Ovatko kodin sähköasennukset kunnossa?

25.02.2013, klo 09:45Kommentteja 0

Puutteellisia sähköasennuksia löytyy niin vanhoista kuin uusistakin rakennuksista. Asennukset kannattaa tarkistuttaa, jos niiden turvallisuus epäilyttää. Myös kaikki todistukset ja dokumentit on syytä säilyttää huolella.


Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes selvitti vuonna 2011 valvontaprojektissaan uusien pientalojen sähköturvallisuutta. Tutkimuksessa oli mukana 131 pari- ja omakotitaloa sekä kesämökkiä. Joka kolmannessa kohteessa oli eriasteisia puutteita sähköturvallisuuden varmistamisessa.

Ylitarkastaja Roger Kanerva Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista kertoo, että vikojen skaala ulottui suojamaadoituspiirin katkoksesta maakaapeleiden riittämättömään suojaukseen.

– Välitöntä vaaraa aiheuttavia asennuksia ei löytynyt, mutta varsin merkittäviä virheitä kuitenkin.

Yleistä oli myös se, että sähköurakoitsijoiden tekemät käyttöönottotarkastukset ja niistä laadittavat pöytäkirjat olivat puutteellisia tai niitä ei ollut lainkaan.

– Myös ammattitaitoinen ja tunnollinen asentaja voi tehdä virheitä, jotka huomataan vasta tarkistusvaiheessa. Asianmukainen pöytäkirja mittaustuloksineen on merkki siitä, että myös itse tarkastus on tehty huolella.

Sähköasennuksia saa tehdä vain sähköasennusoikeudet omaava yritys tai henkilö. Mutta, kuten kaikilla aloilla, niin hyvien ja tunnollisten urakoitsijoiden vastapainona on myös joukko vähemmän hyviä ammattilaisia.

– Itse kysyn aina urakoitsijalta referenssejä. Soitan sitten jollekin edellisistä asiakkaista ja kyselen kokemuksista. Se on aika helppo ja toimiva systeemi, Kanerva vinkkaa.

Todistuksia tarvitaan asuntokaupan yhteydessä

Käyttöönottotarkastus kannattaa säilyttää huolella. Sen puuttuminen voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi asuntoa myytäessä.

Vanhemmissa, ennen vuotta 1997 rakennetuissa taloissa, käyttöönottotarkastusta vastaava dokumentti on sähkölaitoksen tekemä tarkistuspöytäkirja.

Mutta kun puhutaan vaikkapa yli 40 vuotta vanhoista taloista, niin on hyvin tyypillistä, että tarkistuksia ei ole edes tehty. Toisaalta on luonnollista, että vuosikymmenten varrella papereita myös hukkuu.

– Jos dokumentit puuttuvat – ja muutenkin, jos sähköasennusten laatu mietityttää – asennukset kannattaa tarkistuttaa ennen kauppoja, Kanerva huomauttaa.

Kun talo tulee tiettyyn ikään…

Entäpä jos asun jo vanhassa talossa ja epäilen, että sen sähköasennukset eivät ole turvallisia?

– Ylilyönteihin tai paniikkiin ei ole syytä. Mutta jos asennusten turvallisuus todellakin epäilyttää, niin silloin ne kannattaa tarkistuttaa.

Kanervan mukaan sähkömies kannattaa kutsua tarkistamaan asia aina, jos sähkölaitteiden käytössä esiintyy häiriöitä, kuten vaikkapa sulakkeiden palamista tai valojen vilkkumista. Tarkistus voi olla paikallaan myös esimerkiksi silloin, jos rakennuksessa tuntuu kulkevan paljon epämääräisiä johtoja sinne tänne.  

– Varsinkin vanhemmissa rakennuksissa on tyypillistä, että kun sähkölaitteiden määrä on vuosien varrella lisääntynyt, niin pääsulakkeet ja sähkökeskukset ovat jääneet riittämättömiksi. Asennuksia ei ole päivitetty lisääntynyttä tehontarvetta vastaaviksi, vaan rakennukseen on vain viritelty erilaisia lisäjohtoja. Asennukset eivät tällöin välttämättä täytä turvallisuuskriteereitä.

Vanhoissa taloissa, joissa alkuperäisinä sähköjohtoina on käytetty kirkaspintaisia ns. kovavaippajohtoja, asennukset kannattaisi tarkistuttaa joka tapauksessa. Kovavaippajohdot ovat tulleet ikään, että niiden eristeet alkavat olla jo varsin hapertuneita.

– Jos asennuksissa on silmämääräisesti havaittavia vikoja, kuten puuttuvia tai rikkoutuneita rasian kansia tai peitelevyjä, ne on tietysti korjautettava ensi tilassa, Roger Kanerva muistuttaa.

Lue lisää: www.sahkotreffit.fi

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää