Vanhojen sähkölämmittimien uusiminen säästää energiaa

28.11.2016, klo 08:42Kommentteja 0

Sähköpattereiden käyttöikä on noin 20-24 vuotta. Patterit toimivat yleensä pidempään, mutta ne kannattaa vaihtaa jo energiataloudellisista syistä. Samalla paranee myös asumismukavuus, kun lämpötila pysyy tasaisempana.


Iäkkäiden sähköpattereiden vaihtamista kannattaa harkita. Lämmitysenergiankulutus putoaa yleensä vähintään 10 prosenttia, parhaimmillaan jopa reilusti yli 20 prosenttia. Patterit eivät lakkaa toimimasta vielä 25 vuodessakaan, mutta vanhojen pattereiden säätöominaisuudet, termostaatit ovat aivan eri luokkaa kuin nykyisissä uusissa lämmittimissä.

Suurin osa sähkölämmitteisistä taloista on rakennettu 1970- ja 1980-luvuilla. Sähkölämmittimien säätimet, termostaatit ovat kehittyneet tämän jälkeen huomattavasti. Siksi puutteellisilla säätöominaisuuksilla varustettujen lämmittimien vaihto tuo säästöjä ja mukavuutta.

Vanhojen mekaanisten termostaattien kytkentä- ja katkaisuväli saattaa olla jopa viisi astetta. Tämä aiheuttaa lämpötilan heilumista ylös – alas ja patterin kylmenemistä ja kuumenemista vuorotellen. Tällainen lämpötilan vaihtelu lisää energiankulutusta. Tämä johtuu siitä, että huoneiden keskimääräistä lämpötilaa joudutaan nostamaan, ettei huonetilat tunnu vetoisilta.

Uusien lämmittimien termostaatit reagoivat myös tarkemmin ja paremmin muihin lämmönlähteisiin kuten takan, auringon ja ihmisten tuottamaan lämpöön.

Panosta elektronisiin termostaatteihin

Varsinkin oleskelutiloihin kannattaa valita elektronisella termostaatilla varustetut patterit. Elektronisella termostaatilla varustetuissa pattereissa lämmittimen päällä–pois -ajat ovat lyhyitä. Näin huoneen lämpötila pysyy tasaisempana ilman huojuntaa ja asumismukavuus paranee huomattavasti.

Kun lämpötilan vaihtelut vähenevät, voidaan huoneiden lämpötilaa laskea 1–3 asteella ilman, että asumismukavuus kärsii. Yhden asteen pudotus lämpötiloissa tuo viiden prosentin säästön lämmityskuluihin ja myös muuten energiatehokkuus paranee.

Pienenä bonuksena vanhoihin lämmittimiin verrattuna loppuu myös mekaanisten termostaattien naksunta.

Sähköpattereiden vaihtaminen helppoa

Sähköpattereiden vaihtaminen on helppoa. Niiden vaihtamiseen ei kulu paljoa aikaa. Kannattaa ottaa yhteys sähkömieheen esimerkiksi Löydä sähkömies -palvelun kautta ja keskustella hänen kanssaan kohteeseen parhaiten sopivista lämmitinratkaisuista, jos asia muutoin tuntuu vieraalta.

Jos haluaa päästä alkuun ilman sähkömiestä, kannattaa suunnittelu aloittaa laskemalla, miten monta patteria haluaa vaihtaa sekä mittaamalla niiden korkeus ja leveys. Sen jälkeen voi tutkia millaisia uusia pattereita löytyy samassa koossa, jos ei halua esimerkiksi maalata seinää, jossa patterit ovat ja peitelle vanhojen kiinnikkeiden reikiä. Saman tehoisissa pattereissa voi olla isoja kokoeroja.

Onkin tärkeää tarkastaa myös watteina ilmoitetut pattereiden tehot. On myös selvitettävä voiko patteriin kytkeä 230 V vai 400 V jännitteen. Tässä työssä kannattaakin jo käyttää hyväksi sähköliikkeen palveluja.

Mieti millaisesta ulkonäöstä pidätItse voi tutkiskella erilaisia malleja ja ratkaisuja, miettiä panostaako niin sanottuihin sisustuslämmittimiin vai sileällä etupinnalla varustettuihin, siisteihin lämmittimiin. Kun omaa silmää miellyttävät ja tarpeisiin sopivat lämmittimet on valittu, voi ne tilata paikalliselta sähköliikkeeltä tai suoraan asiaan erikoistuneesta verkkokaupasta.

Asentaminen jätetään paikallisen sähköasentajan tehtäväksi. Uusien pattereiden vaihtoon vanhojen tilalle ei mene pitkään. Taitava sähkömies asentaa 2–3 patteria tunnissa, jos vanhat sähkökaapeloinnit ovat kunnossa eikä mitään erikoistöitä tarvita. Näin työ onnistuu vaikka pienellä pakkasella, koska uudet lämmittimet ovat tuottamassa tasaisempaa lämpöä muutamassa tunnissa.

Lisätekniikalla lisäsäästöjä

Jos lämmitysjärjestelmän isompi modernisointi kiinnostaa, voidaan lämmityksen ohjausta parantaa erillisillä huonetermostaateilla. Kannattaa tutustua myös sähköyhtiöiden tarjoamiin sähköpörssin tuntihinnoitteluun perustuviin tariffeihin. Silloin voi itse ohjata kulutusta edullisempiin aikoihin.

Tällöin voidaan sähkön hintaa ennakoida ja ohjata lämmitystä mahdollisimman paljon edullisimmille jaksoille. Siinä on itselle mahdollisuus tutustua pörssitoimintaan ja vaikuttaa siihen minkä hintaista sähköä kotona käytetään. Samalla kannattaa myös keskittää saunomiset, pyykin- ja astianpesut ja vedenlämmittämiset mahdollisimman edullisen sähkön aikaan.

Tuntihintojen erot ovat usein niin suuria, että jo pienillä ohjauksilla saattaa saada isoja säästöjä vuodessa. Sähköyhtiöillä on pörssihinnoiteltuja tuotteita ja uusia kehitetään koko ajan asiakkaiden hyödyksi.

Millaisia sähkölämmittimiä on tarjolla

Huonekohtaiseen sähkölämmitykseen sopivat lämmittimet voidaan jakaa eri tyyppeihin ominaisuuksien mukaan. Sähkölämmityksen yleistyessä 1970- ja 1980-luvuilla tuli markkinoille lämmittimiä, joiden pintalämpötilat nousevat epämiellyttävän kuumiksi. Lisäksi asuintiloihin asennettiin lämmittimiä, jotka sopivat paremmin autotalleihin, varastoihin ja muihin tiloihin, joissa ei oleskella jatkuvasti.

Nykyaikaisten lämmittimien lämpötilat eivät nouse vesikiertoisten lämmittimien pintalämpötilaa korkeammiksi. Sähkölämmittimien etuina ovat edelleen yksinkertainen, toimiva tekniikka, toimintavarmuus, käytön helppous, parantunut hyötysuhde ja helppo asennettavuus.

Lämmittimien ohjauksessa käytetään edelleen useimmiten lämmitin- tai lämmitinryhmäkohtaista termostaattia. Varsinkin uudet elektroniset termostaatit reagoivat nopeasti lämpötilan muutoksiin. Minkälaisia sähkölämmittimiä

Sähkölämmittimien ulkonäöt ovat monipuolistuneet. Nykyisin löytyy esimerkiksi kivi- ja lasipintaisia sisustuslämmittimiä ja suuri joukko tasapintaisia, metallista tehtyjä lämmittimiä. Lämmittimet voidaan jakaa lämmönluovutustavan mukaan kahteen perusrakenteeseen, suljettuihin lämmittimiin ja läpivirtauslämmittimiin. Lämmittimissä voi olla hyödynnettynä myös molempia rakenteita.

Virtauslämmitin


Ensto Beta-virtauslämmitin.

Virtauslämmittimissä ilma virtaa laitteen läpi ja lämpö luovutetaan tähän läpi virtaavaan ilmaan. Lämmityselementit nostavat lämpötilaa tehokkaasti. Ilma kiertää yleensä vapaasti tai sitä on myös voitu tehostaa puhaltimella.

Virtauslämmittimet voidaan tehdä kooltaan pieniksi. Lämmittimen teho ja koko eivät välttämättä seuraa toisiaan.

Koska tämän tyyppinen patteri lämmittää ilmaa tehokkaasti, soveltuu se tiloihin joissa lämmön tarve saattaa vaihdella nopeasti tai lämpötilaa halutaan nostaa nopeasti. Virtauslämmittimien käyttökohteita ovat esimerkiksi varastot, autotallit, tuulikaapit ja vapaa-ajan asunnot. Niitä ei suositella asuintiloihin.

Suljettu lämmitin


Purmo Tamari-paneelilämmitin.

Suljetussa lämmittimessä lämmityselementit ovat suljetun rakenteen sisällä. Ilma on kosketuksissa vain lämmittimen pinnan kanssa. Lämmitys perustuu patterin pinnan säteilyyn ja lämmön johtumiseen pinnasta ilmaan.  

Lämmittimien pinta on saatu tasalämpöiseksi, sijoittelemalla vastukset tasaisesti patterin sisälle.  Lämmittimen koko seuraa tehoa, koska pintalämpötilaa pystytään pienentämään vain suurentamalla kokoa. Suljetut lämmittimet voivat olla myös esimerkiksi öljytäytteisiä.

Suljettuja lämmittimiä voidaan käyttää monipuolisesti eri kohteissa. Niitä käytetään pääasiassa asuin- ja muissa oleskelutiloissa.

Yhdistelmälämmitin


Ensto yhdistelmälämmitin Lista.

Monilla valmistajilla on tarjolla yhdistelmälämmittimiä, joissa on yhdistetty suljetun ja virtauslämmittimen edut. Lämmityselementit on sijoitettu kuoren sisään ja lämmittimeen on tehty lämmönluovutuspintaa suurentava lamellirakenne. Sisään virtaava ilma ei ole tekemisissä yhtä kuumien pintojen kanssa kuin virtauslämmittimissä.

Yhdistelmälämmittimet pystytään tekemään suljettuja lämmittimiä pienemmiksi ja niiden sijoittaminen on siksi helpompaa.

Yhdistelmälämmittimet voidaan sijoittaa monipuolisesti kaikkiin tiloihin ja ne ovat suosittuja asuin- ja muissa oleskelutiloissa.

Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: Scanstockphoto ja valmistajat

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

EU-alueesta vahva kansainvälinen ilmastovaikuttaja

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla. EU-komissio on esitellyt kunnianhimoisen ilmasto-ohjelman, jolla tulee olemaan maailmanlaajuisia vaikutuksia päästöjen vähentämiseen. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää