Haluatko kuulla hyvän jutun?

23.09.2019, klo 11:03Kommentteja 0

Suosittujen podcastien sisällöt vaihtelevat noloista treffimokista hyytäviin rikostarinoihin.Podcasteista, verkossa julkaistavista äänitiedostoista, on tullut osa arkeamme.

Podcasteja on helppo kuunnella älypuhelimella muiden toimien ohessa, vaikkapa kotitöitä tehdessä, koiraa ulkoiluttaessa tai autossa.

Toisaalta mielenkiintoiset tarinat eivät vaadi oheistoimintoja. Podcastia voi keskittyä kuuntelemaan missä ja milloin vain.

RadioMedian viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan liki 40 prosenttia 15–29 vuotiaista ja 35 prosenttia 30–44 -vuotiaista on kuunnellut podcasteja kuluneen kuukauden aikana. Pisimpään podcastien parissa käyttävät aikaa kuitenkin 45–54 -vuotiaat, jotka kuuntelevat podcasteja viikossa jopa puolitoista tuntia.

Luvut eivät ole ainakaan laskemaan päin.

 

Viihde vie

Podcastien tarjonta on lisääntynyt ja sisällöt ovat monipuolistuneet. Aiheet ulottuvat ihmiskunnan tulevaisuudesta treffien nolojen tilanteisiin, eettisestä sijoittamisesta hyytäviin rikostarinoihin. Oma lukunsa on podcast-sarja, jossa Star Wars -elokuvien tapahtumia käydään läpi minuutti minuutilta.

Nelonen Median sisältöjohtaja, Supla-podcast-alustasta vastaava Johannes Saukko kertoo, että keskeinen trendi on kiinnostavien henkilöiden ympärille tehdyt podcastit. Suplan hittejä ovat esimerkiksi Jaajo Linnonmaan ja Anni Hautalan Aamulypsy-radio-ohjelman podcast, vaikuttajapodcast Pyjamabileet, tubettajatähti Mmiisasin Parisuhdekriisi ja jääkiekko-teemainen Total Hockey Forever.

– Monipuolisuutta tulee myös siitä, että aiheet rajataan nykyään entistä tarkemmin. Kaikesta ei kerrota kaikkea, vaan johonkin yksittäiseen aiheeseen voidaankin sukeltaa tosi syvälle, Saukko pohtii.

Podcast-alusta RadioPlayn tuotepäällikkö Kirsi Takala arvioi, että Suomessa suosituimpia ovat viihteelliset sisällöt. RadioPlayn tämän hetken kuunnelluin podcast on näyttelijä Antti Holman Auta Antti!; hyvin ovat pärjänneet myös esimerkiksi Huorapuutarha (rikos), Kimanttia (NHL) ja Perho & Pääskysaari (Lifestyle).

– Aihealue voi olla rikos, ystävyys, urheilu, kirjallisuus tai mikä muu tahansa, mutta suosituimmat sarjat ovat viihteellisiä. Odotamme edelleen vakavamman asiasisällön aaltoa. Yksittäisenä genrenä rikos toimii hyvin ja se kerää kuuntelijoita niin miehissä kuin naisissakin. Myös tietyt lifestyle-sarjat vetävät ja niissä aiheet voivat vaihdella paljonkin.

Podcastien kukoistusta selittänevät osaltaan myös alhaiset tuotantokustannukset. Podcasteja ei tehdä kovalla rahalla, vaan hyvillä ideoilla, persoonilla ja persoonallisella tyylillä.

– Kun kenttä monipuolistuu ja kasvaa, niin podcastien tekninen laatu ja sisällön konseptointi näyttelevät kuitenkin yhä isompaa roolia. Tekijät joutuvat miettimään, että riittääkö haastattelu- tai ystävykset jutustelevat -tyyli esittämään toivotun sisällön erottuvalla tavalla, Takala huomauttaa.

 

Myös järjestöt ja yritykset innostuneet

Suomessa suuria podcast -alustoja ovat muun muassa Yle Areena, Supla ja RadioPlay. Myös esimerkiksi Spotify on lisännyt viime aikoina merkittäväsi podcast-tarjontaansa.

– Myös yhä useammat eri tahot – mediat, yritykset, järjestöt, yksityishenkilöt – julkaisevat podcasteja, ja markkinoille on tullut jopa podcasteihin keskittyviä tuotantoyhtiöitä, Takala kertoo.

Yksi asia on kuitenkin vielä ratkaisematta.

Jos kuuntelijaa kiinnostavat vaikkapa perhokalastusaiheiset podcastit, niin hän ei löydä niitä keskitetysti yhdellä haulla ja yhdestä paikkaa, vaan etsintöjä kannattaa tehdä eri alustoilta.


Kuulokkeet käytön mukaan

Podcasteja kuunnellaan yleisimmin älypuhelimella ja kuulokkeilla. Mutta minkälaiset ovatkaan hyvät kuulokkeet?

Myyntipäällikkö Toni Kiekkinen Gigantista muistuttaa, että kuulokkeita hankkiessa kannattaa miettiä, millaisissa tilanteissa musiikkia tai vaikkapa podcasteja kuuntelee.

–Urheilukäyttöön sopivat parhaiten tarkoitukseen suunnitellut, hieltä ja kosteudelta suojatut nappikuulokkeet.

– Mikäli taas käyttää kuulokkeita paljon julkisissa liikennevälineissä tai muissa paikoissa, missä on taustahälyä, niin paras vaihtoehto ovat kuppimalliset vastamelukuulokkeet.

Pohdittavaksi nousee kuitenkin myös se, kuinka paljon kuulokkeisiin haluaa investoida ja miten hyvää äänentoistoa loppujen lopuksi tavoittelee. Musiikin tosiharrastajalle hifi-ääni voi olla must; satunnaiselle podcastien kuuntelijalle se ei aina ole välttämättömyys.

Edullisimmat langalliset nappikuulokkeet, joille ei ehkä kannata odottaa kovin pitkää ikää, maksavat noin 10–20 euroa.

Laadukkaammissa, langattomissa ja korviin hyvin istuvissa urheilukuulokkeissa hintahaitari on noin 80–200 euroa.

Laadukkaimmat ja kalleimmat vastamelukuulokkeet maksavat noin 300–400 euroa. Vastamelu tarkoittaa ominaisuutta, jossa kuulokkeen mikrofoni tai mikrofonit havaitsevat ulkopuolelta tulevan melun ja kuuloke tuottaa melua vaimentavan korjaussignaalin.

Toisaalta monelle käyttäjälle myös edullisemmat 50–100 euroa maksavat kuppimalliset kuulokkeet ilman vastameluominaisuutta ovat aivan riittävän hyvä ratkaisu.

Yleisesti kuulokkeissa suunta on kohti bluetoothia ja langattomuutta, mikä lisää käytön mukavuutta.

– Kaikissa uusissa puhelinmalleissa ei nykyään välttämättä edes ole kuulokeliitäntää.

Mikäli tarkoituksena on puhua kuulokkeiden kautta paljon myös puheluita, niin kannattaa tarkistaa, kuinka hyvät mikrofonitoiminnat laitteessa on.

Jollekin tärkeä ominaisuus voi olla myös kuulokkeiden akun kesto.

– Jos mahdollista, niin kuulokkeita kannattaa kokeilla liikkeessä. Tärkeää on, että kuulokkeet istuvat hyvin päähän, Kiekkinen vinkkaa.


Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Vilma TöyräsTulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Silakkasushit tai silakkaa perulaisittain – Silakka taipuu trendikeittiön tarpeisiin

Silakasta on moneksi. On hyvä muistaa, että kotimainen luonnonkala on maukas ja monipuolinen vaihtoehto kasvatetulle lohelle tai kirjolohelle. Silakka taipuu myös nykyaikaiseen ruuanlaittoon. Lue lisää

Uutiset

Ilmastositoumus linjaa energiateollisuuden tavoitteet - Puolitetaan päästöt!

Suomen ilmastopaneelin mukaan Suomen olisi syytä olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoite on kirjattu myös hallituksen ohjelmaan. Lue lisää

Pääkirjoitus

Hinta ja ilmastoystävällisyys ratkaisevat lämmitysvalinnan

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisille tärkeimmät tekijät lämmitysratkaisun valinnassa ovat ilmastovaikutukset ja hinta. Lämpöyhtiöt ovat jo pääosin siirtyneet ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin ja samalla kestävään kehitykseen hinnoittelussa. Lue lisää

Energiatehokkuus

Suomalaiset tuntevat melko hyvin eri ruokien ilmastovaikutukset

Ruoan ilmastovaikutukset ovat nousseet vahvasti keskusteluun ilmaston lämpenemisen myötä. Tutkimuksen mukaan suomalaiset osaavat sijoittaa eri ruoka-aineet melko hyvin järjestykseen ilmastovaikutusten perusteella. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja. Lue lisää

Lämmitys

Lämpöyhtiöt kiertotalouden tekijöitä ja mahdollistajia

Ilmastonmuutoksen torjuminen ja vastuullisuusajattelu energiayhtiöiden tärkeimmät syyt siirtyä kiertotalouteen. Lämpöyhtiöt ovat vahvoja kiertotalouden tekijöitä ja mahdollistajia. Kiertotalous kaukolämpöalalla hyödyntää myös muilla sektoreilla syntyvää energiaa. Lue lisää

Kodintekniikka

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Johdoton pölynimuri, jolla voi myös mopata

Pussittomista, akkukäyttöisistä varsi-imureista on tullut erittäin suosittuja. Ja syystäkin, koska markkinoiden parhaat ovat sekä käteviä että tehokkaita. Roidmi on markkinoiden uusin laatumerkki. Todella tehokas ja innovatiivinen pölynimuri, joka osaa myös mopata lattiasi. Lue lisää

Blogi

Syksy jo saa – ja saakoon

Punertaa marjat pihlajain/ kuin verta niillä ois/ On kurkiaurat lentäneet/ jo yli pääni pois. Lue lisää