Ovatko kodin sähköasennukset kunnossa?

25.02.2013, klo 09:45Kommentteja 0

Puutteellisia sähköasennuksia löytyy niin vanhoista kuin uusistakin rakennuksista. Asennukset kannattaa tarkistuttaa, jos niiden turvallisuus epäilyttää. Myös kaikki todistukset ja dokumentit on syytä säilyttää huolella.


Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes selvitti vuonna 2011 valvontaprojektissaan uusien pientalojen sähköturvallisuutta. Tutkimuksessa oli mukana 131 pari- ja omakotitaloa sekä kesämökkiä. Joka kolmannessa kohteessa oli eriasteisia puutteita sähköturvallisuuden varmistamisessa.

Ylitarkastaja Roger Kanerva Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista kertoo, että vikojen skaala ulottui suojamaadoituspiirin katkoksesta maakaapeleiden riittämättömään suojaukseen.

– Välitöntä vaaraa aiheuttavia asennuksia ei löytynyt, mutta varsin merkittäviä virheitä kuitenkin.

Yleistä oli myös se, että sähköurakoitsijoiden tekemät käyttöönottotarkastukset ja niistä laadittavat pöytäkirjat olivat puutteellisia tai niitä ei ollut lainkaan.

– Myös ammattitaitoinen ja tunnollinen asentaja voi tehdä virheitä, jotka huomataan vasta tarkistusvaiheessa. Asianmukainen pöytäkirja mittaustuloksineen on merkki siitä, että myös itse tarkastus on tehty huolella.

Sähköasennuksia saa tehdä vain sähköasennusoikeudet omaava yritys tai henkilö. Mutta, kuten kaikilla aloilla, niin hyvien ja tunnollisten urakoitsijoiden vastapainona on myös joukko vähemmän hyviä ammattilaisia.

– Itse kysyn aina urakoitsijalta referenssejä. Soitan sitten jollekin edellisistä asiakkaista ja kyselen kokemuksista. Se on aika helppo ja toimiva systeemi, Kanerva vinkkaa.

Todistuksia tarvitaan asuntokaupan yhteydessä

Käyttöönottotarkastus kannattaa säilyttää huolella. Sen puuttuminen voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi asuntoa myytäessä.

Vanhemmissa, ennen vuotta 1997 rakennetuissa taloissa, käyttöönottotarkastusta vastaava dokumentti on sähkölaitoksen tekemä tarkistuspöytäkirja.

Mutta kun puhutaan vaikkapa yli 40 vuotta vanhoista taloista, niin on hyvin tyypillistä, että tarkistuksia ei ole edes tehty. Toisaalta on luonnollista, että vuosikymmenten varrella papereita myös hukkuu.

– Jos dokumentit puuttuvat – ja muutenkin, jos sähköasennusten laatu mietityttää – asennukset kannattaa tarkistuttaa ennen kauppoja, Kanerva huomauttaa.

Kun talo tulee tiettyyn ikään…

Entäpä jos asun jo vanhassa talossa ja epäilen, että sen sähköasennukset eivät ole turvallisia?

– Ylilyönteihin tai paniikkiin ei ole syytä. Mutta jos asennusten turvallisuus todellakin epäilyttää, niin silloin ne kannattaa tarkistuttaa.

Kanervan mukaan sähkömies kannattaa kutsua tarkistamaan asia aina, jos sähkölaitteiden käytössä esiintyy häiriöitä, kuten vaikkapa sulakkeiden palamista tai valojen vilkkumista. Tarkistus voi olla paikallaan myös esimerkiksi silloin, jos rakennuksessa tuntuu kulkevan paljon epämääräisiä johtoja sinne tänne.  

– Varsinkin vanhemmissa rakennuksissa on tyypillistä, että kun sähkölaitteiden määrä on vuosien varrella lisääntynyt, niin pääsulakkeet ja sähkökeskukset ovat jääneet riittämättömiksi. Asennuksia ei ole päivitetty lisääntynyttä tehontarvetta vastaaviksi, vaan rakennukseen on vain viritelty erilaisia lisäjohtoja. Asennukset eivät tällöin välttämättä täytä turvallisuuskriteereitä.

Vanhoissa taloissa, joissa alkuperäisinä sähköjohtoina on käytetty kirkaspintaisia ns. kovavaippajohtoja, asennukset kannattaisi tarkistuttaa joka tapauksessa. Kovavaippajohdot ovat tulleet ikään, että niiden eristeet alkavat olla jo varsin hapertuneita.

– Jos asennuksissa on silmämääräisesti havaittavia vikoja, kuten puuttuvia tai rikkoutuneita rasian kansia tai peitelevyjä, ne on tietysti korjautettava ensi tilassa, Roger Kanerva muistuttaa.

Lue lisää: www.sahkotreffit.fi

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Kaksi jouluista herkkua: Junanlähettäjän totikakku ja banaanikakku

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta. Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Banaanikakku on mehevä herkku. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää