Ilmalämpöpumppu pienentää sähkölaskua

25.02.2013, klo 10:05Kommentteja 0

Ilmalämpöpumppu tuo säästöjä ja voi maksaa itsensä nopeastikin takaisin. Hyvääkin laitetta on kuitenkin käytettävä oikein ja huollettava säännöllisesti.


Suomalaisiin pientaloihin on asennettu vajaan kymmenen vuoden aikana noin 400 000 ilmalämpöpumppua.

Asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:sta näkee, että suomalaisten ilmalämpöpumppuinnostus on perusteltua. Hänen mukaansa ilma-ilmalämpöpumppu sopii erityisesti sähkölämmitystaloon; muissa rakennuksissa etusijalle saattavat tulla muut lämpöpumput. Tehokkaimmin ilmalämpöpumppu tekee yhteistyötä suoran sähkölämmityksen kanssa, kun päälämmitysmuodon herkät termostaatit pystyvät reagoimaan nopeasti laitteen tuottamaan lisälämpöön.

– Sähkölämmitystalossa ilmalämpöpumppu säästää sähköä keskimäärin noin 3000 kWh vuodessa. Laite, joka on asennuksineen yleensä noin 1500–2000 euron investointi, maksaa tällöin itsensä takaisin 4-7 vuodessa.

– Säästetyn energian määrä vaihtelee kuitenkin paljon kohteesta ja säätöasioista riippuen, nollasta aina 8000 kilowattituntiin, Sami Seuna korostaa.

Luotettavalta yritykseltä kokonaispaketti

Suuri vaihteluväli selittyy muun muassa talojen koolla ja rakenteella:

– Kun talokoko nousee, niin periaatteessa säästöt kasvavat. Paljon riippuu kuitenkin esimerkiksi talon rakenteesta.

– Ilmalämpöpumppu pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun sen sisäyksikkö sijoitetaan huoneeseen, joka on iso ja josta lämpö pääsee hyvin leviämään myös muualle rakennukseen.

Mutta myös ilmalämpöpumpuissa on suuria eroja. Kaikki markkinoilla olevat laitteet eivät ole omiaan Suomen talviolosuhteisiin.

Sami Seuna kehottaa valitsemaan pumpputoimittajan huolella sekä ostamaan kokonaispaketin:

– Luotettava firma asentaa hyvän pumpun. On myös hyvä, kun laite ja asennus ovat samasta paikasta. Mahdollisissa ongelmatilanteissa laitetoimittaja ja asentaja eivät voi yrittää vierittää vastuuta toinen toiselleen.

Hyvääkin laitetta on käytettävä oikein

Säästöihin pääsemiseksi ilmalämpöpumppua on myös käytettävä oikein:

– Säästöt jäävät vähäisiksi, jos päälämmitysmuotoa ei säädetä huomioimaan ilmalämpöpumppua – eli jos pattereita ei rukata pienemmälle.

Toisaalta ilmalämpöpumpun automaattiasento kannattaa unohtaa ja käyttää laitetta manuaalisesti.

– Jos laite on automaattiasennolla, niin se saattaa alkaa viilentämään huonetta. Näin voi käydä vaikkapa silloin, kun lämpötila nousee takkaa käytettäessä.

Ilmalämpöpumppu ei myöskään tuo säästöjä silloin, kun sitä käytetään viilennykseen. Toisaalta, koska Suomen kesä on varsin lyhyt ja maltillinen, niin myös viilennyskäytön tuottamat lisäkustannukset jäävät yleensä pieniksi.

– Ilmalämpöpumppuja on hankittu viime vuosina paljon ensisijaisesti viilennystarkoitukseen. Samalla on saatu myös mainio lisälämmityslaite. Erityisen hyvin laite sopii kesämökkikäyttöön.

Muista myös huolto!

Toimiakseen kunnolla ja tehokkaasti, ilmalämpöpumppu vaatii myös huoltoa.

– Talviaikaan on syytä tarkistaa, ettei ulkoyksikköön kerry lunta ja jäätä. Ongelma on suurempi sellaisissa ilmalämpöpumpuissa, joita ei ole suunniteltu Suomen olosuhteisiin.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön ilmansuodattimet kannattaa imuroida vähintään kerran kuukaudessa:

– Laite toimii silloin paremmalla hyötysuhteella. Puhdistus on tarpeen myös siksi, että asunnon sisäilma pysyy hyvänä, Sami Seuna muistuttaa.

**

Nurinkurinen jääkaappi

Ilma-ilmalämpöpumppu lämmittää kuin nurinkurinen jääkaappi: se pumppaa ulkoilmasta lämpöä sisätiloihin. Silloin kun ilmalämpöpumppua käytetään jäähdyttämiseen, niin se vie sisätiloista lämpöä ulkoilmaan. Laitteen ulko- ja sisäyksikkö on yhdistetty kahdella putkella, joiden sisällä kulkee kylmäaine.

**

Lämpöpumppuja esittelevän juttusarjan muissa osissa esitellään ilma-vesilämpöpumppu, poistoilmapumppu sekä maalämpöpumppu.

 

Lue lisää: http://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmal%C3%A4mp%C3%B6pumppu

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Fotolia

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää