Kesäkeittiöstä savustimeksi

26.09.2017, klo 15:34Kommentteja 0

Sähkögrillitestissämme hyvin pärjännyt Muurikka-kesäkeittiö muuntuu moneen. Kesäkeittiöön suunniteltu savustusastia tekee sähkögrillistä savustettujen herkkujen valmistukseen sopivan keittiön.


 

Kala on perinteinen ja kevyt savustettava herkku, mutta savustamalla valmistuvat myös monet muut ruuat. Suoraan savustimesta ruokapöytään nostettu kala on todellista herkkua, mutta kannattaa kokeilla savustimen monipuolisempaa käyttöä.

Savustimeen sopivat kalan lisäksi äyriäiset ja ravut, kanalinnut, sian- ja naudanliha, lampaanliha sekä makkarat. Kesäkeittiön savustusastiassa voi valmistaa myös perunat ja vihannekset eli savustusastialla kesäkeittiö muuntuu monipuoliseksi pihauuniksi. Lisäksi ruokaan saa hienon savuaromin, jolla saa ruualle uutta ulottuvuutta vaivattomasti.

Savustusastia laajentaa kesäkeittiön käyttömahdollisuuksia. Ruokaa voi valmistaa monipuolisesti yhdellä laitteella. Savustaminen ei vaadi myöskään kokilta jatkuvaa ruuan vahtimista vaan ruuan valmistusta voi odottaa rennosti muiden ruokailijoiden kanssa.

 

Helppokäyttöinen lisävaruste

Savustusastia on erittäin helppokäyttöinen lisävaruste. Kalaa savustaessa pohjalle asetetaan savustuspurut, päälle nostetaan rasvalautanen sekä sen päälle ritilä, johon kala asetetaan. Sen jälkeen astian voi nostetaan paikalleen kesäkeittiön vastusten päälle ja kansi suljetaan.

Nyt käännetään vain termostaatista päälle mieto lämpö ja laite hoitaa loput itsekseen. Muurikan savustusastia on mukavan kookas, sinne mahtuu hyvin esimerkiksi lähes kaksikiloinen lohi.

Kokeile lihan savustamista

Savunmaku sopii erinomaisesti myös lihalle. Porsaan sisäfile, broilerin- ja kalkkunan rintafileet ja riistalihat saavat savusta maistuvan lisäaromin.

Lihan savustamisessa liha laitetaan 5 – 8 minuuttia esikuumennettuun, tyhjään savustusastiaan. Savustin toimii aluksi 15 – 20 minuuttia uunina, jonka jälkeen savustimen pohjalle lisätään kourallinen leppälastuja. Kypsennys jatkuu vielä 10 – 15 minuuttia savun kera.

Näin lihan omaa makua ei peitetä, vaan lihaan saadaan hieno savunmaku. Halutessa lihaan saa voimakkaamman savunmaun, savustuspurut voi lisätä aiemmin. Kesäkeittiöön lisättävää savustusastiaa voi hyvin käyttää ympäri vuoden. Sopiva kypsennysaika ja etenkin savunantoaika kannattaa kokeilla ja löytää itselle sopiva makuvivahde.




Savustusreseptejä löytyy täältä



Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Sähköautot lataukseen kotipihalla

Sähköllä ladattavat autot tulevat lisääntymään lähivuosina merkittävästi. Tutkimusten mukaan yli 90 prosenttia latauksista tapahtuu kotona ja työpaikalla. Siksi latauspisteiden järjestäminen on tärkeää sekä taloyhtiöissä että työpaikoilla. Nyt on valmistelujen ja päätösten aika taloyhtiöissä. Lue lisää

Uutiset

Energian säästäminen taloyhtiöissä kiinnostaa enemmistöä

Suomalaisia taloyhtiön osakkaita kiinnostaa energian säästö omassa taloyhtiössään. Tutkimuksen mukaan osakkaista 64 prosenttia on valmis investoimaan taloyhtiön energian säästöön tähtääviin hankkeisiin kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Lue lisää

Pääkirjoitus

Valmistautuminen sähköautojen tuloon kannattaa

Kotipihat ja työpaikat ovat tärkeässä asemassa sähköautojen yleistymisessä, koska autojen lataaminen on käytännöllisintä kohteissa, joissa ne seisovat pitkään. Siksi talo- ja kiinteistöyhtiöiden pysäköintipaikkojen soveltuvuus latauspisteiden asentamiseen kannattaa selvittää viimeistään silloin, kun kohteessa tarvitaan seuraavan kerran sähkömiestä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Energian säästäminen taloyhtiöissä kiinnostaa enemmistöä

Suomalaisia taloyhtiön osakkaita kiinnostaa energian säästö omassa taloyhtiössään. Tutkimuksen mukaan osakkaista 64 prosenttia on valmis investoimaan taloyhtiön energian säästöön tähtääviin hankkeisiin kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Lue lisää

Liikenne

EU:n liikennepaketti linjaa liikenteen tulevaisuudet päästöt: Sähköinen liikenne vahvistuu

Ajoneuvojen päästörajojen kiristäminen vauhdittaa sähköautojen, ladattavien hybridien ja perinteisten hybridiautojen yleistymistä. Lue lisää

Vertailut

Taikinaterapiaa parhaimmillaan

Leipominen on hauskaa ja edullista. Suuritöisin vaihe eli taikinan valmistus sujuu kätevästi yleiskoneella ja leipuri voi keskittyä itse leipomiseen. Se voi olla suorastaan terapeuttista. Lue lisää

Lämmitys

Liika lämpö ei ole terveellistä eikä taloudellista

Monessa suomalaisessa taloyhtiössä huoneilman lämpötila nousee talvisin liian korkeaksi. Sopiva lämpötila huoneilmalle on 21-22 °C. Lue lisää

Kodintekniikka

Virtajohto seinään ja lenkille: Ketterästi kuntoon kotona

Taidanpa lähteä töiden jälkeen pitkälle lenkille. Ei haittaa, jos sää on räntäinen. Virtajohto seinään ja juoksumatto käyntiin. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tyhjiöblenderi – ilman hapettumista ja hävikkiä

Tyhjiöblenderi ei hukkaa ravintoaineita tai hapeta raaka-aineita. Optimaalisessa 80 kPa:n alipaineessa väri ja ravintoaineet säilytetään estämällä ainesosien ja ilman välinen kosketus. Tämä parantaa tuoreiden raaka-aineiden luonnollista makua ja saat herkullisen ja tasaisen kermamaisen koostumuksen. Vähemmän hapettumista eikä hävikkiä! Lue lisää

Blogi

Tänä vuonna emme

”Tänä vuonna me, aikuiset ihmiset, emme sitten osta toisillemme joululahjoja.” Lue lisää