Vanhojen sähkölämmittimien uusiminen säästää energiaa

28.11.2016, klo 08:42Kommentteja 0

Sähköpattereiden käyttöikä on noin 20-24 vuotta. Patterit toimivat yleensä pidempään, mutta ne kannattaa vaihtaa jo energiataloudellisista syistä. Samalla paranee myös asumismukavuus, kun lämpötila pysyy tasaisempana.


Iäkkäiden sähköpattereiden vaihtamista kannattaa harkita. Lämmitysenergiankulutus putoaa yleensä vähintään 10 prosenttia, parhaimmillaan jopa reilusti yli 20 prosenttia. Patterit eivät lakkaa toimimasta vielä 25 vuodessakaan, mutta vanhojen pattereiden säätöominaisuudet, termostaatit ovat aivan eri luokkaa kuin nykyisissä uusissa lämmittimissä.

Suurin osa sähkölämmitteisistä taloista on rakennettu 1970- ja 1980-luvuilla. Sähkölämmittimien säätimet, termostaatit ovat kehittyneet tämän jälkeen huomattavasti. Siksi puutteellisilla säätöominaisuuksilla varustettujen lämmittimien vaihto tuo säästöjä ja mukavuutta.

Vanhojen mekaanisten termostaattien kytkentä- ja katkaisuväli saattaa olla jopa viisi astetta. Tämä aiheuttaa lämpötilan heilumista ylös – alas ja patterin kylmenemistä ja kuumenemista vuorotellen. Tällainen lämpötilan vaihtelu lisää energiankulutusta. Tämä johtuu siitä, että huoneiden keskimääräistä lämpötilaa joudutaan nostamaan, ettei huonetilat tunnu vetoisilta.

Uusien lämmittimien termostaatit reagoivat myös tarkemmin ja paremmin muihin lämmönlähteisiin kuten takan, auringon ja ihmisten tuottamaan lämpöön.

Panosta elektronisiin termostaatteihin

Varsinkin oleskelutiloihin kannattaa valita elektronisella termostaatilla varustetut patterit. Elektronisella termostaatilla varustetuissa pattereissa lämmittimen päällä–pois -ajat ovat lyhyitä. Näin huoneen lämpötila pysyy tasaisempana ilman huojuntaa ja asumismukavuus paranee huomattavasti.

Kun lämpötilan vaihtelut vähenevät, voidaan huoneiden lämpötilaa laskea 1–3 asteella ilman, että asumismukavuus kärsii. Yhden asteen pudotus lämpötiloissa tuo viiden prosentin säästön lämmityskuluihin ja myös muuten energiatehokkuus paranee.

Pienenä bonuksena vanhoihin lämmittimiin verrattuna loppuu myös mekaanisten termostaattien naksunta.

Sähköpattereiden vaihtaminen helppoa

Sähköpattereiden vaihtaminen on helppoa. Niiden vaihtamiseen ei kulu paljoa aikaa. Kannattaa ottaa yhteys sähkömieheen esimerkiksi Löydä sähkömies -palvelun kautta ja keskustella hänen kanssaan kohteeseen parhaiten sopivista lämmitinratkaisuista, jos asia muutoin tuntuu vieraalta.

Jos haluaa päästä alkuun ilman sähkömiestä, kannattaa suunnittelu aloittaa laskemalla, miten monta patteria haluaa vaihtaa sekä mittaamalla niiden korkeus ja leveys. Sen jälkeen voi tutkia millaisia uusia pattereita löytyy samassa koossa, jos ei halua esimerkiksi maalata seinää, jossa patterit ovat ja peitelle vanhojen kiinnikkeiden reikiä. Saman tehoisissa pattereissa voi olla isoja kokoeroja.

Onkin tärkeää tarkastaa myös watteina ilmoitetut pattereiden tehot. On myös selvitettävä voiko patteriin kytkeä 230 V vai 400 V jännitteen. Tässä työssä kannattaakin jo käyttää hyväksi sähköliikkeen palveluja.

Mieti millaisesta ulkonäöstä pidätItse voi tutkiskella erilaisia malleja ja ratkaisuja, miettiä panostaako niin sanottuihin sisustuslämmittimiin vai sileällä etupinnalla varustettuihin, siisteihin lämmittimiin. Kun omaa silmää miellyttävät ja tarpeisiin sopivat lämmittimet on valittu, voi ne tilata paikalliselta sähköliikkeeltä tai suoraan asiaan erikoistuneesta verkkokaupasta.

Asentaminen jätetään paikallisen sähköasentajan tehtäväksi. Uusien pattereiden vaihtoon vanhojen tilalle ei mene pitkään. Taitava sähkömies asentaa 2–3 patteria tunnissa, jos vanhat sähkökaapeloinnit ovat kunnossa eikä mitään erikoistöitä tarvita. Näin työ onnistuu vaikka pienellä pakkasella, koska uudet lämmittimet ovat tuottamassa tasaisempaa lämpöä muutamassa tunnissa.

Lisätekniikalla lisäsäästöjä

Jos lämmitysjärjestelmän isompi modernisointi kiinnostaa, voidaan lämmityksen ohjausta parantaa erillisillä huonetermostaateilla. Kannattaa tutustua myös sähköyhtiöiden tarjoamiin sähköpörssin tuntihinnoitteluun perustuviin tariffeihin. Silloin voi itse ohjata kulutusta edullisempiin aikoihin.

Tällöin voidaan sähkön hintaa ennakoida ja ohjata lämmitystä mahdollisimman paljon edullisimmille jaksoille. Siinä on itselle mahdollisuus tutustua pörssitoimintaan ja vaikuttaa siihen minkä hintaista sähköä kotona käytetään. Samalla kannattaa myös keskittää saunomiset, pyykin- ja astianpesut ja vedenlämmittämiset mahdollisimman edullisen sähkön aikaan.

Tuntihintojen erot ovat usein niin suuria, että jo pienillä ohjauksilla saattaa saada isoja säästöjä vuodessa. Sähköyhtiöillä on pörssihinnoiteltuja tuotteita ja uusia kehitetään koko ajan asiakkaiden hyödyksi.

Millaisia sähkölämmittimiä on tarjolla

Huonekohtaiseen sähkölämmitykseen sopivat lämmittimet voidaan jakaa eri tyyppeihin ominaisuuksien mukaan. Sähkölämmityksen yleistyessä 1970- ja 1980-luvuilla tuli markkinoille lämmittimiä, joiden pintalämpötilat nousevat epämiellyttävän kuumiksi. Lisäksi asuintiloihin asennettiin lämmittimiä, jotka sopivat paremmin autotalleihin, varastoihin ja muihin tiloihin, joissa ei oleskella jatkuvasti.

Nykyaikaisten lämmittimien lämpötilat eivät nouse vesikiertoisten lämmittimien pintalämpötilaa korkeammiksi. Sähkölämmittimien etuina ovat edelleen yksinkertainen, toimiva tekniikka, toimintavarmuus, käytön helppous, parantunut hyötysuhde ja helppo asennettavuus.

Lämmittimien ohjauksessa käytetään edelleen useimmiten lämmitin- tai lämmitinryhmäkohtaista termostaattia. Varsinkin uudet elektroniset termostaatit reagoivat nopeasti lämpötilan muutoksiin. Minkälaisia sähkölämmittimiä

Sähkölämmittimien ulkonäöt ovat monipuolistuneet. Nykyisin löytyy esimerkiksi kivi- ja lasipintaisia sisustuslämmittimiä ja suuri joukko tasapintaisia, metallista tehtyjä lämmittimiä. Lämmittimet voidaan jakaa lämmönluovutustavan mukaan kahteen perusrakenteeseen, suljettuihin lämmittimiin ja läpivirtauslämmittimiin. Lämmittimissä voi olla hyödynnettynä myös molempia rakenteita.

Virtauslämmitin


Ensto Beta-virtauslämmitin.

Virtauslämmittimissä ilma virtaa laitteen läpi ja lämpö luovutetaan tähän läpi virtaavaan ilmaan. Lämmityselementit nostavat lämpötilaa tehokkaasti. Ilma kiertää yleensä vapaasti tai sitä on myös voitu tehostaa puhaltimella.

Virtauslämmittimet voidaan tehdä kooltaan pieniksi. Lämmittimen teho ja koko eivät välttämättä seuraa toisiaan.

Koska tämän tyyppinen patteri lämmittää ilmaa tehokkaasti, soveltuu se tiloihin joissa lämmön tarve saattaa vaihdella nopeasti tai lämpötilaa halutaan nostaa nopeasti. Virtauslämmittimien käyttökohteita ovat esimerkiksi varastot, autotallit, tuulikaapit ja vapaa-ajan asunnot. Niitä ei suositella asuintiloihin.

Suljettu lämmitin


Purmo Tamari-paneelilämmitin.

Suljetussa lämmittimessä lämmityselementit ovat suljetun rakenteen sisällä. Ilma on kosketuksissa vain lämmittimen pinnan kanssa. Lämmitys perustuu patterin pinnan säteilyyn ja lämmön johtumiseen pinnasta ilmaan.  

Lämmittimien pinta on saatu tasalämpöiseksi, sijoittelemalla vastukset tasaisesti patterin sisälle.  Lämmittimen koko seuraa tehoa, koska pintalämpötilaa pystytään pienentämään vain suurentamalla kokoa. Suljetut lämmittimet voivat olla myös esimerkiksi öljytäytteisiä.

Suljettuja lämmittimiä voidaan käyttää monipuolisesti eri kohteissa. Niitä käytetään pääasiassa asuin- ja muissa oleskelutiloissa.

Yhdistelmälämmitin


Ensto yhdistelmälämmitin Lista.

Monilla valmistajilla on tarjolla yhdistelmälämmittimiä, joissa on yhdistetty suljetun ja virtauslämmittimen edut. Lämmityselementit on sijoitettu kuoren sisään ja lämmittimeen on tehty lämmönluovutuspintaa suurentava lamellirakenne. Sisään virtaava ilma ei ole tekemisissä yhtä kuumien pintojen kanssa kuin virtauslämmittimissä.

Yhdistelmälämmittimet pystytään tekemään suljettuja lämmittimiä pienemmiksi ja niiden sijoittaminen on siksi helpompaa.

Yhdistelmälämmittimet voidaan sijoittaa monipuolisesti kaikkiin tiloihin ja ne ovat suosittuja asuin- ja muissa oleskelutiloissa.

Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: Scanstockphoto ja valmistajat

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää