Ultrakevyet kannettavat tulevat: Koko kansan PC

05.06.2012, klo 16:35Kommentteja 0

Jos merkit pitävät paikkansa tulee ohuesta ja keveästä Ultrabookista seuraava koko kansan PC. Ja se toimii kevyesti sormella ruutua koskettaen.

Ensin koko kansan pc:nä toimi kömpelö torni-PC. Sitten sen korvasi kannettava sylimikro, joka kolmen kilon painoisena oli enemmänkin ”raahattavaa mallia”.

Mutta nyt tulevat kilon painoiset Ultrabook-läppärit. Ne kulkevat kevyesti matkassa mukana eikä tehosta ole kitsasteltu. Akku kestää kahdeksan tuntia ja laitetta jopa käytetään kätevästi sormella kevyesti ruutua koskettaen aivan kuten taulutietokoneita ja älypuhelimia.

Ultrabookin suorittimet ja konseptin keksinyt Intel puhuu peräti ”tietokoneiden uudesta aikakaudesta”. Ja toden totta! Uusi tulokas saakin kaikki aiemmat tietokoneet vaikuttamaan vanhanaikaisilta ja kömpelöiltä.

Haastaa taulutietokoneet

Tietokoneiden kehityksestä vastaava suoritin- ja ohjelmistoteknologia menee harppauksin eteenpäin. Uusi harppaus juontaa juurensa siitä, että Microsoft on saanut sormikosketuksen valmiiksi ja sormikosketusnäytöt ovat edullisia valmistaa.

Samaan aikaan Intel, joka vastaa sekä PC:n että Macin suorittimista, on taas kehittänyt huipputehokkaat ja vähävirtaiset mikropiirit. Myös muistien ja kiintolevyjen hinnat ovat painuneet vauhdilla alaspäin.

Kun tekniikan edistysaskeleet pakataan samaan kuosiin, on tuloksena Ultrabook-kannettava. Se toimii Windows 8 -käyttöjärjestelmällä kuten oikea tietokone – ja samalla se on yhtä helppokäyttöinen kuin taulutietokone.

Huipputehokas ja kevyt

Ultrabookin ytimenä toimii Intelin vähän sähköä kuluttava Core i5- tai i7-suoritin. Tehoa siinä on jopa neljän ytimen verran, joka riittää hyvin ammattimaiseen videon, kuvan ja äänen käsittelyyn.

Suoritin selviytyy puhtain paperein myös kotikäyttäjän teräväpiirtovideoista. Se näyttää takkuilematta Katsomon ja Areenan nettitelevisiot ja toistaa Spotify:n laajan musiikkikirjaston. Vain tietokonepelien harrastajalle Ultrabook on heikompi vaihtoehto.

Ultrabookin näytönohjaimena toimii nimittäin suorittimeen integroitu grafiikkapiiri, jonka puutteet jättävät raskaampien 3d-pelien efektit näyttämättä. Kevyemmät nettipelit ja -kasinot toki sujuvat silläkin.

Ultrakevyttä tekniikkaa

Ultrakevyt sylimikro saa painaa enintään 1,4 kiloa ja olla enintään kaksi senttiä paksu. Useat valmistajat tähtäävät kilon painoon ja puolentoista, jopa sentin paksuuteen. Näytön koko tulee olla vähintään 13 tuumaa ja laitteen pitää käynnistyä lepotilasta seitsemässä sekunnissa.

Pienikokoiseen koteloon on vaikea sovittaa isokokoisia tietokoneliittimiä. Laitteeseen ei myöskään mahdu optista cd/dvd-asemaa. Ultrakevyissä on kuitenkin standardit liitännät minikokoisina ja ne voidaan sovittimen avulla kytkeä oheislaitteisiin.

Kiintolevytilaa on 200–500 gigatavua. Jatkossa Ultrabookeissa vakiintuu myös vähintään 16 gigatavun huippunopea ssd-puolijohdekiintolevy. Muisti vaihtelee 4-8 gigatavun välillä ja mallista riippuen muistin voi laajentaa jopa 32 gigatavuun.

Vakiona ovat usb-, ethernet-, audio-, wifi- ja bluetooth-liitännät. Laite voi sisältää jopa integroidun 3g/4g-nettiyhteyden. Mukana on tietysti mikrofoni, kaiuttimet ja ruudun yläosaan sijoitettu kamera videoneuvotteluja varten.

Windows vaihtaa versiota

Intelin suosituksen mukaan ultrakevyen pitäisi sisältää myös gps- ja kiihtyvyysanturit sekä toimia kosketusnäytöllä ja Windows 8 -käyttöjärjestelmällä. Pakollisia vaatimuksia ne eivät ole.

Suomessa saatavat Acerin, Samsungin, Asusin, HP:n, Lenovon ja Toshiban ultrakannettavat käyttävät vielä Windows seiskaa eikä niissä ole kosketusnäyttöä. Hinnat vaihtelevat 700–1400 euron välillä.

Uusi laitesukupolvi saapuu kauppoihin syksyn aikana ja ne on ryyditetty kosketusnäytöllä ja Windows 8:lla. Vuoden lopussa Intel arvioi Ultrabook-kannettavia olevan tarjolla ainakin 60 eri valmistajalta – ja samalla hinnatkin alkavat halventua.

Tulossa kulttuurishokki

Paluuta vanhanmalliseen Windowsiin ei enää ole, sillä tietokoneet tehdään nyt sosiaalisen median ehdoilla älypuhelinten ja tablettien käyttäjille.

Tietokoneiden vanhemmat käyttäjät eivät hevin nielaise ajatusta, että tietokonetta pitäisi nyt käyttää sormella ruutua tökkimällä. Onneksi Windows 8 eli Metro sisältää myös tutun työpöytänäkymän ja Ultrabookia voi käyttää myös hiirellä klikaten.

Metron aloitusvalikkona toimii Windows-puhelimista tuttu laatikkonäkymä. Sen tapahtumaruuduista näkee sähköpostit, viestit ja siitä käynnistetään yleisimmät sovellusohjelmat.

Jatkossa Ultrabookeihin on tulessa lisää hienouksia, muun muassa Applen Sirin tavoin puheella toimiva älykäs avustin. Onpa jopa väläytelty, että ultrakevyitä voitaisiin käyttää käsillä ilmaan huitoen Kinect-peliohjaimen tavoin.

Ultrakannettavien suuntaviivat

2012 kevät – ultrakannettavat saapuvat, Windows 7
2012 syksy – kosketusnäyttö, Windows 8
2013 – huippunopea thunderbolt-väylä, gyroskooppi, gps-paikannus, 3g/4g-yhteys
2014 – puheohjaus, isot ssd-puolijohdekiintolevyt, tab-laitteeksi kääntyvä näyttö
2015 – integroitu 3d-näyttö, Kinect-tyyppinen käsiohjaus

Teksti: Pekka Tolonen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Kaksi jouluista herkkua: Junanlähettäjän totikakku ja banaanikakku

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta. Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Banaanikakku on mehevä herkku. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää