Väriä vaatteisiin pesukoneessa

26.02.2015, klo 08:20Kommentteja 0

Onko kaapissasi kulahtaneita paitoja? Tai kenties lempihousut, jotka kaipaisivat uutta väriä. Iskeekö keväällä vain yksinkertaisesti halu saada väriä arkeen ja vaatteisiin. Pesukoneessa värjääminen on helppoa ja hauskaa.


Kahden pienen lapsen äiti Krista Ahola on jo teini-ikäisenä värjännyt vaatteitaan. Ahola sanoo, että värejä on kehitetty huomattavasti sitten hänen teiniaikojensa ja että lopputulos on hämmästyttävä, jos vain noudattaa ohjeita. Ne ovatkin helppoja ja selkeitä.

– Värjäyksessä on toki myös jännitysmomentti mukana eli millainen lopputulos pesukoneesta tuleekaan. Iso merkitys on sillä, millainen on värjättävän vaatteen alkuperä materiaaliltaan ja millainen on alkuperäinen väri. Valkoisesta ja vaaleasta vaatteesta saa aina parhaimman lopputuloksen, mutta jännittäviä värisävyjä syntyy muillakin yhdistelmillä.

Väriä lampaantaljaan

Onko sitten käynyt toisinpäin eli lopputulos on ollutkin jotain ihan muuta?

Krista Ahola kertoo värjänneensä kerran käsin lampaantaljan ja värjäysprojekti oli varsin pitkä, sillä talja imi runsaasti vettä. Lopputulos oli hyvin erikoinen.

– Lampaantaljasta tuli punkhenkisesti räväkän pinkki, mutta eipä ole tullut samanlaista toistaiseksi vastaan. Eli en ehkä suosittele heikkohermoiselle lampaantaljan värjäystä.

Kulahtaneelle uusi ilme

Aluksi Krista Ahola kokeili perusvärjäystä puuvillapaitoihin.

– Moni kulahtanut vaate on saanut uuden ilmeen. Lempivärejäni ovat esimerkiksi keltainen, oranssi ja turkoosi. Kannustan ihmisiä kokeilemaan rohkeasti uusia ja kirkkaita värejä. Me suomalaiset olemme usein värimaailmassamme vaatimattomia.

Aholan mies on myös innostunut värjäyksestä ja moni vaate on saanut pesukoneessa muun muassa terrakotan ja muiden maanläheisten värien sävyjä.

Ruma ei muutu kauniiksi

– Jos vaatteiden kuosi ei miellytä silmää, ei esimerkiksi rumia nalleja saa taiottua värjäyksellä pois vaan kuvat ja kuviot jäävät värin alle edelleen näkyville. Tekokuidut käyttäytyvät vaihtelevasti värjäyksessä. Jos mukana on luonnonkuituja, puuvillaa ja pellavaa, värjäys onnistunee mutta lopputulos on haaleampi.

Värjäyksestä saa voimakkaamman, jos pesukoneessa on vähemmän värjättävää ja vastaavasti isommasta määrästä syntyy vaaleampi kokonaisuus.

Huonoja puolia värjäyksestä ei Krista Ahola juuri keksi. Pesukoneen tiiviste kannattaa pyyhkiä värjäyksen jälkeen esimerkiksi tiskiaineella.

Arjen iloa puutalossa

Krista Ahola nauttii miehensä ja kahden pienen tyttärensä, Silvan ja Seelan kanssa seesteisestä arjesta 100-vuotiaassa puutalossa, jota laitellaan pikku hiljaa.

– Nautin tällä hetkellä täysin siemauksin kotiäitinä olosta. Rauhallinen perhe-elämä ja ihmisen kokoiset unelmat ovat meille tärkeitä. Reppureissaaminen oli meille tärkeää ennen lasten syntymistä. Tulemme taas joskus reissaamaan pidemmälle myös lasten kanssa.

Elämän ei tarvitse olla sen monimutkaisempaa

– Iloa tuovat pienetkin asiat. Yksi arkinen ilonlähde voi olla vaikkapa vaatteiden uudistaminen värjäyksellä.

Kone pyörimään – kevään värisävyissä

Pesukonevärjäys onnistuu mainiosti, jos materiaalina on puuvilla, pellava, viskoosi, polyester-puuvilla tai polyester-viskoosi. Pesukoneväreistä ovat tunnetuimpia Dylon ja Nitor.

Pesukoneväri pitää värinsä ja se sopii hyvin suurempien kangasmäärien, kuten farkkujen ja kodintekstiilien esimerkiksi verhojen, pyyhkeiden ja lakanoiden värjäämiseen.

Useimpien vaatteiden pesuohjeet suosittelevat alhaisia pesulämpötiloja, ja siksi esimerkiksi DYLON on kehittänyt pesukonevärit, jotka toimivat 40 °C:ssa. Valikoimissa on 20 erilaista sävyä.

Yksi väripakkaus värjää 600 g kuivana punnittua valkoista puuvillaa tai jopa 1,2 kg tekstiilejä voimistettaessa kankaan alkuperäistä värisävyä. Käytä useampia väripakkauksia, kun tekstiiliä on enemmän enintään kuitenkin viisi pakkausta. Väripakkauksessa esitettyyn värisävyyn vaikuttaa kankaan ja väriaineen määrä. Polyester/puuvilla- ja polyester/viskoosi-sekoitekankaan värjäyksen lopputulos on aina astetta vaaleampi.

Tarvitset lisäksi: Tavallista ruokasuolaa 500 g.


Käyttöohje:

1. Lue pakkauksen täydellinen käyttöohje ennen värjäämistä.

2. Punnitse kuiva kangas ja tarkista, että esimerkiksi DYLON-tekstiiliväriä on riittävästi. Pese kangas ja jätä kosteaksi.
3. Tyhjennä pakkauksen/pakkausten sisältö koneen rumpuun.
4. Lisää 500 g ruokasuolaa väriaineen päälle (vain 500 g suolaa, vaikka käyttäisit useamman väriainepakkauksen samanaikaisesti).
5. Laita puhdas, kostea, taittelematon kangas koneeseen. Valitse 40 °C kirjopesuohjelma ilman esipesua.
6. Kun ohjelma on loppunut, lisää koneeseen pyykinpesuainetta normaali määrä ja valitse uudelleen 40 °C kirjopesuohjelma.
7. Kuivata kangas suojaten suoralta auringonvalolta ja kuumuudelta.
8. Pyöritä tyhjällä koneella käyttäen pesuainetta vielä kerran 40 °C kirjopesuohjelma, jotta kaikki väri poistuu koneesta.

Lähde: Transmeri/ Dylon

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Transmeri/ Dylon

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää