Kielten opiskelu on helppoa äänikirjoilla ja verkkokursseilla

25.11.2018, klo 16:59Kommentteja 0

Äänioppikirjoilla voi helposti ja nopeasti opetella kielten alkeita ja syventää jo olemassa olevaa kielitaitoa.Vieraiden kielten opiskeluun on tullut Otava Oppimisen palveluiden kustannuspäällikkö Mari Kyyhkysen mukaan viime vuosina paljon uusia ominaisuuksia digitalisoitumisen myötä.

Käsitys kielitaidosta on muuttunut

– Internet avasi meille maailman ihan uudella tavalla. Aina ei tarvitse matkustaa kohdemaahan ollakseen kontaktissa natiivipuhujien kanssa. Myös käsitys kielitaidosta on muuttunut: enää ei tavoitella natiivin kielitaitoa ja kiinnitetä huomiota virheisiin, vaan iloitaan myös vähäisestä kielitaidosta.

Oppimateriaalit digitalisoituvat

Mari Kyyhkynen sanoo, että oppimateriaalit ovat digitalisoituneet. Peruskoulun ja lukion tuotteet ovat saatavana myös digitaalisina, seuraavaksi digitalisoituvat aikuisopiskelijoiden ja ammattikielten materiaalit.

– Digitaalinen materiaali mahdollistaa opiskelijan yksilöllisen etenemisen, sillä opiskelija saa tehtävien oikeat vastaukset saman tien.

Luokkaopetuksessa opettajalle vapautuu enemmän aikaa opiskelijoiden yksilölliseen ohjaamiseen. Digitalisoitumisen etuna on Kyyhkysen mukaan myös materiaalien helpompi päivitettävyys.

– Tulevaisuudessa tehtävien adaptiivisuus lisääntyy, kun opiskelijalle voidaan osoittaa hänen suoritustensa perusteella oikeantasoisia tehtäviä.

Kieliteknologia menee tällä hetkellä huimaa vauhtia eteenpäin, joten kielten opetuksen ja oppimisen avuksi tulee jatkossa varmasti paljon uusia sovelluksia.

Kaikki kielen osa-alueet

– Vieraan kielen opiskelussa on tärkeää harjoittaa kaikkia kielitaidon osa-alueita, lukemista, kuuntelemista, kirjoittamista ja puhumista Jo parin kymmenen vuoden ajan painopiste on ollut suullisessa kommunikaatiossa.

Mari Kyyhkynen kertoo, miten digitaalinen materiaali mahdollistaa kaikkien kielitaidon osa-alueiden harjoittelun.

– Tekstiä voi lukea ja kuunnella, erilaiset mobiilisovellukset tehostavat sanaston ja rakenteiden harjoittelua, omia suullisia tuotoksia voi äänittää ja samalla tarkistaa oman ääntämisen.

Digitaalisessa materiaalissa äänimateriaalin tarve on huomattavasti suurempi kuin aikaisemmin. Myös videoiden määrä on kasvanut huomattavasti. Tarjolla on myös pelkkään ääneen perustuvia materiaaleja.

– Äänioppikirjoja voi hyödyntää ihan missä vain ja milloin itselle parhaiten sopii − lenkillä, automatkoilla, siivotessa.

Esimerkiksi Kuuntele ja opi -äänioppikirjoissa metodi perustuu Mari Kyyhkysen mukaan kuuntelemiseen ja toistamiseen.

– Tuotteeseen ei sisälly lainkaan oppikirjaa, ainoastaan pieni vihkonen, jossa opetetaan lyhyesti kielioppia, äänitteellä esiintyviä fraaseja eri aihepiireistä ja sanastoa.


Erilaiset mobiilisovellukset tehostavat sanaston ja rakenteiden harjoittelua. Omia suullisia tuotoksia voi äänittää.

Alkeiden kertausta tai kielikylpyä

– Äänioppikirjat soveltuvat muun muassa kielen alkeiden kertaamiseen, suullisen alkeiskielitaidon hankkimiseen tai kielikylvyksi uuteen kieleen.

Tutustuttuaan kieleen opiskelija voi päättää, haluaako jatkaa kielen opiskelua perinteisellä tavalla.

– Kaikki eivät edes halua opetella kirjoittamaan kieltä, ainakaan aluksi.

Suurin osa myynnistä on edelleen printtiä, mutta oppimateriaalien digitalisoitumisen tahti on kiihtynyt samalla kun muukin media on digitalisoitunut.

– Eniten digitaalista materiaalia käyttävät tällä hetkellä lukiolaiset. Syynä tähän on Mari Kyyhkysen mukaan ylioppilastutkinnon digitalisoituminen, joka on nopeuttanut muutosta lukioissa.

Kielitaidosta on paljon iloa ja sen avulla kohdemaasta ja vieraasta kulttuurista saa paljon enemmän irti. Kyyhkysen mukaan tärkeintä on jatkossakin ihmisten välinen kommunikaatio.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uuden kielen opiskelua.

Suosikkikieliä ja harvinaisuuksia

Kirjastoasiakkaiden suosituimmat kielet ovat espanja, suomi, venäjä, ranska, ruotsi ja englanti. Näillä kielillä on myös  eniten digitaalista oppimateriaalia tarjolla. Harvinaisemmista kielistä suosituin on arabia.

Osa kirjastoista tarjoaa paljon erilaista vieraskielistä aineistoa digitaalisessa muodossa kieltenopiskelun tueksi: e-kirjoja ja äänikirjoja, e-lehtiä, musiikkia ja verkkokursseja. Kirjastojen kokoelmissa on eroja, eli kannattaa tutustua oman kirjaston tarjontaan.Kuuntele ja opi espanjaa
antaa hyvän pohjan espanjan kielen taidoille. Äänioppikirjan metodi perustuu espanjan kielen keskeisten sanojen toistamiseen dialogien ja fraasien avulla. Materiaalipaketti sisältää 4 cd-levyä ja oppimista tukevan vihkosen.
Äänioppikirja Kuuntele ja opi espanjaa 2 tutustuttaa sinut espanjan kieleen jokapäiväisissä tilanteissa tarvittavien ilmaisujen ja sanaston avulla. Oppimateriaalissa keskitytään erityisesti niihin puhetilanteisiin, joita voit kohdata oleskellessasi pitkään espanjankielisessä maassa. Oppimateriaali on jatkoa sarjan ensimmäiselle osalle. Pakkauksessa on USB-muistitikku, joka sisältää mp3-muotoiset äänitiedostot ja oppimista tukevan vihkosen raitaluetteloineen.


Kuuntele ja opi ruotsia -äänioppikirja johdattaa sinut ruotsin kielen perusteisiin. Opit hauskasti arkipäivän tilanteisiin liittyvää ruotsin kielen keskeistä sanastoa ja ilmauksia, niin suomen- kuin riikinruotsiksi. Lisäksi mukana on katsaus tärkeisiin kielen rakenteisiin. Materiaali on ensisijaisesti kohdennettu itseopiskeluun, mutta se soveltuu myös ruotsin kielen kursseille oheismateriaaliksi. Materiaalipaketti sisältää 10 cd-levyä ja oppimista tukevan vihkosen.Kuuntele ja opi italiaa -äänioppikirja johdattaa sinut italian kielen perusteisiin. Äänitteen avulla opit myös lausumaan italiaa paremmin. Kuuntele ja opi italiaa koostuu johdannosta ja 11 kappaleesta. Kurssin aikana opit tervehdyksiä, esittelyjä, keskeisiä matkailuun liittyviä ilmauksia sekä kertomaan itsestäsi ja perheestäsi italiaksi. Materiaali on ensisijaisesti tarkoitettu itseopiskeluun, mutta se soveltuu myös italian kielen kursseille oheismateriaaliksi. Materiaalipaketti sisältää 7 cd-levyä ja oppimista tukevan vihkosen.

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Otava


Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Silakkasushit tai silakkaa perulaisittain – Silakka taipuu trendikeittiön tarpeisiin

Silakasta on moneksi. On hyvä muistaa, että kotimainen luonnonkala on maukas ja monipuolinen vaihtoehto kasvatetulle lohelle tai kirjolohelle. Silakka taipuu myös nykyaikaiseen ruuanlaittoon. Lue lisää

Uutiset

Ilmastositoumus linjaa energiateollisuuden tavoitteet - Puolitetaan päästöt!

Suomen ilmastopaneelin mukaan Suomen olisi syytä olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoite on kirjattu myös hallituksen ohjelmaan. Lue lisää

Pääkirjoitus

Hinta ja ilmastoystävällisyys ratkaisevat lämmitysvalinnan

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisille tärkeimmät tekijät lämmitysratkaisun valinnassa ovat ilmastovaikutukset ja hinta. Lämpöyhtiöt ovat jo pääosin siirtyneet ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin ja samalla kestävään kehitykseen hinnoittelussa. Lue lisää

Energiatehokkuus

Suomalaiset tuntevat melko hyvin eri ruokien ilmastovaikutukset

Ruoan ilmastovaikutukset ovat nousseet vahvasti keskusteluun ilmaston lämpenemisen myötä. Tutkimuksen mukaan suomalaiset osaavat sijoittaa eri ruoka-aineet melko hyvin järjestykseen ilmastovaikutusten perusteella. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja. Lue lisää

Lämmitys

Lämpöyhtiöt kiertotalouden tekijöitä ja mahdollistajia

Ilmastonmuutoksen torjuminen ja vastuullisuusajattelu energiayhtiöiden tärkeimmät syyt siirtyä kiertotalouteen. Lämpöyhtiöt ovat vahvoja kiertotalouden tekijöitä ja mahdollistajia. Kiertotalous kaukolämpöalalla hyödyntää myös muilla sektoreilla syntyvää energiaa. Lue lisää

Kodintekniikka

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Johdoton pölynimuri, jolla voi myös mopata

Pussittomista, akkukäyttöisistä varsi-imureista on tullut erittäin suosittuja. Ja syystäkin, koska markkinoiden parhaat ovat sekä käteviä että tehokkaita. Roidmi on markkinoiden uusin laatumerkki. Todella tehokas ja innovatiivinen pölynimuri, joka osaa myös mopata lattiasi. Lue lisää

Blogi

Syksy jo saa – ja saakoon

Punertaa marjat pihlajain/ kuin verta niillä ois/ On kurkiaurat lentäneet/ jo yli pääni pois. Lue lisää