Reilua matkailua Suomessa

23.05.2018, klo 17:20Kommentteja 0

Reilussa matkailussa maksimoidaan matkailun positiiviset vaikutukset ja minimoidaan negatiiviset. Lähiseutumatkailu on ympäristöteko.


Lappi kiehtoo omaleimaisuudellaan. Kuva: Visit Finland


Mia Halmén
Reilun matkailun yhdistyksestä kertoo, että reilussa matkailussa tavoitteena on kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän, luoda oikeudenmukaisia kohtaamisia ihmisten välille, vaalia paikallista kulttuuria sekä tuottaa taloudellista hyötyä paikallisyhteisölle.

Hän korostaa, että kaikilla matkailuun liittyvillä tahoilla on vastuu tehdä matkailusta parempaa:

– Matkailuelinkeinon vastuulla on esimerkiksi tarjota vastuullisia matkailupalveluita ja tehdä reilua yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Matkailijan puolestaan pitää ottaa asioita selvää ja pyrkiä toimimaan matkoillaan mahdollisimman vastuullisesti.

Halmén mainitsee, että jos esimerkiksi matkustaa kohteeseen, jossa on pulaa puhtaasta vedestä, niin omaa vedenkäyttöä on syytä rajoittaa.

– Reilu matkailu, vastuullinen matkailu ja kestävä matkailu tarkoittavat kaikki periaatteessa samaa asiaa.Suomen ainutlaatuiseen saaristoon voi tutustua veneellä, polkupyörällä, autolla tai linja-autolla. Kuva: Rob Smith, Visit Finland


Junalla ympäristöystävällisesti

Matkailussa ympäristöä kuormittaa yleensä eniten liikkuminen paikasta toiseen: erityisen suuri hiilijalanjälki on lentämisellä. Lähiseutumatkailua voikin pitää ympäristötekona.

– Matkustamalla kotimaassa tuetaan myös kotimaisia elinkeinonharjoittajia, jolloin matkan taloudellinen hyöty jää Suomeen.

Joukkoliikenne ja erityisesti raideliikenne kuormittaa ympäristöä vähiten.

– Juna on erittäin hyvä keino matkustaa Suomessa. Jos kuitenkin valitsee esimerkiksi yksityisautoilun, niin silloin kannattaa tietenkin suosia kimppakyytejä.

Kotimaan matkailussa suurimmat haasteet liittyvät tällä hetkellä Lapin-matkailuun, ja erityisesti talviaikaan, kun matkailijoita on paljon.

– Tilaa kyllä riittää, mutta haasteita on jo suosittujen kohteiden ympäristön kantokyvyn huomioimisessa sekä autenttisen tunnelman säilyttämissä.


Pyöräilemään tai vaeltamaan?

 

Vaellusreittejä löytyy myös pääkaupunkiseudulta, Nuuksion luonnonpuisto on mainio kohde luontoelämyksille. Kuva: Aku Pöllänen, Visit Finland.


Suomessa on erittäin hyvät pyöräilymahdollisuudet muun muassa Turun saaristossa, rannikkoalueella ja Järvi-Suomessa. Mikäli pitkät etäisyydet eivät tuota ongelmia, niin myös Pohjois-Suomea kelpaa ihailla pyörän satulasta.

Vaellus- ja luontomatkailu on nostanut suosiotaan viime vuosina, ja esimerkiksi kansallispuistojen kävijämäärät ovat huimassa nousussa.

– Luonnossa liikkuminen on parhaimmillaan hyvinkin vastuullista matkailua, kunhan muistaa noudattaa jokamiehenoikeuksia ja eri alueiden sääntöjä. On myös huomioitava, että jokamiehenoikeudet eivät päde luonnonsuojelualueilla. 

– Mikäli voi matkustaa hieman huippusesongin ulkopuolella, niin tällöin matkailun taloudellinen hyöty ja ympäristön kuormitus luontokohteissa jakautuu tasaisemmin.

Kansallispuistoista ja muista luontokohteista löytyy tietoa esimerkiksi luontoon.fi nettisivuilta.

Ähtäri Zoo tarjoaa paljon nähtävää, vetonauloina tietysti isopandat Lumi ja Pyry.
Kuva: Timo Ahopelto, Visit Finland

Missä majoittua?

Suomessa lähes kaikilla hotelleilla on jokin ympäristösertifikaatti, yleisimmin Joutsenmerkki tai Green Key. Ympäristösertifikaatti takaa, että hotelli on sitoutunut muun muassa veden- ja energiakäytön rajoittamiseen, ympäristöystävällisten siivouskemikaalien käyttämiseen sekä vastuullisten ruokavaihtoehtojen tarjoamiseen.

Airbnb on vastuullisuuden näkökulmasta haastava kokonaisuus:

– Ideana airbnb on loistava, jos vapaana olevat kodit saadaan matkailijoiden käyttöön. Tilanne kuitenkin muuttuu, mikäli lyhytaikaisvuokraamisesta tehdään bisnestä. Suurin ongelma airbnb- toiminnassa on se, että jos asuntoja suosituissa matkakohteissa tarjotaan vain lyhytaikaisvuokralle, niin vuokrahinnat nousevat ja paikalliset jäävät ilman asuntoja. Suomessa tilanne ei ole kuitenkaan vielä yhtä huolestuttava kuin monissa muissa kohteissa maailmalla.

Halmén muistuttaa, että Suomesta löytyy myös paljon yksityisiä majoituspalvelujen tarjoajia kuten leirintäalueita, mökkejä ja majataloja, joita suosimalla tukee paikallista pienyrittäjyyttä.

Porvoo on kotimaisen kaupunkimatkailun kestosuosikki.
Kuva: Cheri Tamminen

Löytöretkelle kotikaupunkiin

Vaan entä vaikka karavaanimatkailu – mitä, jos koti kulkeekin matkalla mukana?

– Karavaanimatkailu ei ole ympäristöystävällisin mahdollinen tapa kiertää Suomea, mutta senkin voi toteuttaa mahdollisimman vastuullisesti. Lyhyemmät etäisyydet ja pidemmät viipymät kohteissa vähentävät ympäristökuormitusta.

Karavaanimatkallakin on mahdollista tukea paikallisia pienyrittäjiä ympäri maata.

– Karavaanarin on myös syytä huomioida erityisesti jätehuolto ja vierailla leirintäalueilla, joissa on hyvät kierrätyspisteet.

Reilun matkailun yhdistys suosittelee ’matkailemaan’ myös omassa kotikaupungissa ja naapurikunnissa.

– Tiedätkö, mitkä ovat oman paikkakuntasi suosituimmat nähtävyydet? Milloin viimeksi kävit museossa? Kuinka hyvin tunnet oman kaupunkisi historian? Omaan kotipaikkakuntaan voi olla hyvinkin kiinnostavaa tutustua matkailijan silmin, Mia Halmén vinkkaa.

Teksti: Matti Välimäki

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Talo meni pipariksi

Piparkakkutalon rakentamisessa on omat niksinsä. Ideoinnissa saa käyttää myös reilusti mielikuvitusta. Lue lisää

Uutiset

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kausivaloilla tunnelmaa pimeyteen

Kausivalot tuovat mukavaa piristystä pimeään kauteen. Viimeistään nyt on taas aika kaivaa ne esiin. Ei kannata miettiä pelkkiä jouluvaloja, vaan laajemmin valojen tuomaa viihtyisyyttä. Nykyaikaiset koristevalot ovat energiatehokkaita, niiden energiankulutus on pieni. Käytä kausivalojen rinnalla myös oikeita kynttilöitä huomioiden niiden vaatimat turvallisuusvaatimukset. Lue lisää

Liikenne

Sähköjaguarin mainosvideolla suomalaista osaamista

Jaguarin sähköautosta I-PACE:sta on julkistettu Helsingissä kuvattu mainosvideo, jossa on vahvasti mukana suomalaista mainoskuvaus- ja valaistusosaamista. Videota tullaan näyttämään ainakin Euroopan markkinoilla. Lue lisää

Vertailut

Urheilukellolla potkua oman kunnon kehittämiseen

Päälle puettava tekniikka yleistyy ja siltä odotetaan tulevaisuudessa paljon. Visioissa tekniikalla seurataan päivittäistä hyvinvointimme ja siitä odotetaan myös terveytemme seuraajaa. Päälle puettava tekniikka voi olla esimerkiksi lääkärin työkalu, jolla tiedot potilaan voinnista välittyvät terveydenhuollon käyttöön. Lue lisää

Lämmitys

Näillä vinkeillä kylmä patteri lämpimäksi

Patteri kylmänä, vaikka termostaatti on täysin auki? Lämmitysjärjestelmä ei silti ole välttämättä viallinen. Syy voi olla ilma patterissa tai jumiutunut termostaattiventtiili. Lue lisää

Kodintekniikka

Pelaamiseen uutta potkua

Pelaaminen saa ensi vuonna uutta potkua, kun langattomat Oculus Quest -virtuaalilasit ja Microsoftin ja Googlen pilvipelit haastavat perinteisen konsolipelaamisen. Lue lisää

Laiteuutuudet

Vaihda kiukaan ulkoasua vaikka joka kuukausi

Narvin uusi kotimainen Style-kiuas on tyylitietoisen saunojan valinta, joka tuo uusia mahdollisuuksia saunan sisustamiseen. Kiuas päällystetään laatoilla, jotka voi valita saunan muihin pintoihin sopiviksi. Kiukaan ulkoasu muuttuu helposti laatoitusta vaihtamalla. Lue lisää

Blogi

Eräänä päivänä bussipysäkillä

Television viihdeohjelmassa pohdittiin, että nykynuoren elämässään kohtaamista pienistä vastoinkäymisistä pahimpia on akun loppuminen. Eikä kyse ollut siitä boheemisti pukeutuvasta, ilmakylpyjä ottavasta merimiesankasta. Lue lisää