Apua muuttuneeseen arkeen

22.02.2017, klo 13:12Kommentteja 0

Asunnon korjaustyöt ja turvalaitteet voivat auttaa vanhusta pärjäämään paremmin kotonaan.


Muistithan varmasti ottaa lieden pois päältä?

Kun asukkaalle tulee ikää ja toimintakyky heikkenee, niin asiaa ei kannata jättää pelkästään muistin varaan. Unohduksia voi sattua nuoremmillekin.

Korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso Vanhustyön keskusliitosta kertoo, että liesiin on tarjolla paljon erilaisia turvalaitteita. Liesivahti voi esimerkiksi sammuttaa lieden vaaratilanteessa tai tehdä hälytyksen.

– Laitteita on toteutettu eri tekniikoilla. Ne saattavat vaikkapa mitata koko ajan lieden lämpötilaa ja tehoa sekä reagoida poikkeustilanteisiin. Myös palovaroitin voidaan kytkeä suoraan lieden yhteyteen,

Pelkkä aikakytkin, joka kytkee lieden pois määräajan kuluttua, on sekin hyvä ominaisuus. Se ei kuitenkaan yksinään riitä kattamaan kaikkia riskitilanteita.

Saatavana on myös turvaliesiä, joihin on sisäänrakennettu erilaisia turvaominaisuuksia.

– Käytännössä erilliset lisälaitteet tulevat usein halvemmaksi kuin uusi turvaliesi, Ratkaisut kannattaa kuitenkin miettiä aina tapauskohtaisesti.

Spisec Liesivahti on helppokäyttöinen Se valvoo lieden pintalämpötilaa sekä valittua käyttöaikaa  ja katkaisee virran tarvittaessa.


Aikakytkin kriittisiin pistorasioihin

Keittiössä on lieden lisäksi muitakin riskipaikkoja. Esimerkiksi vedenkeittimen, kahvinkeittimen ja silitysraudan käyttö voi vaatia lisävarmistuksia.

– Pistorasian päälle voi laittaa toisen, aikateknologialla varustetun pistorasian. Se sammuttaa kohteesta virran automaattisesti määräajan kuluttua, Laakso vinkkaa.

Niin liesien lisävarusteita kuin aikatoiminnalla varustettuja pistorasioita voi kysellä esimerkiksi kodinkoneliikkeistä ja rautakaupoista.

Valoa vessareitille

Lyra rannehälytysnappi.

Kun näkö iän myötä heikkenee, niin hyvän valaistuksen merkitys kasvaa.

Tärkeätä on huolehtia muun muassa kunnollisesta yövalaistuksesta.

– Erityisesti kulkureitti vessaan kannattaa valaista hyvin. Valaistuksen olisi toimittava ilman, että vanhuksen pitää etsiä pimeässä valokatkaisimia.

Hyviä apuvälineitä ovat esimerkiksi pistorasiaan asennettavat tai paristokäyttöiset yövalot. Kätevä ratkaisu voi olla myös esimerkiksi liiketunnistin, joka sytyttää valot reitille automaattisesti.

– Portaissa saattaa olla tarvetta kohdevaloille. Myös työtasot kannattaa valaista kunnolla.

Kulkureiteiltä kannattaa luonnollisesti ottaa pois esimerkiksi ylimääräiset, törmäämis- ja kompastumisriskejä aiheuttavat huonekalut, maton reunat sekä jalkalamput, johdot ja jatkojohdot.

– Myös kynnykset voi olla hyvä irrottaa.


Yhdellä painalluksella yhteys omaiseen

Tekniikka tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös yhteydenpitoon omaisten kanssa.

– Kun tavallinen kännykkä on liian hankala käyttää, niin vaihtoehdon tarjoavat yksinkertaisemmat seniorikännykät. Tarpeen voi olla myös turvaranneke, jota painamalla saa heti yhteyden ennalta määrättyyn numeroon, vaikkapa lähiomaiseen.

Doro senioripuhelin neljällä pika-
valintapainikkeella. Puhelimessa on 
myös avunpyyntöpainike ja turva-
ajastin, jotka voivat automaattisesti
soittaa ja 
lähettää tekstiviesti-
hälytyksen 
esivalittuihin numeroihin.
GPS-paikannus kertoo muille, missä 
puhelin on.


Muutoksia voidaan tarvita myös vaikkapa ulko-oven suunnalla. Tarjolla on esimerkiksi ulko-oven avaamista ja sulkemista helpottavia mekaanisia apuvälineitä.

– Perinteisen ovisilmän näkymää voi laajentaa teknisillä apuvälineillä. Tämä, samoin kuin vaikkapa varashälyttimet voivat myös osaltaan lisätä yksinään elävän vanhuksen turvallisuudentunnetta.

Jossakin vaiheessa tarvetta voi tulla myös vaikkapa anturimatolle, joka kertoo siitä, että vanhus on lähdössä ulos.

– Tällöin voi vaikkapa soittaa vanhukselle ja varmistaa, että minne hän on menossa ja milloin tulossa takaisin, Laakso mainitsee.


Vinkkejä korjausneuvojilta

Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojat antavat vinkkejä, miten kotia voidaan muuttaa ikäihmisen tarpeiden mukaiseksi. Korjausneuvojia toimii ympäri Suomen ja heidän palvelunsa ovat maksuttomia.

Korjausneuvoja auttaa myös avustusten hakemisessa vähävaraisten vanhusten asuntojen muutostöiden toteuttamiseen.

Korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso kertoo, että yleensä korjausneuvojiin otetaan yhteyttä silloin, kun vanhuksen asumisen kanssa on jo ongelmia. Hänen mielestään asiaan kannattaisi kuitenkin havahtua jo aikaisemmin.

Kun esimerkiksi keski-iässä tehdään remonttia, niin ratkaisuja kannattaisi miettiä myös pidemmällä tähtäimellä.

– Monia asumista tulevaisuudessa helpottavia asioita voidaan tehdä jo silloin – yksinkertaisemmin ja edullisemmin kuin myöhemmin. Ratkaisut voivat olla myös aivan huomaamattomia, alkaen vaikkapa jo valmiiksi aikaohjatuista pistorasioista tai tukevista suihkutangoista, korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso muistuttaa.

Lisätietoja: www.vtkl.fiVanhustyön keskusliitolla on meneillään myös Kotiturvahanke, joka keskittyy ikäihmisten turvallisuuden lisäämiseen teknologian avulla. Hankkeessa kootaan eri tahoilla olevaa tietoa ja taitoa teknologian hyödyntämiseksi arjen apuna. www.vtkl.fi


Teksti: Matti Välimäki

Kuvat: Shutterstock ja valmistajat

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää