Apua kodinturvaan sähköisesti

27.09.2016, klo 10:37Kommentteja 0

Uudet kodinhoidon tukijärjestelmät tuovat vanhusten elämään turvallisuutta. Sähköinen kodinhoitaja havaitsee näet hädän ja tuo avun paikalle, jos jotakin ikävää sattuu.

Vanhuus tuo mukanaan monia hankaluuksia elämän arkipäivään. Askel ei enää kulje keveästi, muisti pätkii ja terveys alkaa reistata. Perinteisesti vanhukset onkin siirretty vanhainkoteihin ja palvelutaloihin, joissa hoitohenkilöstö huolehtii heidän hyvinvoinnistaan.

Mutta vanhusten laitoshoitoa pyritään nyt kustannussyistä vähentämään. Sillä pärjäähän jopa muistihäiriöinenkin tutussa kotiympäristössä. Siellähän ovat kaikki elämän varrella kerätyt esineet, valokuvat ja muistot. Kotona on viihtyisää, ja turvallistakin – paitsi onnettomuuden sattuessa.

Valitettavasti kodinhoitajan palkkaus aiheuttaa valtiolle ison kustannuserän, eikä kotihoito ole usein mahdollista. Ratkaisuksi Suomessa kehitetään nyt kodinhoidon tukijärjestelmiä, jotka tarkkailevat senioria vaivihkaa ja hienotunteisesti, ja hälyttävät apua paikalle kun sitä tarvitaan.

Hienotunteisuus on valttia

Aiemmin vanhustenhuollossa kokeiltiin kameravalvontaa ja hälytysnappuloita. Kameravalvonta koettiin kuitenkin epämiellyttävänä, ja se lisäksi rikkoo yksityisyyssuojaa. Hälytysnappula ei taas ole käytännöllinen, sillä miten sairaskohtauksen saanut edes kykenisi nappulaa painamaankaan?

Uudet modernin ratkaisut hyödyntävät paikannusta, liiketunnistusta tai rfid-tunnisteita. Ne toimivat hienotunteisesti ja huomaamatta langattoman 4g/3g-mobiilitekniikan avulla. Tekniikka soveltuu hyvin myös lasten, lemmikkieläinten ja autojen seurantaan.

Paikannustekniikkaa on käytetty jo pitkään sairaaloissa ja hoivakodeissa. Uutta on se, että laitteet on nyt sovitettu kotiympäristöön, eivätkä vaadi enää mutkikkaita laitteita.

Sopii myös erityslapsiperheille

Kotimainen Yepzon on kehittänyt kotikäyttöä varten pienen, noin 100 euroa maksavan paikannuslaitteen, jota vanhus voi käyttää avaimenperässä tai kaulanauhassa. Sen voi myös kiinnittää rollaattoriin – tai sijoittaa vaikkapa lapsen koulureppuun tai auton hansikaslokeroon.

Teknisesti paikannin on näppärän yksinkertainen. Laite käy määrävälein pilvessä tarkastamassa onko sille tullut omaisten paikannuspyyntöjä. Jos näitä on tullut, laite selvittää olinpaikan gps:n ja gsm:n avulla ja kertoo sen pilveen. Nyt omainen näkee paikan älypuhelimensa kartalla.

Tarkkuus ulkotilassa on jopa metrin luokkaa. Sisätilassa paikka tarkentuu noin sadan metrin säteellä. Paikannin on myös kätevä käytössä, sillä akun lataus riittää noin kahden viikon käyttöön. Paikantimessa on lisäksi hälytysnappi, jolla vanhus voi pyytää apua paikalle. 

Kukkatolppa tarkkailee vaivihkaa


Seniortekin kukkatolppa seuraa hienotunteisesti vanhuksen päivärytmiä ja kutsuu kotihoitajan tarvittaessa paikalle. Etuna vanhus voi elää kotona normaalia elämää ilman hälytysnappeja ja rannekkeita.Kotimaisen Seniortekin kehittämä kukkatolppa edustaa aivan uudenlaista ajattelutapaa. Se oppii seniorin päivärytmin, ja hälyttää kotihoitajan paikalle, jos päivärytmissä tapahtuu merkittäviä poikkeamia.

Kukkatolpan tekniikka perustuu liiketunnistukseen, jonka avulla se tarkkailee henkilön aktiviteettia asunnossa. Käyttö on vaivatonta, sillä asukkaan ei tarvitse edes käyttää paikannusranneketta – eihän dementikko sitä usein muistaisikaan tehdä.

Etuna vanhus voi elää normaalia elämää oman rytminsä mukaisesti. Samalla kukkatolppa antaa mielenrauhaa, kun tietää että apu tulee paikalle hätätilanteissa. Laite havaitsee muun muassa kaatumiset tai jos asukas on nukkunut yönsä huonosti.

Kukkatolppa on kehitetty kunnallisen kotihoivatuen työkaluksi, jolla hoitaja seuraa asukkaan rytmiä etänä. Hoitaja myös tekee päivärytmin esiasetukset käyttöönoton yhteydessä. Tämän jälkeen tolppa mukautuu asukkaan omaan rytmiin.

Apua lasten päivähoitoon

Moderni tekniikka helpottaa myös lasten päivähoitoa, johon liittyy monia ongelmia. Ensimmäinen ongelma on se, kellä on oikeus luovuttaa ja hakea lapset? Onhan päivähoidon ja vanhempien kannalta kiusallista, kun joka kerta pitää varmentaa henkilöllisyys ja oikeudet.

Toiseksi päivähoidon pitää kirjata tapahtumat laskutusperusteita varten. Päivähoidon pitäisi myös voida tarkastaa nopeasti, ovatko kaikki lapset jo paikalla. Kaikki tuo häiritsee henkilökunnan keskittymistä oleelliseen, eli lasten varhaiskasvatukseen.

Ratkaisuksi Seniortek on kehittänyt vanhempien käyttöön rfid-tunnisteen. Tunniste toimii langattomasti ja käyttää samaa etälukutekniikkaa kuin yritysten kulunvalvontaratkaisut. Oikeuksien varmistukset ja kirjanpitomerkinnät tapahtuvat sen avulla automaattisesti.


Muista nämä kodinturvaratkaisuissa

– Tietosuojalaki edellyttää, että paikannus on tehtävä paikannettavan henkilön omalla suostumuksella. Perheen senioria ja junioria ei saa pakottaa käyttämään paikannuslaitetta vastentahtoisesti.

– Epäselvissä tilanteissa kannattaa keskustella asiasta, ja painottaa paikannuksen tapahtuvan henkilön omaksi parhaaksi. Rfid- ja liiketunnistuksen etuna ne eivät kuitenkaan loukkaa yksityisyyssuojaa.

– Sähköisten turvajärjestelmien käytössä kannattaa aina muistaa, että toiminnassa voi esiintyä odottamattomia katkoksia sähkönjakelun ja langattoman tietoliikenteen häiriötilanteissa.


Teksti: Pekka Tolonen
Kuvat: Yepzon ja Seniortek

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Kaksi jouluista herkkua: Junanlähettäjän totikakku ja banaanikakku

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta. Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Banaanikakku on mehevä herkku. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää