Bittirahan vuosi

21.02.2018, klo 14:11Kommentteja 0

Bittiraha nousi joulukuussa iltapäivälehtien otsikoihin, kun Bitcoineja aikoinaan hankkineista tuli yhtäkkiä miljonäärejä – Suomessakin. Mitä jokaisen onkin hyvä tietää kryptorahasta?

Jos olisit ostanut Bitcoineja sadalla eurolla seitsemän vuotta sitten 10 sentin kappalehintaan, ja myynyt viime joulukuussa 15 000 euron kurssilla, olisit nyt 10 miljoonaa euroa rikkaampi.

Tällä hetkellä Bitcoinin kurssi on vahvassa syöksykierteessä. Optimistisimmat arviot lähivuosien kurssista liikkuvat sadoissa tuhansissa, jopa miljoonissa euroissa.

Bitcoin on kuitenkin erittäin epävarma sijoituskohde, korostavat finanssilaitokset ja pankit. Kurssit voivat heittelehtiä 20 prosenttia päivässä, eikä kurssikehitystä voi ennustaa. Sijoitukset voivat yhtä hyvin romahtaa kuin noustakin.

Perheen piensijoittajan tuleekin huomioida, ettei Bitcoiniin – eikä muihinkaan kryptovaluuttoihin - pidä koskaan sijoittaa enempää kuin on varaa hävitä!

 

Digitaalista kultaa

Bitcoin perustuu lohkoketjuksi kutsuttuun hajautettuun ja netissä avoimena säilytettävään tilikirjaan. Bitcoineja tuotetaan louhinnan avulla, jossa todistetaan salakirjoitettujen tilitapahtumien oikeellisuus erittäin raskaan ja murtovarman laskennan avulla.

Bitcoinia on verrattu kultaan. Vertaus on sikäli oikea, että kolikkoja on saatavissa vain rajoitettu määrä, enintään 21 miljoonaa kappaletta. Kullasta poiketen Bitcoineista ei voi kuitenkaan valmistaa vaikkapa koruja eikä käyttää elektronisissa komponenteissa.

Mutta Bitcoinin todellinen arvo onkin sen ympärille syntyneessä maailmanlaajuisessa teollisuudessa, sekä louhintafarmien, tietokoneiden, palveluiden ja yhteiskunnan nopeasti etenevässä digitalisaatiossa.

Nykyään myös finanssilaitokset tutkivat lohkoketjujen soveltuvuutta sijoitustoimintaan ja pankkien välisiin sopimuksiin ja rahasiirtoihin.

Miten Bitcoineja hankitaan?

Bitcoinien hankinta tehdään siihen erikoistuneen vaihtopalvelun (kryptopörssi) kautta, jossa voidaan myös säilyttää hankitut kolikot. Helpoiten pääsee alkuun kotimaisesta Coinmotion.com/fi-palvelusta käsin.

Jos myös Ethereum, LiteCoin ja Bitcoin Cash -kryptovaluutat kiinnostavat, vasta-alkaja suuntaa Coinbase.fi -palveluun. Coinbase toimii 22 maassa ja tarjoaa kaikki peruspalvelut bittirahan hankintaan ja maksusiirtoihin.

Pitemmälle edistyneelle voi suositella vaikkapa monipuolisempia Binance ja Bitfinex -vaihtopalveluja. Näissä on tarjolla myös vaihtoehtoisia kryptovaluuttoja. Maailmassa toimii lisäksi 100 muutakin kryptopörssiä, jotka kattavat noin 1500 kryptovaluuttaa – valinnan varaa siis riittää.

Vaihtopalvelut vaativat varsin tarkkoja henkilöllisyystodennuksia. Passi, ajokortti, pankkiyhteys, puhelinnumero, valokuva, sähköpostiosoite ja kotiosoitteeseen tullut lasku onkin hyvä varata käsille ennen tilin luontia.

 

Kryptoraha talteen kryptolompakkoon

Vaihtopalvelut tarjoavat turvallisen tavan säilyttää kryptovaluuttoja pilvipalveluissa. Pörsseihin on kuitenkin tapahtunut vakavia tietomurtoja, ja käyttäjien kryptosijoitukset ovat haihtuneet tuhkana tuuleen.

Selustan varmistamiseksi on suositeltavaa siirtää kryptovaluutat vaihtopalvelusta omaan kryptolompakkoon. Bitcoinien säilytykseen käytetään yleisimmin ilmaista Electrumlompakkoa, joka toimii Mac/Windows/Linux-käyttöjärjestelmillä sekä älypuhelimilla. Jaxx on myös toinen suosittu lompakko.

Vielä varmempaa on siirtää kryptoraha erilliselle usb-tikulla toimivalle lompakolle. Näistä tunnetuimpia ovat Ledger Nano ja Trezor. Etuna lompakkoa säilytetään turvallisesti tietokoneen ulkopuolella, ja sen käyttö varmistetaan vaihtuvalla numerosarjalla.

 

Miten Bitcoinia verotetaan?

Verolain mukaan virtuaaliset kryptovaluutat eivät ole rahaa, omaisuutta eivätkä sijoitusinstrumentteja kuten pörssiosakkeet.

Tappiota kryptovaluuttakaupoista ei siksi voi vähentää verotuksessa luovutustappioina. Vasta kun voitot realisoidaan euroiksi ja siirretään pankkitilille, niistä tulee maksaa noin 30 prosentin pääomatulovero.

Tulot ilmoitetaan verottajalle mieluiten heti realisoinnin tapahduttua. Vaihtoehtoisesti kuitit ja selvitykset voidaan liittää seuraavaan veroilmoitukseen.

 

Lohkotekniikka avuksi sähkönjakeluun

Bittirahan louhinta kuluttaa paljon sähköä, sillä louhinta tapahtuu massiivisten palvelinfarmien avulla. Arviot vaihtelevat 5–40 prosentin välillä maakohtaisesta sähköntuotannosta.

Energiateknisesti ja ekologisesti bittirahan yleistyminen on siis kestämättömällä pohjalla. Ratkaisuksi kehitetään vähemmän energiaa kuluttavia kryptovaluuttoja. Näissä tilikirjan todistaminen ei vaadi enää raskasta laskentaa.

Lohkoketjujen avulla kehitetään myös uusiutuvan energian hajautettua tuotantoa, jakelua ja maksuliikennettä tukevia ratkaisuja. Näitä ovat muun muassa Pylon, Power Ledger. GRID+ ja 4New -kryptoalustat. Kehityksessä ovat mukana yhdysvaltalaiset sähköverkkoyhtiöt.

Euroopassa saksalainen Siemens-yhtiö innovoi myös sähkönjakelun lohkoketjuhallintaa New York Transactive Grid -verkon kanssa. Arvioiden mukaan lohkoketjupohjainen sähkön tuotanto ja jakelu on kaupallisesti kypsää noin 5-10 vuoden kuluttua.


Teksti: Pekka Tolonen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Energiateollisuuden Jukka Leskelä: Ilmastohaaste on ratkaistavissa

Energia-alaa edustavan Energiateollisuuden (ET) toimitusjohtaja Jukka Leskelä pitää hyvänä, että hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n viesti kannustaa päättäjiä rohkeaan ilmastopolitiikkaan. Haaste on ratkaistavissa. Ilmastotutkijoiden sanoma on vakava, mutta ei lamaannuttava. Lue lisää

Uutiset

Sähkönkäyttöön tarvitaan joustoa

Sähkön tuotantotapojen muutos tarvitsee tuekseen kulutusjoustoa. Joustoa tarvitaan, kun sähköä tuotetaan yhä enemmän auringolla ja tuulella. Mitä sähkön kulutuksen jousto on ja voimmeko me itse tehdä jotain? Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Taloyhtiöt mukaan energiansäästöviikolle

Ensi viikolla vietetään jälleen energiansäästöviikkoa. Myös taloyhtiöissä kannattaa osallistua ja taltuttaa omalta osalta energiahukkaa. Pienillä toimilla saadaan pidettyä taloyhtiön energiakustannuksia kurissa. Lue lisää

Liikenne

Uusi ennätys sähköautojen myynnissä

Sähköautojen myynnissä tehdään uusia ennätyksiä kuukausittain. Syyskuu ei tehnyt tähän vallitsevaan trendiin poikkeusta. Norjassa myydyistä uusista henkilöautoista 60 prosenttia oli ladattavia ja kokonaismyynnistä 45 prosenttia oli täyssähköautoja. Lue lisää

Vertailut

Sähköautolla pienimmät päästöt

Sähköauton lähipäästöt ovat nolla. Niiden lisääntymisellä onkin tulevaisuudessa iso merkitys kaupunkikeskustojen ilmanlaatuun. Myös elinkaaripäästövertailussa sähköautot menestyvät polttomoottoriautoja paremmin. Lue lisää

Lämmitys

Omakotitalon syksyiset huoltovinkit

Omakotitalossa ja muussa pientalossa asuvan on hyvä tarkistaa kiinteistön kunto ennen pakkasia. Pienellä vaivalla vältytään jäätyneiden putkien, lämmityksen riittävyyden tai veden tulvimisen kaltaisilta ongelmilta. Lue lisää

Kodintekniikka

Paristot ja akut ovat haluttua uusioraaka-ainetta

Paristokierrätyksen kauppakirettätyksen 10-vuotismerkkipäivää on syytä juhlia. Kymmenen vuoden aikana helposti saavutettavat keräyspisteet ovat lisänneet kierrätysintoa ja materiaalikierrätys kehittynyt huimasti. Lue lisää

Laiteuutuudet

Puhelin, joka kestää töissä ja vaativissa oloissa

Matkapuhelimen tai tabletin rikkoutuminen on varmasti jokaiselle tuttua. Oletko miettinyt miten nämä laitteet voivat kestää ihmisillä, jotka tekevät vaativia huolto- tai korjaustöitä ulkona sateessa ja pakkasessa vaativissa maasto-olosuhteissa? Heitä varten on kehitetty lujitettuja tietokoneita ja tabletteja sekä nyt myös puhelin. Lue lisää

Blogi

Jiäkuapin piällä on kualkiäryleitä

Ja se piaru, joka ruustinnalta pääsi, olokoho mun, ilmootti pappilan piika viarihillen. (Vanha pohjalainen sanonta). Pidän kotimaanmatkailusta. Kun reissaan, niin mukanani on aina pieni ruutuvihko, johon teen merkintöjä. Kerään Suomen eri alueiden värikkäitä sananlaskuja ja yksittäisiä murresanoja. Lue lisää