Helposti herkullista

28.05.2017, klo 17:18Kommentteja 0

Oletko joskus miettinyt miten huippuravintoloissa onnistutaan aina luomaan maukkaita annoksia ja juuri sopivan kypsinä. Ammattitaitoa, kyllä sitäkin, mutta myös oikeat apuvälineet.

Monet ammattikokit kypsentävät lihat, kalat, vihannekset ja muut tarkkuutta vaativat aineet tyhjiössä. Ranskassa puhutaan hienosti sous videsta, joka tarkoittaa tyhjiössä. Menetelmässä ruoka pakataan tiiviisiin tyhjiöpakkauksiin ja ne kypsennetään pitkään tasaisen alhaisessa lämpötilassa vesihauteessa.

Saimme kokeiltavaksi Melissan sous vide -kiertolämmittimen ja Unold tyhjiöpakkaajan. Tyhjiöpakkaaminen ja ruuan valmistaminen sous vidella on helppoa ja yksinkertaista. Pitkä kypsennys tasaisessa alhaisessa lämpötilassa säilyttää ruuan mehevänä ja maukkaana.

Raaka-aineet pakataan mausteineen tyhjiöpussiin, joka tyhjiöidään tyhjiöpakkaajalla. Tiiviissä tyhjiöpakkauksessa ruoka kypsyy omissa nesteissään yhdessä lisättyjen mausteiden ja marinadien kanssa. Menetelmällä kypsennettäessä säilyvät ruuan vitamiinit, mineraalit sekä mehut ja ruuan maku paranee. Lopputulos on perinteistä ruuanvalmistusta terveellisempää ja maukkaampaa.

Sous vidella kypsennetty liha on mureampaa. Menetelmällä saa myös hieman edullisemmista lihoista, kuten lavasta, potkasta tai kyljestä maistuvaa ja mureaa. Nämä kehonosat ovat usein myös maukkaampia kuin kalliimmat osat, kunhan ne saa kypsennettyä mureaksi, juuri oikeaan kypsyysasteeseen.


Helppokäyttöinen ja vaivaton

Sous vide -kiertolämmittimen käyttö on helppoa. Lisäät vain isoon kattilaan vettä, asetat Sous videen lämpötilan ja kypsennysajan, lisäät veteen tyhjiöpakatun lihan, kalan, vihannekset tai hedelmät. Voit kypsentää samaan aikaan kaikki ruoka-aineet, joiden kypsennyslämpötila on sama.

Sous vidella on vaikeaa ylikypsentää ruokaa, joten lopputulos on pääsääntöisesti erinomainen. Kypsennyksen jälkeen esimerkiksi liha käytetään lyhyesti pannulla tai grillillä, jotta se saa myös maukkaan värin. Liha sopiikin erinomaisesti sous vide -kypsennykseen.

Sous vide -kypsennystä voi suositella naudan-, vasikan- ja porsaanlihalle sekä riistalle, kanalle, kalkkunalle ja ankalle, kalalle, hummerille ja simpukoille, useimmille juureksille ja vihanneksille sekä hedelmille.


Tyhjiöpakkauksessa säilytät

Sous vide -kiertolämmitin vaatii rinnalleen tyhjiöpakkaajan. Tyhjiöpakkaaja on monipuolinen keittiönone, jonka avulla parannat myös ruuan säilyvyyttä. Poistamalla happi pakkauksesta, säilyvät monet ruoka-aineet kauemmin ja turha ruokahävikki vähenee.

Luonnossa marjastavat, sienestävät ja metsästävät saavat luonnonantimet säilöön jo vaikka mökillä. Esimerkiksi mustikat säilyvät tyhjiöpakattuina jääkaapissa kaksi viikkoa. Tyhjiöpakkaaminen säästää myös tilaa pakastimessa.

Teksti: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Sähköautojen latauspisteiden asennukseen luvassa tukea

Suomessa on tavoitteena, että liikenteessä olisi 250.000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Tämä vaatii latauspisteiden asentamista kotipihoille ja työpaikoille, joissa autot ovat parkissa valtaosan vuorokaudesta. Lue lisää

Uutiset

Jäykkä mies joogaa

Äijäjooga on tarkoitettu miehille, jotka eivät taivu tuosta vaan lootusasentoon. Se sopii heillekin, joiden sormet eivät yllä polven alapuolelle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Valmistautuminen sähköautojen tuloon kannattaa

Kotipihat ja työpaikat ovat tärkeässä asemassa sähköautojen yleistymisessä, koska autojen lataaminen on käytännöllisintä kohteissa, joissa ne seisovat pitkään. Siksi talo- ja kiinteistöyhtiöiden pysäköintipaikkojen soveltuvuus latauspisteiden asentamiseen kannattaa selvittää viimeistään silloin, kun kohteessa tarvitaan seuraavan kerran sähkömiestä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Energian säästäminen taloyhtiöissä kiinnostaa enemmistöä

Suomalaisia taloyhtiön osakkaita kiinnostaa energian säästö omassa taloyhtiössään. Tutkimuksen mukaan osakkaista 64 prosenttia on valmis investoimaan taloyhtiön energian säästöön tähtääviin hankkeisiin kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Lue lisää

Liikenne

Sähköautojen latauspisteiden asennukseen luvassa tukea

Suomessa on tavoitteena, että liikenteessä olisi 250.000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Tämä vaatii latauspisteiden asentamista kotipihoille ja työpaikoille, joissa autot ovat parkissa valtaosan vuorokaudesta. Lue lisää

Vertailut

Saisiko olla lämmin voileipä?

Pikkunälkään, evääksi tai vaikkapa illanistujaisiin sopii hyvin lämmin voileipä eli kotoisammin sanottuna tuttu toast. Perinteinen, pulleahkoksi täytetty pieni kolmioleipä saa rinnalleen myös pariloituja panineja, wrappeja tai vaikkapa makeita ja suolaisia vohveleita, riippuu siitä, että millaisen laitteen valitsee. Lue lisää

Lämmitys

Lämpötilan nopea kohoaminen tuo riskin

Viimepäivien pakkaset ovat rasite vesikalusteille ja -putkille. Riski vesikalusteiden ja -putkien rikkoutumiselle kasvaa, kun kovat pakkaset jatkuvat useita päiviä. Sään lauhtuessa kannattaa tarkkailla putkien riskikohtia ja liitoksia tihkuvien vuotojen varalta. Ongelmia voi parhaiten ehkäistä ennakkoon, ihan kotikonstein. Lue lisää

Kodintekniikka

Uudenlaisia kahvielämyksiä

Perinteinen suodatinkahvipaketti on saanut paljon haastajia. Myös välineissä riittää mistä valita. Lue lisää

Laiteuutuudet

Vedenkeitin kuin käsilaukku, teen ystäville

Italialaisten suunnittelijoiden kädenjälkenä syntynyt elegantti, naisten käsilaukkua pehmeästi muistuttava vedenkeitin on yhdistelmä innovatiivista huipputeknologiaa ja italialaista muotoilua. Lue lisää

Blogi

Tänä vuonna emme

”Tänä vuonna me, aikuiset ihmiset, emme sitten osta toisillemme joululahjoja.” Lue lisää