Mökkikausi pakettiin turvallisesti

25.09.2014, klo 08:34Kommentteja 0

Kesämökkeihin murtaudutaan ympäri vuoden. Varkaat etsivät kesämökeiltä erityisesti elektroniikkaa, arvoesineitä, alkoholia ja aseita.


Kesämökin suojauksessa tärkeintä on tehdä murtautuminen mahdollisimman hankalaksi ja aikaa vieväksi.

Moni viimeistelee mökkiä talvikuntoon ja vene sekä laituri pistetään ”talviteloille”. Vielä muutama viikonvaihde menee hyvinkin mökkiläisellä marjametsässä ja sienestäessä, mutta moni palaa mökille vasta tulevana keväänä.

Huoli mökille jäävästä omaisuudesta saattaa painaa mieltä ja yhä useammassa kunnassa mökkeily ei olekaan enää kuin olisi ”lintukodossa”. Ennen vanhaan jos riitti, että ukkivainaan kumisaappaat jätettiin tuvanrappusille vahdiksi ja ”varokaa koiraa” kyltti notkuin portin pielessä, niin nyt mökin suojaamiseen kannattaa paneutua huolella.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tommi Reen kertoo, että vapaa-ajanasuntoihin kohdistuneet varkaudet ovat lisääntyneet selvästi tänä vuonna.

– Kasvua viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden on yli 31 prosenttia. Rikoksista epäiltyinä on ollut suomalaisia ja ulkomaalaisia tekijöitä.

Monta syytä mökkimurtoihin

Tommi Reen jatkaa, että viime vuosina erityisesti ulkomaalaisten liikkuvien rikollisryhmien tekemät "mökkimurrot" ovat noususuunnassa.

– Mahdollisia syitä kasvuun ovat muun muassa mökkien heikompi murtosuojaus verrattuna vakituisiin asuntoihin ja mökkien varustetason nousu eli anastettavaa rahaksi muutettavaa omaisuutta on enemmän tarjolla. Mökit ovat usein lisäksi pitkiäkin aikoja tyhjillään.

Mökkiläiset voivat Reenin mukaan omilla toimenpiteillään ehkäistä murtoja muun muassa lukitusta parantamalla sekä hankkimalla valvontalaitteistoa – esimerkiksi sopia hälytyksestä omaan puhelimeen sekä viemällä arvotavarat pois mökiltä talven ajaksi, mikäli mökkiä ei käytetä säännöllisesti.

Myös kesämökkeihin asennettavat murtohälyttimet ovat melko edullisia. Ne lähettävät lauetessaan sanoman sovittuihin puhelinnumeroihin. Videovalvonta on myös näppärästi asennettavissa.

Liikeilmaisimen havainnosta käynnistyy kamera ja kuvanauhan avulla mahdolliset varkaat voivat olla tunnistettavissa. Eri vaihtoehtojen soveltuvuus ja luotettavuus kannattaa selvittää asiantuntijan kanssa. Myös turvalaitteistojen ”kimppahankintoja” kannattaa miettiä samalla mökkialueella.

Suojaa omaisuutesi ja minimoi vahingot

Poliisitarkastaja Tommi Reen muistuttaa, että mökkiä talvikuntoon laitettaessa olisi hyvä huomioida ainakin seuraavat seikat:
– Varmista, että mökissä on nykyaikaiset takalukkiutuvat käyttölukot. Erilliset turvalukot tai hälyttimet sekä ikkunoiden salpaaminen tai ikkunaluukut lisäävät turvallisuutta.
– Vie arvoesineet, perämoottori, elektroniikka, aseet ja alkoholi pois mökiltä.
– Lukitse myös piha- ja rantarakennukset.
– Muista naapuriapu. Pyydä mökkinaapuria tai paikallista asukasta käymään mökillä tarkistamassa tilannetta esimerkiksi kerran kuukaudessa.

Teksti: Mirkka Kortelainen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää