Pumpulla lämmintä vettä

28.05.2013, klo 12:40Kommentteja 0

Ilma-vesilämpöpumppu voi olla mainio valinta vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän yhteyteen. Laite lämmittää niin talon kuin käyttövedenkin.


Ilma-vesilämpöpumppu ottaa lämmitysenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Laitteella voidaan lämmittää myös rakennuksen lämmin käyttövesi – lämpöpumpun avulla yleensä maksimissaan noin 50-asteiseksi, mistä vettä voidaan vielä lisälämmittää vesivaraajan sähkövastuksella.

Asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:sta kertoo, että ilma-vesilämpöpumppu soveltuu sekä uudis- että saneerauskohteisiin.

– Laitteita on hankittu esimerkiksi uudiskohteisiin, joissa on vesikiertoinen lattialämmitys. Tuollaisissa kohteissa ne toimivatkin kaikkein tehokkaimmin.

– Saneerauskohteissa ilmavesilämpöpumppu on usein erittäin hyvä hybridilämmitysmuoto esimerkiksi öljylämmitystaloissa. Se sopii hyvin myös kohteisiin, joissa on vesikiertoinen sähkölämmitys.

Varajärjestelmä tarvitaan

Ilma-vesilämpöpumpulla voidaan hoitaa koko talon lämmitystarve, mutta se tarvitsee kylmimpiä aikoja varten tuki/varajärjestelmän. Varajärjestelmänä voi toimia vaikkapa öljylämmitys, sähköpatterilämmitys, takka ja puut – tai ilma-vesilämpöpumpun omat sähkövastukset.

– Kun pakkanen ulkona kasvaa, niin laitteella saatavan lämmitysenergian määrä ja hyötysuhde laskee. Alle -20 asteen ulkolämpötilaan mentäessä ilma-vesilämpöpumpun teho ja hyötysuhde ovat jo melko heikkoja. Etenkin Etelä-Suomessa tällaisia päiviä on kuitenkin vuoden varrella varsin vähän.

Lämpökerroin jopa yli kahden

Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarin tekemän tutkimuksen mukaan ilma-vesilämpöpumpun vuotuinen lämpökerroin vaihtelee kohteesta riippuen 1,4 ja 2,7 välillä. Jos lämpökerroin on esimerkiksi 2, niin se tarkoittaa, että laite tuottaa 2 kWh lämpöä jokaista käyttämäänsä sähkö-kWh:ta kohden.

Ilma-vesilämpöpumppu on kalliimpi investointi kuin tuttu ilmalämpöpumppu, mutta edullisempi kuin vaikkapa maalämpöpumppu. Maalämpöä ei myöskään pystytä asentamaan kaikkiin vesikiertoisiin kohteisiin.

– Saneerauspuolella ilma-vesilämpöpumppujen hinnat asennuksineen ovat yleensä 6000–14.000 euroa. Uudiskohteissa hintahaitari alkaa hieman korkeammalta ja on yleensä noin 9000–14.000 euroa. Uudiskohteissa laitteistoon joudutaan muun muassa aina hankkimaan sopiva vesivaraaja tai käyttämään kalliimpaa split-mallia.

Saneerauskohteissa ilma-vesilämpöpumppujen keskimääräinen takaisinmaksuaika on noin seitsemän vuotta (tutkimuksessa kohteesta riippuen 5–13 vuotta), vesikiertoisissa lattialämmityskohteissa takaisinmaksuaika on selvästi nopeampi kuin vesipatterikohteissa.

– Keskimäärin voidaan sanoa, että mitä suurempi energiankulutus talossa on, niin sitä nopeammin ilma-vesilämpöpumppu maksaa itsensä takaisin.

Tutkituissa sähkölämmitystaloissa lähtötilanteen noin 26.000 kWh:n kokonaisenergiankulutus väheni ilma-vesilämpöpumpun hankinnan myötä noin 37 prosentilla.

Ulkoyksikkö ei ole aivan hiljainen

Saneerauspuolella ilma-vesilämpöpumpun asennuskustannuksiin vaikuttaa huomattavasti esimerkiksi se, voidaanko järjestelmässä hyödyntää vanhaa lämminvesivaraajaa. Ns. monoblock-järjestelmässä laitteen ulkoyksikkö kytketään suoraan vanhaan lämminvesivaraajaan. Muissa tapauksissa käytössä on ns. split-järjestelmä, jossa on sekä ulko- että sisäyksikkö.

Sami Seuna muistuttaa, että ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö on äänekkäämpi kuin ilma-ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö. Tämän takia erityisesti tiiviisti rakennetuilla asuinalueilla yksikkö on syytä sijoittaa niin, että se ei häiritse naapurien rauhaa.

– Järeä ulkoyksikkö vaatii seinään kunnolliset tärinänvaimennukset ja tukirakenteet. Yksi vaihtoehto on sijoittaa ulkoyksikkö maahan sementtivalun päälle, mutta tällöin asennuspaikassa on syytä huomioida erityisen tarkasti ulkoyksikön kondensiovesi ja talven lumitilanne, Sami Seuna mainitsee.

Hanki laite asennettuna luotettavalta urakoitsijalta

Ilma-vesilämpöpumpun hankinnassa tärkeää on muun muassa oikea mitoitus. Tähän vaikuttavat esimerkiksi rakennuksen vuotuinen energiankulutus sekä huipputehontarve lämmityksessä ja lämpimän käyttöveden tuottamisessa.

– Jos laite on teholtaan kohteeseen liian pieni, niin varajärjestelmän osuus vuotuisessa käytössä voi nousta tarpeettoman suureksi, vaikka itse pumpun hyötysuhde olisikin korkea.

– Liian suuri laite on luonnollisesti kalliimpi ja vuosihyötysuhteeltaan huonompi. Lisäksi patterilämmityksen kohdalla laite voi joka tapauksessa tarvita sähkövastuksen apua lämmitysveden lämpötilan nostoon, vaikka laiteteho sinänsä riittäisikin.

Ilma-vesilämpöpumpun hankintaohje on sama kuin muillakin lämpöpumpuilla: laite ja asennus kannattaa ostaa luotettavalta urakoitsijalta kokonaispakettina.

– Hyvä urakoitsija ei lähtökohtaisesti myy huonoja laitteita. Hän osaa myös asentaa laitteen oikein, Sami Seuna muistuttaa.

 Juttusarjan edellisessä osassa esiteltiin ilmalämpöpumppu, seuraavissa numeroissa vuorossa ovat poistoilmapumppu sekä maalämpöpumppu.

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: ONKY

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää