Pipareita, kinkkua, kystä kyllä – ja ilman haavereita

29.11.2012, klo 11:11Kommentteja 0

Kun joulu lähestyy, niin keittiössä riittää vilinää, vilskettä, helinää ja helskettä. Vaan miten varmistaa, että keittiötyöt sujuvat kaikilta turvallisesti?

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin yli-insinööri Jukka Lepistö, innokas kotikokki itsekin, muistuttaa, että lieden äärellä maltti ja keskittyminen on valttia.

– Sähköliedestä tai uunista aiheutuu Suomessa noin tuhat sähköpaloa vuodessa. Se tavallinen tarina on, että liesi unohtuu päälle. Ikä voi vaikuttaa henkilön keskittymis- ja huomiokykyyn tai ongelmia voi aiheutua vaikkapa siitä, kun aamutunneilla kotiin palaava innostuu ruuanlaitosta, Lepistö huomauttaa.

Joskus liesi voi kytkeytyä päälle myös vahingossa, jos vaikkapa lemmikkieläin tavoittelee lieden päälle laskettuja herkkuja.

– Liesi ja sen ympäristö kannattaa pitää tyhjänä ylimääräisistä tavaroista ja ruuista – senkin takia, että ne syttyvät helposti palamaan.

Jukka Lepistö korostaa, että kotien sähköturvallisuutta voi parantaa merkittävästi myös erikseen hankittavilla liesiturvalaitteilla.

– Suosittelen liesiturvalaitteita kaikille. Saatavana on esimerkiksi laitteita, jotka hälyttävät ja katkaisevat liedestä virran tai jopa laitteita, jotka sammuttavat syttyneen palon. Monissa uusimmissa liesissä turvaominaisuuksia, esimerkiksi aikakytkimiä, on jo integroitu itse kodinkoneeseen.

– Mutta vaikka liedessä olisi turvalaite, niin keittiön yhteyteen tarvitaan myös palovaroitin, hän huomauttaa. Lieden turvallisuuteen vaikuttaa aina ihmisen toiminta, turvalaite on vain vahingon varalle.

Hauskaa, mutta ei leikkiä

Kotitalousneuvoja Hanna Pikkarainen Uudenmaan martoista muistuttaa, että kun lapset ryhtyvät pipareiden paistoon, niin heidän kanssaan on hyvä käydä läpi sääntöjä siitä, miten keittiössä työskennellään. Tärkeä yleisperiaate on se, että ruuanlaitto saa olla hauskaa, mutta keittiö ei ole mikään leikkipaikka.

– Sekä aikuisten että lasten kannattaa muistaa myös esimerkiksi se, että kun uunin ovi avataan, niin pitää varoa kuumaa höyryä. Etukäteen on jo katsottava, mihin kuuman uunipellin voi laskea, hän vinkkaa.

Se, minkä verran juniorit tarvitsevat keittiössä valvontaa, riippuu lapsesta ja hänen iästään. Tärkeää on, että kodinkoneiden käyttöä käydään yhdessä läpi. Aikuisen on myös syytä muistaa, että aikuisesta itsestään selvältä tuntuvat asia saattavat olla lapselle aivan uusia ja opettelua vaativia.

– Yleensä alakoululaiset ovat jo valmiita käyttämään vaikkapa mikroaaltouunia ja leivänpaahdinta. Mutta heitä on syytä muistuttaa vaikkapa siitä, että leivänpaahtimeen juuttunutta leipää ei saa ryhtyä irrottamaan haarukalla, kun laite on kytkettynä pistorasiaan.

– Lapsia kannattaa kuitenkin ehdottomasti ottaa mukaan ruuanlaittoon ja kannustaa heitä myös omatoimisuuteen keittiössä, Pikkarainen huomauttaa.

Muista kylmälaitteen takaseinä!

Usein myös aikuisen voi olla tarpeen päivittää tietojaan kodinkoneiden käytöstä – ja etenkin huollosta. Laitteiden manuaalit kannattaa koota omaan mappiinsa, josta tiedot löytyvät helposti.

– On esimerkiksi tärkeää imuroida ja puhdistaa ainakin kerran vuodessa kylmälaitteiden takaseinät, sillä koneisiin kertyvä pöly voi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa tulipalon. Myös liesituuletin kaipaa säännöllistä puhdistusta.

Laitteiden huolto kannattaa pitää mielessä myös silloin, kun keittiöön ostetaan uusia laitteita. Kylmälaitteen taakse pitää jäädä riittävästi tilaa. Liikuttelun kannalta on myös kätevää, jos ison kylmälaitteiston pohjassa on kunnolliset pyörät.

– Ja kannattaa muuten muistaa, että vanhukset voivat tarvita apua joulusiivouksen tekemiseen. Ainakin ison kylmälaitteen siirtäminen on heille usein mahdoton tehtävä, Hanna Pikkarainen huomauttaa.

Jouluisia reseptejä:

Majoneesisilakat

Noin puoli kiloa silakkafileitä

Liemi:
1 l vettä
1 ½ dl etikkaa
3 rkl merisuolaa
vähän sokeria

Fileet yön yli liemessä, sitten erotetaan nahka.
Nahattomat fileet kastikkeeseen ainakin muutamaksi tunniksi.

Kastike:
2 dl majoneesia
2 dl kermaviiliä
2 1/2 tl sitruunamehua
1 sitruunan kuori
½ tl suolaa

Lopputulos nautitaan saaristolais- tai ruisleivän kanssa.

Resepti: Jukka Lepistö

**

Rukiiset marjamuffinit

Rukiisissa marjamuffineissa syksyn satoa hyödynnetään joululeivonnaisiin. Helppoon, nopsaan, marjaisaan ja rukiiseen herkkuun tarvitaan:

1 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl öljyä
1 dl grahamjauhoja
1 dl ruisleseitä
1 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1 tl kanelia TAI kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
2 dl puolukoita TAI mustikoita

Sekoita keskenään sokeri ja kananmunat. Lisää öljy sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi varovasti sekoitellen marjat. Jos käytät pakastemarjoja, lisää ne jäisinä. Jaa taikina kahdella lusikalla muffinivuokiin. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 min.

Resepti: Martan joulukirja.

Teksti: Matti Välimäki

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää