Pataleipä on viikonlopun herkku

16.02.2018, klo 07:45Kommentteja 0

Tuore leipä aamulla tuo ylellisyyttä viikonlopun aamuihin. Pataleipä valmistuu helposti uunissa. Hienona lisänä viikonloppuaamuun tulvii kotiin tuoreen leivän vastustamaton tuoksu ja uunin lämpö hyväilee keittiössä. Pataleivän tekemisessä onnistuu jokainen. Kannattaa kokeilla.

Pataleivän tekemisessä onnistuu jokainen. Kannattaa kokeilla.

Pataleivän valmistaminen alkaa edellisenä iltana, kun taikina tehdään aamua varten valmiiksi nousemaan. Makua ja terveellisyyttä leipään saa esimerkiksi lisäämällä taikinaan porkkanaa ja erilaisia siemeniä, esimerkiksi superfoodina pidettäviä chian siemeniä.

Leivän valmistus aloitetaan sekoittamalla kulhoon kuivat aineet, kuorimalla ja raastamalla porkkanat hienoksi raasteeksi ja lisäämällä porkkanaraaste kuiva-aineiden joukkoon hyvin käsin sekoittaen. Lisää myös chian siemenet. Voit lisätä myös muita siemeniä, kuten auringonkukkaa tai seesamia sekä siemenien määrää.

Lisää seokseen lämmin, noin 42 asteinen vesi ja sekoita heti haarukkamaisella lastalla. Taikinaa ei vaivata. Sekoittamisen jälkeen peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota huoneen lämmössä vähintään 12 tuntia. Leivän maku paranee, jos pidennät kohottamisaikaa 12–24 tunnin väliin.

 

Aamulla leipä pataan

Aamulla taikina kumotaan jauhotetulle alustalle työpöydälle. Jauhota alusta noin ½ desilitralla jauhoja. Muotoile taikina jauhotetuin käsin pallomaiseksi, 2–3 litran pataan mahtuvaksi palloksi. Taikinan kuuluu olla melko löysää, joten sen käsittely vaatii kärsivällisyyttä. Sitä ei voi pyöritellä samalla lailla kuin esimerkiksi pullataikinaa.

Muotoilu tapahtuu lähinnä muotoilemalla taikina sivulta jauhotetuin käsin ja tarvittaessa jauhotetulla puulastalla auttaen. Jauhoja ei saa sekoittaa taikinan sisään ”taskuiksi”. Kun taikina on muotoiltu, peitetään se vielä liinalla ja annetaan kohota noin puoli tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita tyhjä pata heti kylmään uuniin kansineen lämpenemään. Pata lämpenee uunissa taikinan kohotessa. Kun pata on lämmennyt, ota kuuma pata uunista. Voit sipaista kuuman padan sisäpinnoille voita tai öljyä. Tiputa leipätaikina varovasti padan pohjalle. Tee vielä taikinan pintaan viillot terävällä veitsellä. Voit vielä ripottaa siemeniä päälle tai vähän hiivaleipäjauhoja.

Aseta padan kansi paikoilleen, nosta pata uuniin ja paista 30 minuuttia. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.

Kun leipä on valmis, nosta pata uunista ja kumoa leipä puiselle leikkuulaudalle. Leipä irtoaa padasta helpolla. Nauti leipä heti lämpimänä esimeriksi sivelemällä päälle leipään sulavaa voita.

Hyvää leivän tuoksua ja tuoreen, lämpimän leivän makua ei voita mikään rauhallisena viikonloppuaamuna.



Porkkana-siemen-pataleipä

1 tai 2 porkkanaa, noin 100–140 g
3 dl hiivaleipäjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä
siemeniä (2–3 rkl tai maun mukaan)

Teksti: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Uutiset

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä: Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen. Lue lisää

Kodintekniikka

Mehumaija höyrystää helposti

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uusi kodintekniikka avustaa ja helpottaa kotitöitä

Käyttöä helpottavat aputoiminnot ja yhdistettävyys tekevät laitteista yhä älykkäämpiä ja onnistumisesta varmempaa. Miele esitteli Habitaressa neljä erilaista muotoilulinjaa ja värimaailmaa yksilöllisiin tyylivaatimuksiin. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää