Reilua matkailua Suomessa

23.05.2018, klo 17:20Kommentteja 0

Reilussa matkailussa maksimoidaan matkailun positiiviset vaikutukset ja minimoidaan negatiiviset. Lähiseutumatkailu on ympäristöteko.


Lappi kiehtoo omaleimaisuudellaan. Kuva: Visit Finland


Mia Halmén
Reilun matkailun yhdistyksestä kertoo, että reilussa matkailussa tavoitteena on kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän, luoda oikeudenmukaisia kohtaamisia ihmisten välille, vaalia paikallista kulttuuria sekä tuottaa taloudellista hyötyä paikallisyhteisölle.

Hän korostaa, että kaikilla matkailuun liittyvillä tahoilla on vastuu tehdä matkailusta parempaa:

– Matkailuelinkeinon vastuulla on esimerkiksi tarjota vastuullisia matkailupalveluita ja tehdä reilua yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Matkailijan puolestaan pitää ottaa asioita selvää ja pyrkiä toimimaan matkoillaan mahdollisimman vastuullisesti.

Halmén mainitsee, että jos esimerkiksi matkustaa kohteeseen, jossa on pulaa puhtaasta vedestä, niin omaa vedenkäyttöä on syytä rajoittaa.

– Reilu matkailu, vastuullinen matkailu ja kestävä matkailu tarkoittavat kaikki periaatteessa samaa asiaa.Suomen ainutlaatuiseen saaristoon voi tutustua veneellä, polkupyörällä, autolla tai linja-autolla. Kuva: Rob Smith, Visit Finland


Junalla ympäristöystävällisesti

Matkailussa ympäristöä kuormittaa yleensä eniten liikkuminen paikasta toiseen: erityisen suuri hiilijalanjälki on lentämisellä. Lähiseutumatkailua voikin pitää ympäristötekona.

– Matkustamalla kotimaassa tuetaan myös kotimaisia elinkeinonharjoittajia, jolloin matkan taloudellinen hyöty jää Suomeen.

Joukkoliikenne ja erityisesti raideliikenne kuormittaa ympäristöä vähiten.

– Juna on erittäin hyvä keino matkustaa Suomessa. Jos kuitenkin valitsee esimerkiksi yksityisautoilun, niin silloin kannattaa tietenkin suosia kimppakyytejä.

Kotimaan matkailussa suurimmat haasteet liittyvät tällä hetkellä Lapin-matkailuun, ja erityisesti talviaikaan, kun matkailijoita on paljon.

– Tilaa kyllä riittää, mutta haasteita on jo suosittujen kohteiden ympäristön kantokyvyn huomioimisessa sekä autenttisen tunnelman säilyttämissä.


Pyöräilemään tai vaeltamaan?

 

Vaellusreittejä löytyy myös pääkaupunkiseudulta, Nuuksion luonnonpuisto on mainio kohde luontoelämyksille. Kuva: Aku Pöllänen, Visit Finland.


Suomessa on erittäin hyvät pyöräilymahdollisuudet muun muassa Turun saaristossa, rannikkoalueella ja Järvi-Suomessa. Mikäli pitkät etäisyydet eivät tuota ongelmia, niin myös Pohjois-Suomea kelpaa ihailla pyörän satulasta.

Vaellus- ja luontomatkailu on nostanut suosiotaan viime vuosina, ja esimerkiksi kansallispuistojen kävijämäärät ovat huimassa nousussa.

– Luonnossa liikkuminen on parhaimmillaan hyvinkin vastuullista matkailua, kunhan muistaa noudattaa jokamiehenoikeuksia ja eri alueiden sääntöjä. On myös huomioitava, että jokamiehenoikeudet eivät päde luonnonsuojelualueilla. 

– Mikäli voi matkustaa hieman huippusesongin ulkopuolella, niin tällöin matkailun taloudellinen hyöty ja ympäristön kuormitus luontokohteissa jakautuu tasaisemmin.

Kansallispuistoista ja muista luontokohteista löytyy tietoa esimerkiksi luontoon.fi nettisivuilta.

Ähtäri Zoo tarjoaa paljon nähtävää, vetonauloina tietysti isopandat Lumi ja Pyry.
Kuva: Timo Ahopelto, Visit Finland

Missä majoittua?

Suomessa lähes kaikilla hotelleilla on jokin ympäristösertifikaatti, yleisimmin Joutsenmerkki tai Green Key. Ympäristösertifikaatti takaa, että hotelli on sitoutunut muun muassa veden- ja energiakäytön rajoittamiseen, ympäristöystävällisten siivouskemikaalien käyttämiseen sekä vastuullisten ruokavaihtoehtojen tarjoamiseen.

Airbnb on vastuullisuuden näkökulmasta haastava kokonaisuus:

– Ideana airbnb on loistava, jos vapaana olevat kodit saadaan matkailijoiden käyttöön. Tilanne kuitenkin muuttuu, mikäli lyhytaikaisvuokraamisesta tehdään bisnestä. Suurin ongelma airbnb- toiminnassa on se, että jos asuntoja suosituissa matkakohteissa tarjotaan vain lyhytaikaisvuokralle, niin vuokrahinnat nousevat ja paikalliset jäävät ilman asuntoja. Suomessa tilanne ei ole kuitenkaan vielä yhtä huolestuttava kuin monissa muissa kohteissa maailmalla.

Halmén muistuttaa, että Suomesta löytyy myös paljon yksityisiä majoituspalvelujen tarjoajia kuten leirintäalueita, mökkejä ja majataloja, joita suosimalla tukee paikallista pienyrittäjyyttä.

Porvoo on kotimaisen kaupunkimatkailun kestosuosikki.
Kuva: Cheri Tamminen

Löytöretkelle kotikaupunkiin

Vaan entä vaikka karavaanimatkailu – mitä, jos koti kulkeekin matkalla mukana?

– Karavaanimatkailu ei ole ympäristöystävällisin mahdollinen tapa kiertää Suomea, mutta senkin voi toteuttaa mahdollisimman vastuullisesti. Lyhyemmät etäisyydet ja pidemmät viipymät kohteissa vähentävät ympäristökuormitusta.

Karavaanimatkallakin on mahdollista tukea paikallisia pienyrittäjiä ympäri maata.

– Karavaanarin on myös syytä huomioida erityisesti jätehuolto ja vierailla leirintäalueilla, joissa on hyvät kierrätyspisteet.

Reilun matkailun yhdistys suosittelee ’matkailemaan’ myös omassa kotikaupungissa ja naapurikunnissa.

– Tiedätkö, mitkä ovat oman paikkakuntasi suosituimmat nähtävyydet? Milloin viimeksi kävit museossa? Kuinka hyvin tunnet oman kaupunkisi historian? Omaan kotipaikkakuntaan voi olla hyvinkin kiinnostavaa tutustua matkailijan silmin, Mia Halmén vinkkaa.

Teksti: Matti Välimäki

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kesäasunnossakin kaivataan sähköä: Tänä kesänä pihat saavat lisää valoa

Vapaa-ajan asunnossa ei kannata tyytyä pariin pistorasiaan ja lamppuun keskellä kattoa. Ajanmukaistettu ja riittävä sähköistys mahdollistaa monta asiaa, joita perhe ja ystävät arvostavat. Niin sisällä kuin ulkona joka säällä. Lue lisää

Uutiset

Monipuolinen ja maistuva kukkakaali-kikhernepaistos

Syksyn kasviksista saa maistuvaa ruokaa moneen makuun lisäämällä mukaan esimerkiksi kikherneitä ja nyhtökauraa sekä maustamalla hyvin. Ruoka on samalla täyttävää, ravinnerikasta ja kuitenkin kevyttä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiateollisuus luo kestävää yhteiskuntaa

Energia on läsnä kaikkialla yhteiskunnassa. Tulevaisuus on sähköisempi, kun sähkö korvaa muita energiamuotoja. Myös lämpö on osa toimivaa yhteiskuntaa. Sähkö- ja lämpöyhtiöt elävät muutoksessa, jossa keskiössä ovat asiakkaat ja energian tuottaminen ympäristöystävällisesti, tavoitteena ilmastoneutraali Suomi. Lue lisää

Energiatehokkuus

Energiatehokkuus on hyvä investointikohde

Energiatehokkuuden parantaminen on välttämätöntä kansainvälisiin haasteisiin vastaamiseksi ja se on kustannustehokas tapa parantaa kannattavuutta ja kilpailukykyä. Energiatehokkuusinvestointeihin saa myös rahoitusta. Rahoitusvaihtoehtojen löytäminen saattaa olla haasteellista tiedon hajanaisuuden vuoksi. Lue lisää

Liikenne

Avustus sähköautojen latausinfran rakentamiseen haettavissa

ARA, asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus on julkistanut sähköautojen latausinfra-avustuksen hakuohjeet. Taloyhtiöiden kannattaa olla aktiivisia ja hyödyntää tämä etu ja samalla päivittää taloyhtiön pysäköintipaikat nykyaikaan. Lue lisää

Vertailut

Kiinnostaako uusi sähköauto – tutustu eri hankintatapoihin

Moni kuluttaja ei tunne autonsa todellisia kuluja. Jos laskee huolella autosta koituvat kaikki kulut, päädytään melko suuriin lukuihin. Lue lisää

Lämmitys

Lämpötilan nopea kohoaminen tuo riskin

Viimepäivien pakkaset ovat rasite vesikalusteille ja -putkille. Riski vesikalusteiden ja -putkien rikkoutumiselle kasvaa, kun kovat pakkaset jatkuvat useita päiviä. Sään lauhtuessa kannattaa tarkkailla putkien riskikohtia ja liitoksia tihkuvien vuotojen varalta. Ongelmia voi parhaiten ehkäistä ennakkoon, ihan kotikonstein. Lue lisää

Kodintekniikka

Digisiirtymä vuonna 2020 pimentää tuhansia televisioita

Suomessa siirrytään pelkästään teräväpiirtoisten HD-lähetysten katseluun maaliskuussa 2020. Antenniurakoitsijoiden mukaan muutos edellyttää lukuisien antennien uusimista. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvinautintoja kuin baristan tekemänä

Automaattinen kahvikone tekee sinusta parhaimmillaan baristan kotiisi. Parhaimmillaan laite jauhaa uutta tuoretta kahvia sekä annostelee oikean määrän vettä ja vaahdottaa maitovaahtoa. Juuri niin kuin sinä haluat. Lue lisää

Blogi

Puhumattomuuden kulttuuri

Soitin virastoon, ties mitä lie asiaa selvittääkseni. Homma tuli hoidettua ja mielestäni ihan kätevästi sekä säällisessä ajassa. Kun lopetin puhelun, niin perheen teini katsoi minua sillä tietyllä tavallaan. Ymmärsin heti, että olin tehnyt jotain peräti noloa. Lue lisää