Sisusta oman elämän makuisesti

22.02.2013, klo 15:21Kommentteja 0

Sisustussuunnittelija Manta Viitakoski on tyytyväinen siitä, että sisustuksessa on yhä enemmän paloturvallisia tekstiilejä ja turvallisuus on muutenkin yksi sisustuksen valintakriteereistä.


Suositut tummat ja eri tavoin pintakuvioidut seinämateriaalit vaativat valaistukselta paljon. Tämän päivän trendiväreinä ovat musta, harmaa ja valkoinen, kertoo sisustussuunnittelija Manta Viitakoski Amanda´s Eye Oy:stä.

Viitakoski opettaa myös ammattikorkeakoulussa sisustamista. Yhä useimmin alalla juuri moni-ilmeiset materiaalit vaativat valaistukselta paljon. Uudiskohteissa valaistussuunnitelma kulkee linjassa sisustuksen kanssa, mutta jo olemassa olevissa kodeissa tai yritystiloissa voi olla sekalainen kokoelma rakennusmateriaalia, sisustusta sekä valaistusta.

– Seinien pintamateriaaleissa ja kaapistoissa on nykyään metallinhohtoa, helmiäisen sävyjä ja tapeteissa paljon kohokuviointeja. Valaistuksella voidaan joko tuoda materiaalien kauneus esille tai yhtä lailla ”tärvätä” kokonaisuus huomaamattomaksi, sanoo Viitakoski.

Hän sanoo, että epäsuoralla valolla on tärkeä merkitys, mutta ylipäätään valaistusta pitäisi miettiä käyttötarkoituksessa ja mitä korostetaan?

– Harva tulee ehkä ajatelleeksi, että kodin sisäkatto on laajin pinta-ala ja tämän jälkeen tulevat seinät. Avaraa ilmettä ja tilan tuntua tuodaan väreillä ja valolla, hän jatkaa.

Valaistus päin mäntyä

Onko tässä ajassa ja yhteiskunnassa sitten ilmiöitä tai asioita, joihin sisustussuunnittelija haluaisi puuttua tai näkee mahdollisesti isona haasteena?

Kyllä vaan. Suomalaisten suosima mänty on sekä hyvässä että pahassa valaistuksessa ongelmia aiheuttava.

– Paneloidut sisäkatot ovat enemmän kuin yleisiä monen vuosikymmenen ajalta. Vaikka mänty on materiaalina kaunis ja hyvin suomalaishenkinen, niin valaistukselta se vaatii paljon. Usein näiden aikakausien asunnoissa myös ikkunapuitteet ovat ruskeat, hän sanoo.

Yleensä valaistus on suunnattu alaspäin verhojen otsalautojen uumenissa. Jos kattoon haluaa valoa, niin valot pitäisi suunnata ylöspäin.

Valaistuksen ja männyn taistelu voi kuitenkin olla toivotonta. Tähän kun yhdistää vielä kulahtaneen ruskean parketin, niin valaistus on koetuksella ja voittaja on mänty.

– Jos valoa ja valoisuutta haluaa kunnolla, niin paneloinnit kannattaa maalata valkoisiksi tai uusia sisäkattojen pintamateriaali, jolloin myös valaistusta voi toteuttaa paremmin. Myös lattiapinnan vaaleus tuo tilan tuntua ja korostaa valoisuutta, hän huomauttaa.

Pimeät eteiset ja kätevät keittiöt


Manta Viitakoski pitää tärkeänä, että valaistusta ei mietitä vain olohuoneen ja muiden huonetilojen näkökulmasta.

– Esimerkiksi eteinen jää usein ”rempalleen” ja samoin kodinhoitotilat. Kuitenkin pyykkihuoltoakin ajatellen näillä tiloilla ja näkyvyydellä vaatekomeroihin on iso merkitys, hän linjaa.

Lisää valoa hän toisi myös keittiöön. Klassikkona on usein kattovalaisin ja tiskipöydän loisteputket.

– Keittiössä on turvallisuus myös oleellisen tärkeää. Siellä ollaan kuitenkin tekemisissä kuumien kattiloiden ja terävien keittiövälineiden kanssa. Myös valaistuksen värillä voidaan luoda mielikuvia – ihan niin kuin vaikka ruokakaupassakin. Jauhelihan saa esimerkiksi näyttämään tuoreelta tai sitten päinvastoin, hän kertoo esimerkkinä.

Paloturvallisuus huomioon

Manta Viitakoski on tyytyväinen, että yrityksissä jo yleistyneet paloturvalliset tekstiilit ovat nyt haluttuja myös koteihin.

– Kuosit ovat kauniita ja yhtä lailla muodikkaita. Tekstiilejä voi myös palosuojata jälkikäteen, mutta kätevästi ne saa valmiina ja myös niiden hintataso on jo kuluttajaystävällistä. Paloturvallisia tekstiilejä käyttäisin ehdottomasti esimerkiksi lapsiperheissä, hän suosittelee.

Hänen mukaan lastenhuoneiden valaistus kannattaa myös miettiä huolella. Ehdottomasti ”ei” hän sanoo kattovalaisimille, joihin saattaa riehakkaissa leikeissä jäädä jotain kiinni – esimerkiksi nalle tai leikkiauto.

– Paloturvallisuuden kannalta tällainen valaisin on vaarallinen. Lastenhuoneisiin kannattaa valita sellainen valaisin, johon ei tartu mikään kiinni - esimerkiksi plafondi ja kupumateriaali voisi olla erityisen kestävää. Valaisimet, joissa on esimerkiksi ”paljas lamppu” helikopterin sisällä tai jokin vastaava voi olla vaarallinen, hän kiteyttää.

Lastenhuoneissa on muutoinkin hyvä olla selkeä valaistus, jotta pikkuväki voi rakennella palikoilla tai tehdä vaikka palapelejä.

Oman perheen tarina sisustuksessa

Sisustussuunnittelijalta kysytään usein, että onko hänen oma kotinsa viimeisen päälle trendikäs ja sisustuksen eri suuntaukset huomioituna. Näille ajatuksille Manta Viitakoskella on selkeä näkemys.

– Tärkeintä on aina oma perhe ja omat lähtökohdat. Koti kertoo aina oman perheen tarinan ja sen ei tarvitse jäljitellä jotain muuta. Joku pitää minimalistisesta kodista ja toinen taas tavaroiden paljoudesta. Sisustussuunnittelijan haaste on esimerkiksi siinä miten kodin asukkaiden persoonallisuus, harrastukset tai elämä vaan ylipäätään tuodaan esille asiakkaan omasta lähtökohdasta. Sisustussuunnittelija on tärkeä apu isoissa ja pienemmissä hankkeissa sekä oivalluksissa olemassa olevan tilan käytössä, hän kuvailee.

Kirkasvalo on hyväksi

Manta Viitakoski käyttää toimistossaan kirkasvaloa. Ja on havainnut sen käytön hyväksi.  Viitakosken kanssa työskentelee muotoilija ja sisustussuunnittelija Sallamaari Kunnari.  Kun syyskauden pimeys alkaa, niin toimistossa alkaa myös kirkasvalokausi.

– Kirkasvalo vaikuttaa myönteisesti jaksamiseen ja kirkasvalot ovat myös kauniita. Suomalainen valaistuksen design on muutenkin niin loistokasta. Siitä voi olla maailmalla enemmän kuin ylpeä, hän toteaa.

Valaistuksella turvallisuutta ikäihmisille

Arvioiden mukaan vuonna 2030 Suomessa on noin 1.5 miljoonaa yli 65-vuotiasta. Tarve hyvälle valaistukselle on siis kasvusuunnassa.

Manta Viitakoski sanoo, että ikääntyvillä yleensä näkökyky heikkenee ja samalla valaisimien häikäisy häiritsee silmiä yhä enemmän.

­– On tärkeää turvata kulkeminen esimerkiksi kodin käytävillä ja niin, että näkeminen on mahdollisimman esteetöntä. Jos valaistus on heikkoa, niin tilan ja huonekalujen hahmottaminen voi olla vaikeaa ja lisätä riskiä kaatumiseen etenkin vanhusten osalta, hän kertoo.

Viitakoski sanoo, että kontrastien tuominen esiin vanhusten kodeissa yleensä unohdetaan. Mikäli häikäisy on voimakasta, niin opaalilasisella valaisimella voidaan vähentää sitä. Myös riittävä lukuvalo unohdetaan Viitakosken mukaan monesti.

– Ikääntymisen myötä kodin sisustusta ja toimivuutta pitäisi miettiä uudelleen. Iäkkäänkään kodin ei tarvitse olla silti laitosmainen. Omien rakkaiden ja tärkeiden valaisimien lisäksi voidaan ottaa lisävalaistusta käyttöön. Esteettömyys, mutta myös kodinomaisuus ovat kokonaisuus, johon pitäisi kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuden takia, sanoo Viitakoski.

Lisätietoja valaisimista: www.powerset.fi

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Amanda´s Eye Oy

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Kaksi jouluista herkkua: Junanlähettäjän totikakku ja banaanikakku

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta. Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Banaanikakku on mehevä herkku. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää