Turvallista valoa

26.02.2015, klo 08:20Kommentteja 0

Valaisimet aiheuttavat vuosittain lukuisia palohälytystehtäviä. Suurin osa näistä olisi ehkäistävissä.


Suomessa tilastoitiin vuonna 2012–2013 hieman alle kaksisataa valaisimiin liittyvää palohälytystehtävää. Näistä suurin osa johtui vikaantuneista laitteista, loput selittyivät väärillä käyttötavoilla. (Lähde: Tukes. Tarkasteluväli 2/2012-2/2013)

Sähköinfo Oy:n tekninen asiantuntija Jenna Kauppila huomauttaa, että turvallisuuteen kannattaisikin kiinnittää huomiota jo valaisin- ja lamppuostoksilla.

– Vanha sanonta, että halvalla ei saa hyvää, pitää kyllä aika usein paikkansa. Turvallisinta on valita kalliimpi tuote ja tunnetumpi merkki. On myös hyvä muistaa, että pelkkä CE-merkki ei takaa sitä, että tuote olisi turvallinen.

Kauppila kehottaa myös harkitsemaan toisenkin kerran sitä, että kannattaako valaisinta ostaa esimerkiksi kirpputorilta.

– Kirpputorilöytö saattaa olla vaikkapa maadoittamaton ja ilman suojaeristyksiä. Johtojen haperat eristykset voivat murentua, jolloin ollaankin jo lähellä oikosulkua. Lisäksi valaisinten huonosti tehdyt kytkennät saattavat synnyttää kipinöitä.

Omat riskinsä on myös esimerkiksi sisustus- ja askarteluinnostuksen myötä markkinoille tulleissa valmiissa valaisinjohdoissa, joiden avulla voi tehdä itse valaisimen.

– Mikäli tällöin käytetään vääriä materiaaleja ja laitetaan niitä liian lähelle lamppua, niin valaisin saattaa kuumeta liikaa.

Sijoittelulla on väliä

Suojaetäisyydet pitäisi huomioida tietenkin myös valaisinten sijoittelussa. Tämä korostuu erityisesti silloin, kun valaisimissa käytetään voimakkaasti kuumenevia halogeenilamppuja.

– Polttavan kuumat halogeenit eivät ole paras lamppuvalinta lastenhuoneeseen. Halogeenilamppuja ei pidä käyttää myöskään tekstiilien lähellä, ne eivät ole paras valinta esimerkiksi lukuvaloiksi sängyn päätyyn. Lukuvalot pitäisi ylipäätään kiinnittää niin korkealle, että ne eivät peity vahingossa vaikkapa tyynyillä.

– Helposti kiinnitettävät, mutta myös helposti putoavat klipsuvalaisimet eivät ole hyvä valinta minnekään.

Kauppila vinkkaa, että lamppujen kuumentava vaikutus on hyvä huomioida myös vaikkapa keittiön valaistusta miettiessä.

– Keittiön kaapin alareunan valaisimella saattaa olla vaikutusta siihen, miksi sen lähellä säilytettävä ruoka pilaantuu tavallista nopeammin…

Tiedä mitä teet

Kauppila muistuttaa, että myöskään valaisinten liittäminen kattoon sokeripalan avustuksella ei ole aina ihan yksinkertaista.

– Hyvä yleissääntö on, että mikäli et ehdottomasti tiedä, mitä olet tekemässä, niin pyydä apuun ammattilaista. Esimerkiksi vanhoissa kiinteistöissä saattaa olla valaisinliitäntöjä ilman maadoituspaikkaa. Voi myös olla, että niiden johdoissa ei ole värikoodeja tai värikoodit ovat erilaisia kuin nykyään käytetyt. Pahimmassa tapauksessa innokas tee-se-itse-henkilö kytkee lampun jännitteiseksi ja vaarantaa näin sekä itsensä että läheistensä terveyden.

Valaisimissa pitää olla merkintä siitä, minkä tehoisia lamppuja siinä voi maksimissaan olla. Raja-arvoja kannattaa noudattaa.

– Teholtaan liian suuri lamppu, voi kuumentaa valaisimen ja aiheuttaa sähköpalon, Kauppila korostaa.

Varo kuristinta!

Valaisinpaloissa on kuitenkin yksi syyllinen ylitse muiden. Kyseessä on loisteputken ylikuumentunut tai muuten vioittunut kuristin – eli liitäntälaite, rautasydäminen kuparikäämi, joka rajoittaa virran putkikoolle sopivaksi.

– Vanhojen loisteputkien kuntoa kannattaa tarkkailla. Jos putki ei syty heti tai se vilkkuu tai putki on tummentunut, niin sekä putki että sen sytytin kannattaa vaihtaa.

Kauppila kertoo, että kuristimilla varustetut loisteputkivalaisimet katoavat energiatehokkuusvaatimuksista markkinoilta vuonna 2017.

– Kun loisteputkivalaisimia hankkii tai uusii, niin kannattaa valita valaisin, jossa on energiatehokkaat elektroniset liitäntälaitteet.

Kauppila muistuttaa myös niin loisteputkivalaisinten kuten muidenkin valaisinten puhdistuksen merkityksestä.

– Huonepöly kannattaa pyyhkiä pois silloin tällöin kuivalla rätillä, kun valaisimesta on ensin otettu valot pois. Tämä pienentää osaltaan palovaaraa. Kun kuvut, heijastimet ja ritilät on pyyhitty, niin usein valaisin antaa myös enemmän valoa.

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Brandxpictures

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää