Reilua matkailua Suomessa

23.05.2018, klo 17:20Kommentteja 0

Reilussa matkailussa maksimoidaan matkailun positiiviset vaikutukset ja minimoidaan negatiiviset. Lähiseutumatkailu on ympäristöteko.


Lappi kiehtoo omaleimaisuudellaan. Kuva: Visit Finland


Mia Halmén
Reilun matkailun yhdistyksestä kertoo, että reilussa matkailussa tavoitteena on kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän, luoda oikeudenmukaisia kohtaamisia ihmisten välille, vaalia paikallista kulttuuria sekä tuottaa taloudellista hyötyä paikallisyhteisölle.

Hän korostaa, että kaikilla matkailuun liittyvillä tahoilla on vastuu tehdä matkailusta parempaa:

– Matkailuelinkeinon vastuulla on esimerkiksi tarjota vastuullisia matkailupalveluita ja tehdä reilua yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Matkailijan puolestaan pitää ottaa asioita selvää ja pyrkiä toimimaan matkoillaan mahdollisimman vastuullisesti.

Halmén mainitsee, että jos esimerkiksi matkustaa kohteeseen, jossa on pulaa puhtaasta vedestä, niin omaa vedenkäyttöä on syytä rajoittaa.

– Reilu matkailu, vastuullinen matkailu ja kestävä matkailu tarkoittavat kaikki periaatteessa samaa asiaa.Suomen ainutlaatuiseen saaristoon voi tutustua veneellä, polkupyörällä, autolla tai linja-autolla. Kuva: Rob Smith, Visit Finland


Junalla ympäristöystävällisesti

Matkailussa ympäristöä kuormittaa yleensä eniten liikkuminen paikasta toiseen: erityisen suuri hiilijalanjälki on lentämisellä. Lähiseutumatkailua voikin pitää ympäristötekona.

– Matkustamalla kotimaassa tuetaan myös kotimaisia elinkeinonharjoittajia, jolloin matkan taloudellinen hyöty jää Suomeen.

Joukkoliikenne ja erityisesti raideliikenne kuormittaa ympäristöä vähiten.

– Juna on erittäin hyvä keino matkustaa Suomessa. Jos kuitenkin valitsee esimerkiksi yksityisautoilun, niin silloin kannattaa tietenkin suosia kimppakyytejä.

Kotimaan matkailussa suurimmat haasteet liittyvät tällä hetkellä Lapin-matkailuun, ja erityisesti talviaikaan, kun matkailijoita on paljon.

– Tilaa kyllä riittää, mutta haasteita on jo suosittujen kohteiden ympäristön kantokyvyn huomioimisessa sekä autenttisen tunnelman säilyttämissä.


Pyöräilemään tai vaeltamaan?

 

Vaellusreittejä löytyy myös pääkaupunkiseudulta, Nuuksion luonnonpuisto on mainio kohde luontoelämyksille. Kuva: Aku Pöllänen, Visit Finland.


Suomessa on erittäin hyvät pyöräilymahdollisuudet muun muassa Turun saaristossa, rannikkoalueella ja Järvi-Suomessa. Mikäli pitkät etäisyydet eivät tuota ongelmia, niin myös Pohjois-Suomea kelpaa ihailla pyörän satulasta.

Vaellus- ja luontomatkailu on nostanut suosiotaan viime vuosina, ja esimerkiksi kansallispuistojen kävijämäärät ovat huimassa nousussa.

– Luonnossa liikkuminen on parhaimmillaan hyvinkin vastuullista matkailua, kunhan muistaa noudattaa jokamiehenoikeuksia ja eri alueiden sääntöjä. On myös huomioitava, että jokamiehenoikeudet eivät päde luonnonsuojelualueilla. 

– Mikäli voi matkustaa hieman huippusesongin ulkopuolella, niin tällöin matkailun taloudellinen hyöty ja ympäristön kuormitus luontokohteissa jakautuu tasaisemmin.

Kansallispuistoista ja muista luontokohteista löytyy tietoa esimerkiksi luontoon.fi nettisivuilta.

Ähtäri Zoo tarjoaa paljon nähtävää, vetonauloina tietysti isopandat Lumi ja Pyry.
Kuva: Timo Ahopelto, Visit Finland

Missä majoittua?

Suomessa lähes kaikilla hotelleilla on jokin ympäristösertifikaatti, yleisimmin Joutsenmerkki tai Green Key. Ympäristösertifikaatti takaa, että hotelli on sitoutunut muun muassa veden- ja energiakäytön rajoittamiseen, ympäristöystävällisten siivouskemikaalien käyttämiseen sekä vastuullisten ruokavaihtoehtojen tarjoamiseen.

Airbnb on vastuullisuuden näkökulmasta haastava kokonaisuus:

– Ideana airbnb on loistava, jos vapaana olevat kodit saadaan matkailijoiden käyttöön. Tilanne kuitenkin muuttuu, mikäli lyhytaikaisvuokraamisesta tehdään bisnestä. Suurin ongelma airbnb- toiminnassa on se, että jos asuntoja suosituissa matkakohteissa tarjotaan vain lyhytaikaisvuokralle, niin vuokrahinnat nousevat ja paikalliset jäävät ilman asuntoja. Suomessa tilanne ei ole kuitenkaan vielä yhtä huolestuttava kuin monissa muissa kohteissa maailmalla.

Halmén muistuttaa, että Suomesta löytyy myös paljon yksityisiä majoituspalvelujen tarjoajia kuten leirintäalueita, mökkejä ja majataloja, joita suosimalla tukee paikallista pienyrittäjyyttä.

Porvoo on kotimaisen kaupunkimatkailun kestosuosikki.
Kuva: Cheri Tamminen

Löytöretkelle kotikaupunkiin

Vaan entä vaikka karavaanimatkailu – mitä, jos koti kulkeekin matkalla mukana?

– Karavaanimatkailu ei ole ympäristöystävällisin mahdollinen tapa kiertää Suomea, mutta senkin voi toteuttaa mahdollisimman vastuullisesti. Lyhyemmät etäisyydet ja pidemmät viipymät kohteissa vähentävät ympäristökuormitusta.

Karavaanimatkallakin on mahdollista tukea paikallisia pienyrittäjiä ympäri maata.

– Karavaanarin on myös syytä huomioida erityisesti jätehuolto ja vierailla leirintäalueilla, joissa on hyvät kierrätyspisteet.

Reilun matkailun yhdistys suosittelee ’matkailemaan’ myös omassa kotikaupungissa ja naapurikunnissa.

– Tiedätkö, mitkä ovat oman paikkakuntasi suosituimmat nähtävyydet? Milloin viimeksi kävit museossa? Kuinka hyvin tunnet oman kaupunkisi historian? Omaan kotipaikkakuntaan voi olla hyvinkin kiinnostavaa tutustua matkailijan silmin, Mia Halmén vinkkaa.

Teksti: Matti Välimäki

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Energiateollisuuden Jukka Leskelä: Ilmastohaaste on ratkaistavissa

Energia-alaa edustavan Energiateollisuuden (ET) toimitusjohtaja Jukka Leskelä pitää hyvänä, että hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n viesti kannustaa päättäjiä rohkeaan ilmastopolitiikkaan. Haaste on ratkaistavissa. Ilmastotutkijoiden sanoma on vakava, mutta ei lamaannuttava. Lue lisää

Uutiset

Taloyhtiöt mukaan energiansäästöviikolle

Ensi viikolla vietetään jälleen energiansäästöviikkoa. Myös taloyhtiöissä kannattaa osallistua ja taltuttaa omalta osalta energiahukkaa. Pienillä toimilla saadaan pidettyä taloyhtiön energiakustannuksia kurissa. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Taloyhtiöt mukaan energiansäästöviikolle

Ensi viikolla vietetään jälleen energiansäästöviikkoa. Myös taloyhtiöissä kannattaa osallistua ja taltuttaa omalta osalta energiahukkaa. Pienillä toimilla saadaan pidettyä taloyhtiön energiakustannuksia kurissa. Lue lisää

Liikenne

Uusi ennätys sähköautojen myynnissä

Sähköautojen myynnissä tehdään uusia ennätyksiä kuukausittain. Syyskuu ei tehnyt tähän vallitsevaan trendiin poikkeusta. Norjassa myydyistä uusista henkilöautoista 60 prosenttia oli ladattavia ja kokonaismyynnistä 45 prosenttia oli täyssähköautoja. Lue lisää

Vertailut

Sähköautolla pienimmät päästöt

Sähköauton lähipäästöt ovat nolla. Niiden lisääntymisellä onkin tulevaisuudessa iso merkitys kaupunkikeskustojen ilmanlaatuun. Myös elinkaaripäästövertailussa sähköautot menestyvät polttomoottoriautoja paremmin. Lue lisää

Lämmitys

Omakotitalon syksyiset huoltovinkit

Omakotitalossa ja muussa pientalossa asuvan on hyvä tarkistaa kiinteistön kunto ennen pakkasia. Pienellä vaivalla vältytään jäätyneiden putkien, lämmityksen riittävyyden tai veden tulvimisen kaltaisilta ongelmilta. Lue lisää

Kodintekniikka

Paristot ja akut ovat haluttua uusioraaka-ainetta

Paristokierrätyksen kauppakirettätyksen 10-vuotismerkkipäivää on syytä juhlia. Kymmenen vuoden aikana helposti saavutettavat keräyspisteet ovat lisänneet kierrätysintoa ja materiaalikierrätys kehittynyt huimasti. Lue lisää

Laiteuutuudet

Puhelin, joka kestää töissä ja vaativissa oloissa

Matkapuhelimen tai tabletin rikkoutuminen on varmasti jokaiselle tuttua. Oletko miettinyt miten nämä laitteet voivat kestää ihmisillä, jotka tekevät vaativia huolto- tai korjaustöitä ulkona sateessa ja pakkasessa vaativissa maasto-olosuhteissa? Heitä varten on kehitetty lujitettuja tietokoneita ja tabletteja sekä nyt myös puhelin. Lue lisää

Blogi

Jiäkuapin piällä on kualkiäryleitä

Ja se piaru, joka ruustinnalta pääsi, olokoho mun, ilmootti pappilan piika viarihillen. (Vanha pohjalainen sanonta). Pidän kotimaanmatkailusta. Kun reissaan, niin mukanani on aina pieni ruutuvihko, johon teen merkintöjä. Kerään Suomen eri alueiden värikkäitä sananlaskuja ja yksittäisiä murresanoja. Lue lisää