Herkulliset ja helpot uuniomenat

12.09.2017, klo 07:33Kommentteja 0

Nyt kannattaa hyödyntää syksyn sato kaikin tavoin. Aina ei kuitenkaan oma sato riitä ja silloin vain kaupan kautta kotiin. Herkulliset uuniomenat maistuvat illanistujaisissa ja kotiväelle. Valmistus käy kätevästi uunissa.



Uuniomenien viettelevän maun voi tuntea jo ihan makuhermoissa. Lyömätön makuyhdistelmä on keittiömestari Ulla Liukkosen mukaan omena, kaneli, kaura ja sokeri. Ja ripaus voita viimeistelee maun.

– Yksinkertaiset ja perinteiset herkut pitävät pintansa ja tämä syys- ja talviajan klassikko on helppo valmistaa uunissa.

Liukkonen kertoo, että uuniomeniksi ei valikoida makeita lajikkeita, sillä ne päätyvät yleensä kuumetessa möyhyksi eli eivät säilytä ryhtiään.

– Sopiva omena on kovahko ja hapokas ja saahan omena olla suhteellisen reilun kokoinenkin.

Omenasta saa kodan irti näppärästi siihen tarkoitetulla keittiövälineellä ja koloon laitetaan kaurahiutale- ja kanelin sekä sokerin sekoitus ja nokare voita. Omenat ”raidoitetaan kevyesti ” siirapilla tai hunajalla. Omenaa ei kuorita, mutta jos uuniomena valmistetaan tuontiomenoista, niin ne pestään huolellisesti ennen valmistusta.

– Ei tarvitse turhaan ostaa kalliita erikoissiirappeja vaan perinteinen kotitaloussiirappi käy mainiosti ja on riittoisaa muuhunkin käyttöön. Siirapin sijasta voi käyttää hunajaakin, mutta idea on siinä, että makumaailmassa kohtaavat hapokas omena ja makea täyte ja ”liemi”.

Omenat laitetaan uuniin noin puoleksi tunniksi ja sopiva asteluku on noin 175. Välillä voi lientä vähän valella omenoiden päälle. Esimerkiksi matalareunainen uunivuoka on passeli uuniin.

– Omenat kannattaa siis maustaa oman maun mukaan ja myös niiden kypsyysaste on jokaisella vähän omanlaisensa. Itse tykkään hiukan rapsakammasta omenasta.

Uuniomenoiden kanssa Liukkonen suosittelee perinteistä vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta.

Jos omenoiden kanssa haluaa oikein hifistellä niin ei muuta kuin töpseli seinään ja erilaisia jälkiruokavaahtoja valmistamaan – vaikkapa italialaistyyppistä mascarponea.

Omena on monipuolinen raaka-aine ja Liukkosen mukaan se sopii salaatteihin ja myös helposti uunissa valmistuva omena-kaurapaistos on vaikkapa mukava välipalaherkku. Syksy on myös hilloamisen aikaa.

Työt pitävät Liukkosen kiireisenä, mutta vapaallekin jää aikaa.

– Löysin lähimaastosta ihania pieniä kantarelleja ja marinoin ne. Ne sopivat monen ruoan lisukkeeksi ja syötäviksi koristeiksi.

Suomen ruokakulttuurissa pitäisi hänen mukaan vielä paremmin hyödyntää nämä ainutlaatuiset neljä vuodenaikaa ja luonnon ainutlaatuiset antimet.

 


Ulla Liukkonen

Ulla Liukkonen on Etelä-Karjalan ruokavaikuttaja, paikallisen ruoan puolestapuhuja ja suomalaisten keittiömestareiden näkyvä vaikuttaja.Hänet palkittiin kuluneena kesänä ja ensimmäisenä eurooppalaisena korkea-arvoisilla käädyillä Keittiömestareiden maailmanliiton toimesta.

 Liukkonen työskentelee Lappeenrannassa lounasravintola Myllärin Kulmassa ja Linnoituksen Krouvissa. Hän on kiertänyt turuilla ja toreilla jo kolmisenkymmentä vuotta, tehnyt kirjoja, kertonut elämästään ja keittiöalasta lehtijutuissa sekä vieraillut tv-ohjelmissa ja tullut niiden myötä tutuksi koko kansalle.

Jokaisessa roolissaan hän muistaa aina puhua rakkaudestaan kotiseutuunsa Etelä-Karjalaan. Syksyllä energisen Ullan näkee TV5:n Komediakeittiössä,  uudessa viihdeohjelmassa, jossa yhdistyvät hauskuus ja keskinkertainen kokkaus. Koomikkokapteenit Sami HedbergJukka Rasila ja Sanna Stellan vuorottelevat älyvapaassa keittiössä vierainaan suomalaisia julkkiksia.

Kapteenit saavat joka jaksossa katsottavakseen videoita, joissa ammattikokit valmistavat teemaan sopivia annoksia. Pikaisen katselun perusteella kapteenien täytyy ohjeistaa joukkueensa reseptin ja kokkauksen saloihin.  Ulla Liukkosella on ohjelmassa Suomi 100 v vuoteen liittyvä menu.

Kaiken lisäksi hommaa häiritään erilaisilla haasteilla, joilla harvoin on mitään tekemistä itse ruoanlaiton kanssa. Mikä tahansa voi palaa pohjaan, ensimmäisenä yleensä äly.

Teksti: Mirkka Kortelainen


Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Sähköautot lataukseen kotipihalla

Sähköllä ladattavat autot tulevat lisääntymään lähivuosina merkittävästi. Tutkimusten mukaan yli 90 prosenttia latauksista tapahtuu kotona ja työpaikalla. Siksi latauspisteiden järjestäminen on tärkeää sekä taloyhtiöissä että työpaikoilla. Nyt on valmistelujen ja päätösten aika taloyhtiöissä. Lue lisää

Uutiset

Energian säästäminen taloyhtiöissä kiinnostaa enemmistöä

Suomalaisia taloyhtiön osakkaita kiinnostaa energian säästö omassa taloyhtiössään. Tutkimuksen mukaan osakkaista 64 prosenttia on valmis investoimaan taloyhtiön energian säästöön tähtääviin hankkeisiin kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Lue lisää

Pääkirjoitus

Valmistautuminen sähköautojen tuloon kannattaa

Kotipihat ja työpaikat ovat tärkeässä asemassa sähköautojen yleistymisessä, koska autojen lataaminen on käytännöllisintä kohteissa, joissa ne seisovat pitkään. Siksi talo- ja kiinteistöyhtiöiden pysäköintipaikkojen soveltuvuus latauspisteiden asentamiseen kannattaa selvittää viimeistään silloin, kun kohteessa tarvitaan seuraavan kerran sähkömiestä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Energian säästäminen taloyhtiöissä kiinnostaa enemmistöä

Suomalaisia taloyhtiön osakkaita kiinnostaa energian säästö omassa taloyhtiössään. Tutkimuksen mukaan osakkaista 64 prosenttia on valmis investoimaan taloyhtiön energian säästöön tähtääviin hankkeisiin kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Lue lisää

Liikenne

EU:n liikennepaketti linjaa liikenteen tulevaisuudet päästöt: Sähköinen liikenne vahvistuu

Ajoneuvojen päästörajojen kiristäminen vauhdittaa sähköautojen, ladattavien hybridien ja perinteisten hybridiautojen yleistymistä. Lue lisää

Vertailut

Taikinaterapiaa parhaimmillaan

Leipominen on hauskaa ja edullista. Suuritöisin vaihe eli taikinan valmistus sujuu kätevästi yleiskoneella ja leipuri voi keskittyä itse leipomiseen. Se voi olla suorastaan terapeuttista. Lue lisää

Lämmitys

Liika lämpö ei ole terveellistä eikä taloudellista

Monessa suomalaisessa taloyhtiössä huoneilman lämpötila nousee talvisin liian korkeaksi. Sopiva lämpötila huoneilmalle on 21-22 °C. Lue lisää

Kodintekniikka

Virtajohto seinään ja lenkille: Ketterästi kuntoon kotona

Taidanpa lähteä töiden jälkeen pitkälle lenkille. Ei haittaa, jos sää on räntäinen. Virtajohto seinään ja juoksumatto käyntiin. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tyhjiöblenderi – ilman hapettumista ja hävikkiä

Tyhjiöblenderi ei hukkaa ravintoaineita tai hapeta raaka-aineita. Optimaalisessa 80 kPa:n alipaineessa väri ja ravintoaineet säilytetään estämällä ainesosien ja ilman välinen kosketus. Tämä parantaa tuoreiden raaka-aineiden luonnollista makua ja saat herkullisen ja tasaisen kermamaisen koostumuksen. Vähemmän hapettumista eikä hävikkiä! Lue lisää

Blogi

Tänä vuonna emme

”Tänä vuonna me, aikuiset ihmiset, emme sitten osta toisillemme joululahjoja.” Lue lisää