Virtuaalilasit pukinkonttiin?

28.11.2016, klo 09:06Kommentteja 0

Sonyn virtuaalilasit ja -pelit saapuvat kauppoihin sopivasti jouluksi. Muitakin 3D-laseja on saatavilla – mutta mitkä kannattaisi hankkia?


Microsoftin tyyriit hololasit lisäävät näkökenttään kolmiulotteisia esineitä hiukan Pokemon Go -pelin malliin. Ensi vuonna Microsoftilta on tulossa myös edulliset virtuaalilasit Windows 10 -tietokoneille.


Virtuaalitodellisuudesta povataan tietokonealan seuraavaa hittituotetta. Virtuaalilasit silmillään käyttäjä voi nyt sukeltaa lähes aidolta tuntuvaan pelimaailmaan ja tehdä elämysmatkoja maailman ääriin.

Uudesta innovaatiosta ei silti ole kysymys, sillä 3D-lasien idea keksittiin jo 1940-luvulla. Tekniikka perustuu kahteen eri kulmasta otettuun kuvaan, jotka heijastetaan erikseen vasempaan ja oikeaan silmään.

Moni on myös jo tietämättään sinut virtuaalitodellisuuden kanssa. ViewMaster-stereolasit toivat 3D-maisemakuvat tutuksi 70- ja 80-luvuilla. 90-luvun nörtit taas muistavat rastatukkaisen alan pioneerin Jaron Lanierin kehittämät virtuaalilasit ja datahanskan.

Vaatii tehokkaan tietokoneen

90-luvun huuman jälkeen virtuaalitodellisuus hiipui laboratoriotyökaluksi. Tietokoneilta vaadittiin massiivista laskentakapasiteettia ja kallis tekniikka löysi käyttäjiä vain 3D-muotoilun ja molekyylirakenteiden visualisoinnin parista.

2010-luvun alussa virtuaalitodellisuus sai taas uutta potkua, kun Oculus Rift lanseerasi kotikutoiset älypuhelimen näytöstä, ilmastointiteipistä ja pahvista kyhätyt 3D-lasit. Sitten Facebook osti yhtiön ja alkoi tapahtua – ja vauhdilla.

Alan isot pelurit Google, Samsung, Microsoft ja Sony rynnivät nyt kilvan mukaan tuotekehitykseen. Tänä vuonna virtuaalilasit on viimein sovitettu kotikäyttäjien tarpeisiin ja budjettiin sopivaksi.

Sonyn VR-lasit vain pleikkariin kiinni ja menoksi.
Pelejä on saatavissa peräti 50 kappaletta.

Sonyltä toimiva kokoonpano

Sony PlayStation VR tarjoaa tämän hetken parhaimmin virtuaalikokemuksen pelaajalle. Lasit istuvat päähän hyvin. Näytön etäisyyden voi myös säätää omiin silmiin ja silmälaseihin sopivaksi.

Sony VR:n mukana tulee nippu näyttäviä demoja. Haihäkki, autokaahaus ja zombihyökkäys nostavat hien pintaan, ja kohonneet adrenaliinitasot voi purkaa virtuaalitoimistossa kaatamalla vaikkapa kahvia työtovereiden niskaan.

Grafiikan 960x1080 pisteen tarkkuus ei tarjoa Full HD -elämyksiä, mutta se ei menoa haittaa. Kuva päivittyy 120 kertaa sekunnissa ja pään asennon seuranta toimii sukkelasti. Lasit ovat lisäksi kohtuuhintaiset noin 450 euron hintaluokassa.

Pelejä on saatavissa vuoden loppuun mennessä 50 kappaletta ja niitä ohjataan Pleikkarin vakio-ohjaimella tai kahdella 3D-pelaamiseen suunnitellulla Move-ohjaimella. Konsoliksi käyvät sekä PS4 että uusi vr-käyttöön optimoitu PlayStation 4 Pro.

Äänentoistoon käytetään pelaajan omia kuulokkeita, joihin Sony VR tuottaa aidon 360-asteen äänimaailman. Pakettiin tarvitaan lisäksi 60 euron hintainen kamera ja optiona 100 euron langattomat Move-ohjaimet.

Haastajina Vive ja Oculus


HTC Vive vaatii tehokkaan pelitietokoneen ja 5x5 metrin tyhjän tilan, sillä pelejä pelataan seisten.


HTC Vive
tarjoaa monipuolisen koko kehon liikeseurannan ja tarkan 1080x1200 pisteen 90 Hz:n näyttötaajuuden. Lasit on suunniteltu seisten pelaamista varten, jota varten tarvitaan noin 5x5 metrin esteetön pelitila. Lasit maksavat noin 1000 euroa.

Oculus Rift soveltuu PlayStationin VR:n tavoin sekä nojatuolissa että seisten pelaamiseen noin 2x2 metrin vapaalla tilalla. Lasien tarkkuus on 1080x1200-pistettä 70 Hz:n näyttötaajuudella. Hintaa Riftillä on 750 euroa.

Vive ja Oculus vaativat lisäksi astetta tehokkaamman noin 1000-1500 euron PC-yhteensopivan pelitietokoneen. Macin tehot eivät valitettavasti vielä riitä virtuaalitodellisuuden pyörittämiseen.

Oculukselta on ensi vuonna tulossa ilman pc:tä toimivat standalone-lasit. Virtuaalialustalle on tulossa kolmiulotteisia elämyksiä, konsertteja, nojatuolimatkailua ja sosiaalista vuorovaikutusta Facebookin malliin.

Hologrammeja Microsoftilta


Microsoftin Hololens
edustaa teknisesti aivan uutta aluevaltausta. Tekniikka heijastaa puoliläpäiseviin laseihin kolmiulotteisia virtuaaliesineitä ja videostreamejä. Lopputuloksena hologrammit eli näköistykset toimivat kuten aidot esineet.

Näköistykset voi paikoittaa keittiön pöydälle, tai vaikkapa luoda olohuoneen seinälle virtuaalisen videokankaan. Videochatissä keskustelukumppani voi seistä lattialla tai näkyä miniatyyrinä kuten Star Wars leffassa.

Hololens maksaa vielä hulppeat 3300 euroa, mutta ensi vuodeksi Microsoft lupaa Windows 10 -käyttäjille koko kansan virtuaalilasit noin 300 euron pintaan.

Lisätty todellisuus tulee

Syksyn hittipeli Pokemon Go toi lisätyn todellisuuden kaikkien ulottuville. Pelissä jahdataan virtuaalisia örkkejä, jotka sovellus lisää arkipäivän maailmaan älypuhelimen ruudulle.

Älypuhelimesta onkin tulossa virtuaalitodellisuuden seuraava alusta. 3D-käytössä älypuhelin  sujautetaan edullisimmillaan erilliseen silmikkoon. Saatavissa on 100 euron Google DayDream ja 50 euron Samsung Gear VR -silmikot.

Yhtiöt tähtäävät nojatuoli- ja elämysmatkailuun, 3D-leffojen katseluun ja virtuaalisiin kauppahalleihin, jossa aidon näköiset tuotteet ostetaan kätevästi pään nyökkäyksellä.


Tunne tekniikat

Virtuaalitodellisuus – Käyttäjä sukeltaa keinotekoiseen 3D-maailmaan ja kokee sen kuten olisi itse läsnä paikan päällä.

Lisätty todellisuus – Näkökenttään lisätään virtuaalisia esineitä, joiden kanssa käyttäjä voi vuorovaikuttaa kuten ne olisivat fyysisiä esineitä.

Teksti: Pekka Tolonen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää