Ulos jatkojohtoviidakosta?

28.09.2015, klo 12:56Kommentteja 0

Jos sisällä tai pihamaalla alkaa näkyä liikaa jatkojohtoja, niin kannattaa harkita uusien pistorasioiden asentamista. Tämä edistää usein myös sähköturvallisuutta.


Jatkojohto on oiva keksintö, maltillisesti käytettynä. Tilanne muuttuu, kun jatkojohtojen määrä kasvaa.

Jatkojohtoviidakot eivät varsinaisesti ilahduta silmää, ne keräävät pölyä, ovat alttiita vaurioille ja saattavat vaikkapa kampittaa ohikulkijan.

Varsinkin monissa vanhemmissa suomalaiskodeissa jatkojohtoja kiemurtelee paljon. Sähköistys on tehty vastaamaan rakennusajan olosuhteita, mutta vuosien varrella sähkölaitteiden määrä on kasvanut oleellisesti.

Aivan poikkeuksellista ei ole sekään, että uudiskohteessa pistorasioiden määrä alimitoitetaan.

Uusissa pistorasioissa on valinnan varaa

Kun pistorasioiden määrä tuntuu liian vähäiseltä, niin kannattaa kutsua sähkömies paikalle arvioimaan tilanne.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n tekninen johtaja Esa Tiainen huomauttaa, että uusien pistorasioiden asentaminen ei ole välttämättä niin iso työ, mitä maallikko helposti ajattelee.

– Esimerkiksi vanhan pistorasian paikalle saa usein melko helposti sijoitettua uuden rasian, jossa on paikka useammalle pistokkeelle.

Hän huomauttaa, että pistorasioiden ulkonäössäkin on nykyään valinnan varaa.

– Pistorasianvalkoinen on saanut rinnalleen monia muita värejä. Vanhaan taloon voi myös laittaa vaikkapa retrotyylisen uuden pistorasian.

Aina pelkkä uusien pistorasioiden asentaminen ei ole riittävä ratkaisu:

– Varsinkin vanhoissa kerrostaloasunnoissa ja rintamamiestaloissa voi olla tarvetta laajentaa sähkökeskusta niin, että mitoitus vastaa kuormitusta. Kerrostaloissa tällaisen työn tilaaminen saattaa kuulua taloyhtiön tehtäviin.

Monta kärpästä yhdellä iskulla

Tiainen muistuttaa, että kun sähkömiehen kutsuu paikalle, niin ammattimiehen vierailusta kannattaa ottaa kaikki irti.

– Kannattaa mainita, jos vaikkapa sulakkeet palavat usein. Sähkömieheltä voi kysyä myös vinkkejä esimerkiksi valaistukseen. Sähkölämmitteisessä talossa olisi järkevää, että hän tarkistaisi lämmityksen ohjaukset ja säädöt.

– Samassa yhteydessä voisi ehkä miettiä myös automaatiomahdollisuuksia, vaikkapa valot automaattisesti sytyttävää ja sammuttavaa liiketunnistinta tuulikaappiin, wc-tiloihin tai vaatehuoneeseen.

Sähkömiehen tehtäviin kuuluu luonnollisesti myös pistorasioiden korjaus, mikäli niissä on vikaa.

– Maallikko saa irrottaa vain pistorasian suojuksen, mikäli se on tarpeen esimerkiksi maalauksen tai tapetoinnin takia.

– Kaikki sähköasennukset ovat luvanvaraista ammattityötä, niin kodeissa kuin vapaa-ajan asunnoillakin, Tiainen muistuttaa.

Eipäs näpelöidä pistorasiaa!


Konttaamisikäiset ja vähän isommatkin taaperot tutkivat innokkaasti maailmaa. Usein he ovat aivan erityisen kiinnostuneita pistorasioista ja jatkojohdoista. Lapsiperheessä vapaana olevat pistorasiat kannattaa tukkia muovisilla suojatulpilla!


Kun käytät jatkojohtoja ulkona, niin muista:

– Ulkona saa käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja kumisia jatkojohtoja. Johto on kytkettävä maadoitettuun ulkopistorasiaan. Sähköä ei saa johtaa sisäpistorasiasta ulkotiloihin.

– Ulkopistorasian vikavirtasuojakytkin täydentää sulakkeen antamaa suojaa. Mikäli ulkopistorasiassa ei ole vikavirtasuojakytkintä, niin se voidaan asentaa siihen myös jälkikäteen. Tarjolla on sekä kiinteitä että irrotettavia malleja.

– Ulkokäytössä jatkojohdot ovat erityisen alttiita mekaaniselle kulumiselle ja vaurioille. Jos jatkojohdon ulkovaippa on rikki, niin se on poistettava heti käytöstä! Vioittunutta johtoa ei saa teippailla, se on lyhennettävä tai korvattava uudella.

– Muista aina – sekä ulkona että sisällä – irrottaa johto pistotulpasta eikä itse johdosta vetämällä. Tämä auttaa osaltaan johdon liitoksia pysymään ehjinä.

– Jatkojohtoja ei ole turvallista ketjuttaa. Hanki riittävän pitkä jatkojohto.

– Sähkömies voi asentaa ulkopistorasioita ja valoja myös pihamaalle. Piharakennuksetkin on yleensä helppo sähköistää. Maakaapelin asentaminen ja kaivuutyöt sujuvat vaivattomasti sulan maan aikaan.

Teksti: Matti Välimäki

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää