Apua muuttuneeseen arkeen

22.02.2017, klo 13:12Kommentteja 0

Asunnon korjaustyöt ja turvalaitteet voivat auttaa vanhusta pärjäämään paremmin kotonaan.


Muistithan varmasti ottaa lieden pois päältä?

Kun asukkaalle tulee ikää ja toimintakyky heikkenee, niin asiaa ei kannata jättää pelkästään muistin varaan. Unohduksia voi sattua nuoremmillekin.

Korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso Vanhustyön keskusliitosta kertoo, että liesiin on tarjolla paljon erilaisia turvalaitteita. Liesivahti voi esimerkiksi sammuttaa lieden vaaratilanteessa tai tehdä hälytyksen.

– Laitteita on toteutettu eri tekniikoilla. Ne saattavat vaikkapa mitata koko ajan lieden lämpötilaa ja tehoa sekä reagoida poikkeustilanteisiin. Myös palovaroitin voidaan kytkeä suoraan lieden yhteyteen,

Pelkkä aikakytkin, joka kytkee lieden pois määräajan kuluttua, on sekin hyvä ominaisuus. Se ei kuitenkaan yksinään riitä kattamaan kaikkia riskitilanteita.

Saatavana on myös turvaliesiä, joihin on sisäänrakennettu erilaisia turvaominaisuuksia.

– Käytännössä erilliset lisälaitteet tulevat usein halvemmaksi kuin uusi turvaliesi, Ratkaisut kannattaa kuitenkin miettiä aina tapauskohtaisesti.

Spisec Liesivahti on helppokäyttöinen Se valvoo lieden pintalämpötilaa sekä valittua käyttöaikaa  ja katkaisee virran tarvittaessa.


Aikakytkin kriittisiin pistorasioihin

Keittiössä on lieden lisäksi muitakin riskipaikkoja. Esimerkiksi vedenkeittimen, kahvinkeittimen ja silitysraudan käyttö voi vaatia lisävarmistuksia.

– Pistorasian päälle voi laittaa toisen, aikateknologialla varustetun pistorasian. Se sammuttaa kohteesta virran automaattisesti määräajan kuluttua, Laakso vinkkaa.

Niin liesien lisävarusteita kuin aikatoiminnalla varustettuja pistorasioita voi kysellä esimerkiksi kodinkoneliikkeistä ja rautakaupoista.

Valoa vessareitille

Lyra rannehälytysnappi.

Kun näkö iän myötä heikkenee, niin hyvän valaistuksen merkitys kasvaa.

Tärkeätä on huolehtia muun muassa kunnollisesta yövalaistuksesta.

– Erityisesti kulkureitti vessaan kannattaa valaista hyvin. Valaistuksen olisi toimittava ilman, että vanhuksen pitää etsiä pimeässä valokatkaisimia.

Hyviä apuvälineitä ovat esimerkiksi pistorasiaan asennettavat tai paristokäyttöiset yövalot. Kätevä ratkaisu voi olla myös esimerkiksi liiketunnistin, joka sytyttää valot reitille automaattisesti.

– Portaissa saattaa olla tarvetta kohdevaloille. Myös työtasot kannattaa valaista kunnolla.

Kulkureiteiltä kannattaa luonnollisesti ottaa pois esimerkiksi ylimääräiset, törmäämis- ja kompastumisriskejä aiheuttavat huonekalut, maton reunat sekä jalkalamput, johdot ja jatkojohdot.

– Myös kynnykset voi olla hyvä irrottaa.


Yhdellä painalluksella yhteys omaiseen

Tekniikka tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös yhteydenpitoon omaisten kanssa.

– Kun tavallinen kännykkä on liian hankala käyttää, niin vaihtoehdon tarjoavat yksinkertaisemmat seniorikännykät. Tarpeen voi olla myös turvaranneke, jota painamalla saa heti yhteyden ennalta määrättyyn numeroon, vaikkapa lähiomaiseen.

Doro senioripuhelin neljällä pika-
valintapainikkeella. Puhelimessa on 
myös avunpyyntöpainike ja turva-
ajastin, jotka voivat automaattisesti
soittaa ja 
lähettää tekstiviesti-
hälytyksen 
esivalittuihin numeroihin.
GPS-paikannus kertoo muille, missä 
puhelin on.


Muutoksia voidaan tarvita myös vaikkapa ulko-oven suunnalla. Tarjolla on esimerkiksi ulko-oven avaamista ja sulkemista helpottavia mekaanisia apuvälineitä.

– Perinteisen ovisilmän näkymää voi laajentaa teknisillä apuvälineillä. Tämä, samoin kuin vaikkapa varashälyttimet voivat myös osaltaan lisätä yksinään elävän vanhuksen turvallisuudentunnetta.

Jossakin vaiheessa tarvetta voi tulla myös vaikkapa anturimatolle, joka kertoo siitä, että vanhus on lähdössä ulos.

– Tällöin voi vaikkapa soittaa vanhukselle ja varmistaa, että minne hän on menossa ja milloin tulossa takaisin, Laakso mainitsee.


Vinkkejä korjausneuvojilta

Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojat antavat vinkkejä, miten kotia voidaan muuttaa ikäihmisen tarpeiden mukaiseksi. Korjausneuvojia toimii ympäri Suomen ja heidän palvelunsa ovat maksuttomia.

Korjausneuvoja auttaa myös avustusten hakemisessa vähävaraisten vanhusten asuntojen muutostöiden toteuttamiseen.

Korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso kertoo, että yleensä korjausneuvojiin otetaan yhteyttä silloin, kun vanhuksen asumisen kanssa on jo ongelmia. Hänen mielestään asiaan kannattaisi kuitenkin havahtua jo aikaisemmin.

Kun esimerkiksi keski-iässä tehdään remonttia, niin ratkaisuja kannattaisi miettiä myös pidemmällä tähtäimellä.

– Monia asumista tulevaisuudessa helpottavia asioita voidaan tehdä jo silloin – yksinkertaisemmin ja edullisemmin kuin myöhemmin. Ratkaisut voivat olla myös aivan huomaamattomia, alkaen vaikkapa jo valmiiksi aikaohjatuista pistorasioista tai tukevista suihkutangoista, korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso muistuttaa.

Lisätietoja: www.vtkl.fiVanhustyön keskusliitolla on meneillään myös Kotiturvahanke, joka keskittyy ikäihmisten turvallisuuden lisäämiseen teknologian avulla. Hankkeessa kootaan eri tahoilla olevaa tietoa ja taitoa teknologian hyödyntämiseksi arjen apuna. www.vtkl.fi


Teksti: Matti Välimäki

Kuvat: Shutterstock ja valmistajat

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

EU-alueesta vahva kansainvälinen ilmastovaikuttaja

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla. EU-komissio on esitellyt kunnianhimoisen ilmasto-ohjelman, jolla tulee olemaan maailmanlaajuisia vaikutuksia päästöjen vähentämiseen. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää