Pienin askelin eteenpäin: Perheliikunta on terveellistä, mutta kivaa

23.05.2018, klo 08:36Kommentteja 0

Liikuntatieteen tohtori, lasten liikuntakasvatuksen dosentti Arja Sääkslahti vinkkaa, että aluksi voisi avata ulko-oven.

Juttusarjassa esitellään matalan kynnyksen liikuntalajeja, jotka voivat tuoda uutta energiaa elämään.

– Kannattaa pohtia, että mitä sellaista kivaa, josta kaikki pitävät, voitaisiin tehdä yhdessä omalla kotipihalla, puistossa tai metsässä. Mikä sopisi juuri meidän perheelle?

Perheliikunnassa koko perhe liikkuu, tekee ja kokee yhdessä. Perheeseen voi sisällyttää myös vaikkapa isovanhemmat tai naapurin lapset.

– Perheliikunta tuottaa läheisyyden, itsensä arvokkaaksi kokemisen ja merkityksellisyyden kokemuksia. Liikunnalla on tietenkin myös lukemattomia terveysvaikutuksia. Perheliikunta ohjaa lasta liikunnalliseen elämäntapaan ja harjaannuttaa häntä motorisiin taitoihin.

Lyhyesti sanottuna: perheliikunta on terveellistä, mutta kivaa.

– Asia on iso, mutta siitä ei kannata tehdä numeroa. Varmimmin perille pääsee pienin askelin.

 

Pointseja keräämään

Perheliikunta voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi ruutuhyppelyä, kirkonrotta-leikkiä, eväsretkeä metsään tai uimarannalle menoa.

Mukaan lasketaan tietenkin myös erilaiset lasten kanssa pelattavat pallopelit. Futis on helppoa aloittaa melkein vaikka missä vain: tarvitaan vain pallo, pieni tasainen pläntti ja esimerkiksi lippikset tai vesipullot tolppia markkeeraamaan. Jos siltä tuntuu, niin peliin voi laatia myös erikoissääntöjä tyyliin, että isä tai äiti saa tehdä maalin vain vasemmalla kantapäällä suoraan syötöstä.

Yleensä etenkin isät ovat innokkaita pelaajia. Perinteinen roolijako, jossa ’äiti tarjoaa huolta ja hoivaa, ja isä puoli tuntia riehumista ja kerää näin kaikki pisteet’, on Sääkslahden mielestä kuitenkin muuttumassa.

– Futis on nykyään tyttöjenkin suosituin liikuntaharrastus. Kun näillä tytöillä on aikanaan omia lapsia, niin uskon että naisilla on entistä aktiivisempi rooli myös pihapeleissä.

Jos muuten joku ajattelee, että aikuinen ei saa touhussa tarpeeksi liikuntaa, niin kannattaa kokeilla miltä tuntuu pelata yksin kylän tenavia vastaan. Matsissa saattaa esimerkiksi olla niin tarkka mies- tai naisvartiointi, että joku natiainen on koko ajan tarrautuneena jalkaan kiinni.

 Todella noloa?

Mutta entä jos perheessä on jo vähän isompia lapsia, jotka viihtyvät paljon paremmin pelikonsoleiden äärellä kuin pihalla?

– Tuolloin voisi kokeilla esimerkiksi peliä, johon yhdistyy tietokonemaailma. Pokemon Go on saanut monia perheitä yhdessä liikkeelle.

Mitä sitten oikein tehdään, jos teinin mielestä vanhempien kanssa yhdessä oleminen nyt vain on ”todella noloa”?

– Tuolloinkaan ei kannata ihan heti luovuttaa. Kapinointi ja etäisyyden otto omiin vanhempiin kuuluu ikään. Todellisuudessa monet nuoret arvostavat kuitenkin yhdessä olemista ja yhteistä tekemistä, ainakin silloin tällöin Eli pienin askelin eteenpäin myös tässä, Arja Sääkslahti neuvoo.

”Suomalaiset tykkäävät heittää tavaroita”

 

Frisbeegolfin suosio on kasvanut viime vuodet kovaa vauhtia. Kenttiäkin löytyy nykyään lähes joka kunnasta.

Suomen frisbeegolfliiton hallituksen puheenjohtaja Ari Penttala velmuilee, että suosion salaisuus on se, että ”suomalaiset tykkäävät heittää tavaroita”. Pohjaa lajille ovat luoneet niin keihäänheitto, mökkitikan heitto, mölkky - kuin erilaiset saappaanheitto- ja kännykänheittokisatkin.

Toinen selitys tietenkin on, että frisbeegolf on matalan kynnyksen laji, jota on mukava pelailla yhdessä perheen tai kaveriporukan kanssa.

– Laji ei ole teknisesti liian vaikea ja se tuottaa nopeasti onnistumisen kokemuksia. Harrastajat ovat samalla lähtöviivalla iästä ja sukupuolesta riippumatta. Frisbeegolf tarjoaa mukavaa ulkoilua, yhdessä oloa ja liikuntaa ilman valtavaa hien tuottoa. Liikuntaa tulee ikään kuin vahingossa, kaiken muun ohessa.

Frisbeegolfia voi toki harrastaa myös tosissaan ja kiertää kilpailuja. Suomessa on tällä hetkellä lisensoituja kilpapelaajia 2700.

Frisbeegolfkentälle voi halutessaan lähteä kokeilemaan vaikkapa ihan huoltoasemafrisbeellä – lajissa ei ole myöskään green cardia eikä golfin tapaista pukeutumisetikettiä. Kunnon välineet tuovat harrastukseen kuitenkin uuden ulottuvuuden.

– Suosittelen ehdottomasti virallisia, tasapainotettuja ja oikein lentäviä kiekkoja. Ne eivät maksa paljon, mutta antavat paljon, Penttala vinkkaa.

Teksti: Matti Välimäki

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Hyvä pihasähköistys on nykyaikaa

Valoisat illat ja aurinkoiset ilmat houkuttelevat pihatöihin. Pihaa ja sen käyttöä suunnitellessa kannattaa muistaa sähköistys ja valaistus. Nykyaikaisella pihalla sähköllä on monta tehtävää, eikä yksi pistorasia ulkoseinässä ja jatkojohto ole enää riittävä ratkaisu. Lue lisää

Uutiset

Herkullinen piirakka kuuluu kesään

Juhannustakin voi juhlistaa grillimakkaran sijaan maistuvalla piirakalla tai maistuvilla minipiirakoilla. Ne ovat maistuvaa ja helposti laitettavaa tarjottavaa vieraille ympäri kesän. Piirakat sopivat niin juhlaan kuin arkeen. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiateollisuus luo kestävää yhteiskuntaa

Energia on läsnä kaikkialla yhteiskunnassa. Tulevaisuus on sähköisempi, kun sähkö korvaa muita energiamuotoja. Myös lämpö on osa toimivaa yhteiskuntaa. Sähkö- ja lämpöyhtiöt elävät muutoksessa, jossa keskiössä ovat asiakkaat ja energian tuottaminen ympäristöystävällisesti, tavoitteena ilmastoneutraali Suomi. Lue lisää

Energiatehokkuus

Energiatehokkuus on hyvä investointikohde

Energiatehokkuuden parantaminen on välttämätöntä kansainvälisiin haasteisiin vastaamiseksi ja se on kustannustehokas tapa parantaa kannattavuutta ja kilpailukykyä. Energiatehokkuusinvestointeihin saa myös rahoitusta. Rahoitusvaihtoehtojen löytäminen saattaa olla haasteellista tiedon hajanaisuuden vuoksi. Lue lisää

Liikenne

Sähköautojen kauppa kiihtyy – Liikenteessä jo yli 3 miljoonaa sähköautoa

Viime vuonna myytiin maailmanlaajuisesti yli miljoona sähköautoa. Samalla rikottiin sähköautojen vuosimyyntiennätys. Maailman kaduilla ja teillä kulkee jo yli kolme miljoonaa sähköautoa. Nopeinta kasvu on Kiinassa, jossa myytiin viime vuonna lähes 580.000 sähköautoa. Lue lisää

Vertailut

Kiinnostaako uusi sähköauto – tutustu eri hankintatapoihin

Moni kuluttaja ei tunne autonsa todellisia kuluja. Jos laskee huolella autosta koituvat kaikki kulut, päädytään melko suuriin lukuihin. Lue lisää

Lämmitys

Lämpötilan nopea kohoaminen tuo riskin

Viimepäivien pakkaset ovat rasite vesikalusteille ja -putkille. Riski vesikalusteiden ja -putkien rikkoutumiselle kasvaa, kun kovat pakkaset jatkuvat useita päiviä. Sään lauhtuessa kannattaa tarkkailla putkien riskikohtia ja liitoksia tihkuvien vuotojen varalta. Ongelmia voi parhaiten ehkäistä ennakkoon, ihan kotikonstein. Lue lisää

Kodintekniikka

Kodin älykaiuttimet viitoittavat tulevaisuuteen

Älykaiutin vastaa kysymyksiin ja soittaa pyynnöstä musiikkia. Se osaa myös näyttää televisiossa Netflix-leffoja ja YouTube-videoita, ja tunnistaa jopa suomalaisen englannin aksentin. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvinautintoja kuin baristan tekemänä

Automaattinen kahvikone tekee sinusta parhaimmillaan baristan kotiisi. Parhaimmillaan laite jauhaa uutta tuoretta kahvia sekä annostelee oikean määrän vettä ja vaahdottaa maitovaahtoa. Juuri niin kuin sinä haluat. Lue lisää

Blogi

Puhumattomuuden kulttuuri

Soitin virastoon, ties mitä lie asiaa selvittääkseni. Homma tuli hoidettua ja mielestäni ihan kätevästi sekä säällisessä ajassa. Kun lopetin puhelun, niin perheen teini katsoi minua sillä tietyllä tavallaan. Ymmärsin heti, että olin tehnyt jotain peräti noloa. Lue lisää