Uunit siirtyvät digiaikaan

28.11.2016, klo 08:56Kommentteja 0

Kun olet hankkimassa uunia, niin mieti, mitkä ovat käyttötarpeesi. Valittavia ominaisuuksia riittää kiertoilmasta höyrykypsennykseen, uunin puhdistavasta pyrolyysista etäohjaukseen asti.


Tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta muistuttaa, että uuniostoksilla kannattaa olla tarkkana. Valinnanvaraa riittää ja myös laitteiden hintahaarukka on melkoinen.

– Kannattaa miettiä, minkälaiseen käyttöön uuni tulee. On turhaa maksaa ominaisuuksista, joita ei lopulta käytä, hän korostaa.

Erityisesti omakotitaloissa suosituin vaihtoehto on nykyään kalusteuuni. Ratkaisussa on kalusteisiin integroitu erillinen uuni sekä erillinen keittotaso. Lattialiesi on toistaiseksi pitänyt pintansa etenkin kerrostaloissa.

Uunit alkavat olla nykyään myös yhdistelmäuuneja. Tavallista on, että niissä on ylä- ja alalämmön lisäksi myös kiertoilmatoiminto.

– Kiertoilman hyviä puolia ovat, että uuni on heti käyttövalmis ja että ruokaa voi kypsentää samanaikaisesti useammalla eri tasolla.

Täydellä, mutta hellällä höyryllä eteenpäin

Yhdistelmäuunissa saattaa olla myös höyrytoimintoja. Uunissa on tällöin oma vesisäiliö tai vesiliitäntä.

– Höyryssä kypsentäminen on hellävaraista, se sopii erityisen hyvin kasviksille ja kalalle. Höyry ei riko ruuan rakennetta ja aromit sekä ravintoarvo säilyvät paremmin.

Uunissa voi olla myös vaikkapa mikroaaltotoiminto – tämä voi olla kätevää, mikäli pieneen keittiöön ei mahdu erillistä mikroaaltouunia.

Tarjolla on myös esimerkiksi niin sanottuja pyrolyysiuuneja, joiden niksi on helppo puhdistus. Uuni lämmitetään noin 500 asteeseen, jolloin sisäpinnoille kertynyt lika palaa tuhkaksi. Sähköä kuluu enemmän, mutta toisaalta puhdistukseen ei tarvitse käyttää ympäristöä rasittavia puhdistusaineita.

Lisäksi uunit ovat parhaillaan ottamassa digiloikkaa.

– Monia uusia uunia voi jo ohjata etänä vaikkapa kännykän avustuksella ja ruokaohjeita löytyy uunin reseptikirjastosta. Jokainen voi tietenkin miettiä, mitä lisäarvoa hänen ruuanlaittoonsa digitaalisuus tuo, Marjomaa huomauttaa.

Induktio innostaa – mutta ei ehkä kaikkia

Liedetkään eivät ole entisellään.

– Keraamiset tasot ovat syrjäyttämässä valurautaliedet. Keraamisen tason keittoalueet lämpenevät joko vastusten avulla tai – yhä useammin – induktiotekniikalla. Uusinta uutta ovat isot induktiotasot, joissa koko tasopinta toimii keittoalueena, joten tasolla kuumenevat minkä muotoiset astiat tahansa.

Induktiotekniikka on energiatehokasta ja nopeaa täsmäkuumentamista. Hyviin puoliin kuuluu myös se, että virta katkeaa induktiotasolta automaattisesti, jos sillä ei ole kattilaa.

– Induktiolla keittäminen on kuitenkin varsin erilaista keittämistä, esimerkiksi induktioliesien hipaisunäppäimet saattavat tuottaa ongelmia perinteisiin liesiin tottuneelle vanhemmalle väelle, Marjomaa vinkkaa.Kiinnostaako perinteinen leivinuuni?

Ruuanlaittoon voi tuoda aivan uuden ulottuvuuden myös leivinuuni – käytännössä sähköuunin rinnalla. Puulla lämmitettävä leivinuuni tarjoaa myös lisälämpöä ja toimii varalämmönlähteenä.

Leivinuuni, joka vaatii muun muassa liitännän savuhormiin ja palomuurin, on luonnollisesti helpointa toteuttaa uudisrakennukseen. Toki se voidaan usein tehdä myös vanhaan asuntoon.

– Leivinuunia kannattaa harkita, jos haluaa leipoa kotona ruokaleipiä tai valmistaa hauduttamalla vaikkapa suomalaisia perinneruokia, Tarja Marjomaa miettii.

Hän mainitsee, että leivinuuni sopii mainiosti esimerkiksi karjalanpiirakoiden sekä lanttu-, porkkana- ja perunalaatikon valmistukseen.


Leivinuuneissakin valinnan varaa

Leivinuunejakin on erilaisia.

– Perinteisen leivinuunin uuni lämmitetään puilla, uuni ”vedetään” – eli lakaistaan hiilet pois – ja sitten siinä paistetaan.

– Takka-leivinuunissa uuni lämpenee, kun takassa poltetaan puita. Usein leivinuunia voi lisäksi lämmittää puilla, jos se halutaan mahdollisimman kuumaksi.

Marjomaa huomauttaa, että takka-leivinuunia käytetään usein niin, että hiilet vedetään tai tiputetaan paistouunista takan puolelle silloin, kun hiillos on tasaisen hehkuva koko paistoarinan alueella. Tämän jälkeen leivinuunin luukun ilmareiät laitetaan kiinni ja piipusta pelti puoliväliin.

Takka-leivinuunissa uuni ja takka ovat samassa hormissa, joten ilmavirta kulkee myös leivinuunin läpi silloin, kun takan suuluukkua avataan.

– Takka-leivinuunissa lämpö voi laskea alussa nopeammin kuin perinteisessä uunissa. Jos takka-leivinuunissa paistaa korkeaa lämpötilaa vaativia perinneleivonnaisia, vaikkapa rieskoja, niin myös uunipuolella kannattaa polttaa puuta ennen paistamista. Näin uunin lämpötila saadaan mahdollisimman kuumaksi.

Käyttö vaatii harjaantumista

Kestää ehkä aikansa, ennen kuin oppii, kuinka pitkään uunia lämmittää, ettei esimerkiksi uunin lämpö lopu ennen aikojaan.

– Lämmitykseen vaikuttaa käytännössä esimerkiksi tila, jossa leivinuuni on sekä talon ilmanvaihto.

Tarja Marjomaa muistuttaa myös puiden oikeaoppisesta sytyttämisestä.

– Jos puut on aseteltu perinteiseen vaaka-asentoon, niin ne pitää sytyttää päältä. Tällöin puun poltto synnyttää vähemmän haitallisia pienhiukkasia.

 

Sähköuunilla tai leivinuunilla:

Lanttulaatikko

reilu 1 kg lanttua
(perunoita)
n. 1/2 l vettä
suolaa
3 dl kermamaitoa
1 dl korppujauhoja
1-2 munaa
2-3 rkl siirappia
hiven muskottipähkinää
hiven inkivääriä tai kanelia
valkopippuria

1.Keitä lohkotut, kuoritut lantut suolalla maustetussa vedessä kypsiksi miedolla lämmöllä. Pane vettä vain sen verran, että lantut juuri ja juuri peittyvät. Pidä kattilassa kansi päällä. Soseuta ne keitinliemineen. Mikäli et halua kovin vahvan makuista laatikkoa, voit lisätä lanttusoseeseen vähän keitettyä, survottua perunaa.

2. Lisää kermamaidossa turvonneet korppujauhot ja muut aineet joukkoon.

3. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kuvioi pinta lusikalla. Ripottele pinnalle korppujauhoja.

4. Paista 170 asteessa noin 1 1/2 tuntia. Mikäli käytössäsi on leivinuuni, niin voit laittaa vuoan uuniin jo vaikka 200 asteessa, sillä lämpötila laskee pikku hiljaa. Paistoaika on suurin piirtein sama.

Lähde: Martta-liitto


Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: SOZAIJITEN, SHUTTERSTOCK

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Uutiset

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä: Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen. Lue lisää

Kodintekniikka

Mehumaija höyrystää helposti

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uusi kodintekniikka avustaa ja helpottaa kotitöitä

Käyttöä helpottavat aputoiminnot ja yhdistettävyys tekevät laitteista yhä älykkäämpiä ja onnistumisesta varmempaa. Miele esitteli Habitaressa neljä erilaista muotoilulinjaa ja värimaailmaa yksilöllisiin tyylivaatimuksiin. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää