Pienin askelin eteenpäin: Perheliikunta on terveellistä, mutta kivaa

23.05.2018, klo 08:36Kommentteja 0

Liikuntatieteen tohtori, lasten liikuntakasvatuksen dosentti Arja Sääkslahti vinkkaa, että aluksi voisi avata ulko-oven.

Juttusarjassa esitellään matalan kynnyksen liikuntalajeja, jotka voivat tuoda uutta energiaa elämään.

– Kannattaa pohtia, että mitä sellaista kivaa, josta kaikki pitävät, voitaisiin tehdä yhdessä omalla kotipihalla, puistossa tai metsässä. Mikä sopisi juuri meidän perheelle?

Perheliikunnassa koko perhe liikkuu, tekee ja kokee yhdessä. Perheeseen voi sisällyttää myös vaikkapa isovanhemmat tai naapurin lapset.

– Perheliikunta tuottaa läheisyyden, itsensä arvokkaaksi kokemisen ja merkityksellisyyden kokemuksia. Liikunnalla on tietenkin myös lukemattomia terveysvaikutuksia. Perheliikunta ohjaa lasta liikunnalliseen elämäntapaan ja harjaannuttaa häntä motorisiin taitoihin.

Lyhyesti sanottuna: perheliikunta on terveellistä, mutta kivaa.

– Asia on iso, mutta siitä ei kannata tehdä numeroa. Varmimmin perille pääsee pienin askelin.

 

Pointseja keräämään

Perheliikunta voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi ruutuhyppelyä, kirkonrotta-leikkiä, eväsretkeä metsään tai uimarannalle menoa.

Mukaan lasketaan tietenkin myös erilaiset lasten kanssa pelattavat pallopelit. Futis on helppoa aloittaa melkein vaikka missä vain: tarvitaan vain pallo, pieni tasainen pläntti ja esimerkiksi lippikset tai vesipullot tolppia markkeeraamaan. Jos siltä tuntuu, niin peliin voi laatia myös erikoissääntöjä tyyliin, että isä tai äiti saa tehdä maalin vain vasemmalla kantapäällä suoraan syötöstä.

Yleensä etenkin isät ovat innokkaita pelaajia. Perinteinen roolijako, jossa ’äiti tarjoaa huolta ja hoivaa, ja isä puoli tuntia riehumista ja kerää näin kaikki pisteet’, on Sääkslahden mielestä kuitenkin muuttumassa.

– Futis on nykyään tyttöjenkin suosituin liikuntaharrastus. Kun näillä tytöillä on aikanaan omia lapsia, niin uskon että naisilla on entistä aktiivisempi rooli myös pihapeleissä.

Jos muuten joku ajattelee, että aikuinen ei saa touhussa tarpeeksi liikuntaa, niin kannattaa kokeilla miltä tuntuu pelata yksin kylän tenavia vastaan. Matsissa saattaa esimerkiksi olla niin tarkka mies- tai naisvartiointi, että joku natiainen on koko ajan tarrautuneena jalkaan kiinni.

 Todella noloa?

Mutta entä jos perheessä on jo vähän isompia lapsia, jotka viihtyvät paljon paremmin pelikonsoleiden äärellä kuin pihalla?

– Tuolloin voisi kokeilla esimerkiksi peliä, johon yhdistyy tietokonemaailma. Pokemon Go on saanut monia perheitä yhdessä liikkeelle.

Mitä sitten oikein tehdään, jos teinin mielestä vanhempien kanssa yhdessä oleminen nyt vain on ”todella noloa”?

– Tuolloinkaan ei kannata ihan heti luovuttaa. Kapinointi ja etäisyyden otto omiin vanhempiin kuuluu ikään. Todellisuudessa monet nuoret arvostavat kuitenkin yhdessä olemista ja yhteistä tekemistä, ainakin silloin tällöin Eli pienin askelin eteenpäin myös tässä, Arja Sääkslahti neuvoo.

”Suomalaiset tykkäävät heittää tavaroita”

 

Frisbeegolfin suosio on kasvanut viime vuodet kovaa vauhtia. Kenttiäkin löytyy nykyään lähes joka kunnasta.

Suomen frisbeegolfliiton hallituksen puheenjohtaja Ari Penttala velmuilee, että suosion salaisuus on se, että ”suomalaiset tykkäävät heittää tavaroita”. Pohjaa lajille ovat luoneet niin keihäänheitto, mökkitikan heitto, mölkky - kuin erilaiset saappaanheitto- ja kännykänheittokisatkin.

Toinen selitys tietenkin on, että frisbeegolf on matalan kynnyksen laji, jota on mukava pelailla yhdessä perheen tai kaveriporukan kanssa.

– Laji ei ole teknisesti liian vaikea ja se tuottaa nopeasti onnistumisen kokemuksia. Harrastajat ovat samalla lähtöviivalla iästä ja sukupuolesta riippumatta. Frisbeegolf tarjoaa mukavaa ulkoilua, yhdessä oloa ja liikuntaa ilman valtavaa hien tuottoa. Liikuntaa tulee ikään kuin vahingossa, kaiken muun ohessa.

Frisbeegolfia voi toki harrastaa myös tosissaan ja kiertää kilpailuja. Suomessa on tällä hetkellä lisensoituja kilpapelaajia 2700.

Frisbeegolfkentälle voi halutessaan lähteä kokeilemaan vaikkapa ihan huoltoasemafrisbeellä – lajissa ei ole myöskään green cardia eikä golfin tapaista pukeutumisetikettiä. Kunnon välineet tuovat harrastukseen kuitenkin uuden ulottuvuuden.

– Suosittelen ehdottomasti virallisia, tasapainotettuja ja oikein lentäviä kiekkoja. Ne eivät maksa paljon, mutta antavat paljon, Penttala vinkkaa.

Teksti: Matti Välimäki

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Talo meni pipariksi

Piparkakkutalon rakentamisessa on omat niksinsä. Ideoinnissa saa käyttää myös reilusti mielikuvitusta. Lue lisää

Uutiset

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kausivaloilla tunnelmaa pimeyteen

Kausivalot tuovat mukavaa piristystä pimeään kauteen. Viimeistään nyt on taas aika kaivaa ne esiin. Ei kannata miettiä pelkkiä jouluvaloja, vaan laajemmin valojen tuomaa viihtyisyyttä. Nykyaikaiset koristevalot ovat energiatehokkaita, niiden energiankulutus on pieni. Käytä kausivalojen rinnalla myös oikeita kynttilöitä huomioiden niiden vaatimat turvallisuusvaatimukset. Lue lisää

Liikenne

Sähköjaguarin mainosvideolla suomalaista osaamista

Jaguarin sähköautosta I-PACE:sta on julkistettu Helsingissä kuvattu mainosvideo, jossa on vahvasti mukana suomalaista mainoskuvaus- ja valaistusosaamista. Videota tullaan näyttämään ainakin Euroopan markkinoilla. Lue lisää

Vertailut

Urheilukellolla potkua oman kunnon kehittämiseen

Päälle puettava tekniikka yleistyy ja siltä odotetaan tulevaisuudessa paljon. Visioissa tekniikalla seurataan päivittäistä hyvinvointimme ja siitä odotetaan myös terveytemme seuraajaa. Päälle puettava tekniikka voi olla esimerkiksi lääkärin työkalu, jolla tiedot potilaan voinnista välittyvät terveydenhuollon käyttöön. Lue lisää

Lämmitys

Näillä vinkeillä kylmä patteri lämpimäksi

Patteri kylmänä, vaikka termostaatti on täysin auki? Lämmitysjärjestelmä ei silti ole välttämättä viallinen. Syy voi olla ilma patterissa tai jumiutunut termostaattiventtiili. Lue lisää

Kodintekniikka

Pelaamiseen uutta potkua

Pelaaminen saa ensi vuonna uutta potkua, kun langattomat Oculus Quest -virtuaalilasit ja Microsoftin ja Googlen pilvipelit haastavat perinteisen konsolipelaamisen. Lue lisää

Laiteuutuudet

Vaihda kiukaan ulkoasua vaikka joka kuukausi

Narvin uusi kotimainen Style-kiuas on tyylitietoisen saunojan valinta, joka tuo uusia mahdollisuuksia saunan sisustamiseen. Kiuas päällystetään laatoilla, jotka voi valita saunan muihin pintoihin sopiviksi. Kiukaan ulkoasu muuttuu helposti laatoitusta vaihtamalla. Lue lisää

Blogi

Eräänä päivänä bussipysäkillä

Television viihdeohjelmassa pohdittiin, että nykynuoren elämässään kohtaamista pienistä vastoinkäymisistä pahimpia on akun loppuminen. Eikä kyse ollut siitä boheemisti pukeutuvasta, ilmakylpyjä ottavasta merimiesankasta. Lue lisää