Ilmalämpöpumpun asennus on ammattilaisen työtä

06.06.2012, klo 09:00Kommentteja 0

Ilmalämpöpumppu ja sen asennus kannattaa hankkia luotettavalta yritykseltä. Mikäli käytät laitetta kesällä jäähdytykseen, niin varmista, että kondenssivedet eivät aiheuta rakennukselle ongelmia.

Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan lupa. On ostajan vastuulla varmistaa, että asentavalla yrityksellä on kylmä- ja sähköurakointioikeudet.

– Suosittelemme, että ilmalämpöpumppu hankitaan yritykseltä, joka myy sekä laitteen että asennuksen. Jonkin verran on ollut tilanteita, että kun ongelmia on tullut, niin maahantuoja ja asennusfirma pallottelevat vastuuta keskenään, Tukesin tekninen asiantuntija Juudit Ottelin kertoo.

Tukesin nettisivujen urakointirekisteristä löytyy tieto yrityksistä, jotka saavat tehdä ilmalämpöpumpun asennukseen liittyvät sähkötyöt. Lisäksi asentajalla pitää olla Tukesin myöntämä kylmäalan asentajan pätevyys.

Putket liitetään ulkoyksikköön.

– Kun asennustyöt on tehty, niin ostajan pitää saada todistus kylmäasennuksesta ja tämän lisäksi sähköasennuksen tarkastuspöytäkirjan. Nämä todistukset kannattaa säilyttää, koska niitä tarvitaan ongelmatilanteissa.

Mikäli laite on asennettu laittomasti, niin vakuutusyhtiö voi kieltäytyä korvaamasta siitä aiheutunutta vahinkoa.

– Ostopäätöstä tehtäessä kannattaa myös varmistaa, että takuu kattaa sekä laitteen että asennustyön. Myyjän pitää opastaa ostajaa laitteen käytössä. Lisäksi on hyvä varmistaa, että laitteeseen saa varaosia ja huoltoa myös myöhemmin tulevaisuudessa, Juudit Ottelin vinkkaa. Hän kertoo, että ilmalämpöpumppujen käyttöikä on noin 10–15 vuotta.

Tarkkana kondenssivesien kanssa

Minkälaisia ongelmia ilmalämpöpumppujen kanssa on sitten ollut?

– Tukesiin on kantautunut jonkin verran tietoja laitteiden ulkoyksikön aiheuttamasta melusta ja tärinästä. Suositus onkin, että ulkoyksikköä ei asetettaisi esimerkiksi makuuhuoneen kohdalle.

Ottelin kertoo, että kesäaikaan, kun ilmalämpöpumppua on käytetty jäähdytykseen, niin ongelmia ovat aiheuttaneet myös ulkoyksikköön kertyvät kondenssivedet.

– Kondenssivesien kertymistä on hyvä tarkkailla. Jos kondenssivettä kertyy paljon, se kannattaa yrittää jo

htaa pois niin, että se ei pääse aiheuttamaan talon ulkoseinälle kosteusvaurioita.

On myös syytä muistaa, että jos ilmalämpöpumppua käytetään kesällä jäähdytykseen, niin laite ei tietenkään vähennä energiankulutusta, vaan lisää sitä.

– Mikäli ilmalämpöpumppua käytetään jäähdytykseen, niin kannattaisi ehkä jäähdyttää vain maltillisesti. Tavoitteena voisi olla vaikkapa 24 astetta eikä 21 astetta, Juudit Ottelin miettii.

Huolla säännöllisesti, muista puhdistaa suodattimet

Ottelin muistuttaa, että kallista laitetta kannattaa myös huoltaa. Alkukesä voisi olla huoltoseisokille luonteva ajankohta.

Myös ilmalämpöpumpun huoltamiseen vaaditaan asianmukainen pätevyys.

– Laitteen omistaja voi puhdistaa ja uusia säännöllisesti laitteen sisäyksikön suodattimet. Tämä edesauttaa myös sitä, että sisäilma talossa pysyy hyvänä.

– Ulkoyksiköstä kannattaa myös säännöllisesti puhdistaa sinne kertyneet lehdet ja neulaset, Juudit Ottelin vinkkaa.

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: ONOKY ja Sulpu

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää