Pienilläkin teoilla voi olla suuri vaikutus

21.02.2018, klo 12:50Kommentteja 0

Tutkimusretkeilijä, eläintieteilijä Ilari E. Sääksjärven mielestä voimme tehdä paljon luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Ilari E. Sääksjärvi teki viime elokuussa nopean pyöräretken Utsjoelta Saaristomerelle (8 ajopäivää, 1300 km.) Tavoitteena oli muun muassa tutustua Suomen luonnon monimuotoisuuteen.


Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtaja, loishyönteisten monimuotoisuutta tutkiva eläintieteilijä Ilari Sääksjärvi on tehnyt noin 30 tutkimusretkeä Amazonian sademetsiin. Jokaisella matkalla on löytynyt kymmeniä, jopa satoja tieteelle entuudestaan tuntemattomia lajeja. Luonnon monimuotoisuus hupenee kuitenkin kovaa vauhtia.

– Lajeja on aina hävinnyt sukupuuttoon, mutta nykyisestä tilanteesta tekee erityisen vaarallisen muutoksen nopeus. Sukupuutoista suuri osa johtuu nyt ihmisen toimista. Suurimpia monimuotoisuuden uhkia ovat luonnollisten elinympäristöjen nopea häviäminen ja ilmastonmuutos. Ilmastonmuutos vaikuttaa muun muassa lajien levinneisyysalueisiin ja lisääntymismahdollisuuksiin.

Nykyisellä tahdilla lajeja häviää valtavia määriä ennen kuin olemme niistä edes tietoisia. Sääksjärven mukaan tunnemme maapallon lajeista ehkä vain 10-20 prosenttia.

– Jokainen elämänmuoto on arvokas. Meidän on myös hyvä muistaa, että monet lajit ovat meille hyvin tärkeitä - esimerkiksi pölytyksen takia ja jotta kannaltamme haitalliset tuholaiskannat voitaisiin pitää kurissa. Monimuotoinen luonto myös edistää ihmisen terveyttä lukemattomilla eri tavoilla. Kuka olisi osannut esimerkiksi ennustaa, kuinka merkittävään rooliin "mitättömän" pieni Penicillium-homesieni on kohonnut ihmisen historiassa?

Lajit ovat arvokkaita myös toisten lajien kannalta. Sukupuuttoon kuoleva laji ’vetää’ usein mukanaan monia muita siitä riippuvaisia lajeja. 

 

Suojelualueita, tietoa ja ympäristökasvatusta

Sääksjärven mukaan paljon on kuitenkin tehtävissä. Valtiot voivat perustaa esimerkiksi suojelualueita, joiden avulla on mahdollista turvata tärkeitä elinympäristöjä ja niissä eläviä lajeja. 

– Nykyään toivon erityisesti, että valtiot tekisivät hyviä päätöksiä yhteistyössä – välillä valitettavasti tuntuu, että aika kuluu kinasteluun.

Myös tieteellä on tärkeä rooli:

– Uuden tiedon avulla pystymme suuntaamaan vaikkapa suojeluun käytettäviä resursseja mahdollisimman järkevästi ja tehokkaasti. Tärkeätä on myös esimerkiksi lasten koulutukseen ja ympäristökasvatukseen satsaaminen eri puolilla maailmaa.

 

Ötökkähotelleja ja järkeviä energiaratkaisuja

Sääksjärvi korostaa, että kaikki voivat myös omalla toiminnallaan auttaa luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

– Kun käyn puhumassa esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa, niin korostan, että pienilläkin teoilla voi olla suuri vaikutus. Jokainen voi vaikkapa perustaa omaan puutarhaansa tai lähimetsään ötökkähotelleja eli pesäpaikkoja merkittäville pölyttäjille.

– Tämän rinnalla perheillä on valtavasti mahdollisuuksia vaikuttaa luonnon ja ihmisten hyvinvointiin: kierrättämällä – tämänkin voi tehdä hauskasti vaikka lasten avustuksella – suosimalla kasvikunnan tuotteita ja lähellä tuotettua ruokaa, miettimällä oman kodin energiaratkaisuja ja perheen kuljettamista.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö

Ilari E. Sääksjärven johtaman Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tavoitteena on tehdä ja edistää luonnon monimuotoisuuteen ja ympäristöön liittyvää tutkimusta, opetusta ja valistustoimintaa. Yksikköön kuuluvat Lapin tutkimuslaitos Kevo (Utsjoki), Saaristomeren tutkimuskeskus Seili, aerobiologian yksikkö, eläinmuseo, kasvimuseo sekä yliopiston kasvitieteellinen puutarha.

   

Omat ekotekosi?

– Harrastan intohimoisesti maantie- ja seikkailupyöräilyä ja yritän parhaani mukaan polkea myös ison osan työmatkoistani Naantalista Turkuun. Perheellä on käytössä kaksi autoa, josta tulee tietysti miinusta, mutta perheen autot ovat onneksi vähäpäästöisiä. Teimme kotitalossamme ison remontin pari vuotta sitten, jonka aikana myös lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät päivitettiin parempaan suuntaan. Trooppisena biologina matkustan paljon, lennän pitkiä matkoja, joten valitettavasti vaikutan tätä kautta aika isolla mitalla ilmastoon. Usein perhe on vielä mukana matkoilla. Vastapainoisesti yritämme kuitenkin Suomessa lomailla vähäpäästöisesti. Nautimme perheen kanssa luonnosta ja esimerkiksi telttailemme paljon, Ilari E. Sääksjärvi kertoo.

 

Ilari E. Sääksjärvi, käsi sydämellä, kumpi on kovempi juttu: evästauko Amazonian sademetsässä vai suomalaisessa kuivassa kangasmetsässä?

– Uh, en osaa valita, molemmissa on puolensa. Amazonia on intohimoni ja lapsuuden haavetyö; suomalainen metsä puolestaan rauhoittumispaikka. Molemmat ovat hyviä, etenkin jos perhe on mukana retkellä.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Elina Vainio, Lapin tutkimuslaitos, Kevo

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Herkkuja kotimaisesta punajuuresta

Punajuuri on monipuolinen juures, joka taipuu ruuanlaitossa moneksi. Siitä saa hyviä ja terveellisiä ruokia, joissa on erilaisia makuvivahteita. Esimerkiksi punajuuri-härkis-juustovuoka kutkuttaa mukavasti makuhermoja. Lue lisää

Uutiset

Herkkuja kotimaisesta punajuuresta

Punajuuri on monipuolinen juures, joka taipuu ruuanlaitossa moneksi. Siitä saa hyviä ja terveellisiä ruokia, joissa on erilaisia makuvivahteita. Esimerkiksi punajuuri-härkis-juustovuoka kutkuttaa mukavasti makuhermoja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kausivaloilla tunnelmaa pimeyteen

Kausivalot tuovat mukavaa piristystä pimeään kauteen. Viimeistään nyt on taas aika kaivaa ne esiin. Ei kannata miettiä pelkkiä jouluvaloja, vaan laajemmin valojen tuomaa viihtyisyyttä. Nykyaikaiset koristevalot ovat energiatehokkaita, niiden energiankulutus on pieni. Käytä kausivalojen rinnalla myös oikeita kynttilöitä huomioiden niiden vaatimat turvallisuusvaatimukset. Lue lisää

Liikenne

75000 sähköauton latauspistettä yhdellä asiakkuudella

Jaguar on ensimmäisenä sähköautovalmistajana mukana verkostossa, jossa yhdellä asiakkuudella on tarjolla Suomessa lähes 1000 latauspistettä ja koko Euroopassa 75000 latauspistettä. Tämä palvelu tarjoaa latauksen helppoutta, jota sähköautoilijat ovat kaivanneet. Lue lisää

Vertailut

Urheilukellolla potkua oman kunnon kehittämiseen

Päälle puettava tekniikka yleistyy ja siltä odotetaan tulevaisuudessa paljon. Visioissa tekniikalla seurataan päivittäistä hyvinvointimme ja siitä odotetaan myös terveytemme seuraajaa. Päälle puettava tekniikka voi olla esimerkiksi lääkärin työkalu, jolla tiedot potilaan voinnista välittyvät terveydenhuollon käyttöön. Lue lisää

Lämmitys

Näillä vinkeillä kylmä patteri lämpimäksi

Patteri kylmänä, vaikka termostaatti on täysin auki? Lämmitysjärjestelmä ei silti ole välttämättä viallinen. Syy voi olla ilma patterissa tai jumiutunut termostaattiventtiili. Lue lisää

Kodintekniikka

Pelaamiseen uutta potkua

Pelaaminen saa ensi vuonna uutta potkua, kun langattomat Oculus Quest -virtuaalilasit ja Microsoftin ja Googlen pilvipelit haastavat perinteisen konsolipelaamisen. Lue lisää

Laiteuutuudet

Vaihda kiukaan ulkoasua vaikka joka kuukausi

Narvin uusi kotimainen Style-kiuas on tyylitietoisen saunojan valinta, joka tuo uusia mahdollisuuksia saunan sisustamiseen. Kiuas päällystetään laatoilla, jotka voi valita saunan muihin pintoihin sopiviksi. Kiukaan ulkoasu muuttuu helposti laatoitusta vaihtamalla. Lue lisää

Blogi

Eräänä päivänä bussipysäkillä

Television viihdeohjelmassa pohdittiin, että nykynuoren elämässään kohtaamista pienistä vastoinkäymisistä pahimpia on akun loppuminen. Eikä kyse ollut siitä boheemisti pukeutuvasta, ilmakylpyjä ottavasta merimiesankasta. Lue lisää