Bittirahan vuosi

21.02.2018, klo 14:11Kommentteja 0

Bittiraha nousi joulukuussa iltapäivälehtien otsikoihin, kun Bitcoineja aikoinaan hankkineista tuli yhtäkkiä miljonäärejä – Suomessakin. Mitä jokaisen onkin hyvä tietää kryptorahasta?

Jos olisit ostanut Bitcoineja sadalla eurolla seitsemän vuotta sitten 10 sentin kappalehintaan, ja myynyt viime joulukuussa 15 000 euron kurssilla, olisit nyt 10 miljoonaa euroa rikkaampi.

Tällä hetkellä Bitcoinin kurssi on vahvassa syöksykierteessä. Optimistisimmat arviot lähivuosien kurssista liikkuvat sadoissa tuhansissa, jopa miljoonissa euroissa.

Bitcoin on kuitenkin erittäin epävarma sijoituskohde, korostavat finanssilaitokset ja pankit. Kurssit voivat heittelehtiä 20 prosenttia päivässä, eikä kurssikehitystä voi ennustaa. Sijoitukset voivat yhtä hyvin romahtaa kuin noustakin.

Perheen piensijoittajan tuleekin huomioida, ettei Bitcoiniin – eikä muihinkaan kryptovaluuttoihin - pidä koskaan sijoittaa enempää kuin on varaa hävitä!

 

Digitaalista kultaa

Bitcoin perustuu lohkoketjuksi kutsuttuun hajautettuun ja netissä avoimena säilytettävään tilikirjaan. Bitcoineja tuotetaan louhinnan avulla, jossa todistetaan salakirjoitettujen tilitapahtumien oikeellisuus erittäin raskaan ja murtovarman laskennan avulla.

Bitcoinia on verrattu kultaan. Vertaus on sikäli oikea, että kolikkoja on saatavissa vain rajoitettu määrä, enintään 21 miljoonaa kappaletta. Kullasta poiketen Bitcoineista ei voi kuitenkaan valmistaa vaikkapa koruja eikä käyttää elektronisissa komponenteissa.

Mutta Bitcoinin todellinen arvo onkin sen ympärille syntyneessä maailmanlaajuisessa teollisuudessa, sekä louhintafarmien, tietokoneiden, palveluiden ja yhteiskunnan nopeasti etenevässä digitalisaatiossa.

Nykyään myös finanssilaitokset tutkivat lohkoketjujen soveltuvuutta sijoitustoimintaan ja pankkien välisiin sopimuksiin ja rahasiirtoihin.

Miten Bitcoineja hankitaan?

Bitcoinien hankinta tehdään siihen erikoistuneen vaihtopalvelun (kryptopörssi) kautta, jossa voidaan myös säilyttää hankitut kolikot. Helpoiten pääsee alkuun kotimaisesta Coinmotion.com/fi-palvelusta käsin.

Jos myös Ethereum, LiteCoin ja Bitcoin Cash -kryptovaluutat kiinnostavat, vasta-alkaja suuntaa Coinbase.fi -palveluun. Coinbase toimii 22 maassa ja tarjoaa kaikki peruspalvelut bittirahan hankintaan ja maksusiirtoihin.

Pitemmälle edistyneelle voi suositella vaikkapa monipuolisempia Binance ja Bitfinex -vaihtopalveluja. Näissä on tarjolla myös vaihtoehtoisia kryptovaluuttoja. Maailmassa toimii lisäksi 100 muutakin kryptopörssiä, jotka kattavat noin 1500 kryptovaluuttaa – valinnan varaa siis riittää.

Vaihtopalvelut vaativat varsin tarkkoja henkilöllisyystodennuksia. Passi, ajokortti, pankkiyhteys, puhelinnumero, valokuva, sähköpostiosoite ja kotiosoitteeseen tullut lasku onkin hyvä varata käsille ennen tilin luontia.

 

Kryptoraha talteen kryptolompakkoon

Vaihtopalvelut tarjoavat turvallisen tavan säilyttää kryptovaluuttoja pilvipalveluissa. Pörsseihin on kuitenkin tapahtunut vakavia tietomurtoja, ja käyttäjien kryptosijoitukset ovat haihtuneet tuhkana tuuleen.

Selustan varmistamiseksi on suositeltavaa siirtää kryptovaluutat vaihtopalvelusta omaan kryptolompakkoon. Bitcoinien säilytykseen käytetään yleisimmin ilmaista Electrumlompakkoa, joka toimii Mac/Windows/Linux-käyttöjärjestelmillä sekä älypuhelimilla. Jaxx on myös toinen suosittu lompakko.

Vielä varmempaa on siirtää kryptoraha erilliselle usb-tikulla toimivalle lompakolle. Näistä tunnetuimpia ovat Ledger Nano ja Trezor. Etuna lompakkoa säilytetään turvallisesti tietokoneen ulkopuolella, ja sen käyttö varmistetaan vaihtuvalla numerosarjalla.

 

Miten Bitcoinia verotetaan?

Verolain mukaan virtuaaliset kryptovaluutat eivät ole rahaa, omaisuutta eivätkä sijoitusinstrumentteja kuten pörssiosakkeet.

Tappiota kryptovaluuttakaupoista ei siksi voi vähentää verotuksessa luovutustappioina. Vasta kun voitot realisoidaan euroiksi ja siirretään pankkitilille, niistä tulee maksaa noin 30 prosentin pääomatulovero.

Tulot ilmoitetaan verottajalle mieluiten heti realisoinnin tapahduttua. Vaihtoehtoisesti kuitit ja selvitykset voidaan liittää seuraavaan veroilmoitukseen.

 

Lohkotekniikka avuksi sähkönjakeluun

Bittirahan louhinta kuluttaa paljon sähköä, sillä louhinta tapahtuu massiivisten palvelinfarmien avulla. Arviot vaihtelevat 5–40 prosentin välillä maakohtaisesta sähköntuotannosta.

Energiateknisesti ja ekologisesti bittirahan yleistyminen on siis kestämättömällä pohjalla. Ratkaisuksi kehitetään vähemmän energiaa kuluttavia kryptovaluuttoja. Näissä tilikirjan todistaminen ei vaadi enää raskasta laskentaa.

Lohkoketjujen avulla kehitetään myös uusiutuvan energian hajautettua tuotantoa, jakelua ja maksuliikennettä tukevia ratkaisuja. Näitä ovat muun muassa Pylon, Power Ledger. GRID+ ja 4New -kryptoalustat. Kehityksessä ovat mukana yhdysvaltalaiset sähköverkkoyhtiöt.

Euroopassa saksalainen Siemens-yhtiö innovoi myös sähkönjakelun lohkoketjuhallintaa New York Transactive Grid -verkon kanssa. Arvioiden mukaan lohkoketjupohjainen sähkön tuotanto ja jakelu on kaupallisesti kypsää noin 5-10 vuoden kuluttua.


Teksti: Pekka Tolonen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Sähköautojen latausasemien määrä vahvassa kasvussa

Sähköautojen latausasemien määrä on nelinkertaistunut 530:een neljässä vuodessa. Latauspisteitä on jo lähes 1700 ympäri Suomen. Sähköautoilu onnistuu hyvin eri puolille maatamme ja tilanne paranee koko ajan. Lue lisää

Uutiset

Jäykkä mies joogaa

Äijäjooga on tarkoitettu miehille, jotka eivät taivu tuosta vaan lootusasentoon. Se sopii heillekin, joiden sormet eivät yllä polven alapuolelle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Suomen energiantuotanto panostaa uusiutuviin

Suomessa sekä sähkön- että kaukolämmöntuotanto on saavuttanut vuodelle 2020 asetetut uusiutuvien energioiden käyttötavoitteet jo 2014. Suomessa uusiutuvien energioiden käytössä ollaan EU:ssa kärkisijoille, heti toisena Ruotsin jälkeen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Energian säästäminen taloyhtiöissä kiinnostaa enemmistöä

Suomalaisia taloyhtiön osakkaita kiinnostaa energian säästö omassa taloyhtiössään. Tutkimuksen mukaan osakkaista 64 prosenttia on valmis investoimaan taloyhtiön energian säästöön tähtääviin hankkeisiin kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Lue lisää

Liikenne

Sähköautojen latausasemien määrä vahvassa kasvussa

Sähköautojen latausasemien määrä on nelinkertaistunut 530:een neljässä vuodessa. Latauspisteitä on jo lähes 1700 ympäri Suomen. Sähköautoilu onnistuu hyvin eri puolille maatamme ja tilanne paranee koko ajan. Lue lisää

Vertailut

Saisiko olla lämmin voileipä?

Pikkunälkään, evääksi tai vaikkapa illanistujaisiin sopii hyvin lämmin voileipä eli kotoisammin sanottuna tuttu toast. Perinteinen, pulleahkoksi täytetty pieni kolmioleipä saa rinnalleen myös pariloituja panineja, wrappeja tai vaikkapa makeita ja suolaisia vohveleita, riippuu siitä, että millaisen laitteen valitsee. Lue lisää

Lämmitys

Lämpötilan nopea kohoaminen tuo riskin

Viimepäivien pakkaset ovat rasite vesikalusteille ja -putkille. Riski vesikalusteiden ja -putkien rikkoutumiselle kasvaa, kun kovat pakkaset jatkuvat useita päiviä. Sään lauhtuessa kannattaa tarkkailla putkien riskikohtia ja liitoksia tihkuvien vuotojen varalta. Ongelmia voi parhaiten ehkäistä ennakkoon, ihan kotikonstein. Lue lisää

Kodintekniikka

Uudenlaisia kahvielämyksiä

Perinteinen suodatinkahvipaketti on saanut paljon haastajia. Myös välineissä riittää mistä valita. Lue lisää

Laiteuutuudet

Vedenkeitin kuin käsilaukku, teen ystäville

Italialaisten suunnittelijoiden kädenjälkenä syntynyt elegantti, naisten käsilaukkua pehmeästi muistuttava vedenkeitin on yhdistelmä innovatiivista huipputeknologiaa ja italialaista muotoilua. Lue lisää

Blogi

Elämä on napakkaa

Kävin huonekaluliikkeessä makoilemassa. Loikoilin ensin siellä täällä, minkä jälkeen keskityin erityisesti kahteen vierekkäiseen runkopatjaan. Lue lisää