tulossa kulttuurishokki

Paluuta vanhanmalliseen Windowsiin ei enää ole, sillä tietokoneet tehdään nyt sosiaalisen median ehdoilla älypuhelinten ja tablettien käyttäjille.

Tietokoneiden vanhemmat käyttäjät eivät hevin nielaise ajatusta, että tietokonetta pitäisi nyt käyttää sormella ruutua tökkimällä. Onneksi Windows 8 eli Metro sisältää myös tutun työpöytänäkymän ja Ultrabookia voi käyttää myös hiirellä klikaten.

Metron aloitusvalikkona toimii Windows-puhelimista tuttu laatikkonäkymä. Sen tapahtumaruuduista näkee sähköpostit, viestit ja siitä käynnistetään yleisimmät sovellusohjelmat.

Jatkossa Ultrabookeihin on tulessa lisää hienouksia, muun muassa Applen Sirin tavoin puheella toimiva älykäs avustin. Onpa jopa väläytelty, että ultrakevyitä voitaisiin käyttää käsillä ilmaan huitoen Kinect-peliohjaimen tavoin.

Ultrakannettavien suuntaviivat

2012 kevät – ultrakannettavat saapuvat, Windows 7
2012 syksy – kosketusnäyttö, Windows 8
2013 – huippunopea thunderbolt-väylä, gyroskooppi, gps-paikannus, 3g/4g-yhteys
2014 – puheohjaus, isot ssd-puolijohdekiintolevyt, tab-laitteeksi kääntyvä näyttö
2015 – integroitu 3d-näyttö, Kinect-tyyppinen käsiohjaus

Teksti: Pekka Tolonen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää