Jo käyttötapamuutoksilla säästöä sähkölaskuun

27.09.2012, klo 09:30Kommentteja 0

Sähkölämmityksen tehostamishanke Elvarin tutkimustuloksen mukaan sähkönkulutus voi pienentyä jopa 30–40 prosenttia vain käyttötapoja muuttamalla, ilman suuria investointeja. Pilottikohteissa on tutkittu tehostamiskeinoja jo vuodesta 2008.

Ennen suurten lämmitysjärjestelmäinvestointien toteuttamista, kannattaa tutkia voiko omilla käyttötapamuutoksilla saada aikaan säästöjä.

Sähkölämmitteisessä asunnossa energiankäytön tehostamisessa on tärkeintä asettaa ja pitää sisälämpötilat lämmitetyissä tiloissa suositusten mukaisina, estää hallitsemattomat ilmavuodot ja käyttää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan.

Helpolla merkittävää säästöä

Oikeisiin ja oleellisiin asioihin puuttuminen tarkoittaa myös sitä, että jo muutamilla toimenpiteillä voi saada merkittävää säästöä sähkönkulutukseen. Tutkimuksessa ilmeni, että käytetyt tehostamiskeinot ovat vanhoja tunnettuja toimintatapoja.

Suurin säästöpotentiaali on huonetilojen lämmityksessä. Lämmitykseen kuluu sähkölämpötalossa noin puolet käytetystä sähköstä.

Elvari-hankkeen pilottikohteissa keskityttiin ensisijaisesti lämmityskulutuksen alentamiseen. Tyypillisesti sähkölämmitteisen kodin sähkönkulutus jakautuu seuraavasti: huonetilat 50 prosenttia, käyttövesi 20 prosenttia ja taloussähkö 30 prosenttia, näin myös useimmissa pilottikohteissa.

Toimenpiteitä vuodenajan mukaan

Lämmityksen kesä- ja talvikäyttöön siirtymisessä kannattaa seurata säätietoja, eikä toimia pelkän kalenterin mukaan. Mieti, onko asunnossa tarpeen lämmityskauden alussa kytkeä heti kaikkia lämmittimiä päälle vai voiko osan lämmittimistä kytkeä päälle vasta myöhemmin. Toimi päinvastoin lämmityskauden lopussa.

Useimmissa pilottikohteissa huonelämpötilat olivat suositeltuja korkeampia, kuten useimmissa kotitalouksissa. Säätämällä asuinlämpötilat 21–22 asteeseen saatiin jo näkyvää säästöä sähkönkäyttöön. Eräässä kohteessa alennettiin myös autotallin ja varaston lämpötila 20 asteesta 15 asteeseen – näin kohteen sähkölasku pieneni 15 prosenttia.

Sisälämpötilojen säätäminen tarkoitustaan vastaavaksi lisää sekä asumismukavuutta että tehostaa sähkön käyttöä. Huonetilojen sisälämpötilojen tehokkain säätö ja tarkkailu tehdään aina erillisen lämpömittarin eikä termostaatissa olevan numeroarvon mukaisesti.

Varmista aina lämmityskauden alussa, että lämmityksen termostaatit todella myös toimivat. Vialliset termostaatit nostavat helposti huonelämpötilaa tarpeettomasti.

Ilmalämpöpumpun käyttö

Ilmalämpöpumpun käyttö tukilämmityslaitteena varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalla voi alentaa lämmityskustannuksia. Ilmalämpöpumppu ei sovellu rakennuksen ainoaksi lämmityslaitteeksi, koska sen tuottama lämpöenergian määrä vähenee pakkasten kiristyessä.

Ilmalämpöpumppua käytetään aina ennen muita lämmittimiä sen paremman hyötysuhteen takia (ILP 300 %, sähköpatteri 100 %). Huonelämmittimet säädetään menemään päälle vasta, kun ilmalämpöpumpun teho ei yksinään riitä.

Säädä huonelämmittimien asetusarvot 2–4 astetta alemmalle lämpötilalle kuin ilmalämpöpumpussa. Molemmissa laitteissa on omat lämpötilan säätimensä, joiden lämpötila-asteikoilla ja säätötarkkuuksilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Tarkista molemmat erikseen riippumattomalla lämpömittarilla. Voit myös todeta molempien laitteiden olevan päällä tai pois päältä vaikkapa kädellä.

