Junanlähettäjän totikakku ja banaanikakku

10.12.2019, klo 19:13Kommentteja 0

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta. Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Banaanikakku on mehevä herkku.




Totikakku sopii hyvin joulupöytään tai talvisten kahvihetkien kaveriksi.

Totikakun maun viimeistelee viskin ja sokerin seos. Viski on tyylikäs mauste ja maistuu hyvältä niidenkin suussa, jotka eivät viskistä muuten välitä. Alkoholia sisältävän viskin voi korvata myös viskiesanssilla. Savuviskiäkin kannattaa kokeilla.

Näitä tarvitaan:

125 g voita tai margariinia
100 g fariinisokeria
150 g hunajaa
1 rkl vettä
2 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
175 g vehnäjauhoja

Kostutusliemi:
50 g sokeria
1 rkl viskiä (tai maun mukaan enemmän)


Uunin lämpötila: 175 astetta

Paistoaika: noin 40 minuuttia


Lämmitä uuni valmiiksi ja voitele vuoka. Sekoita rasva, fariinisokeri, hunaja ja vesi kattilassa. Sulata ainekset miedolla lämmöllä ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä seos. Lisää kananmunat yksitellen seokseen koko ajan vatkaten. Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoihin. Siivilöi jauhoseos taikinaan varovasti ja sekoita huolellisesti.

Kumoa taikina voideltuun vuokaan ja paista 30–40 minuuttia kunnes kakun pinta on kimmoisa.

Sulata sokeri kattilassa. Kun sokeri on sulanut, nosta kattila liedeltä ja lisää viski. Nosta kypsä ja kuuma kakku uunista, paina kakun pintaan reikiä haarukalla ja levitä sokeri-viskiseos kakun pinnalle, johon se imeytyy. Anna kakun jäähtyä täydellisesti ennen kuin kumoat kakun vuoasta.




Hunaja, rasva ja fariinisokeri sekoitetaan kattilassa ja sulatetaan miedolla lämmöllä.



Kun seos on jäähtynyt, lisätään kananmunat huolellisesti vatkaten. Leivinjauhe ja suola sekoitetaan vehnäjauhoihin.


Valmis taikina kumotaan voideltuun vuokaan.



Sokeri-viskiseos imeytetään kuuman kakun pinnalle. Kakun annetaan jäähtyä täydellisesti ennen kuin kakku kumotaan vuoasta.

Teksti: Petri Sallinen
Kuvat:  Tomas Basili

 


Banaanikakku on mehevä herkku

 
Banaanikakku on lasten ja aikuisten suosikki.

Baanaanin ilmaantuminen sukumme ruokapöytään ei ollut menestystarina. Tämä tapahtui 1930-luvun puolivälissä, kun isoisäni toi lapsilleen Helsingistä tuliaisina yhden banaanin. Banaani jaettiin tasan kolme lapsen kesken. Äitini mielestä ylimakea ja limainen banaani oli todellinen ällötys. Tästä huolimatta joka joulu leivottu banaanikakku on koko sukumme kestosuosikki. Suuren yleisön tietoisuuteen banaani rynnisti Suomessa vuonna 1952. Tosin Helsingin kauppahallissa banaaneja oli ollut myynnissä jo 1900-luvun alussa.

Banaanikakun maku syvenee, kun kakkua säilytetään jääkaapissa alumiinifolioon tiiviisti käärittynä muutama päivä. Banaanikakku säilyy pitkään. En tiedä, mistä banaanikakun resepti on peräisin. Käsin kirjoitettu resepti on pyörinyt vuosikymmenet vanhan keittokirjan välissä. Resepti toimii vuodesta toiseen erinomaisesti. Lisäksi se on yksinkertainen.

Silikonivuoka on keittiössäni melko uusi tulokas. Se paistaa kakuista kauniin kiiltäviä toisin kuin vanha alumiinivuoka. Silikonivuokaa ei tarvitse leivittää — kevyt sively rasvalla riittää.

Rasvan ja sokerin vaahdottaminen nopeutuu kummasti, kun yleiskoneen kulhon ja vatkaimen terän lämmittää. Lämmittämiseen riittää hanasta laskettava kuuma vesi. Ennen rasvan ja sokerin vaivaamista kulho kuivataan. Banaanit on helppo hienontaa soseeksi tehosekoittimella.

150 g voita tai margariinia
3 dl sokeri
2 kananmunaa
2 tl kanelia
1 tl hienonnettua kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
3 1/2 dl karkeita vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3-4 banaania

Uunin lämpötila: 175 astetta

Paistoaika: noin yksi tunti


Voi ja sokeri vaahdotetaan. Kananmunat lisätään seokseen yksitellen koko ajan vatkaten. Mausteet ja leivinjauhe sekoitetaan jauhoihin. Jauhoseos sekoitetaan varovasti taikinaan. Banaanit hienonnetaan tehosekoittimella. Banaaniseos lisätään taikinaan ja taikina sekoitetaan tasaiseksi. Taikina kaadetaan rengasvuokaan. Kakku paistetaan uunin alaosassa.


Banaanikakun ainekset ovat yksinkertaiset. Rasvan annetaan pehmitä huoneen lämmössä ennen rasvan ja sokerin vaahdottamista.



Yleiskone on hyvä apuväline kakkujen valmistamisessa. Vanha Kenwoodini on peräisin 1970-luvun alusta.



Banaanit hienonnetaan soseeksi tehosekoittimella.



Banaanikakku nousee reippaasti, joten vuokaa ei täytetä ääriään myöten. Kaksi kakkua syntyy samalla vaivalla kuin yksi.

Teksti ja kuvat: Petri Sallinen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

EU-alueesta vahva kansainvälinen ilmastovaikuttaja

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla. EU-komissio on esitellyt kunnianhimoisen ilmasto-ohjelman, jolla tulee olemaan maailmanlaajuisia vaikutuksia päästöjen vähentämiseen. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Sähköautoilun mukavuus näkyy – Sähköllä ajetaan paljon

Kaikki sähköautoa kokeilleet tietävät miten mukavaa sähköautolla ajaminen on. Ei olekaan ihme, että ladattavia hybridiautoja omistavat ajavat enemmistön ajoistaan sähköllä, vaikka ajomatkat eivät nouse yhdellä latauksella kuin muutamaan kymmeneen kilometriin. Myös täyssähköautoilla ajetaan paljon, kun katsotaan vuosittaisia ajokilometrejä autoa kohden. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Blogi

Elämä on juhla

Pian on joulu, sitten uusi vuosi. Sen jälkeen koittaa pitkä ja harmaa arki. Lue lisää