Reilua matkailua Suomessa

23.05.2018, klo 17:20Kommentteja 0

Reilussa matkailussa maksimoidaan matkailun positiiviset vaikutukset ja minimoidaan negatiiviset. Lähiseutumatkailu on ympäristöteko.


Lappi kiehtoo omaleimaisuudellaan. Kuva: Visit Finland


Mia Halmén
Reilun matkailun yhdistyksestä kertoo, että reilussa matkailussa tavoitteena on kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän, luoda oikeudenmukaisia kohtaamisia ihmisten välille, vaalia paikallista kulttuuria sekä tuottaa taloudellista hyötyä paikallisyhteisölle.

Hän korostaa, että kaikilla matkailuun liittyvillä tahoilla on vastuu tehdä matkailusta parempaa:

– Matkailuelinkeinon vastuulla on esimerkiksi tarjota vastuullisia matkailupalveluita ja tehdä reilua yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Matkailijan puolestaan pitää ottaa asioita selvää ja pyrkiä toimimaan matkoillaan mahdollisimman vastuullisesti.

Halmén mainitsee, että jos esimerkiksi matkustaa kohteeseen, jossa on pulaa puhtaasta vedestä, niin omaa vedenkäyttöä on syytä rajoittaa.

– Reilu matkailu, vastuullinen matkailu ja kestävä matkailu tarkoittavat kaikki periaatteessa samaa asiaa.Suomen ainutlaatuiseen saaristoon voi tutustua veneellä, polkupyörällä, autolla tai linja-autolla. Kuva: Rob Smith, Visit Finland


Junalla ympäristöystävällisesti

Matkailussa ympäristöä kuormittaa yleensä eniten liikkuminen paikasta toiseen: erityisen suuri hiilijalanjälki on lentämisellä. Lähiseutumatkailua voikin pitää ympäristötekona.

– Matkustamalla kotimaassa tuetaan myös kotimaisia elinkeinonharjoittajia, jolloin matkan taloudellinen hyöty jää Suomeen.

Joukkoliikenne ja erityisesti raideliikenne kuormittaa ympäristöä vähiten.

– Juna on erittäin hyvä keino matkustaa Suomessa. Jos kuitenkin valitsee esimerkiksi yksityisautoilun, niin silloin kannattaa tietenkin suosia kimppakyytejä.

Kotimaan matkailussa suurimmat haasteet liittyvät tällä hetkellä Lapin-matkailuun, ja erityisesti talviaikaan, kun matkailijoita on paljon.

– Tilaa kyllä riittää, mutta haasteita on jo suosittujen kohteiden ympäristön kantokyvyn huomioimisessa sekä autenttisen tunnelman säilyttämissä.


Pyöräilemään tai vaeltamaan?

 

Vaellusreittejä löytyy myös pääkaupunkiseudulta, Nuuksion luonnonpuisto on mainio kohde luontoelämyksille. Kuva: Aku Pöllänen, Visit Finland.


Suomessa on erittäin hyvät pyöräilymahdollisuudet muun muassa Turun saaristossa, rannikkoalueella ja Järvi-Suomessa. Mikäli pitkät etäisyydet eivät tuota ongelmia, niin myös Pohjois-Suomea kelpaa ihailla pyörän satulasta.

Vaellus- ja luontomatkailu on nostanut suosiotaan viime vuosina, ja esimerkiksi kansallispuistojen kävijämäärät ovat huimassa nousussa.

– Luonnossa liikkuminen on parhaimmillaan hyvinkin vastuullista matkailua, kunhan muistaa noudattaa jokamiehenoikeuksia ja eri alueiden sääntöjä. On myös huomioitava, että jokamiehenoikeudet eivät päde luonnonsuojelualueilla. 

– Mikäli voi matkustaa hieman huippusesongin ulkopuolella, niin tällöin matkailun taloudellinen hyöty ja ympäristön kuormitus luontokohteissa jakautuu tasaisemmin.

Kansallispuistoista ja muista luontokohteista löytyy tietoa esimerkiksi luontoon.fi nettisivuilta.

Ähtäri Zoo tarjoaa paljon nähtävää, vetonauloina tietysti isopandat Lumi ja Pyry.
Kuva: Timo Ahopelto, Visit Finland

Missä majoittua?

Suomessa lähes kaikilla hotelleilla on jokin ympäristösertifikaatti, yleisimmin Joutsenmerkki tai Green Key. Ympäristösertifikaatti takaa, että hotelli on sitoutunut muun muassa veden- ja energiakäytön rajoittamiseen, ympäristöystävällisten siivouskemikaalien käyttämiseen sekä vastuullisten ruokavaihtoehtojen tarjoamiseen.

Airbnb on vastuullisuuden näkökulmasta haastava kokonaisuus:

– Ideana airbnb on loistava, jos vapaana olevat kodit saadaan matkailijoiden käyttöön. Tilanne kuitenkin muuttuu, mikäli lyhytaikaisvuokraamisesta tehdään bisnestä. Suurin ongelma airbnb- toiminnassa on se, että jos asuntoja suosituissa matkakohteissa tarjotaan vain lyhytaikaisvuokralle, niin vuokrahinnat nousevat ja paikalliset jäävät ilman asuntoja. Suomessa tilanne ei ole kuitenkaan vielä yhtä huolestuttava kuin monissa muissa kohteissa maailmalla.

Halmén muistuttaa, että Suomesta löytyy myös paljon yksityisiä majoituspalvelujen tarjoajia kuten leirintäalueita, mökkejä ja majataloja, joita suosimalla tukee paikallista pienyrittäjyyttä.

Porvoo on kotimaisen kaupunkimatkailun kestosuosikki.
Kuva: Cheri Tamminen

Löytöretkelle kotikaupunkiin

Vaan entä vaikka karavaanimatkailu – mitä, jos koti kulkeekin matkalla mukana?

– Karavaanimatkailu ei ole ympäristöystävällisin mahdollinen tapa kiertää Suomea, mutta senkin voi toteuttaa mahdollisimman vastuullisesti. Lyhyemmät etäisyydet ja pidemmät viipymät kohteissa vähentävät ympäristökuormitusta.

Karavaanimatkallakin on mahdollista tukea paikallisia pienyrittäjiä ympäri maata.

– Karavaanarin on myös syytä huomioida erityisesti jätehuolto ja vierailla leirintäalueilla, joissa on hyvät kierrätyspisteet.

Reilun matkailun yhdistys suosittelee ’matkailemaan’ myös omassa kotikaupungissa ja naapurikunnissa.

– Tiedätkö, mitkä ovat oman paikkakuntasi suosituimmat nähtävyydet? Milloin viimeksi kävit museossa? Kuinka hyvin tunnet oman kaupunkisi historian? Omaan kotipaikkakuntaan voi olla hyvinkin kiinnostavaa tutustua matkailijan silmin, Mia Halmén vinkkaa.

Teksti: Matti Välimäki

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Liikenne

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää

Blogi

Duran Duran Duran

Minulla on varaston kaapissa iso pino c-kasetteja. Lp-levyt, jotka ovat nykyään ihan oikeasti trendikkäitä, komeilevat olohuoneessa kunniapaikalla. CD:t löytyvät työhuoneen kirjahyllystä. Lue lisää