Mainettaan parempia kaloja

29.05.2017, klo 08:37Kommentteja 0

Maamme monet perinteiset ruokakalat ovat nykyään melkeinpä unohtuneet. Muun muassa särki, lahna ja hauki olisivat myös ympäristön kannalta mainioita ruokavalintoja.


Punasilmäisellä särjellä on paha imago-ongelma. Särki maistuu hyvältä, mutta koska siinä on paljon ruotoja, niin sitä pidetään roskakalana.

Särjen syöminen olisi erittäin ekologista. Särki on hyvin yleinen niin järvissä kuin murtovesissäkin; rehevöityneitä järviä on pyritty jopa kunnostamaan vähentämällä niiden särkikantaa hoitokalastuksella. Tavallista on, että kalat päätyvät tällöin eläinten rehuksi tai peräti hävitettäviksi.

Vielä takavuosina suomalaiset arvostivat särkeä. Särkeä esimerkiksi suolattiin tai kala saatettiin sujauttaa kattilaan kiehumaan yhdessä perunoiden kanssa. Sitten teollisesti kasvatetut ja helposti hyödynnettävät norjalainen lohi ja kotimainen kirjolohi valtasivat keittiömme.

 

Särjessä on järkeä

Aika saattaa olla kypsä särjen pienelle comebackille. Markkinoille on tullut esimerkiksi uusia helppokäyttöisiä särkituotteita.

Suurtalouskeittiölle lanseerattiin jokin aika sitten särkeä sisältävä järvikalapihvi. Kotitalouksille on tarjolla esimerkiksi Järki särki, joka menestyi viime vuonna hyvin myös Vuoden elintarvike -kilpailussa.

Paikoitellen kaupoista voi löytyä myös muiden tuottajien purkitettuja särkituotteita, muun muassa Oulujärven särkeä, Kuusamon särkeä tomaattikastikkeessa tai Kitkan savusärkeä tomaatissa.

Järki särkeä on keitetty painekattilassa niin pitkään, että ruodoista on tullut aivan pehmeitä. Ne syödään samaan tapaan kuin vaikkapa anjoviksen ruodot.

Järki särki tekee sikäli suomalaista särki-historiaa, että kala on uinut kunnianarvoiseen lasipurkkiin ja tuote on brändätty taitavasti.

– Särjen liha on mietoa, joten se sopii hyvin maustettavaksi. Se on myös hyvin monipuolinen kala, vähän kuin kotimainen vastike tonnikalalle. Särki sopii hyvin esimerkiksi pizzaan päälliseksi tai salaattiin, Marja Komppa kertoo. Hän työskentelee Järki särkeä tuottavalla Komppa-Seppälän luomutilalla Päijänteen lähellä.

Se, että särjen valmistus vaatii paljon työtä, näkyy toki myös tuotteiden hinnoissa; ne eivät ole ihan tonnikalapurkin tasoa.

 

Maistuisiko lahnapihvi?

Särki ei suinkaan ole ainoa sisä- ja murtovesien kala, jossa on paljon potentiaalia ja jonka suosiminen olisi myös ympäristön kannalta järkevää.

Kokki- ja kalastusmatkayrittäjä Henrik Rehbinder, joka muistetaan myös televisiosarjasta Neljän tähden illallinen, mainitsee muina esimerkkeinä lahnan ja hauen.

– Lahnassa ja hauessa on hieman sama ongelma kuin särjessä. Kalat ovat maukkaita, mutta koska niissä on kohtuullisen paljon ruotoja, niin tavallinen kotikokki saattaa kokea niiden käsittelyn liian työlääksi.

– Lahnasta saa lihamyllyssä jauhamalla mainiota kalajauhelihaa, josta voi tehdä vaikkapa lahnaburgereita. Jauhaminen sopii tietty myös hauelle – ja särjelle.

Markkinoille on tullut tänä keväänä myös Pirkka-saaristolaiskalapihvi, jossa raaka-aineena käytetään John Nurmisen Säätiön kestävään kalastukseen tähtäävän Lähikalahankkeen lahnaa. Itämeren lahnaa ei ole aikaisemmin käytetty yhtä laajasti kuluttajatuotteiden raaka-aineena.

 

Vastuullisia valintoja kalatiskillä

WWF Suomi on laatinut kalaoppaan, joka auttaa tekemään vastuullisia valintoja kaupan kalatiskillä. Oppaan suosituksia seuraamalla voi olla osaltaan mukana vaikuttamassa siihen, että maailman meriä ei kalasteta tyhjäksi.

Valintojen helpottamiseksi käytössä ovat havainnolliset liikennevalot. Vihreän eli suosi-valon kotimaisista kaloista saavat särjen, lahnan ja hauen lisäksi esimerkiksi ahven, kuore eli norssi, made, muikku, nahkiainen ja silakka.

Suomalaisten suosikkikalaa norjalaista lohta WWF kehottaa käyttämään harkiten, kotimaiselle kirjolohelle näytetään sen sijaan vihreää valoa. WWF:n kala-asiantuntija Matti Ovaskan mukaan lohituotannon mittakaava on Norjassa suurempi, samoin myös ympäristörasitukset.

- Norjassa ongelmia aiheutuu esimerkiksi siitä, kun lohia pääsee altaista pakoon. Ne voivat muuttaa alkuperäisen lohen perimää ja ne levittävät näihin myös loisia, hän kertoo.

Suomessa kirjolohi-pakolaiset eivät lisäänny paikallisten lohien kanssa. Myös riski tautien ja loisien leviämisestä alkuperäisiin kaloihin on pienempi.

 

Lisätietoja:

wwf.fi/ kalaopas
www.prokala.fi

  


Haukimurekepihvit

noin 500 g haukifileetä
1 tl suolaa
2 munaa
2 dl ruokakermaa
1½ rkl perunajauhoja
valko- tai mustapippuria
1 ruukku rucolasalaattia tai pinaattia tai 50-100 g pakastepinaattia
noin 50 g tomaatti-basilikatuorejuustoa (rasvaa 13 %)

paistamiseen: tilkka rypsiöljyä tai juoksevaa margariinia

 

Silppua pinaatti tai rucola tai anna pakastepinaatin sulaa. Leikkaa haukifilee parin sentin paloiksi, lisää suola ja surauta kala hienoksi monitoimikoneessa. Lisää vähän pippuria, munat, ruokakerma ja perunajauhot ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Sekoita silputtu rucola tai pinaatti lusikalla massan joukkoon.

Sipaise leivinpaperi öljyllä ja nosta ruokalusikalla murekemassa 8-10 pihviksi paperin päälle. Paina kostealla sormella syvennys pihvien keskelle ja nosta siihen nokare tuorejuustoa. Painele kiinni ja litistä pihvejä vähän kostealla kädellä tai lastalla.

Paista pihvit pannulla keskilämmöllä noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta.

 

Lähde: www.prokala.fi

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Pro Kala ry

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Koti vaarattomaksi

Etenkin seniori-ikäisten kodin järjestykseen, valaistukseen ja sähkölaitteiden kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota. Samoihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota kuitenkin kaikissa kodeissa, jotta ne ovat mahdollisimman turvallisia. Lue lisää

Uutiset

Yhdysvaltojen vetäytyminen Pariisin sopimuksesta on tyrmistyttävää

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus vetäytyä ilmastosopimuksesta on suuri pettymys. Pariisin sopimuksen on tällä hetkellä ratifioinut noin 150 valtiota, mutta nyt maailman rikkain valtio eroaa sopimuksesta Lue lisää

Pääkirjoitus

Liikenne kaipaa sähköä

Euroopan unionin jäsenvaltioiden on vähennettävä päästökauppasektorin ulkopuolisten toimialojen eli taakanjakosektorin hiilidioksidipäästöjä vähintään 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Suomelle määritelty tavoite on vähentää taakanjakosektorin päästöjä 39 prosenttia. Lue lisää

Energiatehokkuus

Vaihda energiatehokkaisiin lamppuihin – kierrätät vanhat oikein

Valaistukseen on viime vuosina tullut runsaasti energiatehokkaita vaihtoehtoja. Led-valaistus on vaihtoehto, josta löytyy energiatehokas vaihtoehto kodin valaisimiin. Lue lisää

Liikenne

Yksityisiin kiinteistöihin tarvitaan latauspisteitä

Taloyhtiöiden hallitusten kannattaa varautua sähköajoneuvojen yleistymiseen ja huomioida latauspisteiden rakentaminen hyvissä ajoin. Osana yhteisrahoitteista projektia Motiva on julkaissut videon, joka neuvoo taloyhtiöitä alkuun latauspisteiden rakentamisessa. Lue lisää

Vertailut

Sähkögrillillä grilliherkut siististi ja turvallisesti

Grilliherkut kuuluvat kesään. Otimme testiin viisi sähkögrilliä ja testasimme miten sähkögrilli pärjää kesän grillauksissa. Ja kyllä sähkögrillillä pärjää, siististi ja turvallisesti. Lue lisää

Lämmitys

Varmista mökkihormien kunto

Mökin ja saunan hormin kunto on hyvä varmistaa vuosittain. Älä kuitenkaan lankea ilmaisia tarkastuksia ja mahdollisesti ylihintaisia korjauksia kauppaavien helppoheikkien ansaan. Lue lisää

Kodintekniikka

Ilo irti ikkunoiden pesusta

Ikkunoiden pesu voi olla varsin mukavaakin kun siihen ottaa reippaan ja iloisen asenteen ja hyvillä välineillä niin kuin muissa kodin töissä homma sujuu kätevästi. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uudenlaista ajattelua astianpesuun

Mitä jos astianpesukone olisikin pieni tai esimerkiksi kaksiosainen, jotta sinun ei tarvitsisi aina odottaa sen täyttymistä pestäksesi täyden koneellisen. Fisher & Paykelin astianpesukone on vastaus monipuolisuuden kysyntään ja se on myös muotoilultaan ainutlaatuinen. Lue lisää

Blogi

Kesän lapsi

Aa kesän lapsi kun oon. Aa villi luonteeni on. Lue lisää