Pienilläkin teoilla voi olla suuri vaikutus

21.02.2018, klo 12:50Kommentteja 0

Tutkimusretkeilijä, eläintieteilijä Ilari E. Sääksjärven mielestä voimme tehdä paljon luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Ilari E. Sääksjärvi teki viime elokuussa nopean pyöräretken Utsjoelta Saaristomerelle (8 ajopäivää, 1300 km.) Tavoitteena oli muun muassa tutustua Suomen luonnon monimuotoisuuteen.


Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtaja, loishyönteisten monimuotoisuutta tutkiva eläintieteilijä Ilari Sääksjärvi on tehnyt noin 30 tutkimusretkeä Amazonian sademetsiin. Jokaisella matkalla on löytynyt kymmeniä, jopa satoja tieteelle entuudestaan tuntemattomia lajeja. Luonnon monimuotoisuus hupenee kuitenkin kovaa vauhtia.

– Lajeja on aina hävinnyt sukupuuttoon, mutta nykyisestä tilanteesta tekee erityisen vaarallisen muutoksen nopeus. Sukupuutoista suuri osa johtuu nyt ihmisen toimista. Suurimpia monimuotoisuuden uhkia ovat luonnollisten elinympäristöjen nopea häviäminen ja ilmastonmuutos. Ilmastonmuutos vaikuttaa muun muassa lajien levinneisyysalueisiin ja lisääntymismahdollisuuksiin.

Nykyisellä tahdilla lajeja häviää valtavia määriä ennen kuin olemme niistä edes tietoisia. Sääksjärven mukaan tunnemme maapallon lajeista ehkä vain 10-20 prosenttia.

– Jokainen elämänmuoto on arvokas. Meidän on myös hyvä muistaa, että monet lajit ovat meille hyvin tärkeitä - esimerkiksi pölytyksen takia ja jotta kannaltamme haitalliset tuholaiskannat voitaisiin pitää kurissa. Monimuotoinen luonto myös edistää ihmisen terveyttä lukemattomilla eri tavoilla. Kuka olisi osannut esimerkiksi ennustaa, kuinka merkittävään rooliin "mitättömän" pieni Penicillium-homesieni on kohonnut ihmisen historiassa?

Lajit ovat arvokkaita myös toisten lajien kannalta. Sukupuuttoon kuoleva laji ’vetää’ usein mukanaan monia muita siitä riippuvaisia lajeja. 

 

Suojelualueita, tietoa ja ympäristökasvatusta

Sääksjärven mukaan paljon on kuitenkin tehtävissä. Valtiot voivat perustaa esimerkiksi suojelualueita, joiden avulla on mahdollista turvata tärkeitä elinympäristöjä ja niissä eläviä lajeja. 

– Nykyään toivon erityisesti, että valtiot tekisivät hyviä päätöksiä yhteistyössä – välillä valitettavasti tuntuu, että aika kuluu kinasteluun.

Myös tieteellä on tärkeä rooli:

– Uuden tiedon avulla pystymme suuntaamaan vaikkapa suojeluun käytettäviä resursseja mahdollisimman järkevästi ja tehokkaasti. Tärkeätä on myös esimerkiksi lasten koulutukseen ja ympäristökasvatukseen satsaaminen eri puolilla maailmaa.

 

Ötökkähotelleja ja järkeviä energiaratkaisuja

Sääksjärvi korostaa, että kaikki voivat myös omalla toiminnallaan auttaa luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

– Kun käyn puhumassa esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa, niin korostan, että pienilläkin teoilla voi olla suuri vaikutus. Jokainen voi vaikkapa perustaa omaan puutarhaansa tai lähimetsään ötökkähotelleja eli pesäpaikkoja merkittäville pölyttäjille.

– Tämän rinnalla perheillä on valtavasti mahdollisuuksia vaikuttaa luonnon ja ihmisten hyvinvointiin: kierrättämällä – tämänkin voi tehdä hauskasti vaikka lasten avustuksella – suosimalla kasvikunnan tuotteita ja lähellä tuotettua ruokaa, miettimällä oman kodin energiaratkaisuja ja perheen kuljettamista.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö

Ilari E. Sääksjärven johtaman Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tavoitteena on tehdä ja edistää luonnon monimuotoisuuteen ja ympäristöön liittyvää tutkimusta, opetusta ja valistustoimintaa. Yksikköön kuuluvat Lapin tutkimuslaitos Kevo (Utsjoki), Saaristomeren tutkimuskeskus Seili, aerobiologian yksikkö, eläinmuseo, kasvimuseo sekä yliopiston kasvitieteellinen puutarha.

   

Omat ekotekosi?

– Harrastan intohimoisesti maantie- ja seikkailupyöräilyä ja yritän parhaani mukaan polkea myös ison osan työmatkoistani Naantalista Turkuun. Perheellä on käytössä kaksi autoa, josta tulee tietysti miinusta, mutta perheen autot ovat onneksi vähäpäästöisiä. Teimme kotitalossamme ison remontin pari vuotta sitten, jonka aikana myös lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät päivitettiin parempaan suuntaan. Trooppisena biologina matkustan paljon, lennän pitkiä matkoja, joten valitettavasti vaikutan tätä kautta aika isolla mitalla ilmastoon. Usein perhe on vielä mukana matkoilla. Vastapainoisesti yritämme kuitenkin Suomessa lomailla vähäpäästöisesti. Nautimme perheen kanssa luonnosta ja esimerkiksi telttailemme paljon, Ilari E. Sääksjärvi kertoo.

 

Ilari E. Sääksjärvi, käsi sydämellä, kumpi on kovempi juttu: evästauko Amazonian sademetsässä vai suomalaisessa kuivassa kangasmetsässä?

– Uh, en osaa valita, molemmissa on puolensa. Amazonia on intohimoni ja lapsuuden haavetyö; suomalainen metsä puolestaan rauhoittumispaikka. Molemmat ovat hyviä, etenkin jos perhe on mukana retkellä.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Elina Vainio, Lapin tutkimuslaitos, Kevo

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Energiateollisuuden Jukka Leskelä: Ilmastohaaste on ratkaistavissa

Energia-alaa edustavan Energiateollisuuden (ET) toimitusjohtaja Jukka Leskelä pitää hyvänä, että hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n viesti kannustaa päättäjiä rohkeaan ilmastopolitiikkaan. Haaste on ratkaistavissa. Ilmastotutkijoiden sanoma on vakava, mutta ei lamaannuttava. Lue lisää

Uutiset

Taloyhtiöt mukaan energiansäästöviikolle

Ensi viikolla vietetään jälleen energiansäästöviikkoa. Myös taloyhtiöissä kannattaa osallistua ja taltuttaa omalta osalta energiahukkaa. Pienillä toimilla saadaan pidettyä taloyhtiön energiakustannuksia kurissa. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Taloyhtiöt mukaan energiansäästöviikolle

Ensi viikolla vietetään jälleen energiansäästöviikkoa. Myös taloyhtiöissä kannattaa osallistua ja taltuttaa omalta osalta energiahukkaa. Pienillä toimilla saadaan pidettyä taloyhtiön energiakustannuksia kurissa. Lue lisää

Liikenne

Uusi ennätys sähköautojen myynnissä

Sähköautojen myynnissä tehdään uusia ennätyksiä kuukausittain. Syyskuu ei tehnyt tähän vallitsevaan trendiin poikkeusta. Norjassa myydyistä uusista henkilöautoista 60 prosenttia oli ladattavia ja kokonaismyynnistä 45 prosenttia oli täyssähköautoja. Lue lisää

Vertailut

Sähköautolla pienimmät päästöt

Sähköauton lähipäästöt ovat nolla. Niiden lisääntymisellä onkin tulevaisuudessa iso merkitys kaupunkikeskustojen ilmanlaatuun. Myös elinkaaripäästövertailussa sähköautot menestyvät polttomoottoriautoja paremmin. Lue lisää

Lämmitys

Omakotitalon syksyiset huoltovinkit

Omakotitalossa ja muussa pientalossa asuvan on hyvä tarkistaa kiinteistön kunto ennen pakkasia. Pienellä vaivalla vältytään jäätyneiden putkien, lämmityksen riittävyyden tai veden tulvimisen kaltaisilta ongelmilta. Lue lisää

Kodintekniikka

Paristot ja akut ovat haluttua uusioraaka-ainetta

Paristokierrätyksen kauppakirettätyksen 10-vuotismerkkipäivää on syytä juhlia. Kymmenen vuoden aikana helposti saavutettavat keräyspisteet ovat lisänneet kierrätysintoa ja materiaalikierrätys kehittynyt huimasti. Lue lisää

Laiteuutuudet

Puhelin, joka kestää töissä ja vaativissa oloissa

Matkapuhelimen tai tabletin rikkoutuminen on varmasti jokaiselle tuttua. Oletko miettinyt miten nämä laitteet voivat kestää ihmisillä, jotka tekevät vaativia huolto- tai korjaustöitä ulkona sateessa ja pakkasessa vaativissa maasto-olosuhteissa? Heitä varten on kehitetty lujitettuja tietokoneita ja tabletteja sekä nyt myös puhelin. Lue lisää

Blogi

Jiäkuapin piällä on kualkiäryleitä

Ja se piaru, joka ruustinnalta pääsi, olokoho mun, ilmootti pappilan piika viarihillen. (Vanha pohjalainen sanonta). Pidän kotimaanmatkailusta. Kun reissaan, niin mukanani on aina pieni ruutuvihko, johon teen merkintöjä. Kerään Suomen eri alueiden värikkäitä sananlaskuja ja yksittäisiä murresanoja. Lue lisää