Pienin askelin eteenpäin: Perheliikunta on terveellistä, mutta kivaa

23.05.2018, klo 08:36Kommentteja 0

Liikuntatieteen tohtori, lasten liikuntakasvatuksen dosentti Arja Sääkslahti vinkkaa, että aluksi voisi avata ulko-oven.

Juttusarjassa esitellään matalan kynnyksen liikuntalajeja, jotka voivat tuoda uutta energiaa elämään.

– Kannattaa pohtia, että mitä sellaista kivaa, josta kaikki pitävät, voitaisiin tehdä yhdessä omalla kotipihalla, puistossa tai metsässä. Mikä sopisi juuri meidän perheelle?

Perheliikunnassa koko perhe liikkuu, tekee ja kokee yhdessä. Perheeseen voi sisällyttää myös vaikkapa isovanhemmat tai naapurin lapset.

– Perheliikunta tuottaa läheisyyden, itsensä arvokkaaksi kokemisen ja merkityksellisyyden kokemuksia. Liikunnalla on tietenkin myös lukemattomia terveysvaikutuksia. Perheliikunta ohjaa lasta liikunnalliseen elämäntapaan ja harjaannuttaa häntä motorisiin taitoihin.

Lyhyesti sanottuna: perheliikunta on terveellistä, mutta kivaa.

– Asia on iso, mutta siitä ei kannata tehdä numeroa. Varmimmin perille pääsee pienin askelin.

 

Pointseja keräämään

Perheliikunta voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi ruutuhyppelyä, kirkonrotta-leikkiä, eväsretkeä metsään tai uimarannalle menoa.

Mukaan lasketaan tietenkin myös erilaiset lasten kanssa pelattavat pallopelit. Futis on helppoa aloittaa melkein vaikka missä vain: tarvitaan vain pallo, pieni tasainen pläntti ja esimerkiksi lippikset tai vesipullot tolppia markkeeraamaan. Jos siltä tuntuu, niin peliin voi laatia myös erikoissääntöjä tyyliin, että isä tai äiti saa tehdä maalin vain vasemmalla kantapäällä suoraan syötöstä.

Yleensä etenkin isät ovat innokkaita pelaajia. Perinteinen roolijako, jossa ’äiti tarjoaa huolta ja hoivaa, ja isä puoli tuntia riehumista ja kerää näin kaikki pisteet’, on Sääkslahden mielestä kuitenkin muuttumassa.

– Futis on nykyään tyttöjenkin suosituin liikuntaharrastus. Kun näillä tytöillä on aikanaan omia lapsia, niin uskon että naisilla on entistä aktiivisempi rooli myös pihapeleissä.

Jos muuten joku ajattelee, että aikuinen ei saa touhussa tarpeeksi liikuntaa, niin kannattaa kokeilla miltä tuntuu pelata yksin kylän tenavia vastaan. Matsissa saattaa esimerkiksi olla niin tarkka mies- tai naisvartiointi, että joku natiainen on koko ajan tarrautuneena jalkaan kiinni.

 Todella noloa?

Mutta entä jos perheessä on jo vähän isompia lapsia, jotka viihtyvät paljon paremmin pelikonsoleiden äärellä kuin pihalla?

– Tuolloin voisi kokeilla esimerkiksi peliä, johon yhdistyy tietokonemaailma. Pokemon Go on saanut monia perheitä yhdessä liikkeelle.

Mitä sitten oikein tehdään, jos teinin mielestä vanhempien kanssa yhdessä oleminen nyt vain on ”todella noloa”?

– Tuolloinkaan ei kannata ihan heti luovuttaa. Kapinointi ja etäisyyden otto omiin vanhempiin kuuluu ikään. Todellisuudessa monet nuoret arvostavat kuitenkin yhdessä olemista ja yhteistä tekemistä, ainakin silloin tällöin Eli pienin askelin eteenpäin myös tässä, Arja Sääkslahti neuvoo.

”Suomalaiset tykkäävät heittää tavaroita”

 

Frisbeegolfin suosio on kasvanut viime vuodet kovaa vauhtia. Kenttiäkin löytyy nykyään lähes joka kunnasta.

Suomen frisbeegolfliiton hallituksen puheenjohtaja Ari Penttala velmuilee, että suosion salaisuus on se, että ”suomalaiset tykkäävät heittää tavaroita”. Pohjaa lajille ovat luoneet niin keihäänheitto, mökkitikan heitto, mölkky - kuin erilaiset saappaanheitto- ja kännykänheittokisatkin.

Toinen selitys tietenkin on, että frisbeegolf on matalan kynnyksen laji, jota on mukava pelailla yhdessä perheen tai kaveriporukan kanssa.

– Laji ei ole teknisesti liian vaikea ja se tuottaa nopeasti onnistumisen kokemuksia. Harrastajat ovat samalla lähtöviivalla iästä ja sukupuolesta riippumatta. Frisbeegolf tarjoaa mukavaa ulkoilua, yhdessä oloa ja liikuntaa ilman valtavaa hien tuottoa. Liikuntaa tulee ikään kuin vahingossa, kaiken muun ohessa.

Frisbeegolfia voi toki harrastaa myös tosissaan ja kiertää kilpailuja. Suomessa on tällä hetkellä lisensoituja kilpapelaajia 2700.

Frisbeegolfkentälle voi halutessaan lähteä kokeilemaan vaikkapa ihan huoltoasemafrisbeellä – lajissa ei ole myöskään green cardia eikä golfin tapaista pukeutumisetikettiä. Kunnon välineet tuovat harrastukseen kuitenkin uuden ulottuvuuden.

– Suosittelen ehdottomasti virallisia, tasapainotettuja ja oikein lentäviä kiekkoja. Ne eivät maksa paljon, mutta antavat paljon, Penttala vinkkaa.

Teksti: Matti Välimäki

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Energiateollisuuden Jukka Leskelä: Ilmastohaaste on ratkaistavissa

Energia-alaa edustavan Energiateollisuuden (ET) toimitusjohtaja Jukka Leskelä pitää hyvänä, että hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n viesti kannustaa päättäjiä rohkeaan ilmastopolitiikkaan. Haaste on ratkaistavissa. Ilmastotutkijoiden sanoma on vakava, mutta ei lamaannuttava. Lue lisää

Uutiset

Taloyhtiöt mukaan energiansäästöviikolle

Ensi viikolla vietetään jälleen energiansäästöviikkoa. Myös taloyhtiöissä kannattaa osallistua ja taltuttaa omalta osalta energiahukkaa. Pienillä toimilla saadaan pidettyä taloyhtiön energiakustannuksia kurissa. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Taloyhtiöt mukaan energiansäästöviikolle

Ensi viikolla vietetään jälleen energiansäästöviikkoa. Myös taloyhtiöissä kannattaa osallistua ja taltuttaa omalta osalta energiahukkaa. Pienillä toimilla saadaan pidettyä taloyhtiön energiakustannuksia kurissa. Lue lisää

Liikenne

Uusi ennätys sähköautojen myynnissä

Sähköautojen myynnissä tehdään uusia ennätyksiä kuukausittain. Syyskuu ei tehnyt tähän vallitsevaan trendiin poikkeusta. Norjassa myydyistä uusista henkilöautoista 60 prosenttia oli ladattavia ja kokonaismyynnistä 45 prosenttia oli täyssähköautoja. Lue lisää

Vertailut

Sähköautolla pienimmät päästöt

Sähköauton lähipäästöt ovat nolla. Niiden lisääntymisellä onkin tulevaisuudessa iso merkitys kaupunkikeskustojen ilmanlaatuun. Myös elinkaaripäästövertailussa sähköautot menestyvät polttomoottoriautoja paremmin. Lue lisää

Lämmitys

Omakotitalon syksyiset huoltovinkit

Omakotitalossa ja muussa pientalossa asuvan on hyvä tarkistaa kiinteistön kunto ennen pakkasia. Pienellä vaivalla vältytään jäätyneiden putkien, lämmityksen riittävyyden tai veden tulvimisen kaltaisilta ongelmilta. Lue lisää

Kodintekniikka

Paristot ja akut ovat haluttua uusioraaka-ainetta

Paristokierrätyksen kauppakirettätyksen 10-vuotismerkkipäivää on syytä juhlia. Kymmenen vuoden aikana helposti saavutettavat keräyspisteet ovat lisänneet kierrätysintoa ja materiaalikierrätys kehittynyt huimasti. Lue lisää

Laiteuutuudet

Puhelin, joka kestää töissä ja vaativissa oloissa

Matkapuhelimen tai tabletin rikkoutuminen on varmasti jokaiselle tuttua. Oletko miettinyt miten nämä laitteet voivat kestää ihmisillä, jotka tekevät vaativia huolto- tai korjaustöitä ulkona sateessa ja pakkasessa vaativissa maasto-olosuhteissa? Heitä varten on kehitetty lujitettuja tietokoneita ja tabletteja sekä nyt myös puhelin. Lue lisää

Blogi

Jiäkuapin piällä on kualkiäryleitä

Ja se piaru, joka ruustinnalta pääsi, olokoho mun, ilmootti pappilan piika viarihillen. (Vanha pohjalainen sanonta). Pidän kotimaanmatkailusta. Kun reissaan, niin mukanani on aina pieni ruutuvihko, johon teen merkintöjä. Kerään Suomen eri alueiden värikkäitä sananlaskuja ja yksittäisiä murresanoja. Lue lisää