Seuraamalla ja säätämällä säästöä

25.09.2014, klo 09:06Kommentteja 0

Sähkölämmityksessä voi säästää merkittävästi ottamalla käyttöön erilaisia keinoja, joiden avulla lämmitykseen kuluva sähkön määrä pysyy maltillisena. Tarjolla on jopa satojen eurojen säästöjä.


Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarin useassa sähkölämmitteisessä pilottikohteessa lämmityssähkön kulutus on pienentynyt noin 30–40 prosenttia ainoastaan eri tilojen lämpötiloja säätämällä ja investoimalla uuteen tekniikkaan.

Noin 120 m2 kodissa, joissa sähkön kokonaiskulutus on ollut noin 20 000 kWh vuodessa, on kulutus vuodessa tippunut jopa 12 000–14 000 kilowattituntiin.

Muutos lähtee asukkaasta

Talon asukkaat ovat pääroolissa, kun tavoitellaan energiatehokkuutta tai lämmityssähkönkulutuksen pienentämistä. Kulutukseen vaikuttaa voimakkaimmin sisälämpötilojen säätäminen ja pitäminen oikeina.

Suora sähkölämmitys sopii erinomaisesti lämmittämisen energiatehokkaaseen periaatteeseen. Lämpöä tuotetaan eri tiloihin vain asumistarpeen mukaan. Tyhjää taloa tai tilaa on turha lämmittää, joten lämpötilan alentaminen poissaolojen, kuten lomien ajaksi kannattaa aina.

Tee kerralla kuntoon

Säädä laitteet kerralla kunnolla. Kun säädöt on tehty, ei niihin tarvitse jatkuvasti palata. Muuttuneisiin lämpötiloihin tottuu, kun lämpötilaa alennetaan pienin askelin. 

Kulutusta ja lämpötiloja kannattaa seurata aina säännöllisesti. Seurannalla huomaa heti, jos jokin laite vikaantuu tai jos joku vahingossa muuttaa laitteiden asetuksia.

Seuranta helppoa

– Nykyisin säästötoimien vaikutusta voi myös seurata entistä helpommin, kunhan kirjautuu netissä oman sähkön jakeluverkkoyhtiönsä tai sähkönmyyjänsä sivuilla olevaan energiankulutuksen seurantapalveluun. Yleensä eilisen päivän kulutustietoja voi katsella jo puoleenpäivään mennessä, kannustaa Pekka Salomaa Energiateollisuus ry:stä.

– Teemme arkisia ympäristötekoja päivittäin. Emme esimerkiksi heitä roskia luontoon, palautamme pullot kierrätyspisteisiin, lajittelemme jätepaperit ja muut roskat. Miksi emme siis miellä sähkönkäytön vähentämistä tärkeäksi ympäristöteoksi. Energiankäytön ympäristövaikutukset ovat merkittäviä ja energiankäyttöön voi helposti vaikuttaa päivittäin.

Harkitse ennen kuin teet

Sähkölämmön nykyinen mielikuva on heikko. Epäonnistuneen energiatodistuskäytännön seurauksena sähkölämmitys nähdään helposti huonona ja kannattamattomana lämmitysvaihtoehtona. Hyvin toimiva ja säädetty sähkölämmitys on kuitenkin energiataloudellinen ratkaisu.

Pientalon sähkölämmityksen vaihtaminen toiseen lämmitysmuotoon on iso investointi, jota ei helposti käännetä kannattavaksi. Lämmitystavan vaihtoon ei kannata ryhtyä ennen kuin on perehtynyt siihen, voiko ilmaiseksi eli vaikkapa säätöjä muuttamalla ja pienillä investoinneilla, kuten lisälämmönlähteellä, vähentää sähkönkulutusta.

Investoinnin tarve ja toimenpiteen soveltuvuus on aina asunto- ja asukaskohtaista, eikä yleispäteviä neuvoja ole. Suoran sähkölämmityksen vaihtaminen on harvoin kannattavaa, koska koko lämmönjakojärjestelmän muutos on mittava investointi.

Vesikiertoisen sähkölämmityksen vaihtaminen esimerkiksi pellettiin tai maalämpöön on yksinkertaisempaa, kun tarvittava lämmönjakojärjestelmä on jo olemassa, mutta investointi muutokseen on siltikin suuri ja se kannattaa harkita tarkoin.  

Sähkölämmittäjän tehostamistoimet

Sähkölämmityksen tavallisimmat ja käyttökelpoisimmat tehostamiskeinot ovat ilmalämpöpumpun hankkiminen ja tulisijan käytön lisääminen. Ennen näitä toimia kannattaa järjestelmä säästää ja miettiä omia käyttötottumuksia.

Ilmalämpöpumppu on usein helppo suoran sähkölämmityksen tehostaja. Pilottikohteissa on käynyt ilmi, että muillakin keinoin voi päästä samaan lopputulokseen. Ahkeran tulisijan käyttäjän sähkönkulutus voi olla jo tasolla, jossa lämpöpumpun hyöty jää vähäiseksi. 

Myös lämmittimien ja termostaattien uusimisella sekä lisäämällä lämmitykseen aikaohjaus, saadaan säätöihin lisää tarkkuutta ja lämmityksen ohjaus paranee merkittävästi.   

– Markkinoilla kaivataan puolueetonta tietoa sähkölämmityksen tehokkuudesta, mahdollisuuksista ja käyttökelpoisuudesta. Tietoa ei ole olemassa riittävästi, vaan lämmitysmarkkinoita ja -valintoja ohjaavat mielikuvat ja markkinoilla toimivat laitekauppiaat, sanoo Arto Saastamoinen STUL:sta.

Tulokset kannustavat jatkamaan

Elvari-pilottikohteissa on kokeilumielessä testattu millä keinoilla ja kuinka paljon lämmityskulutusta voi pienentää. Esimerkiksi säätämällä lämminvesivaraajan veden lämpötila 80 asteesta 60 asteeseen, syntyy säästöjä vuositasolla jo merkittävästi. Useita muitakin keinoja on kokeiltu, mutta niiden vaikutukset ja soveltuvuus eri kotitalouksille vaihtelevat suuresti.

Merkittäviä tuloksia on saatu asentamalla aikaohjatut termostaatit kylpyhuoneen sähköiseen lattialämmitykseen. Toimenpiteellä on lähes puolitettu tilan lämmittämiseen käytetty energia. Tavanomaisessa pientalon kylpyhuoneessa jopa 1 000 kWh vuodessa.  Jos kaikkiin sähköisellä lattialämmityksellä varustettuihin kylpyhuoneisiin asennettaisiin aikaohjattu termostaatti, saataisiin valtakunnan tasolla merkittäviä säästöjä.

– Hankkeessa saadut sähkönkäytön tehostamisen tulokset ovat olleet hämmästyttäviä. Kaikista sähkölämmittäjistä ei varmaan tule aivan samanlaisia tehosäästäjiä kuin näistä Elvarin pilottikohteista, mutta merkittäviä säästöjä on saatavissa yllättävänkin helposti ja edullisesti, toteaa myös Salomaa.

Energiatehokkuuden perustoimet

– aseta ja pidä sisälämpötilat lämmitetyissä tiloissa suositusten mukaisina
– oleskelutilat 20–21 °C
– makuuhuoneet 18–20 °C
– varasto 12 °C
– autotalli 5 °C
– estä hallitsemattomat ilmavuodot
– käytä ilmanvaihtoa aina käyttötarpeen mukaan

Teksti: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää