Apua kodinturvaan sähköisesti

27.09.2016, klo 10:37Kommentteja 0

Uudet kodinhoidon tukijärjestelmät tuovat vanhusten elämään turvallisuutta. Sähköinen kodinhoitaja havaitsee näet hädän ja tuo avun paikalle, jos jotakin ikävää sattuu.

Vanhuus tuo mukanaan monia hankaluuksia elämän arkipäivään. Askel ei enää kulje keveästi, muisti pätkii ja terveys alkaa reistata. Perinteisesti vanhukset onkin siirretty vanhainkoteihin ja palvelutaloihin, joissa hoitohenkilöstö huolehtii heidän hyvinvoinnistaan.

Mutta vanhusten laitoshoitoa pyritään nyt kustannussyistä vähentämään. Sillä pärjäähän jopa muistihäiriöinenkin tutussa kotiympäristössä. Siellähän ovat kaikki elämän varrella kerätyt esineet, valokuvat ja muistot. Kotona on viihtyisää, ja turvallistakin – paitsi onnettomuuden sattuessa.

Valitettavasti kodinhoitajan palkkaus aiheuttaa valtiolle ison kustannuserän, eikä kotihoito ole usein mahdollista. Ratkaisuksi Suomessa kehitetään nyt kodinhoidon tukijärjestelmiä, jotka tarkkailevat senioria vaivihkaa ja hienotunteisesti, ja hälyttävät apua paikalle kun sitä tarvitaan.

Hienotunteisuus on valttia

Aiemmin vanhustenhuollossa kokeiltiin kameravalvontaa ja hälytysnappuloita. Kameravalvonta koettiin kuitenkin epämiellyttävänä, ja se lisäksi rikkoo yksityisyyssuojaa. Hälytysnappula ei taas ole käytännöllinen, sillä miten sairaskohtauksen saanut edes kykenisi nappulaa painamaankaan?

Uudet modernin ratkaisut hyödyntävät paikannusta, liiketunnistusta tai rfid-tunnisteita. Ne toimivat hienotunteisesti ja huomaamatta langattoman 4g/3g-mobiilitekniikan avulla. Tekniikka soveltuu hyvin myös lasten, lemmikkieläinten ja autojen seurantaan.

Paikannustekniikkaa on käytetty jo pitkään sairaaloissa ja hoivakodeissa. Uutta on se, että laitteet on nyt sovitettu kotiympäristöön, eivätkä vaadi enää mutkikkaita laitteita.

Sopii myös erityslapsiperheille

Kotimainen Yepzon on kehittänyt kotikäyttöä varten pienen, noin 100 euroa maksavan paikannuslaitteen, jota vanhus voi käyttää avaimenperässä tai kaulanauhassa. Sen voi myös kiinnittää rollaattoriin – tai sijoittaa vaikkapa lapsen koulureppuun tai auton hansikaslokeroon.

Teknisesti paikannin on näppärän yksinkertainen. Laite käy määrävälein pilvessä tarkastamassa onko sille tullut omaisten paikannuspyyntöjä. Jos näitä on tullut, laite selvittää olinpaikan gps:n ja gsm:n avulla ja kertoo sen pilveen. Nyt omainen näkee paikan älypuhelimensa kartalla.

Tarkkuus ulkotilassa on jopa metrin luokkaa. Sisätilassa paikka tarkentuu noin sadan metrin säteellä. Paikannin on myös kätevä käytössä, sillä akun lataus riittää noin kahden viikon käyttöön. Paikantimessa on lisäksi hälytysnappi, jolla vanhus voi pyytää apua paikalle. 

Kukkatolppa tarkkailee vaivihkaa


Seniortekin kukkatolppa seuraa hienotunteisesti vanhuksen päivärytmiä ja kutsuu kotihoitajan tarvittaessa paikalle. Etuna vanhus voi elää kotona normaalia elämää ilman hälytysnappeja ja rannekkeita.Kotimaisen Seniortekin kehittämä kukkatolppa edustaa aivan uudenlaista ajattelutapaa. Se oppii seniorin päivärytmin, ja hälyttää kotihoitajan paikalle, jos päivärytmissä tapahtuu merkittäviä poikkeamia.

Kukkatolpan tekniikka perustuu liiketunnistukseen, jonka avulla se tarkkailee henkilön aktiviteettia asunnossa. Käyttö on vaivatonta, sillä asukkaan ei tarvitse edes käyttää paikannusranneketta – eihän dementikko sitä usein muistaisikaan tehdä.

Etuna vanhus voi elää normaalia elämää oman rytminsä mukaisesti. Samalla kukkatolppa antaa mielenrauhaa, kun tietää että apu tulee paikalle hätätilanteissa. Laite havaitsee muun muassa kaatumiset tai jos asukas on nukkunut yönsä huonosti.

Kukkatolppa on kehitetty kunnallisen kotihoivatuen työkaluksi, jolla hoitaja seuraa asukkaan rytmiä etänä. Hoitaja myös tekee päivärytmin esiasetukset käyttöönoton yhteydessä. Tämän jälkeen tolppa mukautuu asukkaan omaan rytmiin.

Apua lasten päivähoitoon

Moderni tekniikka helpottaa myös lasten päivähoitoa, johon liittyy monia ongelmia. Ensimmäinen ongelma on se, kellä on oikeus luovuttaa ja hakea lapset? Onhan päivähoidon ja vanhempien kannalta kiusallista, kun joka kerta pitää varmentaa henkilöllisyys ja oikeudet.

Toiseksi päivähoidon pitää kirjata tapahtumat laskutusperusteita varten. Päivähoidon pitäisi myös voida tarkastaa nopeasti, ovatko kaikki lapset jo paikalla. Kaikki tuo häiritsee henkilökunnan keskittymistä oleelliseen, eli lasten varhaiskasvatukseen.

Ratkaisuksi Seniortek on kehittänyt vanhempien käyttöön rfid-tunnisteen. Tunniste toimii langattomasti ja käyttää samaa etälukutekniikkaa kuin yritysten kulunvalvontaratkaisut. Oikeuksien varmistukset ja kirjanpitomerkinnät tapahtuvat sen avulla automaattisesti.


Muista nämä kodinturvaratkaisuissa

– Tietosuojalaki edellyttää, että paikannus on tehtävä paikannettavan henkilön omalla suostumuksella. Perheen senioria ja junioria ei saa pakottaa käyttämään paikannuslaitetta vastentahtoisesti.

– Epäselvissä tilanteissa kannattaa keskustella asiasta, ja painottaa paikannuksen tapahtuvan henkilön omaksi parhaaksi. Rfid- ja liiketunnistuksen etuna ne eivät kuitenkaan loukkaa yksityisyyssuojaa.

– Sähköisten turvajärjestelmien käytössä kannattaa aina muistaa, että toiminnassa voi esiintyä odottamattomia katkoksia sähkönjakelun ja langattoman tietoliikenteen häiriötilanteissa.


Teksti: Pekka Tolonen
Kuvat: Yepzon ja Seniortek

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää