Yli kolmannes tunnustaa pesseensä rahaa

21.05.2014, klo 10:42Kommentteja 0

Pyykinpesu jää kodeissa useimmiten naisten vastuulle: yli 95 prosenttia suomalaisnaisista hoitaa pyykkinsä itse, kun miehistä pyykkihommiin joutuu vain noin puolet (52 %).


Epätasainen työnjako ei kuitenkaan uhkaa kotirauhaa, sillä vain alle 5 % vastaajista pitää pyykinpesua eniten riitoja aiheuttavana kotityönä. Imuroinnista sen sijaan nahistelee miltei neljäsosa (25 %).

Comfort teetti huhtikuussa 2014 tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten tapoja ja tottumuksia pyykinpesuun liittyen.

Lähes kolme neljästä kyselyyn vastanneesta (74 %) kertoo pesevänsä pyykkinsä itse. Sukupuolten välillä on kuitenkin huomattava ero, sillä naisista vain alle 3 % kertoo puolisonsa hoitavan pyykinpesun, kun miespuolisista vastaajista yli 40 % kertoo delegoineensa pyykkihuollon paremmalle puoliskolleen.

Naisten pyykkäysinto ei kuitenkaan selity ainakaan epäluottamuksella puolison pyykinpesutaitoja kohtaan, sillä alle 8 % pelkää puolisonsa pilaavan vaatteensa. Miehistä vain kourallinen (2 %) suhtautuu epäilevästi puolisonsa kykyyn pestä vaatteet oikein.

Pyykit lajitellaan

Kyselyyn vastanneista suurin osa (49 %) käyttää pyykkäämiseen kaikkine vaiheineen aina pyykin lajittelusta ripustamiseen kahdesta kolmeen tuntia viikossa, neljäsosa (26 %) tunnin tai vähemmän.

Suomalaiset kuitenkin lajittelevat pyykkinsä tunnollisesti, ja vain reilu kymmenesosa vastaajista (12 %) tunnustaa viskaavansa pesukoneeseen kaiken sekaisin väreistä tai pesulämpötiloista piittaamatta.

Huuhteluaine jakaa mielipiteet       

Noin puolet suomalaisista (49 %) käyttää huuhteluainetta ainakin tiettyyn pyykkiin ja 45 % taas ei laisinkaan. Huuhteluaineen käyttöä välttelevistä jopa 23 % uskoo, ettei huuhteluaine sovi vaatteille.

– Huuhteluaine vaikuttaa vaatteiden kuituihin samaan tapaan kuin hoitoaine hiuksiin: se auttaa pitämään kuidun ehjänä ja pehmeänä. Parhaassa tapauksessa huuhteluaineen käyttö voi pidentää vaatteen käyttöikää, sillä se ehkäisee lian pinttymistä kankaaseen ja suojaa mekaaniselta kulutukselta. Se myös auttaa säilyttämään vaatteiden muodon ja suojaa värejä haalistumiselta, kertoo Unilever Finlandin tuotepäällikkö Heidi Idman.

Rahan pesua

Useimmiten suomalaisten pesukoneisiin eksyvä sinne kuulumaton esine on paperinenäliina (74 % vastaajista). Rahan pesua pyykkäyksen lomassa kertoo harrasteensa liki puolet (44 %). Naisista joka kymmenes on epähuomissa pessyt pyykin mukana matkapuhelimen. Lisäksi kyselyn avoimissa vastauksissa pesukoneeseen kerrotaan eksyneen muun muassa TV:n kaukosäätimen, suklaapatukan ja Seiska-lehden.

Pesun jälkeen vaaleanpunaisia vaatteita löytyy monista kodeista, sillä pahimmasta pyykkimokasta kysyttäessä punaisten vaatekappaleiden päätyminen valkoisten joukkoon toistui huomattavassa osassa vastauksia. Myös monesta villatakista ja -paidasta on tullut minikokoisia tai huovutettuja liian kuumassa pesussa.

Satunnaisista mokista huolimatta pyykkääminen sujuu sulassa sovussa, ja vain alle 5 % vastaajista nimeää pyykinpesun eniten riitoja aiheuttavaksi kotityöksi. Imurointi sen sijaan aiheuttaa kitkaa peräti neljäsosaan (25 %) kotitalouksista.

Yleisiä kysymyksiä huuteluaineista

Voiko huuhteluainetta käyttää kaikille materiaaleille?
Huuhteluaineet on suunniteltu antamaan pehmeyttä ja raikkautta kaikelle pestävälle pyykille – myös joustaville materiaaleille. Noudata kuitenkin aina tekstiilivalmistajan antamia hoito-ohjemerkintöjä.

Kannattaako huuhteluainetta käyttää farkkujen pesuun?
Huuhteluainetta voi käyttää sekä tavallisten että stretch-farkkujen pesuun. Se tekee kankaasta pehmeämmän ja siten hellemmän iholle sekä auttaa ehkäisemään värien irtoamista. Noudata kuitenkin aina tekstiilivalmistajan antamia hoito-ohjemerkintöjä.

Kannattaako huuhteluainetta käyttää teknisten urheiluvaatteiden pesuun?
Urheiluvaatteet on usein tehty synteettisistä kuiduista, joista voi olla vaikeampi poistaa hajuja. Huuhteluaine antaa vaatteille raikkaan tuoksun ja auttaa vähentämään etenkin synteettisiin kuituihin kertyvää staattista sähköisyyttä.

Vaikuttaako huuhteluaine eri tavoilla synteettisiin ja luonnollisiin kuituihin?
Huuhteluaine vaikuttaa kaikkiin kuituihin samalla tavalla, mutta sen antama pehmeys ja tuoksu korostuvat luonnollisissa kuiduissa kuten puuvillassa. Synteettiset kuidut ovat usein luonnostaan luonnonkuituja pehmeämpiä. Staattista sähköisyyttä vähentävä vaikutus puolestaan on selkein synteettisissä kuiduissa.

Kärsiikö alusvaatteiden elastaani huuhteluaineen käytöstä?
Huuhteluaine ei vaikuta kankaan joustavuuteen. Noudata kuitenkin aina vaatteen hoito-ohjemerkintöjä, sillä esimerkiksi liian korkea silityslämpötila voi vähentää elastisuutta.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää