”Kyllä minä nyt jääkaappia osaan käyttää”
26.09.2013, klo 10:42•Kommentteja 3
Moni sähköpalo voitaisiin välttää. Huolellisuudella ja kodinkoneiden käyttöohjeiden noudattamisella päästään jo pitkälle.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on julkaissut raportin Sähkö palon syttymissyynä. Raportista käy muun muassa ilmi, mitkä kodinkoneet aiheuttavat eniten paloja tai paloriskejä.
Tekninen asiantuntija Hennamari Valkeinen Tukesista kertoo, että liesi on kirkkaasti kärjessä. Tai, jos tarkkoja ollaan, niin meidän olisi syytä puhua lieden käyttäjistä.
– Se tavallinen tarina on, että liesi laitetaan päälle ja sitten lähdetään muualle, vaikka vain lyhyesti käväisemään. Tai sitten joku saa aamuyöllä inspiraation laittaa ruokaa, mutta väsähtääkin kesken kaiken.
– Ongelmia on aiheutunut myös esimerkiksi siitä, kun lieden levyillä tai sen läheisyydessä on säilytetty ylimääräistä tavaraa, ja liesi on joutunut vahingossa päälle.
Valkeinen korostaa, että liettä pitää käyttää aina valvotusti. Mutta samanlainen läsnäolopakko koskee oikeastaan myös esimerkiksi pyykinpesukonetta (sija 6) ja astianpesukonetta (sija 12).
– Jos jotain tapahtuu, on tärkeää, että ihminen on paikalla reagoimassa tilanteeseen, Valkeinen korostaa.
Vaihda viallinen loisteputki
Lieden jälkeen kakkossijalla tulevat valaisimet. Valkeinen nostaa erityisesti esille loisteputkivalaisimet:
– Kun loisteputkivalaisimen lamppu palaa loppuun, hehkuu oranssina tai ei muuten toimi kunnolla, niin se on tärkeää vaihtaa. Tällaisessa tilanteessa vaarana on, että kun sytytin yrittää saada lamppua palamaan, niin valaisin kuumenee.
Kolmas sija menee ryhmälle ”muu kone tai laite”. Kategoriaan mahtuu niin radioita, sähkögrillejä, jatkojohtoja kuin imureitakin.
Hmm, miten esimerkiksi pölynimuri, joka tuntuu niin vaarattomalta ja viattomalta laitteelta…
– Pölynimuriin pätee sama kuin sähkölaitteisiin yleensä: sitä on käytettävä ohjeiden mukaisesti. Tässä tapauksessa on huolehdittava esimerkiksi siitä, että suodattimet eivät tukkeudu. Lisäksi on tärkeää irrottaa johto pistotulpasta eikä johdosta vetämällä, jotta johto ei ajan myöten vaurioidu.
Kylmälaite lämpimään tilaan
Kotitalouksien kymmenen kärjessä listalle mahtuvat myös kiuas, sähkökeskus, pyykinpesukone, sähköjohdot ja kaapeloinnit, mikroaaltouuni, kylmälaite ja lämmityslaite.
Kiukaan vaaratilanteet aiheutuvat pääsääntöisesti siitä, kun sen läheisyydessä kuivatetaan pyykkiä. Pyykinpesukoneen kohdalla kyse on usein laitteen vikaantumisesta. Mikroaaltouunin kohdalla laitteen väärästä käytöstä, esimerkiksi metalliesineen joutumisesta mikroon tai liian pitkään tai suurella teholla tapahtuneesta kuumentamisesta.
Kylmälaitteiden kohdalla ongelmia on aiheutunut esimerkiksi siitä, että jääkaappi tai pakastin on sijoitettu liian kylmään tilaan.
– Vaikka kylmälaite tuottaa kylmää, niin se on sijoitettava lämpimään. Liian kylmässä kompressori ei välttämättä jaksa käynnistyä, mikä voi johtaa ylikuumenemiseen ja palamiseen.
Samasta syystä esimerkiksi kylmälle kesämökille tultaessa on odotettava, että tila lämpiää, ennen kuin jääkaappi laitetaan päälle. Tämän jälkeenkin kannattaa jäädä vielä seuraamaan jääkaapin toimintaa hetkeksi ja varmistua, että laite käy normaalisti.
Järjen käyttö on sallittua
Hennamari Valkeinen korostaa, että valtaosa kodinkoneiden aiheuttamista paloista tai läheltä piti -tilanteista voitaisiin helposti välttää.
– Kannattaa lukea käyttöohjeet, joissa on myös ohjeet laitteen sijoittelusta ja huollosta. Selitykseksi ei käy, että ’kyllä minä nyt osaan jääkaappia käyttää’. On myös hyvä muistaa, että samantapaisissakin laitteissa ja niiden käyttöohjeissa voi olla huomattavia eroja.
– Järjen käyttö on sallittua. Liettä, pesukonetta ja pyykinpesukonetta ei kannata jättää valvomatta. Ja kaikki epätavallisesti käyttäytyvät laitteet on syytä tutkia ja tarvittaessa korjata, Hennamari Valkeinen korostaa.
***
Sähköpalo tai sähköön liittyvä palohälytys (2012–2013)
1. Liesi (1056 tapausta)
2. Valaisin (233)
3. Muu kone tai laite (188)
4. Kiuas (156)
5. Sähkökeskus (128)
6. Pyykinpesukone (95)
7. Sähköjohdot ja -kaapeloinnit (83)
8. Mikroaaltouuni (69)
9. Tuotantoprosessissa käytetty kone tai laite (66)
10. Kylmälaite (64)
Lähde: Sähkö palon syttymissyynä. Tukes 2013.
***
Jos sähköpalo syttyy
Irrota sähkölaitteen johto. Jos et voi irrottaa johtoa, niin irrota sähkökeskuksesta laitteen sulake.
Yritä sammuttaa palo vedellä tai sammutuspeitteellä. Kumpi on kätevämpi, riippuu muun muassa siitä, mikä sähkölaite on kyseessä.
Jos sammuttaminen ei onnistu tai jos huoneeseen vapautuu paljon savua, niin poistu huoneesta ja sulje ovi takanasi. Poistu asunnosta ja hälytä apua. Huolehdi, että myös kaikki muut poistuvat asunnosta.
Ohjeet: Hennamari Valkeinen/Tukes
Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Shutterstock ja Scanstockphoto
Kommentit
kirjoitti ke 2. lokakuuta 2013 09.40.54
kirjoitti to 3. lokakuuta 2013 11.05.13
Ingenjör
Ihan oikein olet käsittänyt, eli ei ikinä vettä sähköpaloon JOS ei laitetta saa erotettua sähköverkosta. Siis juuri niin kuin tekstissä mainitaan: pistotulppa irti pistorasiasta tai virrat pois keskukselta ensin. Tämän jälkeen voi vettä käyttää sammuttamiseen.

kirjoitti su 24. marraskuuta 2013 12.22.15
mummeli ähtäristä
kyllä ensin aina virtakytkös irti ennen vedelläsammutusta,siitähän tulee sähköiskukuolema

Hanna
Olen aina luullut, että sähköpaloa ei pitäisi sammuttaa vedellä, kuten jutussa mainitaan. Olenko siis saanut väärää tietoa?