Huomaa myös, että ilmalämpöpumpun sisäyksikkö sijaitsee usein ylhäällä katon rajassa (tai yläkerran portaikossa). Huonelämmittimet sen sijaan ovat ikkunoiden alla lattian rajassa. Niiden termostaatit sijaitsevat lämmittimien alakulmassa, huonetilan kaikkein kylmimmässä paikassa.

Kun ilmalämpöpumpun lämpöteho ei enää yksin riitä huonetilojen lämmittämiseen, huonelämpötila laskee. Tällöin pitää nostaa ilmalämpöpumpun asettelua reilusti haluttua huonelämpötilaa korkeammalle (25–30 astetta). Näin varmistetaan, että ilmalämpöpumppu toimii koko ajan eikä säädä tehoaan alaspäin, kun täydelle teholle mitoitetut huonelämmittimet alkavat myös lämmittää. Lisäksi palautetaan huonelämmittimien asetukset halutulle huonelämpötilalle. Tällöin ilmalämpöpumpun ja huonelämmittimien ajojärjestys säilyy, ja huonelämpötila pysyy halutulla tasolla.

Kaikkein kovimmilla pakkasilla tulee harkita ilmalämpöpumpun pysäyttämistä, ja huonelämmittimien asettelua normaalille halutulle huonelämpötilalle.

Kun päivä- ja yösähkötariffin hinnat ovat lähellä toisiaan, kannattaa osittain varaava lattialämmitys kytkeä jatkuvatoimiseksi. Vaihdon edellytyksenä on, että lämmitysryhmien ohjauksissa on termostaatti.

Ohjelämpötilat:

• Oleskelutiloissa 21–22 astetta, makuuhuoneissa pari astetta viileämpää.
• Pesutiloissa 23–25 astetta.
• Varastotiloissa ja autotalleissa 10–15 astetta.
• Pidä kylpyhuoneiden ja pesutilojen ovet kiinni, koska niissä pidetään korkeampaa lämpötilaa.
• Pidä tuulikaapin molemmat ovet kiinni ja säädä tuulikaapin lämpötila reilusti alle huonelämpötilan.
• Varmista aika ajoin, että ilmankierto on vapaa lämmittimien läheisyydessä.
• Tarkkaile sisälämpötiloja lämpömittarista ja säädä tarvittaessa huoneittain.


Tulisijan (takan) avulla sähkönkäyttö tehostuu

• Tulisijat ovat useasti teholtaan ylimitoitettuja huonetiloihin.
• Vähennä erityisesti osittain varaavan lattialämmityksen käyttöä reilusti ennen tulisijan käyttöä.
• Ylilämpöjen syntyminen pienenee tai vältyt niiltä kokonaan.
• Voit polttaa kerralla enemmän puita, myös leudolla säällä.
• Nosta poissaolon jälkeen sisälämpötila mukavuusalueelle takan ja sähkölämmityksen avulla.
• Polta puita varaavassa tulisijassa myös ennen poissaolojaksoa ja ennen lämmön alentamista. Se hidastaa sisälämpötilan laskua poissaoloaikana.
• Pidä huoneiden ovet auki tulisijan käytön jälkeen, jotta lämpö leviäisi mahdollisimman laajalle.
• Polta kuivaa puuta.
• Tuo polttopuut etukäteen sisälle lämpiämään.
• Avaa uunin luukut hyvissä ajoin ennen tulen tekemistä varaavan tulisijan päivittäisessä käytössä. Tulisijan lämmön siirtyminen huonetiloihin tehostuu.

Vinkkejä lattialämmityksen tehokkaaseen käyttöön

• Jo yksi huonetermostaatti keskeisellä paikalla estää ylilämmittämistä. Etutermostaattina huonetermostaatti kytketään sarjaan tavallisen lattiatermostaatin kanssa.
• Huonetilassa olevan lattiatermostaatin voi korvata myös uudella, hyvillä säätöominaisuuksilla varustetulla yhdistelmätermostaatilla.
Vältä peittämästä lattialämmitteisiä lattioita eristävillä materiaaleilla. Ne estävät lämmitystä, lisäävät häviöitä alaspäin ja vaikeuttavat lämmityksen säätöä sekä ohjausta. Esimerkiksi mattojen tulisi läpäistä lämpöä mahdollisimman hyvin.

Teksti: Ari J.Vesa
Kuva: Photodisc

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää