Sähkölukolla lisäturvaa kotiin

28.09.2015, klo 10:40Kommentteja 0

Sähkölukko parantaa kotien turvallisuutta monin tavoin. Mutta aivan joka oveen ei tätäkään tekniikkaa kannata asentaa.


Perinteiset mekaaniset lukot ovat vuosisatojen saatossa hioutuneet huippuunsa ja toimivat varmasti. Ne myös takaavat yleensä riittävän turvallisuuden, että vain asunnon omistajat pääsevät sisälle.

Mekaaniset lukot ovat kuitenkin turvattomia silloin, kun asukas vaihtuu ja avaimet jäävät hukkateille aiemmille asukkaille. Avain voi myös kadota tai se lainataan remonttimiehelle, joka teettääkin itselleen avaimesta kopion.

Perinteisten mekaanisten lukkojen ja avainten rinnalle ovat nyt kipuamassa uudet elektroniset lukitusjärjestelmät. Niiden avulla kadonnut avain voidaan kuolettaa nopeasti ja edullisesti – ilman, että lukkoseppää tarvitsee kutsua paikalle lukon vaihtoa tai uudelleensarjoittamista varten.

Sähkölukko joustaa

Mekaaniset lukot aiheuttavat suuria turvallisuusriskejä isoissa kerrostaloyhtiöissä, jossa asukkaat vaihtuvat tiheään. Asuntoyhtiön huoltokäynneissä käytetyt yleisavaimet ovat erityisen riskialttiita, sillä avaahan kopioitu yleisavain varkaalle pääsyn joka asuntoon.

Sähkölukitus nostaa kiinteistöjen turvallisuutta monin tavoin. Lukon uudelleensarjoittaminen tapahtuu hetkessä eikä uusia avaimia tarvitse enää teettää käsityönä lukkosepällä. Riittää vain kun uusi digitaalinen koodi ohjelmoidaan elektroniseen avaimeen ja lukkopesään.

Avaimia ja niiden pääsyoikeuksia voidaan myös hallita keskitetysti. Samalla tiedetään kaikki avaimenhaltijat ja kellä on pääsy minnekin. Lisäksi huoltomiehen avaimet voidaan ajastaa toimimaan vain tietyksi ajaksi, jonka jälkeen avain kuolettuu eli lakkaa avaamasta ovea.

Soveltuu myös omakotitaloon

Parhaiten sähkölukot soveltuvat yritysten kulunhallintajärjestelmiin, isoihin kerrostaloyhtiöihin, kunnallisiin kiinteistöihin sekä vanhusten hoivakoteihin, joissa asukkaat ja vierailijat vaihtuvat usein.

Sähkölukot sopivat kuitenkin hyvin myös pienimuotoiseen omakotitalokäyttöön. Esimerkiksi avaimet on helppo ohjelmoida siten, että estetään lasten pääsy vaarallisia kemikaaleja ja koneita sisältäviin tiloihin kuten pannuhuoneeseen, työverstaalle, autotalliin ja pesutupaan.

Näissä käyttökohteissa sähkölukon korkeammat kustannukset katetaan edullisilla uudelleensarjoituskustannuksilla ja lisääntyneellä turvallisuudella.

Suomi luottaa Abloy-avaimeen

Kotimainen ja vahvasti kansainvälistynyt Abloy on suomalaisen lukituksen kivijalka sadan vuoden perinteillä. Jokaisen avainnipusta löytyy ainakin yksi Abloy-avain – eikä monilla muita merkkejä olekaan.

Mekaanisten Classic, Sento ja Exec -lukkojen ohella Abloy tarjoaa myös sähköisen Protec2 Cliq -mallin. Sen turvallisuus on varmennettu patentoidulla kuularatkaisulla sekä sähköisellä etähallinnalla. Avain voidaankin kätevästi ajastaa huoltomiehen käyttöön vaikkapa vain muutamaksi tunniksi kerrallaan.

Saatavilla on myös Sento-lukkoon pohjautuva sähköisellä tunnistuksella varustettu Optima. Malli on suunnattu kustannustehokkaaksi ratkaisuksi kerrostalokäyttöön ja se soveltuu myös kellarien ja yleisten tilojen lukitukseen.

Entä muut sähkölukot?

Sveitsiläisen Kaba-yhtiön Evolo-lukitusjärjestelmä sisältää Abloyn tavoin elektronisen ja ajastetun tunnisteen, jonka ansiosta ei tarvita riskialttiita ja kaikki ovet avaavia yleisavaimia.

Uusimmat sähkölukkoinnovaatiot tulevat kuitenkin Suomesta. Kansainvälisiä palkintoja voittanut kotimainen iLOQ tarjoaa sähköisen lukon, joka asennetaan vanhan mekaanisen lukkopesän paikalle. Etuna lukko ei vaadi ylimääräistä kaapelointia, sillä tarvittava sähkö tuotetaan kätevästi avainta käännettäessä.

iLOQ on silti täysiverinen elektroninen lukko. Se voidaan nopeasti ohjelmoida uudestaan, kun avain katoaa tai asukas vaihtuu. Lukko toimii myös jopa -40 asteen pakkasessa ja kaatosateessa.

Rollock luotsaa tulevaisuutta

Kotimainen Rollock on kuin James Bond -leffasta, ja se saattaa olla perinteeseen tottuneelle liiankin innovatiivinen. Lukko avataan älypuhelimen avulla tai tägillä, eli taskunpohjalla olevalla tunnisteella langattomasti.

Kun tulet kotiin kaupasta kädet täynnä kantamuksia, avainta ei tarvitse edes työntää lukkoon. Lukko tunnistaa taskussa olevan älypuhelimen tai tägin ja ovi avautuu kahvaa kääntäen. Vierailla ei tätä tunnistusta ole ja ovi pysyy lukittuna.

Lisäefektinä ovenkahvaan syttyy valkea valo kun omistaja lähestyy ovea pimeässä rappukäytävässä. Oven avaus kuitataan vihreällä valolla, ja kun ovi painetaan kiinni lähtiessä, kahva varmentaa lukituksen punaisella valolla.

Toimiiko sähkökatkon aikana?

Sähkölukitus vaatii aina varmennettua virransyöttöä sähkökatkojen varalta. Näin taataan, että asukas pääsee kotiinsa myös sähkönjakelun häiriönkin aikana.

Sähkölukitus vaatii lisäksi huoltosopimusta, jossa tarkistetaan lukkojen sähkömekaaninen toiminta vuosittain. Onhan elektroninen lukko herkempi lämmön ja kosteuden vaihteluille kuin pomminvarma mekaaninen.

Kiinteistön lukitusvaihtoehtoja harkitessa kannattaakin miettiä, tarvitaanko oikeasti sähkölukkoja vai tarjoaisiko perinteinen lukko sittenkin paremman käyttömukavuuden?

Teksti: Pekka Tolonen
Kuvat: Rollock, Abloy, Kaba ja ILQ

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää