Poistoilmalämpöpumppu hyödyntää asumisen lämpöä

25.11.2013, klo 10:28Kommentteja 0

Poistoilmalämpöpumppu voi olla hyvä valinta energiapihiin uudistaloon. Laitteen kannattavuuteen vaikuttavat kuitenkin muun muassa talon koko ja energiatehokkuus sekä perheen elämäntavat.


Poistoilmalämpöpumppu ottaa lämmitysenergiaa talosta poistettavasta ilmasta. Se siirtää lämmön tuloilmaan ja käyttöveden lämmitykseen – ja monen mallin kohdalla myös vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Järjestelmässä rakennuksen ilmanvaihto hoidetaan poistoilmalämpöpumpun avulla eikä tarvetta ole muulle ilmanvaihtokoneelle. Ilmanvaihtolaitteen tavoin poistoilmalämpöpumppu poistaa ilmaa myös rakennuksen kosteista tiloista. Lisäksi monia poistoilmalämpöpumppumalleja voi käyttää myös rakennuksen viilentämiseen.

Asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:sta kertoo, että poistoilmalämpöpumppu on joissakin talopaketeissa mukana ikään kuin vakiovarusteena.

– Saneerauskohteisiin poistoilmalämpöpumppu ei ole yleensä teknisesti ja taloudellisesti kovin kannattava valinta. Sovitus vanhaan ilmanvaihtojärjestelmään voi myös olla haastavaa ja kallista. Toki poikkeuksia säännöstä löytyy.

Poistoilma vai maalämpö?

Sami Seunan mukaan poistoilmalämpöpumppu sopii parhaiten uuteen, noin 150 neliön taloon, jonka tilojen lämmitystarve on pieni. Ideaalitapaus on uusi passiivi- tai matalaenergiatalo, jossa on vesikiertoinen lattialämmitys ja koneellinen ilmanvaihto (tulo- ja poistoilma).

– Tällaisessa talossa poistoilmalämpöpumppu saattaa maksaa itsensä takaisin nopeammin kuin vaikkapa maalämpö.

– Toisaalta maalämpö alkaa olla hyvin varteenotettava vaihtoehto matalaenergiatalossakin, jos lämmitettävää pinta-alaa on 200–300 neliötä.

Matalaenergiatalossa suuria säästöjä

Motiva on mitannut poistoilmalämpöpumpun avulla saavutettuja säästöjä nummelalaisessa uudenkarheassa matalaenergiatalossa. Talon vuotuisesta energiatarpeesta saatiin nipistettyä pois 10 400 kWh.

– Rahaksi muutettuna säästöä kertyi noin 1300 euroa. Poistoilmalämpöpumpun vuosilämpökertoimeksi saatiin noin 2,6. Tällöin ilmanvaihtopuhaltimien sähkönkulutus on vähennetty lämpöpumpun sähkönkulutuksesta.

Uuteen pientaloon asennettava poistoilmalämpöpumppu maksaa tavallisimmin noin 6000–13.000 euroa.

Puun polttaminen sopii hyvin rinnalle

Poistoilmalämpöpumpulla ei voida tuottaa kaikkea talon tarvitsemaa energiaa.

– Kovien pakkasten aikana poistoilmalämpöpumppu tekee suuren osan lämmityksestä sähkövastuksen avulla, joten tällöin kannattaa polttaa myös puuta.

Kesäisin on syytä muistaa, että poistoilmalämpöpumpun käyttäminen viilennykseen ei tietenkään pienennä vaan suurentaa sähkölaskua.

Asumistavoilla on väliä

Koska poistoilmalämpöpumppu hyödyntää nimenomaan talon sisäilmaa – normaalin asumisen, mahdollisen takan käytön ja ihmisten luomaa lämpöä – niin sen kannattavuuteen vaikuttavat myös rakennuksen käyttötavat.

– Voi esimerkiksi ajatella, että jos perheellä on talviaikaan tapana viettää pitkiä lomia ulkomailla, niin se ei pysty tällöin hyödyntämään poistoilmalämpöpumppua parhaalla mahdollisella tavalla, Sami Seuna huomauttaa.

Poistoilmalämpöpumppu on asukkaiden kannalta helppohoitoinen. Laitteen suodattimien puhdistus ja vaihto on tehtävä valmistajan ohjeiden mukaisesti. Suodattimen puhtaus vaikuttaa myös laitteen suorituskykyyn.

Poistoilmalämpöpumpun suunnittelu ja asennus on ammattimiehen työtä. Kaikkien lämpöpumppujen kohdalla on tärkeää hankkia kokonaispaketti luotettavalta urakoitsijalta. Kun sekä laite että asennus on samasta paikasta, tämä estää ongelmatapauksissa vastuun siirtelyn taholta toiselle.

Juttusarjan edellisissä osissa esiteltiin ilmalämpöpumppu, ilma-vesilämpöpumppu sekä maalämpöpumppu.

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää