Kielten opiskelu on helppoa äänikirjoilla ja verkkokursseilla

25.11.2018, klo 16:59Kommentteja 0

Äänioppikirjoilla voi helposti ja nopeasti opetella kielten alkeita ja syventää jo olemassa olevaa kielitaitoa.Vieraiden kielten opiskeluun on tullut Otava Oppimisen palveluiden kustannuspäällikkö Mari Kyyhkysen mukaan viime vuosina paljon uusia ominaisuuksia digitalisoitumisen myötä.

Käsitys kielitaidosta on muuttunut

– Internet avasi meille maailman ihan uudella tavalla. Aina ei tarvitse matkustaa kohdemaahan ollakseen kontaktissa natiivipuhujien kanssa. Myös käsitys kielitaidosta on muuttunut: enää ei tavoitella natiivin kielitaitoa ja kiinnitetä huomiota virheisiin, vaan iloitaan myös vähäisestä kielitaidosta.

Oppimateriaalit digitalisoituvat

Mari Kyyhkynen sanoo, että oppimateriaalit ovat digitalisoituneet. Peruskoulun ja lukion tuotteet ovat saatavana myös digitaalisina, seuraavaksi digitalisoituvat aikuisopiskelijoiden ja ammattikielten materiaalit.

– Digitaalinen materiaali mahdollistaa opiskelijan yksilöllisen etenemisen, sillä opiskelija saa tehtävien oikeat vastaukset saman tien.

Luokkaopetuksessa opettajalle vapautuu enemmän aikaa opiskelijoiden yksilölliseen ohjaamiseen. Digitalisoitumisen etuna on Kyyhkysen mukaan myös materiaalien helpompi päivitettävyys.

– Tulevaisuudessa tehtävien adaptiivisuus lisääntyy, kun opiskelijalle voidaan osoittaa hänen suoritustensa perusteella oikeantasoisia tehtäviä.

Kieliteknologia menee tällä hetkellä huimaa vauhtia eteenpäin, joten kielten opetuksen ja oppimisen avuksi tulee jatkossa varmasti paljon uusia sovelluksia.

Kaikki kielen osa-alueet

– Vieraan kielen opiskelussa on tärkeää harjoittaa kaikkia kielitaidon osa-alueita, lukemista, kuuntelemista, kirjoittamista ja puhumista Jo parin kymmenen vuoden ajan painopiste on ollut suullisessa kommunikaatiossa.

Mari Kyyhkynen kertoo, miten digitaalinen materiaali mahdollistaa kaikkien kielitaidon osa-alueiden harjoittelun.

– Tekstiä voi lukea ja kuunnella, erilaiset mobiilisovellukset tehostavat sanaston ja rakenteiden harjoittelua, omia suullisia tuotoksia voi äänittää ja samalla tarkistaa oman ääntämisen.

Digitaalisessa materiaalissa äänimateriaalin tarve on huomattavasti suurempi kuin aikaisemmin. Myös videoiden määrä on kasvanut huomattavasti. Tarjolla on myös pelkkään ääneen perustuvia materiaaleja.

– Äänioppikirjoja voi hyödyntää ihan missä vain ja milloin itselle parhaiten sopii − lenkillä, automatkoilla, siivotessa.

Esimerkiksi Kuuntele ja opi -äänioppikirjoissa metodi perustuu Mari Kyyhkysen mukaan kuuntelemiseen ja toistamiseen.

– Tuotteeseen ei sisälly lainkaan oppikirjaa, ainoastaan pieni vihkonen, jossa opetetaan lyhyesti kielioppia, äänitteellä esiintyviä fraaseja eri aihepiireistä ja sanastoa.


Erilaiset mobiilisovellukset tehostavat sanaston ja rakenteiden harjoittelua. Omia suullisia tuotoksia voi äänittää.

Alkeiden kertausta tai kielikylpyä

– Äänioppikirjat soveltuvat muun muassa kielen alkeiden kertaamiseen, suullisen alkeiskielitaidon hankkimiseen tai kielikylvyksi uuteen kieleen.

Tutustuttuaan kieleen opiskelija voi päättää, haluaako jatkaa kielen opiskelua perinteisellä tavalla.

– Kaikki eivät edes halua opetella kirjoittamaan kieltä, ainakaan aluksi.

Suurin osa myynnistä on edelleen printtiä, mutta oppimateriaalien digitalisoitumisen tahti on kiihtynyt samalla kun muukin media on digitalisoitunut.

– Eniten digitaalista materiaalia käyttävät tällä hetkellä lukiolaiset. Syynä tähän on Mari Kyyhkysen mukaan ylioppilastutkinnon digitalisoituminen, joka on nopeuttanut muutosta lukioissa.

Kielitaidosta on paljon iloa ja sen avulla kohdemaasta ja vieraasta kulttuurista saa paljon enemmän irti. Kyyhkysen mukaan tärkeintä on jatkossakin ihmisten välinen kommunikaatio.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uuden kielen opiskelua.

Suosikkikieliä ja harvinaisuuksia

Kirjastoasiakkaiden suosituimmat kielet ovat espanja, suomi, venäjä, ranska, ruotsi ja englanti. Näillä kielillä on myös  eniten digitaalista oppimateriaalia tarjolla. Harvinaisemmista kielistä suosituin on arabia.

Osa kirjastoista tarjoaa paljon erilaista vieraskielistä aineistoa digitaalisessa muodossa kieltenopiskelun tueksi: e-kirjoja ja äänikirjoja, e-lehtiä, musiikkia ja verkkokursseja. Kirjastojen kokoelmissa on eroja, eli kannattaa tutustua oman kirjaston tarjontaan.Kuuntele ja opi espanjaa
antaa hyvän pohjan espanjan kielen taidoille. Äänioppikirjan metodi perustuu espanjan kielen keskeisten sanojen toistamiseen dialogien ja fraasien avulla. Materiaalipaketti sisältää 4 cd-levyä ja oppimista tukevan vihkosen.
Äänioppikirja Kuuntele ja opi espanjaa 2 tutustuttaa sinut espanjan kieleen jokapäiväisissä tilanteissa tarvittavien ilmaisujen ja sanaston avulla. Oppimateriaalissa keskitytään erityisesti niihin puhetilanteisiin, joita voit kohdata oleskellessasi pitkään espanjankielisessä maassa. Oppimateriaali on jatkoa sarjan ensimmäiselle osalle. Pakkauksessa on USB-muistitikku, joka sisältää mp3-muotoiset äänitiedostot ja oppimista tukevan vihkosen raitaluetteloineen.


Kuuntele ja opi ruotsia -äänioppikirja johdattaa sinut ruotsin kielen perusteisiin. Opit hauskasti arkipäivän tilanteisiin liittyvää ruotsin kielen keskeistä sanastoa ja ilmauksia, niin suomen- kuin riikinruotsiksi. Lisäksi mukana on katsaus tärkeisiin kielen rakenteisiin. Materiaali on ensisijaisesti kohdennettu itseopiskeluun, mutta se soveltuu myös ruotsin kielen kursseille oheismateriaaliksi. Materiaalipaketti sisältää 10 cd-levyä ja oppimista tukevan vihkosen.Kuuntele ja opi italiaa -äänioppikirja johdattaa sinut italian kielen perusteisiin. Äänitteen avulla opit myös lausumaan italiaa paremmin. Kuuntele ja opi italiaa koostuu johdannosta ja 11 kappaleesta. Kurssin aikana opit tervehdyksiä, esittelyjä, keskeisiä matkailuun liittyviä ilmauksia sekä kertomaan itsestäsi ja perheestäsi italiaksi. Materiaali on ensisijaisesti tarkoitettu itseopiskeluun, mutta se soveltuu myös italian kielen kursseille oheismateriaaliksi. Materiaalipaketti sisältää 7 cd-levyä ja oppimista tukevan vihkosen.

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Otava


Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Liikenne

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää

Blogi

Duran Duran Duran

Minulla on varaston kaapissa iso pino c-kasetteja. Lp-levyt, jotka ovat nykyään ihan oikeasti trendikkäitä, komeilevat olohuoneessa kunniapaikalla. CD:t löytyvät työhuoneen kirjahyllystä. Lue lisää