Kielten opiskelu on helppoa äänikirjoilla ja verkkokursseilla

25.11.2018, klo 16:59Kommentteja 0

Äänioppikirjoilla voi helposti ja nopeasti opetella kielten alkeita ja syventää jo olemassa olevaa kielitaitoa.Vieraiden kielten opiskeluun on tullut Otava Oppimisen palveluiden kustannuspäällikkö Mari Kyyhkysen mukaan viime vuosina paljon uusia ominaisuuksia digitalisoitumisen myötä.

Käsitys kielitaidosta on muuttunut

– Internet avasi meille maailman ihan uudella tavalla. Aina ei tarvitse matkustaa kohdemaahan ollakseen kontaktissa natiivipuhujien kanssa. Myös käsitys kielitaidosta on muuttunut: enää ei tavoitella natiivin kielitaitoa ja kiinnitetä huomiota virheisiin, vaan iloitaan myös vähäisestä kielitaidosta.

Oppimateriaalit digitalisoituvat

Mari Kyyhkynen sanoo, että oppimateriaalit ovat digitalisoituneet. Peruskoulun ja lukion tuotteet ovat saatavana myös digitaalisina, seuraavaksi digitalisoituvat aikuisopiskelijoiden ja ammattikielten materiaalit.

– Digitaalinen materiaali mahdollistaa opiskelijan yksilöllisen etenemisen, sillä opiskelija saa tehtävien oikeat vastaukset saman tien.

Luokkaopetuksessa opettajalle vapautuu enemmän aikaa opiskelijoiden yksilölliseen ohjaamiseen. Digitalisoitumisen etuna on Kyyhkysen mukaan myös materiaalien helpompi päivitettävyys.

– Tulevaisuudessa tehtävien adaptiivisuus lisääntyy, kun opiskelijalle voidaan osoittaa hänen suoritustensa perusteella oikeantasoisia tehtäviä.

Kieliteknologia menee tällä hetkellä huimaa vauhtia eteenpäin, joten kielten opetuksen ja oppimisen avuksi tulee jatkossa varmasti paljon uusia sovelluksia.

Kaikki kielen osa-alueet

– Vieraan kielen opiskelussa on tärkeää harjoittaa kaikkia kielitaidon osa-alueita, lukemista, kuuntelemista, kirjoittamista ja puhumista Jo parin kymmenen vuoden ajan painopiste on ollut suullisessa kommunikaatiossa.

Mari Kyyhkynen kertoo, miten digitaalinen materiaali mahdollistaa kaikkien kielitaidon osa-alueiden harjoittelun.

– Tekstiä voi lukea ja kuunnella, erilaiset mobiilisovellukset tehostavat sanaston ja rakenteiden harjoittelua, omia suullisia tuotoksia voi äänittää ja samalla tarkistaa oman ääntämisen.

Digitaalisessa materiaalissa äänimateriaalin tarve on huomattavasti suurempi kuin aikaisemmin. Myös videoiden määrä on kasvanut huomattavasti. Tarjolla on myös pelkkään ääneen perustuvia materiaaleja.

– Äänioppikirjoja voi hyödyntää ihan missä vain ja milloin itselle parhaiten sopii − lenkillä, automatkoilla, siivotessa.

Esimerkiksi Kuuntele ja opi -äänioppikirjoissa metodi perustuu Mari Kyyhkysen mukaan kuuntelemiseen ja toistamiseen.

– Tuotteeseen ei sisälly lainkaan oppikirjaa, ainoastaan pieni vihkonen, jossa opetetaan lyhyesti kielioppia, äänitteellä esiintyviä fraaseja eri aihepiireistä ja sanastoa.


Erilaiset mobiilisovellukset tehostavat sanaston ja rakenteiden harjoittelua. Omia suullisia tuotoksia voi äänittää.

Alkeiden kertausta tai kielikylpyä

– Äänioppikirjat soveltuvat muun muassa kielen alkeiden kertaamiseen, suullisen alkeiskielitaidon hankkimiseen tai kielikylvyksi uuteen kieleen.

Tutustuttuaan kieleen opiskelija voi päättää, haluaako jatkaa kielen opiskelua perinteisellä tavalla.

– Kaikki eivät edes halua opetella kirjoittamaan kieltä, ainakaan aluksi.

Suurin osa myynnistä on edelleen printtiä, mutta oppimateriaalien digitalisoitumisen tahti on kiihtynyt samalla kun muukin media on digitalisoitunut.

– Eniten digitaalista materiaalia käyttävät tällä hetkellä lukiolaiset. Syynä tähän on Mari Kyyhkysen mukaan ylioppilastutkinnon digitalisoituminen, joka on nopeuttanut muutosta lukioissa.

Kielitaidosta on paljon iloa ja sen avulla kohdemaasta ja vieraasta kulttuurista saa paljon enemmän irti. Kyyhkysen mukaan tärkeintä on jatkossakin ihmisten välinen kommunikaatio.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uuden kielen opiskelua.

Suosikkikieliä ja harvinaisuuksia

Kirjastoasiakkaiden suosituimmat kielet ovat espanja, suomi, venäjä, ranska, ruotsi ja englanti. Näillä kielillä on myös  eniten digitaalista oppimateriaalia tarjolla. Harvinaisemmista kielistä suosituin on arabia.

Osa kirjastoista tarjoaa paljon erilaista vieraskielistä aineistoa digitaalisessa muodossa kieltenopiskelun tueksi: e-kirjoja ja äänikirjoja, e-lehtiä, musiikkia ja verkkokursseja. Kirjastojen kokoelmissa on eroja, eli kannattaa tutustua oman kirjaston tarjontaan.Kuuntele ja opi espanjaa
antaa hyvän pohjan espanjan kielen taidoille. Äänioppikirjan metodi perustuu espanjan kielen keskeisten sanojen toistamiseen dialogien ja fraasien avulla. Materiaalipaketti sisältää 4 cd-levyä ja oppimista tukevan vihkosen.
Äänioppikirja Kuuntele ja opi espanjaa 2 tutustuttaa sinut espanjan kieleen jokapäiväisissä tilanteissa tarvittavien ilmaisujen ja sanaston avulla. Oppimateriaalissa keskitytään erityisesti niihin puhetilanteisiin, joita voit kohdata oleskellessasi pitkään espanjankielisessä maassa. Oppimateriaali on jatkoa sarjan ensimmäiselle osalle. Pakkauksessa on USB-muistitikku, joka sisältää mp3-muotoiset äänitiedostot ja oppimista tukevan vihkosen raitaluetteloineen.


Kuuntele ja opi ruotsia -äänioppikirja johdattaa sinut ruotsin kielen perusteisiin. Opit hauskasti arkipäivän tilanteisiin liittyvää ruotsin kielen keskeistä sanastoa ja ilmauksia, niin suomen- kuin riikinruotsiksi. Lisäksi mukana on katsaus tärkeisiin kielen rakenteisiin. Materiaali on ensisijaisesti kohdennettu itseopiskeluun, mutta se soveltuu myös ruotsin kielen kursseille oheismateriaaliksi. Materiaalipaketti sisältää 10 cd-levyä ja oppimista tukevan vihkosen.Kuuntele ja opi italiaa -äänioppikirja johdattaa sinut italian kielen perusteisiin. Äänitteen avulla opit myös lausumaan italiaa paremmin. Kuuntele ja opi italiaa koostuu johdannosta ja 11 kappaleesta. Kurssin aikana opit tervehdyksiä, esittelyjä, keskeisiä matkailuun liittyviä ilmauksia sekä kertomaan itsestäsi ja perheestäsi italiaksi. Materiaali on ensisijaisesti tarkoitettu itseopiskeluun, mutta se soveltuu myös italian kielen kursseille oheismateriaaliksi. Materiaalipaketti sisältää 7 cd-levyä ja oppimista tukevan vihkosen.

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Otava


Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää