Kaukolämmityksen markkinaosuus kasvaa vakaasti: Kaukolämmitys on kestosuosikki

02.12.2016, klo 13:39Kommentteja 0

Uudisrakennuksista yli 60 prosenttia lämpenee kaukolämmöllä. Kaukolämmityksen suosio on jatkunut vakaana jo monta vuosikymmentä.


Lämmitystapojen markkinaosuudet uudisrakennuksissa, kaikki rakennukset lämmitetyn rakennustilavuuden mukaan. Lähde: Tilastokeskus.

Tänä vuonna noin neljännes uusista kaukolämpöasiakkaista oli muista lämmitysmuodoista kaukolämpöasiakkaiksi siirtyneitä.

Kaukolämmitys on säilyttänyt asemansa hyvin uusien rakennusten lämmitysmuotona — kasvu on ollut vakaata 1980-luvulta lähtien, jolloin kaukolämmityksen osuus uudisrakennusten lämmitysmuotona oli reilut 40 prosenttia.

Tilastokeskuksen rakennuslupatilastojen mukaan kaukolämmityksen markkinaosuus uudisrakennuksissa ylitti 60 prosentin rajan vuonna 2015. Tänä vuonna kaukolämmityksen markkinaosuuden arvioidaan yltävän jo 63 prosenttiin.

Eniten markkinaosuuttaan uudisrakennusten lämmitysmuodoista on menettänyt sähkölämmitys. Lasku on ollut tasaista 1980-luvun puolivälin jälkeen, jolloin noin 38 prosenttia uudisrakennuksista valitsi lämmitysmuodoksi sähkön — vuonna 2016 enää 13 prosenttia.

Maalämpöjärjestelmät ilmaantuivat rakennuslupatilastoihin 1990-luvun lopulla. Vuonna 2009 maalämmityksen osuus uudisrakennusten lämmitysmuodoista oli noin kahdeksan prosenttia. Tämän jälkeen kasvu oli jyrkkää aina vuoteen 2013 saakka, jolloin reilut 20 prosenttia uudisrakentajista valitsi lämmitysmuodoksi maalämmön. Tämän jälkeen kasvu kääntyi loivaan laskuun — vuonna 2016 maalämmityksen osuus oli 17 prosenttia.

Uusia öljylämmitteisiä tai maakaasulla lämpeneviä taloja ei vuonna 2016 rakennettu juuri lainkaan. Puun osuus uudisrakennusten lämmitysmarkkinoista oli noin kolme prosenttia.

Sähkön ja maalämmityksen kisa

Uusien pientalojen lämmitystapamarkkinoilla kisa käydään sähkölämmityksen ja maalämmityksen välillä. Kun maalämmityksen suosio kasvaa, niin sähkölämmityksen suosio laskee — tilastossa sähkölämmityksen ja maalämmityksen trendejä kuvaavat käyrät ovatkin toistensa peilikuvia. Vuonna 2015 maalämmityksen osuus uusien pientalojen lämmitysmuotona oli 56 prosenttia ja sähkölämmityksen vajaat 20 prosenttia. Vielä 2000-luvun alussa lähes 70 prosenttia uusista pientaloista valitsi lämmitysmuodoksi sähkölämmityksen. Pientalorakentamisessa maalämpö on syönyt sähkölämmityksen suosiota.

Kaukolämmityksen asema uusien pientalojen lämmitysmuotona sen sijaan on säilynyt vakiona jo pitkään. 1990-luvun lopulla kaukolämmityksen osuus uusissa pientaloissa oli noin kymmenen prosenttia — vuonna 2015 noin 15 prosenttia. Parhaimmillaan on noustu 20 prosentin tuntumaan.

Kaukolämmitys on ennen kaikkea suurten rakennusten lämmitysmuoto. Kaukolämmitys ja pientalo -yhdistelmä on vahvasti alueellinen ilmiö: jotkut kaukolämpöyhtiöt liittävät pientaloja aktiivisesti kaukolämpöverkkoon, mutta alueelliset erot ovat suuria. Pientaloja varten kehitetään jatkuvasti uutta keveämpää verkostotekniikka, jonka avulla pientalojen liittäminen kaukolämpöverkkoon olisi nykyistä tehokkaampaa.

Muista lämmitysmuodoista kaukolämpöön


Uudet kaukolämpöasiakkaat ja kaukolämmöstä maalämpöön siirtyneet.


Tänä vuonna kaukolämpöverkkoihin liitettiin 2500 uuttaa kiinteistöä. Näistä 650 kiinteistöä vaihtoi kaukolämpöön jostain toisesta lämmitysmuodosta — 26 prosenttia kaikista uusista asiakkaista. Vuonna 2015 verkkoihin liitettiin 2300 uutta kiinteistöä, joista 630 (27%) oli muista lämmitysmuodoista siirtyneitä.

Tänä vuonna kaukolämpöverkoista irtaantui 130 kiinteistöä ja viime vuonna 115.

Kuva Scanstockphoto

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää