Treffeille sähkömiehen kanssa

07.03.2012, klo 15:27Kommentteja 1

Sähkömiehet ovat houkutelleet meitä treffeille radiomainoksin. Seuranhausta ei tässä ole kysymys, vaan sähköturvallisuudesta ja asumismukavuudesta.

- - svtreffit1.jpg

Sähkömiehet tulevat treffeille avoimesti kotiin ja käyvät läpi asunnon sähköistyksen. Treffien lopuksi saa korjaus- ja parannusehdotuksia sekä tarkastustarran sähkötauluun. Sen pidempään suhteeseen ei näillä treffeillä sitouduta.

Soitto sähkömiehelle ja treffit järjestyvät helposti Koivumankkaan Sähkön Teemu Surakan kanssa. Sovittuna aikana sähkömies kolkuttaa ovelle ja tuo mukanaan työkalunsa. Pieni keskustelu ja Teemu on mittareineen jo sähkökeskuksen kimpussa. Vuonna 1959 rakennetun talon asunnosta mitataan myös oikosulkuvirrat sekä katsotaan koteloinnit. Sähkötaulu tutkitaan muutoinkin tarkoin.

Kaikki toimii kuten pitää. Pientä sanomista tulee heti treffien alussa, kun sulakkeiden merkinnät ovat vanhassa asunnossa hieman puutteelliset. Kun lupaan ne korjata, ei suhteeseen tule säröä heti alkumetreillä. Samalla löytyy vaaranpaikka. Osasta sulakepidikkeitä puuttuu lasi. Ne on syytä laittaa ja poistaa sähköiskun riski.

Asuinmukavuutta ja energiatehokkuutta

Kun sähkökeskus on todettu toimivaksi ja turvalliseksi, lähdetään kierrokselle asunnon muihin huoneisiin. Tässä vaiheessa tulee jo kiitostakin runsaista pistorasioista. Asunnossa on toteutettu muun remontoinnin yhteydessä myös pienimuotoinen sähköremontti, jossa on lisätty lähinnä sähkö- ja antennipistokkeiden määrää. Treffit siis sujuvat positiivisissa merkeissä.

Eteisessä tulee kehuja myös liiketunnistimin varustetuista valaisimista. Energiatehokkuuteen kiinnitetään huomiota myös muualla ja Teemu ehdottaa liiketunnistinta myös alakerran wc-tiloihin. Valaisimissa on jo loistelamput ja asunnossa on myös led-valaistusta, joten valaistukseen ei tule muita mainintoja.

Asuntoon on asennettu myös kytkin, jolla sähköt saadaan katkaistua yhdestä kytkimestä muualta paitsi kylmälaitteista, keittiön kellollisista laitteista ja eteisen valaistuksesta. Näin saadaan kaikista laitteista katkaistua herätevirrat, kun asunnossa ei olla.

Energiatehokkuus on yksi asia, johon sähkötreffeillä kiinnitetään huomiota. Tässä asunnossa energiatehokkuus näyttää olevan kunnossa.

Ylijännitteeltä suojaan

Työhuoneessa Teemu kiinnittää huomionsa kolmeen tietokoneeseen, printteriin, skanneriin ja muihin tietotekniikan laitteisiin. Ylijännitesuoja? Ei löydy! Teemu kirjaa ylijännitesuojan suositukseksi sähkötreffien pöytäkirjaan.

Vaikka pistorasioita on lisätty, lojuu pojan huoneen lattialla jatkojohto. Armoton lisäys testipöytäkirjaan; huoneeseen voisi lisätä pistorasioita. Aivan oikein, mutta puolustaudun sillä, että kuusivuotias lapsi sammuttaa kaikki laitteensa jatkojohdon kytkimestä, kun ei niitä käytä! Siitä huolimatta riittävä määrä kiinteitä pistorasioita on parempi ratkaisu kuin lattialla lojuvat johdot.

Pieniä huomautuksia

Makuuhuoneen lattialla Teemu havaitsee heti pitkän jatkojohdon. Se on television antennijohto, kun antennipistorasia on nykyiseen huonejärjestykseen nähden väärässä päässä huonetta. Sähköpistoke on aivan television vieressä, joten sähköjä ei ole tarvinnut järjestää sähköjohtojen avulla. Testipöytäkirjaan kirjataan kuitenkin antennipistorasian lisäys.

- - svtreffit4.jpgAlakerrasta löytyy selvä turvallisuusriski. Pesuhuoneen vikavirtasuojalla varustettu pistorasia on liian lähellä suihkua. Asia kirjataan testipöytäkirjaan ja keskustellaan ongelman korjaamisesta. Päädytään siihen, että asennan suihkun ja pistorasian väliin pienen seinänpätkän, joka poistaa veden roiskeriskin. Näin tämäkin on kunnossa.

Varastohuoneessa on sähkökaapeli jäänyt kiinnittämättä seinään. Tästä tulee vielä huomautus testipöytäkirjaan, mutta kokonaisuudessaan kaikki oli hienosti. Kiitos tästä kuuluu varmasti sähköasentajalle, joka oli tekemässä sähköremonttia muun remontin yhteydessä.

Näin hyvä tilanne ei ole läheskään kaikissa kohteissa. Autotkin katsastetaan vuosittain, mutta jokapäiväiseen elämiseemme liittyvän sähköistyksen tarkastuksia ei tehdä monessa kohteessa koskaan. Nyt olisi aika pyytää sähkömies treffeille ja tarkastaa oman asunnon sähköistys. Lista treffeille tulevista sähkömiehistä ei löydy deittipalvelusta vaan osoitteesta www.sähkötreffit.fi.

No tietenkin treffeillä juotiin vielä kahvit ja sovittiin, että Teemu korjaa selvän turvallisuuspuutteen eli laittaa sulakekansista puuttuvat lasit paikalleen. Tehtävät työt ja parannukset eivät kuulu treffeihin, vaan niistä laskutetaan erikseen. Jokainen kuitenkin päättää itse toteutusaikataulusta ja toteutuksen laajuudesta samoin kuin siitä kuka työt tekee. Tämän pidempää suhdetta ei näistä treffeistä syntynyt.

 

Sähkötreffit selvittävät

Sähkötreffit on Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n kehittämä palvelu, jonka avulla kuka tahansa voi helposti tilata kotiinsa sähkömiehen tarkastamaan sähkölaitteiston tilan. Sähkötreffeillä selvitetään mitkä asiat kodin sähköistyksessä ovat kunnossa ja löytyykö mahdollisia puutteita ja vikoja, jotka voivat aiheuttaa vaaraa ihmisille, lemmikeille tai omaisuudelle. Samalla annetaan myös ehdotuksia, miten parantaa asuinmukavuutta ja energiatehokkuutta. Kodin sähköistys arvioidaan rakentamisajankohdan määräysten mukaan, nykyisin voimassaolevat määräykset huomioiden.

Testistä tehdään pöytäkirja, jossa kerrotaan sähköistyksen tila ja miten vikojen tai puutteiden kanssa pitäisi toimia. Samalla pöytäkirjaan kirjataan energiatehokkuutta ja asumismukavuutta parantavia ehdotuksia.

Sähkötreffeille tulevat urakoitsijat löytyvät ositteesta www.sähkötreffit.fi

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti pe 6. huhtikuuta 2012 15.03.17

Atte

Hyvä !

Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää