Pienilläkin teoilla voi olla suuri vaikutus

21.02.2018, klo 12:50Kommentteja 0

Tutkimusretkeilijä, eläintieteilijä Ilari E. Sääksjärven mielestä voimme tehdä paljon luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Ilari E. Sääksjärvi teki viime elokuussa nopean pyöräretken Utsjoelta Saaristomerelle (8 ajopäivää, 1300 km.) Tavoitteena oli muun muassa tutustua Suomen luonnon monimuotoisuuteen.


Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtaja, loishyönteisten monimuotoisuutta tutkiva eläintieteilijä Ilari Sääksjärvi on tehnyt noin 30 tutkimusretkeä Amazonian sademetsiin. Jokaisella matkalla on löytynyt kymmeniä, jopa satoja tieteelle entuudestaan tuntemattomia lajeja. Luonnon monimuotoisuus hupenee kuitenkin kovaa vauhtia.

– Lajeja on aina hävinnyt sukupuuttoon, mutta nykyisestä tilanteesta tekee erityisen vaarallisen muutoksen nopeus. Sukupuutoista suuri osa johtuu nyt ihmisen toimista. Suurimpia monimuotoisuuden uhkia ovat luonnollisten elinympäristöjen nopea häviäminen ja ilmastonmuutos. Ilmastonmuutos vaikuttaa muun muassa lajien levinneisyysalueisiin ja lisääntymismahdollisuuksiin.

Nykyisellä tahdilla lajeja häviää valtavia määriä ennen kuin olemme niistä edes tietoisia. Sääksjärven mukaan tunnemme maapallon lajeista ehkä vain 10-20 prosenttia.

– Jokainen elämänmuoto on arvokas. Meidän on myös hyvä muistaa, että monet lajit ovat meille hyvin tärkeitä - esimerkiksi pölytyksen takia ja jotta kannaltamme haitalliset tuholaiskannat voitaisiin pitää kurissa. Monimuotoinen luonto myös edistää ihmisen terveyttä lukemattomilla eri tavoilla. Kuka olisi osannut esimerkiksi ennustaa, kuinka merkittävään rooliin "mitättömän" pieni Penicillium-homesieni on kohonnut ihmisen historiassa?

Lajit ovat arvokkaita myös toisten lajien kannalta. Sukupuuttoon kuoleva laji ’vetää’ usein mukanaan monia muita siitä riippuvaisia lajeja. 

 

Suojelualueita, tietoa ja ympäristökasvatusta

Sääksjärven mukaan paljon on kuitenkin tehtävissä. Valtiot voivat perustaa esimerkiksi suojelualueita, joiden avulla on mahdollista turvata tärkeitä elinympäristöjä ja niissä eläviä lajeja. 

– Nykyään toivon erityisesti, että valtiot tekisivät hyviä päätöksiä yhteistyössä – välillä valitettavasti tuntuu, että aika kuluu kinasteluun.

Myös tieteellä on tärkeä rooli:

– Uuden tiedon avulla pystymme suuntaamaan vaikkapa suojeluun käytettäviä resursseja mahdollisimman järkevästi ja tehokkaasti. Tärkeätä on myös esimerkiksi lasten koulutukseen ja ympäristökasvatukseen satsaaminen eri puolilla maailmaa.

 

Ötökkähotelleja ja järkeviä energiaratkaisuja

Sääksjärvi korostaa, että kaikki voivat myös omalla toiminnallaan auttaa luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

– Kun käyn puhumassa esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa, niin korostan, että pienilläkin teoilla voi olla suuri vaikutus. Jokainen voi vaikkapa perustaa omaan puutarhaansa tai lähimetsään ötökkähotelleja eli pesäpaikkoja merkittäville pölyttäjille.

– Tämän rinnalla perheillä on valtavasti mahdollisuuksia vaikuttaa luonnon ja ihmisten hyvinvointiin: kierrättämällä – tämänkin voi tehdä hauskasti vaikka lasten avustuksella – suosimalla kasvikunnan tuotteita ja lähellä tuotettua ruokaa, miettimällä oman kodin energiaratkaisuja ja perheen kuljettamista.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö

Ilari E. Sääksjärven johtaman Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tavoitteena on tehdä ja edistää luonnon monimuotoisuuteen ja ympäristöön liittyvää tutkimusta, opetusta ja valistustoimintaa. Yksikköön kuuluvat Lapin tutkimuslaitos Kevo (Utsjoki), Saaristomeren tutkimuskeskus Seili, aerobiologian yksikkö, eläinmuseo, kasvimuseo sekä yliopiston kasvitieteellinen puutarha.

   

Omat ekotekosi?

– Harrastan intohimoisesti maantie- ja seikkailupyöräilyä ja yritän parhaani mukaan polkea myös ison osan työmatkoistani Naantalista Turkuun. Perheellä on käytössä kaksi autoa, josta tulee tietysti miinusta, mutta perheen autot ovat onneksi vähäpäästöisiä. Teimme kotitalossamme ison remontin pari vuotta sitten, jonka aikana myös lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät päivitettiin parempaan suuntaan. Trooppisena biologina matkustan paljon, lennän pitkiä matkoja, joten valitettavasti vaikutan tätä kautta aika isolla mitalla ilmastoon. Usein perhe on vielä mukana matkoilla. Vastapainoisesti yritämme kuitenkin Suomessa lomailla vähäpäästöisesti. Nautimme perheen kanssa luonnosta ja esimerkiksi telttailemme paljon, Ilari E. Sääksjärvi kertoo.

 

Ilari E. Sääksjärvi, käsi sydämellä, kumpi on kovempi juttu: evästauko Amazonian sademetsässä vai suomalaisessa kuivassa kangasmetsässä?

– Uh, en osaa valita, molemmissa on puolensa. Amazonia on intohimoni ja lapsuuden haavetyö; suomalainen metsä puolestaan rauhoittumispaikka. Molemmat ovat hyviä, etenkin jos perhe on mukana retkellä.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Elina Vainio, Lapin tutkimuslaitos, Kevo

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kesäasunnossakin kaivataan sähköä: Tänä kesänä pihat saavat lisää valoa

Vapaa-ajan asunnossa ei kannata tyytyä pariin pistorasiaan ja lamppuun keskellä kattoa. Ajanmukaistettu ja riittävä sähköistys mahdollistaa monta asiaa, joita perhe ja ystävät arvostavat. Niin sisällä kuin ulkona joka säällä. Lue lisää

Uutiset

Monipuolinen ja maistuva kukkakaali-kikhernepaistos

Syksyn kasviksista saa maistuvaa ruokaa moneen makuun lisäämällä mukaan esimerkiksi kikherneitä ja nyhtökauraa sekä maustamalla hyvin. Ruoka on samalla täyttävää, ravinnerikasta ja kuitenkin kevyttä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiateollisuus luo kestävää yhteiskuntaa

Energia on läsnä kaikkialla yhteiskunnassa. Tulevaisuus on sähköisempi, kun sähkö korvaa muita energiamuotoja. Myös lämpö on osa toimivaa yhteiskuntaa. Sähkö- ja lämpöyhtiöt elävät muutoksessa, jossa keskiössä ovat asiakkaat ja energian tuottaminen ympäristöystävällisesti, tavoitteena ilmastoneutraali Suomi. Lue lisää

Energiatehokkuus

Energiatehokkuus on hyvä investointikohde

Energiatehokkuuden parantaminen on välttämätöntä kansainvälisiin haasteisiin vastaamiseksi ja se on kustannustehokas tapa parantaa kannattavuutta ja kilpailukykyä. Energiatehokkuusinvestointeihin saa myös rahoitusta. Rahoitusvaihtoehtojen löytäminen saattaa olla haasteellista tiedon hajanaisuuden vuoksi. Lue lisää

Liikenne

Avustus sähköautojen latausinfran rakentamiseen haettavissa

ARA, asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus on julkistanut sähköautojen latausinfra-avustuksen hakuohjeet. Taloyhtiöiden kannattaa olla aktiivisia ja hyödyntää tämä etu ja samalla päivittää taloyhtiön pysäköintipaikat nykyaikaan. Lue lisää

Vertailut

Kiinnostaako uusi sähköauto – tutustu eri hankintatapoihin

Moni kuluttaja ei tunne autonsa todellisia kuluja. Jos laskee huolella autosta koituvat kaikki kulut, päädytään melko suuriin lukuihin. Lue lisää

Lämmitys

Lämpötilan nopea kohoaminen tuo riskin

Viimepäivien pakkaset ovat rasite vesikalusteille ja -putkille. Riski vesikalusteiden ja -putkien rikkoutumiselle kasvaa, kun kovat pakkaset jatkuvat useita päiviä. Sään lauhtuessa kannattaa tarkkailla putkien riskikohtia ja liitoksia tihkuvien vuotojen varalta. Ongelmia voi parhaiten ehkäistä ennakkoon, ihan kotikonstein. Lue lisää

Kodintekniikka

Digisiirtymä vuonna 2020 pimentää tuhansia televisioita

Suomessa siirrytään pelkästään teräväpiirtoisten HD-lähetysten katseluun maaliskuussa 2020. Antenniurakoitsijoiden mukaan muutos edellyttää lukuisien antennien uusimista. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvinautintoja kuin baristan tekemänä

Automaattinen kahvikone tekee sinusta parhaimmillaan baristan kotiisi. Parhaimmillaan laite jauhaa uutta tuoretta kahvia sekä annostelee oikean määrän vettä ja vaahdottaa maitovaahtoa. Juuri niin kuin sinä haluat. Lue lisää

Blogi

Puhumattomuuden kulttuuri

Soitin virastoon, ties mitä lie asiaa selvittääkseni. Homma tuli hoidettua ja mielestäni ihan kätevästi sekä säällisessä ajassa. Kun lopetin puhelun, niin perheen teini katsoi minua sillä tietyllä tavallaan. Ymmärsin heti, että olin tehnyt jotain peräti noloa. Lue lisää