Treffeille sähkömiehen kanssa

07.03.2012, klo 15:27Kommentteja 1

Sähkömiehet ovat houkutelleet meitä treffeille radiomainoksin. Seuranhausta ei tässä ole kysymys, vaan sähköturvallisuudesta ja asumismukavuudesta.

- - svtreffit1.jpg

Sähkömiehet tulevat treffeille avoimesti kotiin ja käyvät läpi asunnon sähköistyksen. Treffien lopuksi saa korjaus- ja parannusehdotuksia sekä tarkastustarran sähkötauluun. Sen pidempään suhteeseen ei näillä treffeillä sitouduta.

Soitto sähkömiehelle ja treffit järjestyvät helposti Koivumankkaan Sähkön Teemu Surakan kanssa. Sovittuna aikana sähkömies kolkuttaa ovelle ja tuo mukanaan työkalunsa. Pieni keskustelu ja Teemu on mittareineen jo sähkökeskuksen kimpussa. Vuonna 1959 rakennetun talon asunnosta mitataan myös oikosulkuvirrat sekä katsotaan koteloinnit. Sähkötaulu tutkitaan muutoinkin tarkoin.

Kaikki toimii kuten pitää. Pientä sanomista tulee heti treffien alussa, kun sulakkeiden merkinnät ovat vanhassa asunnossa hieman puutteelliset. Kun lupaan ne korjata, ei suhteeseen tule säröä heti alkumetreillä. Samalla löytyy vaaranpaikka. Osasta sulakepidikkeitä puuttuu lasi. Ne on syytä laittaa ja poistaa sähköiskun riski.

Asuinmukavuutta ja energiatehokkuutta

Kun sähkökeskus on todettu toimivaksi ja turvalliseksi, lähdetään kierrokselle asunnon muihin huoneisiin. Tässä vaiheessa tulee jo kiitostakin runsaista pistorasioista. Asunnossa on toteutettu muun remontoinnin yhteydessä myös pienimuotoinen sähköremontti, jossa on lisätty lähinnä sähkö- ja antennipistokkeiden määrää. Treffit siis sujuvat positiivisissa merkeissä.

Eteisessä tulee kehuja myös liiketunnistimin varustetuista valaisimista. Energiatehokkuuteen kiinnitetään huomiota myös muualla ja Teemu ehdottaa liiketunnistinta myös alakerran wc-tiloihin. Valaisimissa on jo loistelamput ja asunnossa on myös led-valaistusta, joten valaistukseen ei tule muita mainintoja.

Asuntoon on asennettu myös kytkin, jolla sähköt saadaan katkaistua yhdestä kytkimestä muualta paitsi kylmälaitteista, keittiön kellollisista laitteista ja eteisen valaistuksesta. Näin saadaan kaikista laitteista katkaistua herätevirrat, kun asunnossa ei olla.

Energiatehokkuus on yksi asia, johon sähkötreffeillä kiinnitetään huomiota. Tässä asunnossa energiatehokkuus näyttää olevan kunnossa.

Ylijännitteeltä suojaan

Työhuoneessa Teemu kiinnittää huomionsa kolmeen tietokoneeseen, printteriin, skanneriin ja muihin tietotekniikan laitteisiin. Ylijännitesuoja? Ei löydy! Teemu kirjaa ylijännitesuojan suositukseksi sähkötreffien pöytäkirjaan.

Vaikka pistorasioita on lisätty, lojuu pojan huoneen lattialla jatkojohto. Armoton lisäys testipöytäkirjaan; huoneeseen voisi lisätä pistorasioita. Aivan oikein, mutta puolustaudun sillä, että kuusivuotias lapsi sammuttaa kaikki laitteensa jatkojohdon kytkimestä, kun ei niitä käytä! Siitä huolimatta riittävä määrä kiinteitä pistorasioita on parempi ratkaisu kuin lattialla lojuvat johdot.

Pieniä huomautuksia

Makuuhuoneen lattialla Teemu havaitsee heti pitkän jatkojohdon. Se on television antennijohto, kun antennipistorasia on nykyiseen huonejärjestykseen nähden väärässä päässä huonetta. Sähköpistoke on aivan television vieressä, joten sähköjä ei ole tarvinnut järjestää sähköjohtojen avulla. Testipöytäkirjaan kirjataan kuitenkin antennipistorasian lisäys.

- - svtreffit4.jpgAlakerrasta löytyy selvä turvallisuusriski. Pesuhuoneen vikavirtasuojalla varustettu pistorasia on liian lähellä suihkua. Asia kirjataan testipöytäkirjaan ja keskustellaan ongelman korjaamisesta. Päädytään siihen, että asennan suihkun ja pistorasian väliin pienen seinänpätkän, joka poistaa veden roiskeriskin. Näin tämäkin on kunnossa.

Varastohuoneessa on sähkökaapeli jäänyt kiinnittämättä seinään. Tästä tulee vielä huomautus testipöytäkirjaan, mutta kokonaisuudessaan kaikki oli hienosti. Kiitos tästä kuuluu varmasti sähköasentajalle, joka oli tekemässä sähköremonttia muun remontin yhteydessä.

Näin hyvä tilanne ei ole läheskään kaikissa kohteissa. Autotkin katsastetaan vuosittain, mutta jokapäiväiseen elämiseemme liittyvän sähköistyksen tarkastuksia ei tehdä monessa kohteessa koskaan. Nyt olisi aika pyytää sähkömies treffeille ja tarkastaa oman asunnon sähköistys. Lista treffeille tulevista sähkömiehistä ei löydy deittipalvelusta vaan osoitteesta www.sähkötreffit.fi.

No tietenkin treffeillä juotiin vielä kahvit ja sovittiin, että Teemu korjaa selvän turvallisuuspuutteen eli laittaa sulakekansista puuttuvat lasit paikalleen. Tehtävät työt ja parannukset eivät kuulu treffeihin, vaan niistä laskutetaan erikseen. Jokainen kuitenkin päättää itse toteutusaikataulusta ja toteutuksen laajuudesta samoin kuin siitä kuka työt tekee. Tämän pidempää suhdetta ei näistä treffeistä syntynyt.

 

Sähkötreffit selvittävät

Sähkötreffit on Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n kehittämä palvelu, jonka avulla kuka tahansa voi helposti tilata kotiinsa sähkömiehen tarkastamaan sähkölaitteiston tilan. Sähkötreffeillä selvitetään mitkä asiat kodin sähköistyksessä ovat kunnossa ja löytyykö mahdollisia puutteita ja vikoja, jotka voivat aiheuttaa vaaraa ihmisille, lemmikeille tai omaisuudelle. Samalla annetaan myös ehdotuksia, miten parantaa asuinmukavuutta ja energiatehokkuutta. Kodin sähköistys arvioidaan rakentamisajankohdan määräysten mukaan, nykyisin voimassaolevat määräykset huomioiden.

Testistä tehdään pöytäkirja, jossa kerrotaan sähköistyksen tila ja miten vikojen tai puutteiden kanssa pitäisi toimia. Samalla pöytäkirjaan kirjataan energiatehokkuutta ja asumismukavuutta parantavia ehdotuksia.

Sähkötreffeille tulevat urakoitsijat löytyvät ositteesta www.sähkötreffit.fi

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti pe 6. huhtikuuta 2012 15.03.17

Atte

Hyvä !

Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Kaksi jouluista herkkua: Junanlähettäjän totikakku ja banaanikakku

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta. Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Banaanikakku on mehevä herkku. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää