Xbox One vastaan PlayStation 4

25.11.2013, klo 11:00Kommentteja 0

Jouluna pelataan taas paljon! Mutta päätyykö pukinkonttiin uusi pelikonsoli vai nippu pelejä vanhoille konsoleille?


Pelimaailmassa rytisee ja kädenvääntö käy kuumana siitä kumpi joulumarkkinoille saapuvista konsoleista on parempi, Microsoftin Xbox ykkönen vaiko PlayStationin nelosversio?

Teknisesti konsolit ovat tasaväkisiä. Niitä ryydittää kahdeksanytiminen AMD-suoritin ja ne toistavat teräväpiirtokuvaa sulavasti. Muistia on kahdeksan gigatavua ja kumpikin tarjoaa verkkopelaamisen.

Pukinkonttiin saattaa silti päätyä uuden pelikonsolin sijasta nippu huippupelejä vanhoille konsoleille. Miksi? Pelitarjonta uusille konsoleille on vielä suppeahkoa. Ja pelejä tullaan vielä pitkään julkaisemaan vanhoillekin konsoleille.

Etuja on molemmissa

Xbox One PlayStation 4

 

PS4 tarjoaa huippunopean GDDR5-muistin, joka auttaa pitämään animaation sujuvana nopeimmassakin räiskeessä. Grafiikan teho on arviolta noin 30 prosenttia Xboxia nopeampi. Xboxin valttikortti on taas suoraan konsoliin sisäänrakennettu Kinect 2 -liiketunnistus.

Kinectin tarkkuutta on parannettu ja se näkee nyt tarkasti ranteiden, olkapäiden ja jopa sormienkin pienet liikkeet. Osaapa Kinect jopa laskea pelaajan sydämen lyöntisykkeen. Mutta PS4 haastaa Xboxin myös tällä saralla.

Lisävarusteena saatava PlayStation Camera tarkkailee pelihuonetta kolmiulotteisesti kahden teräväpiirtokameran avulla. Lisätarkkuutta antaa DualShock 4 -ohjain, joka sisältää kiihtyvyysanturin, gyroskoopin ja valoalueen.

Sopii myös koko perheelle

Xbox 1 ja PS4 ovat ensisijaisesti tarkoitettu himopelaajille ja koko perheen pelit ovat vielä vähemmistönä. PS4 lupaa vuoden loppuun mennessä kaikkiaan noin parikymmentä peliä ja Xboxille niitä on tarjolla hiukan suppeammin. 

Playstation nelosen magneettimies Knack
osaa taikavoimien avulla muuntautua
jättiläismäiseksi taistelukoneeksi.
Taitoja tarvitaankin sodassa ilkeitä
maapalloa uhkaavia Goblineja vastaan.

Xboxin Kinect Sport tarjoaa vauhdikasta
urheilua joka lähtöön. Peliä pelataan
Kinect-liiketunnistimen avulla omaa
kehoa käyttäen.

Koko perheen joulupakettiin sopii hyvin PS4:n värikäs Knack-seikkailupeli tai FIFA-jalkapallopeli, joka on myös saatavissa Xboxille. Xboxin ykkösen Kinect Sports Rivals ja Just Dance 2014 -pelien parissa saa taas liikuntaa pitkien pyhien aikana, sillä niitä ohjataan kehon liikkeillä.

Varttuneemmille PS4-pelaajille soveltuvat Call of Duty: Ghosts, Killzone Shadow Fall ja Assassin's Creed Black Flag tai kotimainen Housemarque-studion Resogun. Xboxiin räiskettä tuovat toimintapelit Ryse: Son of Rome, Dead Rising 3, Battlefied 4 ja autopeli Forza Motorsport 5.

Pelaamisesta tulee nyt sosiaalista

PS4 ja Xbox One nostavat pelaamisen uudelle elämystasolle. Kun aiemmin pelaaminen rajoittui oman konsolin ääreen, nyt konsoli kytkee mukaan pelaajan kaveripiiriin ja nivoutuu elämäntyyliin.

Pelikokemuksista voi jutella verkkopelikaverien kanssa ja kaapata kavereille vaikkapa videotaltioinnit omasta pelistä. PS4 sisältää juttelua varten mukana tulevan kuulokemikrofonin. Xbox taas tarjoaa Skypen chattiä varten ja headsetti hankitaan itse.

Molemmat konsolit tarjoavat myös Second Screen -option eli ”kakkosnäytön”. Sen avulla peliä voidaan katsella ja jopa pelata kännykän ja tabletin avulla. Kakkosnäyttö toimii sekä Android-laitteiden että Applen iOS puhelinten ja tablettien kanssa.

Kumpi kannattaa hankkia?

PS4 on varma valinta, sillä sen nopeampi grafiikka ja muisti antavat parempaa potkua 4k-näytöllä pelattaessa. Mutta Xboxin ilmaiset pelikehitystyökalut taas tuovat sille enemmän pienten pelistudioiden erikoisempia indie-pelejä.

Valinta on helpointa tehdä painottamalla sitä, mitä konsolia kaveritkin käyttävät. Jos aiemmasta konsolista on hyviä kokemuksia, uusi hankitaan usein samalta valmistajalta.

Kerkeääkö jouluksi?

Kannattaa pitää kiirettä, etteivät konsolit ja pelit lopu kesken! PS4 on juuri saapunut kauppoihin. Mutta Xbox One kerkeää joulukonttiin vain, jos sen hankkii ulkomaisesta verkkokaupasta.

– Xboxia ei ole maalukittu ja ulkomailta hankittu konsoli toimii hyvin Suomessakin. Virallisesti Xbox One julkistetaan Pohjoismaissa vasta alkuvuodesta. Tällä haluamme varmistaa, että kaikki toimii mallikkaasti ja ilman säätöjä myös suomalaiskäyttäjille, selvittää Microsoftin myyntipäällikkö Jarno Kallunki-Mättö.

PS4 ja Xbox -pelit ovat myös jo kaupoissa. Pelejä pyritään pitämään jatkuvasti varastossa tilausmäärien mukaan. Pelit kannattaa varata ajoissa cdon.fi, gigantti.fi ja verkkokauppa.com -sivustoilta.

Jatkoaikaa vanhalle konsolille?

Sukella matkalle suurkaupungin armottomaan
viidakkoon. Tätä tarjoaa maailman suosituin
Grand Theft Auto 5 -toimintapeli.
Sillä saa jatkoaikaa PS3:lle ja Xbox 360:lle,
joille on tehty myös suuri joukko lastenpelejä.

PlayStation 3 ja Xbox 360 ovat edelleen hyviä pelikoneita. Niiden etuna on taattu toiminta osana kodin viihdejärjestelmää. Niille on saatavissa myös suuri valikoima suomenkielisiäkin lastenpelejä ja niillä voi katsella elokuvia Blue Ray -levyiltä ja Netflix-elokuvapalvelusta.

Takuuvarmoja PS3-hittipelejä jouluksi ovat pikkupelaajillekin sopivat Walking with Dinosours ja Book of Potions -pelit. Koko perheen viihteeksi sopivat myös mainiosti Invizimals-hirviöjahti ja tasoloikka Ratchet & Clank sekä karaokepeli SingStar SuomiHelmet.

Jatkoaikaa Xbox 360:lle ja PS3:lle tarjoaa myös maailman suosituin Grand Theft Auto 5 -toimintapeli. Sitä kun ei vielä ole sovitettu uusille konsoleille.

Supertietokone olohuoneeseen 4k-näytöllä

Molempien konsolien kahdeksanytiminen AMD x86 -suoritin ja kahdeksan gigatavun muisti yhdessä huippuunsa viilatun AMD Radeon -grafiikkasuorittimen kanssa tuovat nyt supertietokoneen tehon olohuoneeseen.

Grafiikassa on myös valmius ultratarkoille 4k-teräväpiirtotelevisioille, jotka yleistyvät lähivuosina. Lisäksi konsolit on varustettu 500 gigatavun kiintolevyasemalla, BlueRay DVD -levyasemalla ja HDMI, USB 3.0, Ethernet ja WiFi -liitännöillä.

Xboxin ennakkohinta on noin 500 euroa ja PS4 sijoittuu 450 euron hintaluokkaan. Pelit maksavat noin 50–80 euroa kappaleelta.

Teksti: Pekka Tolonen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Kaksi jouluista herkkua: Junanlähettäjän totikakku ja banaanikakku

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta. Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Banaanikakku on mehevä herkku. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää