Vilkkuvissa loisteputkilampuissa palovaara
18.09.2014, klo 08:43•Kommentteja 0
Vanhat loisteputkivalaisimet saattavat vikaantuessaan, vilkkuessaan kuumeta jopa yli 200 asteisiksi. Kuumeneminen aiheuttaa palovaaran.
Useimmissa loisteputkivalaisimissa piilee palovaara, josta moni ei ole tietoinen. Jos valaisimeen tulee vika, se saattaa kuumeta hetkessä yli 200-asteiseksi ja aiheuttaa tulipalon. Helposti vaihdettavissa oleva toimintahäiriön tunnistava turvasytytin on edullinen turva tulipalojen varalta.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tilastojen mukaan valaisin on toiseksi yleisin sähköpalojen aiheuttaja Suomessa. Toisin kuin kärkipaikkaa pitävän sähkölieden kohdalla, valaisinpaloissa syttymissyynä on lähes aina itse valaisin, ei sen käyttövirhe. Toisin sanoen valaisimiin tulee jokin vika, jonka seurauksena ne palavat.
Yksi yleisimmistä palohälytyksiä aiheuttavista valaisintyypeistä on loisteputki. Viime kuukausien aikana Pelastustoimen hälytystehtävien joukossa on ollut kymmenkunta keskisuuren tai suuren rakennuspalon sammutustehtävää, joiden syynä on ollut syttynyt valaisin. Esimerkiksi heinäkuussa loisteputkivalaisimia ylikuumeni valtioneuvoston juhlahuoneisto Smolnassa.
Vanhat loisteputkivalaisimet riski
Loisteputkivalaisin, jossa on magneettinen kuristin, muodostaa vikaantuessaan vakavan riskin. Kun putkesta vuotaa kaasua, perinteinen sytytin yrittää sytyttää putkea turhaan. Valaisimen komponentit voivat tällöin kuumentua erittäin nopeasti yli 200-asteisiksi ja sytyttää esimerkiksi ympäröivät rakenteet palamaan.
Markkinoilla on myös elektronisella kuristimella varustettuja loisteputkilamppuja, joissa samanlaista vaaraa ei ole, mutta magneettiset loisteputkivalaisimet ovat Suomessa elektronisia huomattavasti yleisempiä. Elektroninen turvasytytin tunnistaa myös muita vikoja valaisimesta, jotka toteutuessaan voivat aiheuttaa tulipalon.
– On oikeastaan pöyristyttävää että tavallisia palovaarallisia sytyttimiä saa ylipäänsä myydä. Mielestäni yksi iso askel kiinteistöjen paloturvallisuuden parantamisessa olisi kieltää perinteisten sytytinten myynti kokonaan. Monissa yrityksissä käytetään paljon loisteputkivalaisimia. Vikatilassa olevaa loisteputkivalaisinta ei pysty aina havaitsemaan silmämääräisesti ellei se vilku tai särise, toteaa vahingontorjuntapäällikkö Niko Satto Ifistä.
Edullinen ja yksinkertainen ratkaisu
– Tämä koko ongelma on ratkaistavissa helposti ja melko edullisesti. Kun perinteiset sytyttimet korvaa elektronisilla turvasytyttimillä, ne eivät yritä sytyttää vikaantunutta putkea eivätkä siten kuumenna valaisinta, sanoo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö ja Suomen Palontutkijat ry:n puheenjohtaja Tuomas Pälviä.
Vilkkuvat loisteputket kannattaa vaihtaa heti eikä jättää niitä vilkkumaan tunneiksi. Kun loisteputki vilkkuu, kuumenee yleensä kuristin aiheuttaen palovaaran. Normaalisti palava loisteputkivalaisin ei yleensä kuumene vaarallisesti. Jos esimerkiksi kotona loisteputki alkaa vilkkua, kannattaa valaisin sammuttaa ja hakea uusi putki kaupasta.
Viimeistään loisteputkea vaihtaessa kannattaa vaihtaa valaisimeen myös elektroninen sytytin. Elektronisia sytyttimiä löytää esimerkiksi internetistä kirjoittamalla hakukenttään turvasytytin. Elektronista sytytintä ei tarvitse vaihtaa jatkossa jokaisen loisteputkivaihdon yhteydessä kuten vanhempia magneettisia sytyttimiä. Näin myös sytyttimien hintaero tasaantuu.
Nykyaikaiset loistevalaisimet toimivat elektronisella kuristimella ja niissä ei vastaavaa paloriskiä ole. Kuitenkin jopa yli 90 prosenttia Suomessa käytössä olevista loisteputkivalaisimista on vanhoja ja varustettu magneettisella kuristimella.
Turvasytytin on vain viisi euroa tavallista sytytintä kalliimpi. Kun niitä ostaa esimerkiksi sata kappaletta kerralla yrityksen tarpeisiin, hintaero putoaa pariin euroon.
– Se on todella pieni summa, kun kyse on paloturvallisuudesta. Myös sähkölasku pienenee ja lamppujen vaihtoväli pitenee, jos lamput toimivat kuten pitääkin. Normaalisti tavalliset sytyttimet vaihdetaan aina loisteputken vaihdon yhteydessä. Turvasytyttimien käyttöikä on moninkertainen normaaleihin sytyttimiin verrattuna, joten turvasytyttimiä ei tarvitse vaihtaa yhtä usein.
Sytyttimen saa säädösten mukaan vaihtaa itse. Mutta jos vaihtamisesta on epävarma, kannattaa työ jättää sähköasentajalle tai kiinteistöhuollon ammattilaiselle.